polewamy lukrem, u mnie malinowy. Gdy chcemy polać całą babkę lukrem, proponuję przygotować go więcej, u mnie tylko efekt dekoracyjny... Lukier malinowy: - 5 łyżeczek pudru trzcinowego - kremówka 30% - mrożone maliny 1-2 (u mnie pokruszone kawałki) Maliny rozdusić z pudrem, mieszając dolewamy kremówkę, do uzyskania idealnej konsystencji. Smarujemy górę babki. Smacznego
Smaczne Zdrowekompotu z wiśni i 100 ml rumu Składniki na dekorację: pokruszony blat biszkoptowy 1/2 szklanki śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru kilka wiśni kandyzowanych lub malin Przygotować biszkopt. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Mąkę i kakao, sodę, przesiać, odłożyć. Piekarnik nagrzać do 165 st. (bez termoobiegu). Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie(...)ozdobić rozetkami. Aby rozetki były symetryczne wyciskam je zgodnie z kierunkami świata, tj. najpierw północ i południe, później zachód i wschód, później pozostałe :). Na każdą rozetkę położyć wiśnię czy malinę. Tort schłodzić 2 godziny w lodówce. Kroić ostrym nożem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Tort Szwardzwaldzki Tort Szwardzwardzki Tort Szwardzwaldzki Tort Szwardzwaldzki Tort Szwardzwaldzki
moj przepis nałyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku 1/3 szklanki cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub 1,5 opakowania cukru wanilinowego) 250 gr truskawek odszypułkowanych i umytych (mogą być jagody, poziomki, maliny, porzeczki) Śmietanę ubić na sztywno. We wrzątku rozpuścić żelatynę, wymieszać, żeby nie było grudek, dodać do niej 3 łyżeczki ubitej śmietany. Mikser włączyć na max obroty i wlewać ciurkiem żelatynę(...)będzie kwaśna. Zmiksować do połączenia składników. Wylać na masę serową. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Sos jagodowy: 100 gr jagód (mogą być mrożone, lub inne owoce np. maliny lub truskawki, porzeczki) 1-2 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wrzątku Do wysokiego naczynia wrzucić jagody, cukier, jogurt zblendować. Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać
moj przepis nanastępnie posmarować boki. U mnie dekoracja zrobiona jest z masy cukrowej, ale można krem posypać z zewnątrz pokruszonymi biszkoptami lub bezikami. W oryginalnym przepisie do masy dodatkowo dodane były maliny, myślę, że to bardzo dobry pomysł i następnym razem też dodam maliny. Smacznego! Tort cytrynowy Tort cytrynowy Tort cytrynowy Tort cytrynowy
moj przepis naKrem śmietanowy: 500 g serka mascarpone 750-800 g śmietany 30 % 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru 8 listków szpinaku 9 malin Śmietanę i serek mascarpone umieścić w misie miksera, ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Wykonanie: Na paterze umieścić pierwszy blat ciasta, wyłożyć 1/3 kremu, następnie umieścić(...)gwiazdką 1 M (Wilton). Ciasto nakroić na 8 porcji, na każdej ułożyć listek szpinaku, u mnie z braku szpinaku jarmuż, następnie wycisnąć rozetkę z kremu, a na to ułożyć malinę lub na przykład kandyzowaną wiśnię (jakiś czerwony owoc). Ciasto przechowywać w lodówce, najlepiej pod kloszem, aby nie przechodziło obcymi zapachami. Ciasto kroić nożem zanurzonym we wrzątku. Smacznego! Leśny mech Leśny
moj przepis naoleju, 2 jajka Krem: ½ szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 cukier waniliowy 2 szkl. mleka w proszku, 200 g masła Mus malinowy: 1 galaretka malinowa, 120 g malin Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej, 50 g czekolady mlecznej, 1 łyżka masła Dodatkowo: kawa do nasączenia ciasta Ciasto: W 1 misce łączymy suche składniki, w 2 mokre – następnie łączymy(...)Nasączamy kawą Krem: Mleko zagotowujemy z cukrami, studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy po trochu mleka, a na końcu mleko w proszku. Mus malinowy: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Maliny miksujemy, mieszamy z galaretką. Polewa: Czekolady rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Przełożenie ciasta: W tortownicy układamy pierwszy blat ciasta, smarujemy 1/3 kremu, wykładamy tężejący mus malinowy. Odstawiamy
słodki bratekoctu winnego białego łyżeczka mąki ziemniaczanej papier do pieczenia + ołówek i mały talerz Masa : 36% śmietana do kremów małe opakowanie 125 gramów serka mascarpone 3 łyżki cukru borówki + maliny + zielone listki mięty Włącz piekarnik na 110 C. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli, gdy już zrobią się białe dodajemy po łyżce cukru ciągle ubijając . Nasza piana białkowa, będzie gotowa(...)już prawie ubita zacznij po łyżce dodawać mascarpone. Gdy całość się połączy masa jest gotowa. Dekorujemy bezę Przekładamy masę na naszą bezę, nakładamy owoce – u mnie borówki i maliny. Ty możesz nałożyć inne ulubione owoce, dobrze by nie miały dużo soku, bo to nie będzie ładnie na bezie wyglądać. I co to było takie trudne ? Nie, a teraz
