maliny - 13477 przepisów (strona:317/899)

Placuszki z mąki z ciecierzycy 124

placuszków będziesz potrzebować: szklankę mąki z ciecierzycy, szklankę jogurtu naturalnego, 2 jajka, łyżeczkę proszku do pieczenia, gruszkę, jabłko, pół łyżeczki cynamonu, 2 łyżki oleju rzepakowego, szczyptę soli, 2 garści malin.   1. Żółtka wymieszaj z jogurtem, następnie dodaj mąkę wymieszaną z cynamonem i proszkiem do pieczenia, po czym wszystko zmiksuj. 2. Jabłko i gruszkę obierz i zetrzyj na tarce(...)białek dodaj sól i ubij pianę, dodaj ją do ciasta i ponownie delikatnie wymieszaj. 4. Na patelni rozgrzej olej i usmaż placuszki. 5. Podawaj z owocami, np. malinami

Z notatnika dietetyka
Tort podwójnie czekoladowy z bezą 104

serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% 150 g białej czekolady Beza: 2 jajka 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki octu Dodatkowo: 1/2 słoiczka dżemu z malin płatki czekoladowe Poncz: 1/3 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Masa z gorzkiej czekolady: Śmietankę 30% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy(...)paterze umieszczamy jasny biszkopt i skrapiamy go ponczem. Następnie rozsmarowyjemy masę z gorzkiej czekolady i przykrywamy biszkoptem ciemnym. Biszkopt ciemny również lekko skrapiamy ponczem i wykładamy dżem z malin, a następnie rozsmarowujemy masę z białej czekolady. Boki tortu również smarujemy masą z białej czekolady i obsypujemy płatkami czekoladowymi. Na wierzchu umieszczamy ostrożnie wystudzoną bezę. Tort wkładamy do lodówki na kilka

Kuchnia MagdaLeny
Tort podwójnie czekoladowy z bezą 104

serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% 150 g białej czekolady Beza: 2 jajka 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki octu Dodatkowo: 1/2 słoiczka dżemu z malin płatki czekoladowe Poncz: 1/3 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Masa z gorzkiej czekolady: Śmietankę 30% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy(...)paterze umieszczamy jasny biszkopt i skrapiamy go ponczem. Następnie rozsmarowyjemy masę z gorzkiej czekolady i przykrywamy biszkoptem ciemnym. Biszkopt ciemny również lekko skrapiamy ponczem i wykładamy dżem z malin, a następnie rozsmarowujemy masę z białej czekolady. Boki tortu również smarujemy masą z białej czekolady i obsypujemy płatkami czekoladowymi. Na wierzchu umieszczamy ostrożnie wystudzoną bezę. Tort wkładamy do lodówki na kilka

Kuchnia MagdaLeny
Malinowo jeżynowa kostka 90

łyżka mąki ziemniaczanej płaska 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 250 g serka mascarpone 1/2 galaretki malinowej 350 ml śmietany kremówki 30 % 200 g malin 200 g jeżyn 3 łyżki cukru pudru mus jeżynowy: 1 galaretka malinowa 400 g jeżyn Biszkopt:   Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru(...)dodaję galaretkę suchą, rozpuszczam. Odstawiam do przestygnięcia i lekkiego stężenia. Śmietanę i serek ubijam na sztywno, dodaję mus jeżynowy. Na zimny biszkopt wykładam krem jeżynowy, wduszam w niego maliny. Wstawiam do lodówki do stężenia. Mus jeżynowy: Jeżyny przekładam do garnka, podgrzewam aż zrobią się miękkie. Przecieram przez sitko. Mus zagotowuje i wsypuję suchą galaretkę, mieszam aż się rozpuści. Mus zimny

wesoła kuchnia
Koktajl owocowy z mandarynką 146

prostu obieram i jem cząstkę po cząstce. Teraz jednak postanowiłam wykorzystać je troszkę inaczej i na ich bazie przygotowałam koktajl owocowy. Robiąc przegląd zamrażarki znalazłam zamrożone truskawki i maliny, do tego dodałam świeże kiwi, banana dla zagęszczenia i szklankę mleka. W połączeniu z sokiem z mandarynek wyszedł świetny koktajl owocowy 😃 Koktajl owocowy z mandarynką - przepis na 3-4 porcje(...)przygotowania koktajlu będziesz potrzebować: sok z 5 mandarynek, banana, kiwi, 10 truskawek, garść malin, szklankę mleka.   1. Wyciśnij sok z mandarynek. 2. Banana i kiwi obierz ze skórki. 3. Wszystkie owoce dokładnie zmiksuj z mlekiem

