mnie lato chadza w czerwieni, pachnie słodkimi malinami, smakuje kwaśnymi porzeczkami i słodkimi czereśniami, trwa zawsze za krótko i rozczula na myśl o beztroskim dzieciństwie i czasie wakacji. Dziś niektóre wspomnienia trwają nadal, zwłaszcza te związane ze smakami i zapachami. Choć nie biegam już tak często boso po trawie, nie zakładam hodowli ślimaków na kapuście i nie wplątuję sobie rzepów(...)prosto, a dekoruje dość swobodnie, czym popadnie. Składniki Czas przygotowania: 45 min 1 opakowanie świeżego, gotowego ciasta francuskiego ok 500 g mieszanych dowolnych, letnich owoców (maliny, porzeczki, morele, czereśnie, truskawki) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 4 żółtka 500 ml mleka laska wanilii Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni 2. Gotowe
Słodki Kompromissklepie,to poproście właściciela o kontakt z hurtownią www.vegamarket.pl A teraz zapraszam Was na przepis na wspomniany warstwowy koktajl owocowy: Składniki: (na 2 porcje) 3 banany 1 szklanka mrożonych malin 3/4 szklanki napoju owsianego AMANDIN Przygotowanie: Do misy blendera wkładamy obrane banany i dolewamy do nich 3/4 szklanki napoju owsianego. Całość miksujemy. Odlewamy 3/4 szklanki bananowego koktajlu. Do reszty dodajemy(...)szklankę mrożonych malin (jeśli nie lubicie zimnych koktajli można je wcześniej rozmrozić), miksujemy. Koktajl wlewamy warstwowo do szklanek/pucharków – najpierw warstwę bananową, a następnie malinową. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkicoś zdrowego, ale równie pysznego. Dziś polecam Wam owsiankę z malinowo-serowym musem. Fantastyczne połączenie smaków, które doda Wam energii na dobry początek dnia. Spróbujcie. Składniki: 1 szklanka mrożonych malin 3/4 szklanki mleka + 5 łyżek (u mnie 2%) 125 g chudego twarogu 1 łyżka syropu z agawy (u mnie z eSłoneczko) 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (u mnie z eSłoneczko(...)Przygotowanie: Maliny lekko rozmrażamy. Wkładamy je do misy blendera, dodajemy chudy twaróg, 5 łyżek mleka i syrop z agawy. Całość miksujemy na krem. Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy płatki owsiane górskie, zalewamy je mlekiem (3/4 szklanki). Całość gotujemy. Następnie zdejmujemy z ognia do lekkiego przestudzenia. Układamy warstwy w pucharku: 2-3 łyżki owsianki (najlepiej lekko ciepłej), 2-3 łyżki
Słodkie okruszkiaromatyczna i błyskawiczna malinówka, którą można pić już na trzeci dzień. Jednocześnie słodka i kwaskowa. Ma konsystencję delikatnej galaretki. Uwaga: bardzo uzależnia! Składniki: • 1,5 kg malin • 2,5 litra wody • 1,25 kg cukru • sok z 10 cytryn • 1 litr spirytusu Wykonanie: • Wodę z malinami gotować przez 20 minut, po czym odcedzić powstały
To co kochammięciutkie, soczyste i lekko różowe. A dodatek owoców podkreśla smak pysznego mięsa. Składniki na 2 porcje: • 2 piersi kaczki • sól, pieprz do smaku • 1/2 szklanki malin • 1/2 szklanki borówki amerykańskiej • 2 jabłka Wykonanie: • Skórę na piersiach kaczki naciąć w kratkę, posypać solą i pieprzem. • Położyć na zimnej patelni skórą do dołu(...)minut, aż dojdzie w środku. • Jabłka umyć, przekroić na ósemki i wyciąć gniazda nasienne. • Jabłka wrzucić na tłuszcz po kaczce, lekko podsmażyć, dodać maliny i borówki. Chwilę poddusić, aż utworzy się owocowy
To co kochampuszka mleka kokosowego (200-220 g) 3 łyżki nasion chia (4 jeśli Wasze mleko jest „light”) 1 puszka brzoskwiń z puszki (można wykorzystać dowolne świeże owoce) kiwi maliny Jeśli macie na tyle czasu nasionka chia trzeba wymieszać z mlekiem i zostawić w lodówce najlepiej na całą noc. Jeśli deser ma być na już można przyśpieszyć proces gotując mleko(...)syropu i miksujemy w blenderze. Kiwi myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Do każdego naczynia wkładamy po plasterku kiwi. Wlewamy pudding chia. Wypełniamy końca musem brzoskwiniowym i dekorujemy świeżymi malinami. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min -PORCJE: 6 Pyszne lody malinowe 30 dag malin 1 opakowanie galaretki malinowej 5-6 łyżek cukru 2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego różne ozdoby do dekoracji Maliny dokładnie zmiksować blenderem, następnie dodać do nich cukier a potem galaretkę w proszku i nadal miksować. Serki homogenizowane przełożyć do miski
