lody. Dzisiaj chciałam zachęcić was do wypróbowania bardzo prostej wersji lodów owocowych. Proste do przygotowania i naprawdę smaczne. PRZEPIS LODY MALINOWO BANANOWE Składniki: 400g bananów mrożonych w kawałkach 200g malin mrożonych 1 łyżka miodu 4 łyżki śmietany kremówki Jak zrobić lody malinowo bananowe: Zamrożone kawałki bananów oraz malin wrzucamy do malaksera. Zaczynamy blendować w trakcie dodając po łyżce śmietanki oraz
Dorota SmakujeMalinki piękne na krzaczku, więc pora nastawić nalewkę, by w zimie móc się rozgrzać i delektować tym pysznym smakiem :) Składniki: - 500 g malin - 1 kg cukru - 500 ml wódki - 500 ml spirytusu Przygotowanie: Maliny miażdżymy z cukrem, mieszamy a następnie odstawiamy do lodówki na dwa dni. Po tym czasie zalewamy je alkoholami, mieszamy i przefiltrowujemy przez gazę by nalewka
Zainspirowana w kuchnichoć sezon na maliny trwa cały czas to ja troszkę dla odmiany ( a właściwie to moja mama ) postanowiłyśmy zrobić ciacho nie z malinami, a na sernik na zimno z kiwi. Kiwi to bardzo rzadko wykorzystywany owoc w deserach – a szkoda, bo komponuje się naprawdę wspaniale! W tym serniku na zimno połączyłyśmy biszkoptowy spód z delikatną galaretką kiwi, serowym puchem
Ostra na SłodkoBezowe gniazdka z kremem cytrynowym Bezowe gniazdka z kremem cytrynowym i malinami to pyszny pomysł na coś słodkiego do kawy. A ponieważ beza jest baaardzo słodka, to zrobiłam do niej cytrynowy krem, który nieco przełamuje tę słodycz. A wszystko zwieńczają nasze wspaniałe soczyste polskie maliny. Według mnie jest to połączenie idealne. Pamiętaj, że wysuszona beza będzie bardzo szybko chłonęła wilgoć
Kulinarne przygody GatityLubicie desery? Mam nadzieję, że tak, bo przepis na deser dzisiaj będzie :-) Sezon na maliny i borówki w pełni, więc trzeba korzystać. Ja dzisiaj robię dżem, a dla dzieci jest deser. W planach jeszcze jagodzianki :-) Składniki: borówki amerykańskie czarne maliny biszkopty podłużne galaretka borówkowa 250 g mascarpone 4 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru pudru 4 małe bezy
kruche babeczkiCiasto drożdżowe z malinami i borówkami z cynamonem z modałaowa kruszonką. Moje ciasto jest jest w 100 % wegańskie bez cukru. Zamiennikiem jest ksylitol. W nawiasach podałam zamienniki składników, bo ciasto można przygotować z różnymi składnikami. Składniki: Ciasto: 400 g mąki orkiszowej (pszennej) 50 g oleju (roztopionego letniego masła) 75 g ksylitolu (cukru 100 g cukru) 25 g drożdży(...)opakowania suchych drożdży) 3/4 szklanki napoju migdałowego nez cukru (ciepłego mleka) 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki ksylitolu (cukru trzcinowego) letnie owoce np. maliny borówki jagody Kruszonka: 1 łyżka mielonych migdałów 1/2 łyżki ksylitolu (cukru trzcinowego) 2 łyżka mąki orkiszowa 1 łyżka oleju (masła) Przygotowanie: Z ciepłego mleka, drożdży, łyżeczki ksylitolu lub cukru i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn
AZgotuj!łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklaki cukru 120 ml oleju KREM ŚMIETANKOWY 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru DODATKOWO świeże owoce (u mnie maliny i granat) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do misy miksera przekładamy jajka, dodajemy cukier i całość miksujemy na puszystą masę. Czas miksowania to około 8-10 minut. Szpinak blendujemy na gładką(...)wierzch babeczek i dekorujemy kruszonką. Na wierzch układamy ulubione owoce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam Wam również moje inne szpinakowe smakołyki: Deserki leśny mech Leśny mech z malinami Leśny mech z truskawkami Artykuł Babeczki leśny mech pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plPieczony, rozpływający się w ustach camembert, to coś, co nigdy się nie znudzi ;) Z pieczonymi sezonowymi owocami smakuje wyjątkowo dobrze! 