taki trudny w wykonaniu, jak by się mogło wydawać. A efekt wow murowany! Tym pysznym i pięknym tortem z pewnością zaskoczysz wszystkich gości. Ciasto przekładamy kremem śmietankowym i świeżymi malinami, jest naprawdę pyszne! Wykonując blaty bezowe należy postępować ściśle według opisanych instrukcji, a na pewno wszystko się uda :)) Składniki: Beza: 8 białek jaj szczypta soli 2 szklanki drobnego(...)cukru do wypieków 1 łyżka soku z cytryny lub octu Krem: 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki Dodatkowo: świeże owoce (u mnie maliny) dowolna dekoracja np. świeże kwiaty, owoce, mini czekoladki, małe beziki, kuleczki cukrowe itp opcjonalnie kropelka lub szczypta barwnika *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Należy uważać aby nie „przebić białek”, ubijamy
Blog z ApetytemPrzepis na syrop z malin według własnej receptury zielarza i franciszkanina ojca Grzegorza Sroki znalazłam w książce Zbigniewa T. Nowaka "Infekcje u dzieci lecz ziołami": Syrop malinowy to sprawdzony lek na grypę, przeziębienie i inne zimowe infekcje, które przebiegają z gorączką. Wpływa przeciwwirusowo. Warto go pić systematycznie od jesieni, by uchronić się przed infekcjami z przeziębienia. Rozgrzewa oraz łagodzi(...)bóle głowy, mięśni i stawów towarzyszące przeziębieniu i grypie. Warto go polecić w bólach spowodowanych reumatyzmem. Działa też przeciwzapalnie.¹ Rubus idaeus Składniki: Dojrzałe owoce maliny Cukier Dla przyspieszenia prac sok wyciskamy przez sokowirówkę lub blendujemy i przecieramy przez sitko. Tradycyjnie francuszkanin wyciskał sok partiami przez czyste lniane płótno. Do soku dodaje się cukier - połowę objętości, którą zajmuje
prawdziwe jedzeniePotrzebuje jedynie czasu na schłodzenie go przez kilka godzin w lodówce, aby dobrze zastygł. Składa się z kruchego orzechowego spodu oraz intensywnej czekoladowej masy śmietankowej. Całość przełamują lekko kwaskowate maliny, co stanowi fantastyczne połączenie. Tylko uważajcie jeśli jesteście na redukcji i pilnujecie kalorii oraz odpowiedniego makro bo to bardzo smaczna istna bomba tłuszczowa a może być ciężko poprzestać na jednym(...)wymieszania wszystkich składników. Tak przygotowaną masę wyłożyć na spód orzechowy wygładzając wierzch łopatką. Polecam wypełnioną tortownicą delikatnie stuknąć o blat by ciasto rozłożyło się w niej równomiernie. Wierzch udekorować malinami bądź innymi owocami, płatkami migdałowymi , wiórkami kokosowymi lub innymi dodatkami (wliczając je w makro) a następnie schłodzić tort w lodówce przez minimum 3 godziny. Jeśli szukacie innych pomysłów na torty
Ola la LCHFprzestraszy Was zbytnia słodycz tego zestawienia, bo dla prawdziwego raju podniebienia warto pokusić się o takie połączenie. Dla miłośników owocowych dodatków szczególne uznanie znajdzie tutaj towarzystwo porzeczki czy malin, ponieważ idealnie przełamią słodki akcent ciasta. Trudno jednoznacznie zadecydować, który z serników mógłby ostatecznie przypaść nam do gustu. W tej sytuacji wyjście okazuje się być tylko jedno: połączenie pistacji i chałwy(...)Cię SERniczę ” . Artykuł Sponsorowany Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sernik kawowy z pianką ajerkoniakową → Sernik z galaretką, malinami i borówkami amerykańskimi → Sernik czekoladowy z musem malinowym → Sernik dyniowo – piernikowy → Seromakowiec Artykuł Sernik z chałwą czy pistacjami? pochodzi z serwisu Oryginalny smak
Oryginalny smaktakże silne przeciwutleniacze, czyli karoteny. Pestki dyni to źródło cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. 1 szklanka puree z dyni pieczonej 2 pomarańcza 100 g malin 1 granat 1/2 łyżeczki kurkumy 300 ml napoju owsianego melisa świeża 2 figi Z granatu wyjmuję pestki. Łyżkę ziaren zostawiam do dekoracji. Granat miksuję z malinami i 100 ml napoju
wesoła kuchniaryżowej – 250 ml mleka – 1 jajko – 1 łyżka cukru – 3 łyżki oleju – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli do podania: borówka amerykańska, maliny, śmietana 30 % ubita z 2 łyżkami cukru pudru. Przygotowanie: Ubij białko. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy pozostałe składniki ( olej, cukier, mleko i sól, żółtko). Wszystko miksujemy(...)gofrownicę. Nakładamy chochlą porcję i smażymy ok. 3-4 minuty, aż ciasto się przyrumieni. Ubijamy śmietanę 30% z cukrem pudrem. Gofry dekorujemy bitą śmietaną a następnie układamy borówki i maliny. Smacznego. Artykuł Gofry kukurydziane pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEproszku do pieczenia Składniki mokre: 4 średnie jajka (rozmiar L) pół szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka jogurtu naturalnego lub kefiru czy śmietany 18% / 12% 250 g owoców np.: jabłka, maliny, borówki, wiśnie, banany, śliwki, truskawki itp Jeśli zdecydujesz się na kruszonkę, podaję najlepszy przepis: 75 g mąki (około pół szklanki) 50 g masła (1/4 kostki) 50 g cukru (około(...)przygotowania ciasta potrzebować będziemy jedynie: 2 misek, widelca i blaszki o wymiarach 24 x 24 cm. Krok 1. Przygotowuję owoce Wykonanie ciasta zaczynam od przygotowania owoców. Jeśli używam maliny , to przebieram i nie myję ich. Jeżeli mam borówki , to płuczę pod bieżącą wodą i obsuszam na sitku. Natomiast w przypadku jabłek obieram je ze skórki. Następnie kroję w podłużną kostkę