Z notatnika dietetyka
Ciasto styropian z owocami 127

weekend mam dla Was przepis na pyszne ciasto z owocami. Tzw. ciasto styropian. My go w połączenie w owocami właśnie uwielbiamy. Tym razem dodałam jeżyny i czerwone oraz żółte maliny. Wyszło rewelacyjnie. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Blaszka: 23x33 cm Składniki ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej typ 450 250 g zimnego masła 5 żółtek (białka do masy(...)greckie (u mnie 3 x 330 g) 5 białek 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (2x40g) 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wiórek kokosowych szczypta soli Dodatkowo: jeżyny maliny 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania ciasta 1. W misie miksera ze szczyptą soli ubijamy na sztywno białka, dodajemy cukier puder, ubijamy kilka minut. Następnie partiami dodajemy

kruche babeczki
Ambasador Kupiec-Wafle ryżowe z czekoladą i maliną liofilizowaną 108

otrzymałam sporą paczuszkę wafli do testowania, zapewniam, że są tak pyszne, że zostaną ze mną na zawsze. Tym razem polecam Wam wafle ryżowe z belgijską czekoladą deserową i kawałkami maliny liofilizowanej. Wafle są niezwykle chrupiące, czekolada słodka, a tę słodycz przełamuje kwaśna malina. Idealna propozycja na podwieczorek i chwilę dla siebie. Wafli szukajcie na sklepowych półkach lub na stronie

Izabelawkuchni
Zdrowa sałatka z owocami i olejem z pestek dyni 180

bliżej jesień, już ją praktycznie widać. Straszna szkoda, że nasze sezonowe owoce się już jedne pokończyły a inne kończą. Ten sezon mija bardzo szybko. Mnie udało się kupić jeszcze maliny żółte, na działce uzbieraliśmy troszkę jeżyn i tak powstała sałatka. Dodałam do niej mix listków, roszponkę, orzechy laskowe i nerkowca. Wszystko skropiłam olejem z pestek dyni z Manufaktury Sadowskich . Sałatka(...)zajadacie" i się przyłączyła. Smakowało jej bardzo :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 1/2 opakowania roszponki 1/2 opakowania mixu młodych listków orzechy nerkowca orzechy laskowe maliny żółte jeżyny olej tłoczony na zimno z pestek dyni u mnie Manufaktury Sadowskich 1. Sałaty myjemy, tak samo owoce. Na talerzach rozkładamy roszponkę i mix listków. Następnie ja porozkładałam orzechy

kruche babeczki
Smoothie - przepis z BlendyGo 95

domu a także poza domem. Mały i zgrabny, przygotuje w nim smoothie zaledwo w kilka minutek. Dziś zdrowy smoothie szpinakowo-owocowy  :) SKŁADNIKI: 25g szpinaku 80g melona 50g malin 90g soku (pomarańcza,maracuja,kaki) 1/2 łyżeczki miodu WYKONANIE: 1. Szpinak, melona, maliny i miód umieszczamy w blenderze. Zalewamy sokiem, obracamy górą do dołu uruchamiamy blendy go, po chwili obracamy

Dziś Ja gotuje
Jogurtowiec z białą czekoladą i owocami 141

kiwi, gdyż masa jogurtowa nie stężeje). Składniki: 1000 g jogurtu greckiego 200 g białej czekolady 2 łyżki mleka 5 łyżeczek żelatyny ok. 300-350 g owoców (np. truskawki, borówki, maliny, jagody) cukier puder (opcjonalnie) Dodatkowo: 200 g podłużnych biszkoptów 1 galaretka owocowa (u mnie: malinowa) Wykonanie: Czekoladę białą łamiemy na kawałki i umieszczamy w miseczce   do rozpuszczania czekolady(...)wlewamy z powrotem do miski z masą. Miksujemy do połączenia składników. Owoce myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy. W przypadku truskawek kroimy je w kostkę, jagody, borówki i maliny pozostawiamy w całości.  Owoce dodajemy do masy jogurtowej. Delikatnie mieszamy łyżką. Do blaszki (20 x 30 cm) wykładamy biszkoptami.  Na biszkopty wylewamy masę jogurtową z owocami. Wyrównujemy

