Tort czekoladowy z dripem oraz malinami, idealny na urodziny. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej(...)czekoladę olejem, dokładnie wymieszać odstawić do przestygnięcia. Gdy czekolada będzie już chłodna delikatnie łyżeczką po kancie tortu wylewać czekoladę tworząc „sople” Pozostałą częścią udekorować tort szprycując rozetki i malinami. Tort schłodzić w lodówce Smacznego
RAROSSATORT CZEKOLADOWY Tort czekoladowy z dripem oraz malinami, idealny na urodziny. SKŁADNIKI Biszkopt (tortownica 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem 250 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 200 g ciemnej czekolady 4 łyżki cukru pudru Dekoracja: 250 g Krem typu Nutella 150 g masła roślinnego(...)czekoladę olejem, dokładnie wymieszać odstawić do przestygnięcia. Gdy czekolada będzie już chłodna delikatnie łyżeczką po kancie tortu wylewać czekoladę tworząc „sople” Pozostałą częścią udekorować tort szprycując rozetki i malinami. Tort schłodzić w lodówce Smacznego
RAROSSAPrzecieranie owoców na surowo można stosować do owoców jagodowych takich jak: maliny, jeżyny, czarnych jagód, bzu czarnego, truskawek i poziomek. Przeciery są wykorzystywane nie tylko do smarowania pieczywa, ale też do przygotowywania różnych potraw, np. zup owocowych, napoi, naleśników, kisieli, galaretek, musów, jako dodatek do ciast, np. szarlotek, jak również do sporządzania marmolad. (function(...)a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Sposób wykonania: Bardzo dojrzałe czyste maliny na surowo przetrzeć przez gęste sito. Uzyskany przecier podgrzać i ewentualnie posłodzić do smaku, włożyć do wyparzonych wcześniej słoików, zamknąć i pasteryzować około 15 minut w temperaturze około
Kulinarne przemysleniaodwrócić ją do góry nogami. Krem powinien zachować swój kształt i tworzyć ładny szczyt. Szukasz deserów, do których możesz dodać ten pyszny krem? Wypróbuj przepis na ciasto z malinami i mascarpone , a także na ciasto pijak bez pieczenia . Zobacz też przepis na szybki deser z mascarpone i malinami . Życzymy smacznego! Redakcja kuchnianawypasie.pl Artykuł Krem z mascarpone do tortu pochodzi
Kuchnia Na Wypasietonic 150 ml wódki 1 ananas kawałek arbuza 1 limonka 100 ml soku pomarańczowego nektar 100 ml mleczka kokosowego lód 1 garść listków mięty 70 ml soku malinowego maliny mrożone Z ananasa wydrążam miąższ . Dodaję mleczko kokosowe, sok z limonki, kilka kostek lodu i miksuję. Połowę odlewam a do połowy dodaję listki mięty i dalej miksuję. Do każdej porcji(...)mieszam. Do szklanek wlewam sok malinowy, dodaję kostki lodu, wlewam ananasowy drink, potem ananasowy z miętą. Dekoruję owocami,miętą, sokiem pomarańczowym Do ananasa wkładam małe kawałki arbuza, kilka malin. Sok pomarańczowy dodaję do części drinka ananasowego bez mięty. Dodaję lód, mięte. Dekoruję mleczkiem kokosowym
wesoła kuchniauczcić, pomyślałam i wymyśliłam...szybka i prosta tarta:) Idealna do kawy na weekend, smakiem zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości. Delikatnie cytrynowe ciasto kruche, aksamitny ser z dodatkiem kwaskowatych malin i borówek... a wszystko polane gorącym sosem z borówek. Coś pysznego :) Składniki na formę 24cm: Ciasto -300g mąki pszennej (u mnie(...)łyżki śmietanki 30% Masa serowa -400g sera białego (u mnie "z Wielunia" -3 jajka -budyń waniliowy bez cukru (35g) -100g cukru pudru -200g borówek -100g malin Sposób wykonania: Składniki na ciasto ugniatamy, wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na godzinkę. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni, formę na tartę smarujemy masłem i posypujemy