Ania gotujeżółtka łyżka gęstego jogurtu nadzienie: 3 duże jabłka (najlepiej szara reneta) szklanka wiśni bez pestek (użyłam mrożonych) łyżka cynamonu łyżka cukru z prawdziwą wanilią mus malinowy: 200 g malin (użyłam mrożonych) 2 łyżki cukru dodatkowo: masło i kasza manna do posmarowania i wysypania foremek Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy z margaryną, po czym dodajemy(...)przykrywamy górę babeczek. Możemy powycinać wzorki bądź z ciasta ułożyć paseczki. Całość pieczemy około 35- 40 minut w 180 stopniach na ustawieniach góra+dół. W tym czasie gotujemy maliny z cukrem. Gdy się rozpadną i nieco zgęstnieją, przecieramy je przez sito i odstawiamy do wystudzenia. Tartaletki studzimy na kratce i podajemy z musem malinowym. Smacznego :) Artykuł Tartaletki z jabłkami, wiśniami
Mienta blogtakże silne przeciwutleniacze, czyli karoteny. Pestki dyni to źródło cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. 1 szklanka puree z dyni pieczonej 2 pomarańcza 100 g malin 1 granat 1/2 łyżeczki kurkumy 300 ml napoju owsianego melisa świeża 2 figi Z granatu wyjmuję pestki. Łyżkę ziaren zostawiam do dekoracji. Granat miksuję z malinami i 100 ml napoju
wesoła kuchniasłojem. Następnie rozgniatam ręką , aby lepiej i szybciej puściły sok. Zasypuję cukrem i całość mieszam np łyżką. Rozgniecione winogrona szybko rozpuszczają cukier w soku. Miękkie owoce takie jak maliny lub wiśnie bardzo łatwo puszczają sok, po zasypaniu cukrem . Sprawdź koniecznie moje wcześniejsze nalewki: nalewka z wiśni nalewka z malin W przypadku winogron nie czekam kilku dni, aż puszczą
Ania gotujePyszne ciasto z owocami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto; 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru kostka Kasi 5 żółtek , 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia owoce (maliny ,truskawki,śliwki itp Składniki na pianę; 5 białek 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju 2 torebki budyniu śmietankowego 1 szklanka cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie; Proszek do pieczenia łączymy z mąką.Wszystkie(...)części (2/3 i 1/3).Średnia wielkości blaszkę smarujemy masłem,Ścieramy na spód większa część ciasta,Lekko dociskamy.Na starte ciasto,wylewamy przygotowaną pianę.Układamy owoce dość gęsto (ja dałam maliny,bo mam w ogrodzie,,równie można dodać inne owoce.)Na wierzch ścieramy resztę ciasta.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 st.Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kruche
Olcia gotuje!Książka Anety Jadowskiej "Cud Miód Malina" to zbiór opowiadań o współczesnej rodzinie Koźlaków gdzie królują wiedźmy i magia. Malina natomiast to imię głównej bohaterki która króluje w większości opowiadań. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieśmietany kremówki 36% * 2 łyżki cukru pudru * 250 g serka mascarpone * 700 ml wody * nadzienie truskawkowe (użyłam termostabilnego nadzienia owocowego o smaku truskawkowym Lauretta ) * garść mrożonych malin * 1 dojrzały banan Wykonanie: Galaretkę truskawkową rozpuścić w 350 ml wrzącej wody. Galaretkę agrestową rozpuścić w osobnej miseczce w pozostałych 350 ml wrzącej wody. Obie galaretki odstawić do całkowitego wystudzenia. Na dnie(...)pucharków wsypać kilka malin. Wlać po równo do szklanek czerwoną galaretkę. Pucharki wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretek. Banana obrać, pokroić w plasterki. Rozłożyć je na czerwonej galaretce w pucharkach, na to wylać zieloną galaretkę. Ponownie wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru i serka mascarpone. Na zastygniętą galaretkę wyłożyć
Zrób to smaczniemocniejsza od proszku do pieczenia. Dodatek oleju sprawia, że ciasto jest proste w wymieszaniu i wilgotne po upieczeniu . Oprócz gruszek do ciasta możesz dodać inne, ulubione owoce takie jak: maliny, wiśnie, jabłka, jagody, borówki amerykańskie, banany . Owoce powinny być dojrzałe, ale nie rozpadające się, aby nie popłynęły w cieście. Całe ciasto czekoladowe z gruszkami oprószone cukrem pudrem Sposób wykonania wilgotnego(...)uchylam drzwiczki, aby temperatura wyrównała się. Następnie wyjmuję ciasto i odstawiam do ostudzenia. Gdy ostygnie, wyjmuję z blaszki i oprószam cukrem pudrem. Sprawdź także szybkie ciasto czekoladowe z malinami: Wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami wygląda i smakuje rewelacyjnie. Zazwyczaj znika ze stołu, zaraz po pokrojeniu. Czasami zastanawiam się, czy nie upiec od razu 2 ciast lub na dużej blaszce
Ania gotuje