Kuchnia MagdaLeny
Jogurtowiec z białą czekoladą i owocami 141

kiwi, gdyż masa jogurtowa nie stężeje). Składniki: 1000 g jogurtu greckiego 200 g białej czekolady 2 łyżki mleka 5 łyżeczek żelatyny ok. 300-350 g owoców (np. truskawki, borówki, maliny, jagody) cukier puder (opcjonalnie) Dodatkowo: 200 g podłużnych biszkoptów 1 galaretka owocowa (u mnie: malinowa) Wykonanie: Czekoladę białą łamiemy na kawałki i umieszczamy w miseczce   do rozpuszczania czekolady(...)wlewamy z powrotem do miski z masą. Miksujemy do połączenia składników. Owoce myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy. W przypadku truskawek kroimy je w kostkę, jagody, borówki i maliny pozostawiamy w całości.  Owoce dodajemy do masy jogurtowej. Delikatnie mieszamy łyżką. Do blaszki (20 x 30 cm) wykładamy biszkoptami.  Na biszkopty wylewamy masę jogurtową z owocami. Wyrównujemy

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto bez pieczenia -Jagodzianka 149

blaszki. składniki 2 paczki biszkoptów długich 500 g sera białego 250 g serka ricotta Smietany 300 ml 36 procentowej 1/2 szklanki cukru kryształ żelatyna 1 łyżka cukru pudru Borówki ,maliny ,posypka czekoladowa przygotowanie żelatynę ok4 łyżki rozpuścić w przegotowanej wodzie .Twaróg utrzeć z serkiem ricottą..potem dodać cukier kryształ. Śmietanę ubijamy z 1 łyżką cukru pudru .i potem ją dodajemy(...)masa nie była za gęsta. kolejność biszkopty na to pierwsza połowa masy i znów biszkopty druga połowa masy ,na masę posypać borówkami jak nam zostały ,ja miałam końcówkę malin to dodałam i posypałam posypką czekoladową

Moje Wyroby
Pyszny i zdrowy sok z aronii i malin. 141

musi znaleźć się w Twojej spiżarni ! Zawiera on mnóstwo cennych witamin, a na dodatek jest obłędnie smaczny !    Składniki : 2 kg owoców aronii  1 kg świeżych malin lub 1/2 kg suszonych 2 cytryny 1/3 szklanki świeżych listków mięty lub 1 łyżeczka suszonej  1 kg cukru ( najlepiej trzcinowego ) 3 l wody ( najlepiej źródlanej ) Sposób wykonania :   A ronię(...)owoców więcej soku. Pod koniec gotowania wsyp cukier, wymieszaj, aby się rozpuścił. Garnek zdejmij z ognia, wsyp miętę ( jeśli dodajesz świeżą , umyj ją wcześniej i drobno posiekaj ostrym nożem ) , maliny, wlej świeżo wyciśnięty i przecedzony przez gęste sitko sok z cytryny, wymieszaj. Garnek przykryj pokrywką i odstaw na około 10 - 12 godzin, najlepiej na noc. Po tym czasie przecedź owoce

Przepisy i porady kulinarne
Torcik gofrowy 105

dekoracji: 1)       50 g czekolady gorzkiej 2)       50 g śmietanki 30% 3)       mrożone maliny Sposób przygotowania: 1.     Czekoladę siekamy na drobne kawałki. 2.      Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. 3.     W misce miksujemy mąkę, mleko(...)tort. Układamy jedną warstwę gofrów, wyciskamy na nią krem sernikowy, przykrywamy kolejnymi goframi, wyciskamy krem czekoladowy, przykrywamy kolejnymi goframi. Wierzch tortu polewamy polewą czekoladową, dekorujemy kremem sernikowym i mrożonymi malinami. Smacznego

Na kulinarnym poligonie

Proponowane wyszukiwania