Wypieki Reneopakowanie śmietan – fixu ( po 9 g ) 4-6 łyżek cukru pudru 2 czerwone galaretki ( truskawkowe, wiśniowe, malinowe ) 800 ml gorącej wody 250-300 g borówek amerykańskich 200 g malin 100 g wiórków kokosowych przepis Czerwone galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość wody do 800 ml ) i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzone galaretki łączymy z malinami i borówkami. Do szklanej
Smakowite Daniajest idealny dla osób zabieganych i zapracowanych takich jak ja. Składniki – skyr truskawkowo-malinowo-orzechowy 180 g jogurtu naturalnego skyr 40 g truskawek lub musu truskawkowego 40 g malin lub musu malinowego 10 ml oleju MCT lub/i z pestek dyni 30 g orzechów pecan 15 g płatków migdałowych lub całych migdałów opcjonalnie słodzik np. ksylitol , erytrytol(...)fajny orzechowy posmak, ale zmieni kolor masy na… zielony. Owoce umyć a następnie zmiksować lub dodać w całości do naczynia ze skyrem. U mnie truskawki zostały zmiksowane a maliny dodałam w całości. Następnie dołożyć odważone orzechy pecan i migdały lub płatki migdałowe. Osobiście dla mnie taki skyr truskawkowo-malinowo-orzechowy dzieki owocom nie wymaga żadnego „dosładzania
Ola la LCHFkromek chleba tostowego 3 morele 1 gruszka 2 piersi z kaczki 6 oscypków sól, pieprz olej rzepakowy 1 łyżeczka majeranku sos malinowy: 150 g malin 1 łyżka sosu balsamico 50 ml wina czerwonego sól, pieprz 1 łyżeczka miodu Pierś z kaczki nacinam od strony skóry na krzyż. Posypuję solą, pieprzem, majerankiem i odstawiam na godzinę. Mięso układam(...)grilluję z każdej strony chwilę. Oscypki układam na grilluj i smażę z każdej strony po około dwie minuty. Ser w środku ma być miękki. Sos: Do rondelka przekładam maliny, wlewam wino, balsamico i gotuję na wolnym ogniu aż sos zredukuję się. Dodaję sól, pieprz, miód. Przecieram przez sitko żeby pozbyć się pestek. Na chlebie układam oscypek, plastry kaczki, gruszkę
wesoła kuchniaNazwa ciasta może nie jest zbytnio przyciągająca, ale ciekawy wygląd ciasta już tak. Ciacho wychodzi naprawdę podzielne, a smak? Dla mnie bomba! 🙂Koniecznie spróbujcie 😘 Na wierzch możecie dać maliny lub borówki. U mnie mieszanka 🙂 Składniki blaszka 23 /33: Ciasto : jajka 7 szt, cukier 200 g, olej 100 ml, mąka pszenna 200 g, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, wiórki kokosowe(...)cukier waniliowy 16 g, mąka pszenna 40 g, mąka ziemniaczana 50 g, masło 250 g, cukier 6 łyżek, Ponadto: galaretka malinowa lub truskawkowa 2 szt, woda 700 ml, maliny 150 g, borówki 150 g, dżem z czarnej porzeczki 0,5 małego słoika, dżem malinowy 0,5 małego słoika, Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru
kulinarne odsłony patimożna dodać mleko roślinne, bo póki co tego nie wiem. Mąki użyłam tortowej, bo takiej zawsze używam do naleśników. Owoce? Dowolne. U mnie akurat dogorywały już borówki amerykańskie i maliny, więc wylądowały w śniadaniu. Cukier puder nie jest niezbędny, bo prostu powoduje, że to wszystko wyglądało jeszcze ładniej. No i dodaje odrobinę więcej słodyczy. Jeżeli lubicie, nie pomijajcie(...)szklanki mleka pół szklanki mąki pszennej (ja użyłam tortowej) 1 łyżka cukru szczypta soli 1 czubata łyżka masła owoce i cukier puder do przybrania (u mnie borówki amerykańskie i maliny) Patelnia, jakiej użyłam ma 22 cm średnicy. Patelnię (ja użyłam żeliwnej) wkładamy do piekarnika, nastawiamy go na 200 stopni, podgrzewamy w nim patelnię. W misce mieszamy jajka z mlekiem. Dodajemy