250 g sera camembert 450 g śliwek 50 g malin 25 g orzechów włoskich 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego spora szczypta świeżo mielonego pieprzu gałązka rozmarynu Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Śliwki myjemy i przekrajamy(...)orzechy nacieramy pozostałą oliwą, miodem, sosem sojowym i pieprzem. Przekładamy do naczynia. Całość zapiekamy około 15-20 minut i od razu podajemy. Smacznego :) Artykuł Camembert pieczony ze śliwkami i malinami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogjajek 180 g cukru 16 g cukru wanilinowego 1 opakowanie budyniu waniliowego ( na 500 ml mleka ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 130 ml oleju Dodatkowo : 300 g drobnych owoców lata - malin, borówek amerykańskich, jagód, jeżyn, porzeczek lub mieszanki tych owoców ( u mnie pół na pół maliny i borówki amerykańskie ) cukier puder do oprószenia Wykonanie : Kruche ciasto : Mąkę pszenną wymieszać z cukrem
Opowieści z piekarnikaDacie wiarę, że ostatni raz jeżyny jadłam ponad 20 lat temu? Nie wiem jak to jest możliwe. Dodatkowo dzisiejszy koktajl miał być z malinami. Robiąc piątkowe zakupy na targu, patrzyłam sobie na maliny, jagody, jeżyny, potem bób, pomidory, jeżyny, ziemniaki, jeżyny, jeżyny. I tak oto są, zmiksowane na śmierć z kefirem. I to jest dokładnie smak mojego dzieciństwa, nic się
Kardamonovysiemię lniane. Do słoiczka wlewamy sok z pomarańczy, oliwę i musztardę, doprawiamy solą i pieprzem, zamykamy i energicznie mieszamy. Do sałatki dodajemy sos, mieszamy. Podobne przepisy: Sałatka z malinami i pomidorami Sałata lodowa z malinami i serem białym Sałatka z truskawkami, pomidorami i fetą Artykuł Sałatka z czerwoną porzeczką i serem wędzonym pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovygrube plasterki. Cebulę kroimy w półplasterki. Wszystko dodajemy do sałat. Dorzucamy do tego pokruszoną fetę, słonecznik, oliwę, balsamico, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. Podobne przepisy: Sałatka z malinami i pomidorami Sałata lodowa z malinami i serem białym Sałatka z czerwoną porzeczką i serem wędzonym Artykuł Sałatka z truskawkami, pomidorami i fetą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyzbrodnia. W tej chwili jest olbrzymi wybór owoców i warzyw. O, właśnie. Mrożone owoce też mam w zamrażalniku, robię z nich koktajle. Parę dni temu np. zrobiłam koktajl z malin i buraka. Malin mrożonych. Mimo, że parę dni temu widziałam świeże… Fu. Składniki: 1 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 450 g mrożonego groszku 1 duży ziemniak 1 cebula
Kardamonovysię po prostu naszymi jabłkami. Na bank zrobię też wersję z sezonowymi jagodami. One zawsze świetnie grają mi w owsiankach. I z jogurtem, bez niczego. O, i wersja z malinami. Tak, maliny też będą super. A tak w ogóle, powoli dni zaczynają być cieplejsze. Przy takiej aurze wolę jednak zjeść owsiankę na zimno, te ciepłe zostawiam na jesień i zimę
Kardamonovymożna dodać mleko roślinne, bo póki co tego nie wiem. Mąki użyłam tortowej, bo takiej zawsze używam do naleśników. Owoce? Dowolne. U mnie akurat dogorywały już borówki amerykańskie i maliny, więc wylądowały w śniadaniu. Cukier puder nie jest niezbędny, dodałam go, bo potrawa z nim po prostu wygląda ładniej. No i dodaje odrobinę więcej słodyczy. Jeżeli lubicie, nie pomijajcie(...)szklanki mleka pół szklanki mąki pszennej (ja użyłam tortowej) 1 łyżka cukru szczypta soli 1 czubata łyżka masła owoce i cukier puder do przybrania (u mnie borówki amerykańskie i maliny) Patelnia, jakiej użyłam ma 22 cm średnicy. Patelnię (ja użyłam żeliwnej) wkładamy do piekarnika, nastawiamy go na 200 stopni, podgrzewamy w nim patelnię. W misce mieszamy jajka z mlekiem. Dodajemy
Kardamonovy