ciasto zauroczyło mnie już dawno a teraz często je powtarzam. Polecam zarówno z malinami świeżymi jak i mrożonymi. Ostatnio pomyślałam że pysznie by smakowało z rabarbarem, muszę popróbować. Ciasto proste, szybko się robi a smakuje wybornie. A tymczasem zapraszam na : Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieenergii. Są pyszne i zdrowe, a do tego błyskawiczne w przygotowaniu. Warto pić je od razu po przygotowaniu, bo dość szybko tracą swoje właściwości. Składniki: 1/2 szklanki malin 1/2 szklanki truskawek 180 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki wody mineralnej sok z 1/2 limonki 2 łyżki otrąb pszennych 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy blenderem. Koktajl podajemy udekorowany(...)miętą i malinami. Smacznego
Smakowity Blog KulinarnyKajmakowa owsianka z cappuccino i bananem*, malinami *masa krówkowa, waniliowe cappuccino, kawa, rozgnieciony banan Kawa, banan, kajmak.. idealnie ^^ I gdzieś z czeluści zamrażalnia wygrzebałam nawet maliny, szkoda tylko, że to już chyba ostatnie :P Trzymajcie dzisiaj za mnie kciuki, bo przydadzą się. Rozszerzona maturka z polskiego, już mi się nie chce
More food, love and dreamsPyszny, prosty w przygotowaniu i rewelacyjny w upalne dni, deser mrożony. Składniki: 1/2 litra śmietany 36% 3 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki świeżych malin kilka łyżek soku z truskawek Wykonanie: Śmietanę ubijam na sztywno dodając dwie łyżki cukru pudru. Jajka oparzam wrzątkiem, żółtka ucieram na parze z dodatkiem pozostałego cukru pudru, na puszystą pianę. Łączę ze sobą(...)składniki. Maliny rozcieram widelcem i łączę z masą śmietankowo-jajeczną. Formę do keksu wykładam papierem do pieczenia lub folią aluminiową, przekładam masę do formy i wstawiam do zamrażalnika na minimum 4 godziny. Deser wyjmuję na talerz, kroję w plastry i każdy polewam niewielką ilością soku truskawkowego
Ciasteczkowy Potwórnareszcie wolne :) Na dobry początek dnia postanowiłam przygotować puszyste placuszki żytnie. Jeśli chodzi o dodatki, miałam dylemat, ale ostatecznie wybrałam migdały oraz maliny. Kremowy serek różni się nieco od twarożka, z którym zazwyczaj podaję placuszki - jest bardziej aksamitny i delikatnie słodszy. Gorąco polecam! Składniki : 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki mleka 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki(...)/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Twarożek, miód, serek kremowy i jogurt zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Maliny zmiksować. Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy z przygotowanym twarożkiem, polane sosem malinowym i posypane migdałami. Smacznego
Chocolate Muffin BlogPlanowałam czekoladową tartę z malinami, a wyszło jednak inaczej. A wszystko przez zakupy i spacer po lesie. Najpierw w warzywniaku dowiedziałam się, że nie ma i nie będzie już jagód. Później wybrałam się na spacer po lesie i z zaskoczeniem odkryłam krzaczki pełne jagód. Z perspektywą, że to najprawdopodobniej ostatnia szansa na jagodzianki zaczęłam po prostu zbierać. W drodze(...)piekarnika i odstawić do ostudzenia. Krem waniliowy 3 żółtka 50g cukru pudru 20g mąki pszennej 250ml mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 250ml śmietany kremówki + 10g cukru pudru dodatkowo 250g malin 2 garście jagód trochę jeżyn wiórki masła listki mięty do dekoracji Żółtka utrzeć z 20g cukru pudru na puch. Miksując dodać mąkę. W rondlu zgotować mleko z 30g cukru pudru
Pełny talerzWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wspaniały sernik z malinami! Smakuje wyśmienicie Jest bardzo lekki, mocno owocowy, wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli jakimś cudem zostały wam maliny w zamrażalce koniecznie go zróbcie, nie pożałujecie Zniknie z blaszki zanim się obejrzycie Post Sernik malinowy pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujezastąpcie jogurtem naturalnym. Składniki na 2 porcje: 500 g kefiru lub jogurtu naturalnego (ja użyłam całe opakowanie kefiru 400 g i 100 g jogurtu) owoce ilość według uznania (maliny, jagody, borówki) słupki migdałowe do posypania ewentualnie miód lub cukier Owoce umyć. Zimny kefir lub jogurt zmiksować z jagodami i cukrem (lub miodem). Gdy masa będzie gładka przelać(...)miseczek. Następnie dodać borówki i maliny, a sam wierzch posypać słupkami migdałowymi. Od razu podawać. Pomysł na przepis ze strony kotlet.tv