Gotuję TestujęMasa: 1/2 l śmietany kremówki 2 fixy do śmietany kremówki 2 serki mascarpone, ew. bieluch 4 łyżki cukru pudru 1/2 kg świeżych lub mrożonych malin 2 galaretki malinowe Dwie galaretki malinowe rozpuścić w 1/2 litra wody i zalać 1/2 kg świeżych lub mrożonych malin. Śmietanę kremówkę ubijać 2 minuty , a następnie dodać fixy
Aromatyczne PodróżeBananowy krem z komosy ryżowej* i tofu z malinami, ekologicznymi orzechami brazylijskimi i nasionami lucerny Symbio podany z surowymi pistacjami, wiśniami i malinami * użyłam ekologicznych płatków quinoa Symbio
Poranek na słodkosernika na zimno (użyłam Dr. Oetkera) 400 g serka waniliowego 500 ml mleka 100 g czekolady deserowe 2 łyżeczki żelatyny ponadto: 2 galaretki malinowe 250 g malin Zawartość opakowania zmiksować z mlekiem,dodać serek waniliowy,czekoladę drobno startą i żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Całość dokładnie połączyć i wylać na przygotowany spód. Wstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę(...)przyrządzić w/g wskazówek na opakowaniu,pozostawić do stężenia. Maliny ułożyć na serniku i zalać tężejącą galaretką. Sernik pozostawić na 2-3 godziny w lodówce,potem można się nim delektować
Kolorowa kuchnia ElkiKolejny koktajl z dodatkiem melona 1/4 melona 1 szklanka malin 1 pomarańcza Z pomarańczy wycisnąć sok, z melona usunąć skórę i ziarenka,pokroić na kawałki. Zmiksować razem melona,maliny i sok. Przelać do szklanek i wypić na zdrowie
Kolorowa kuchnia Elkidługie jesienne i zimowe wieczory polecam domowe winko z malin i jeżyn. Połączenie tych dwóch owoców okazało się świetnym pomysłem,bo wino w smaku wyszło rewelacyjne. na butlę 5 l: 2,5 kg owoców 2,5 l wody 1 kg cukru Maliny i jeżyny umyte i osuszone wsypać do butli. Wodę z dodatkiem cukru zagotować,wystudzić
Kolorowa kuchnia Elkiilości takiej, aby zakryć warzywa 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy z oliwek sól do smaku mielona kolendra lub pieprz ziołowy do smaku Sos malinowy: szklanka malin brązowy cukier lub miód do smaku 1/2 łyżeczki chili w proszku (pomijamy w wersji dla dzieci) Przygotowanie zupy: Przy pomocy noża obkroić kolby kukurydzy z ziaren. Kolby odrzucić, ich nie używany(...)miękkości warzyw i pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Zmiksować składniki zupy, doprawić solą i kolendrą do smaku. Zupę podać udekorowaną sosem malinowym, śmietaną i listkami kolendry. Przygotowanie sosu malinowego: Umyte maliny, zmiksować i przetrzeć przez sito. Sok malinowy połączyć z cukrem i gotować na bardzo małym ogniu do zagęszczenia (ok. 20 minut). Jeśli zupę będą jadły dzieci nie dodawać chili
Codziennik Kuchennykażda luka zostaje zapełniona pysznością, by w chłodniejsze i ciemniejsze miesiące poratować ciepłym smakiem wypełnionym dobrymi wspomnieniami. Wśród tych wszystkich dobroci, jakie możemy znaleźć, są też ukochane przez miliony maliny! Soki, dżemy i inne przetwory... Często potem zostaje nam malinowa pulpa pełna drobnych pestek i miąższu, która przeważnie jest wyrzucana i dlatego przybywam dziś z pomysłem(...)marnować owej pulpy, która zawiera w sobie mnóstwo smaku i aromatu malin :) To taka słodycz z resztek, a przecież ekonomia w kuchni też jest bardzo ważna! Przed Wami małe, kruche, bezglutenowe i bardzo, bardzo malinowe kulki. Te ciasteczka są pyszne! Dowodem tego może być ich mała ilość na zdjęciach...zostały pochłonięte w mgnieniu oka i nie zdążyłam złapać więcej
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPotrzebujemy: 100 g jogurtu naturalnego 150 g maślanki 100 g mleka 50 g soku z mango, ja użyłam soku ze sklepu Coś dla zdrowia, marki Vivio 100 g malin 20 g wiorek kokosowych 1 banan 1 łyżka nasion chia Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i blendujemy aż się połączą. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: 100 g jogurtu naturalnego(...)maślanki 100 g mleka 50 g soku z mango, ja użyłam soku ze sklepu Coś dla zdrowia, marki Vivio 100 g malin 20 g wiorek kokosowych 1 banan 1 łyżka nasion chia Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym, miksujemy 20 s/obr. 4. Skomentuj
MamaOskarka