KardamonovyDawno go nie jadłam a sezon na maliny więc się skusiłam żeby go zrobić, ciasto 200g masła 6 żółtek 300g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru wszystko razem wyrobić na jdnolitą masę i dać na godzinę do lodówki ciasto przeznaczone na dużą blachę 26na 33 Po godzinie rozwałkować i wyłożyć blaszkę ,ciasto nakłuć widelcem(...)włożyć do nagrzanego piekarnika na ok30 min podpiec. Gdy ciasto upieczone rozpuścić 4 galaretki czerwone wedle przepisu ,.jak mamy mrożone maliny to wkladamy je do galaretki ,ja dałam ok 700g .Galaretkę dałam na 30 min do zamarażalnika żeby mi się szybciej zgęstniała .Gdy już jest wylewamy na ciasto i dajemy do lodówki. Teraz potrzebujemy 1 litr śmietany 36 % 500 gram
Moje Wyrobydostawców. Tradycyjne receptury dają gwarancję lepszego smaku, mniejszej ilości cukru czy czasem nawet zupełnie są go pozbawione. Jako dietetyk zachęcam wybierać „owocowe smarowidła” czy soki z polskich superowoców jak malina, truskawka, borówka, jagoda kamczacka, aronia czy agrest. Mają one najwyższy potencjał antyoksydacyjny co pozytywnie wpływa na odporność i chroni przed nadciśnieniem czy chorobami nowotworowymi. – Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny(...)też smak najlepszy. Prawidłowo przeprowadzony proces przynosi stosunkowo małe straty składników odżywczych. Sięganie po mrożonki jest lepszym rozwiązaniem niż kupowanie świeżych owoców i warzyw poza naturalnym ich sezonem. Zimą maliny, truskawki czy borówki są z reguły sprowadzane z daleka. Ich smak odbiega od naszych przyzwyczajeń a też ilość witamin czy przeciwutleniaczy jest niższa – mówi Monika Stromkie-Złomaniec. Podsumowując, wykorzystajmy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: Żelka malinowa: 250 g malin 2 opakowania galaretki o smaku malinowym 1 łyżka żelatyny ok. 100 ml wody Nasączenie: 2 torebki herbaty earl grey 300 ml gorącej wody 1 łyżeczka płaska cukru do smaku Masa serowa kokosowa: 500 g sera białego 0,5 szklanki drobnych wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru kokosowego 200 ml mleka(...)wyjąć wszystkie torebki herbaty i rozcieńczyć napar w 100 ml zimnej przygotowanej wody. Można dodać trochę więcej wody jeśli zbyt mocny wyjdzie nam nasączenie. Można doprawić cukrem do smaku. Maliny - wypłukać pod bieżącą zimną wodą, odsączyć. Owoce przełożyć do rondelka i dodać trochę wody (ok. 100 ml) podgrzać i wsypać 2 opakowania galaretki o smaku malinowym i dobrze wymieszać
Ciastka - domowe słodkościsernik na zimno z serkiem mascarpone na biszkoptach, zatopiony w galaretce z wiśniami. Pyszne ciasto bez pieczenia, które uda się każdemu. Sernik możesz oczywiście wykonać z ulubionymi, sezonowymi owocami: malinami, truskawkami, jagodami, brzoskwiniami, ananasem … Zobaczcie sami! Składniki na sernik z mascarpone i wiśniami. Podane składniki na tortownicę o średnicy około 24 -26 cm. Sernik w 100g ma około 325 kcal(...)szklanki wrzącej wody (375ml) 500g wiśni* (*)Wiśnie oczywiście mogą być świeże, mrożone lub w wersji dla dorosłych z nalewki do wiśni. Możesz także wykorzystać inne sezonowe owoce takie jak: maliny, truskawki, borówki, jagody… (możesz oczywiście użyć innego koloru – według mnie najlepiej prezentuje się kolor czerwony) Sposób wykonania sernika na zimno z serkiem mascarpone i wiśniami. Zimą robiłam podobny sernik
Ania gotuje