Ugotowaćwykorzystaniem szampana. Jeżeli nie wypiliście całego wina musującego to zamiast go wylewać, polecam przygotować szampańskie galaretki. Do poniższego deseru możecie dodać dowolne owoce, np. brzoskwinie, mandarynki. Ja dodałam mrożone maliny (bez wcześniejszego ich rozmrażania) i ziarenka granatu. Składniki na 3-4 porcje: niecałe 2 szklanki szampana 2 łyżki cukru pudru 3 płaskie łyżki żelatyny spożywczej 2 garście malin (świeżych
Ugotowaćjajek - żółtka i białka osobno 1/2 szklanki cukru 120 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 3/4 szklanki mąki odrobina soli 1 koszyczek malin ok. 50 g płatków migdałowych Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną cukru. Jak piana będzie sztywna - dosypywać powoli cukier i miksować, aż całkowicie się rozpuści. Do gotowej piany dodawać(...)czym wlewać powoli olej, cały czas miksując. Na koniec w masę wmiksować proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wysypać na nie maliny (bądź jakiekolwiek inne owoce*). Piec około 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni. W połowie pieczenia wierzch posypać płatkami migdałowymi. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!krem śmietankowy: 600 ml śmietany kremówki 63 łyżeczek żelatyny 2 łyżki wody 4 łyżki cukru pudru Galaretka: 1 kubek malin mrożonych lub świeżych 1 galaretka malinowa Beza: 4 białka 4 łyżki cukru pudru szczypta soli 1 łyżeczka octu winnego Przygotowanie: Składniki na ciasto szybko ucieramy, zagniatamy w kulkę, owijamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na około(...)około 5 minut pozostałą pianę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i zapiekamy Śmietanę ubijamy, żelatynę namaczamy, pomalutku dolewamy do śmietany galaretkę przyrządzamy z połowy opisanej na opakowaniu wody, maliny blendujemy, dodajemy do galaretki Ciasto rozkrawamy na dwie równe części, na jedną wykładamy część bitej śmietany, wylewamy tężejąca galaretkę i przykrywamy drugim plackiem, wykładamy pozostałą śmietanę
Luźna Kuchniakokosem, podana z ciepłym sosem malinowym :) Składniki : 4 łyżki płatków owsianych taka ilość mleka, która przykryje płatki (ok.150ml) 1 łyżka wiórków koksowych ewentualnie odrobina miodu garść rozmrożonych i podgrzanych malin W garnku z grubym dnem umieścić wszystkie składniki oprócz malin. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 8 minut. Przełożyć do miski i udekorować ciepłym sosem malinowym. Smacznego
Chocolate Muffin BlogDziś propozycja na pyszny koktajl malinowy, z ciekawym dodatkiem w postaci masła orzechowego :) Trzy razy S - słoneczny, słodki, szybki! :) Składniki: 3/4 szklanki rozmrożonych malin 4 łyki jogurtu naturalnego 4 łyżki mleka ewentualnie 1 łyżeczka masła orzechowego Składniki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować. Przelać do szklanki i udekorować kilkoma malinami :) Smacznego
Chocolate Muffin BlogSkładniki na 2 porcje: 3 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej 1 szklanka mleka kokosowego Pół szklanki mleka krowiego 1 łyżeczka stevii (można zastąpić miodem, syropem z agawy, ksylitolem itp.) Garść malin Nasiona zalewamy oboma rodzajami mleka, dodajemy stewię i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Jeśli mamy taką możliwość, od czasu do czasu mieszamy. Maliny blendujemy
Zawsze głodna!przyjemniejszy, a i pobyt w kuchni bardziej owocowy. Do mojej dzisiejszej propozycji można dorzucić dowolne ulubione owoce. Ja zrobiłam ją głównie z jabłkami, ale dodałam kawałek banana i kilka malin. Słodycz sosu śmietanowo – waniliowego łamie idealnie cierpkość jabłek, czy malin. Efekt końcowy… mogłabym jeść bez końca! Składniki (3 tarty o średnicy 14 cm): Kruche ciasto: - 125 g przesianej
dom-agi.pl