Kuchnia na wzgórzutroszkę starsi również;) Naleśniki wychodzą puszyste i jednocześnie chrupiące. Słodkie. Troszkę grubsze niż te przygotowane w tradycyjny sposób. Po prostu pyszne. A zaproponowane do naleśników nadzienie serowe z malinami do dopiero niebo w gębie! Naleśniki: 250 g mąki 3 duże jajka 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 1 łyżka oleju Nadzienie(...)oraz ekstraktem waniliowym. Dodajemy kwaśną śmietanę i jeszcze chwilę miksujemy, do połączenia. Rodzynki zalewamy wrzącą wodą, po chwili odcedzamy. Dodajemy do masy serowej. Naleśniki podajemy posmarowane serowym nadzieniem, posypujemy malinami. Dowolnie zwijamy
Smaki Na Talerzusobie te dni. Więc polecam pyszny deser malinowo śmietanowy z dodatkiem słomki ptysiowej. Przepis na 4 szklanki SKŁADNIKI NA DOLNĄ WARSTWĘ: 1 galaretka malinowa 250ml gorącej wody 150g mrożonych malin (mogą być świeże) SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ: 200g śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/6 szkl gorącej wody DODATKOWO: 28 słomek ptysiowych firmy Brześć WYKONANIE: 1. Galaretkę(...)rozpuszczamy w gorącej wodzie, pod koniec dodajemy maliny, gdy zacznie gęstnieć wykładamy do szklanki. Odstawiamy do całkowitego stężenia. 2. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, pod koniec ubijania żelatynę rozpuszczoną w wodzie. 3. Na galaretkę układamy 4 słomki ptysiowe z cukrem, zalewamy śmietaną, odstawiamy do stężenia, na wierzch układamy 3 słomki ptysiowe
Dziś Ja gotujeCiekawe połączenie smaków. Gorzkawa cykoria, owoce i słodki dressing. Składniki: główka radicchio 250 g jeżyn 250 g malin 150 g koziego sera ( rolada ) truskawkowy dressing syrop z agawy Przygotowanie: Listki radicchio opłukałem, osuszyłem a następnie porwałem na mniejsze kawałki. Rozłożyłem je na talerzu. Dodałem do nich jeżyny i maliny. Posypałem pokruszonymi
R'n'G Kitchenpączusie, których przygotowanie nie zajmie dłużej niż 30 minut. Spróbuj, jeśli jeszcze nie miałaś okazji. Możesz też zrobić doskonałe drożdżówki. Drożdżówka smakuje każdemu, a taka drożdżówka z serem i malinami , choć maliny nie są konieczne sprawi, że w jedno popołudnie zniknie cała blacha. Ciasto drożdżowe jest puszyste, a sprawdzony sposób na ser do drożdżówek to moja mała tajemnica, którą postanowiłam
MamaOskarkaNaszła nas ochota na coś słodkiego na dzisiejszy obiad, obowiązkowo z dodatkiem malin – tak kusząco wyglądających na krzaczkach. Inspiracji szukaliśmy w starych książkach kucharskich, gdzie znaleźliśmy tę zapiekankę z kaszy manny . Stare przepisy często mają małą wadę – nie ma w nich temperatury i czasu pieczenia. W tym dodatkowo brakowało ilości kaszy potrzebnej do ugotowania, ale jako dobrzy kucharze(...)poradziliśmy sobie z tymi drobnymi problemami. Dodatkiem do naszej zapiekanki serowej z kaszą manną był sos waniliowy oraz świeże maliny. Tego nam było trzeba. Składniki na zapiekankę serową z kaszą manną 1 / 2 szklanki kaszy manny 500 ml mleka 500 g białego sera 2 łyżki cukru 2 jajka 2 łyżki rodzynek 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy
niecodziennikparyszklanka, galaretka wiśniowa 2 szt, woda gorąca 1 szklanka, cukier puder 4 łyżki, krem: śmietanka 36% 500 ml, mascarpone 400 g, cukier puder 7 łyżek, borówki 70 g, dodatkowo: maliny 100 g, borówki 100 g, Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy na sitku, a następnie delikatnie odsączamy z nadmiaru wody. Jajka miksujemy z cukrem, następnie powoli wlewamy olej i dodajemy stopniowo szpinak(...)wkładamy do środka borówki. Tort przykrywamy kolejnym blatem. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem. Pozostały blat szpinakowy kruszymy i przyklejamy na bokach i wierzchu torta. Dodatkowo wierzch dekorujemy malinami i borówkami
kulinarne odsłony paticukier 3/4 szklanki, jajka roztrzepane widelcem 3 sztuki, mleko temperatura pokojowa 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 50 dag, szczypta soli, śliwki 30 dag, maliny 25 dag kruszonka: masło miękkie 100 gram, cukier 100 gram, mąka pszenna 100 gram Składniki do miski dodawać wg podanej kolejności w przepisie, składników po dodaniu do miski NIE MIESZAĆ tylko nakryć(...)dosypać mąki aby je trochę zagęścić, ciasto powinno być na za rzadkie ale nie za gęste. Wymieszane ciasto wyłożyć do foremek silikonowych 20 cm, na ciasta wyłożyć ,śliwki i maliny. Z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać nią owoce. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, w foremkach wystudzić. - ciasto drożdżowe "leniwe" bez wyrabiania
W Mojej Kuchni Lubięudekorować słodkościami. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Tort babci → Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi → Tort kajmakowy z krakersami → Tort bezowy z czekoladą i malinami → Tort z malinami i bitą śmietaną Artykuł Tort ajerkoniakowy pochodzi z serwisu Oryginalny smak
Oryginalny smak