Składniki/ 2porcje: – 1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej – 1,5 szklanki mleka krowiego lub roślinnego – 1 banan – garść malin świeżych lub mrożonych – 8 orzechów włoskich – wiórki kokosowe – 1 łyżka płatków migdałowych -syrop daktylowy Przygotowanie: Kaszę jaglaną dokładnie opłukać na sicie( 2-3 razy w ciepłej wodzie), następnie włożyć do rondelka i zalać 1 szklanką(...)wchłonięcia płynui miękkości kaszy, ok. 15-20 minut. Miękką kaszę włożyć do blendera. Dodać pół szklanki mleka. Wszystko zblendować na gładki krem. Budyń przełożyć do naczyń. Na wierzch ułóż maliny, banana pokrojonego w plasterki. Następnie orzechy włoskie, wiórki kokosowymi oraz płatki migdałowe. Na koniec polej wszystko syropem daktylowym Smacznego Artykuł Budyń jaglany z bakaliami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEjuż w ogóle skamienieją na widok dobranego wina, a jest nim różowy szampan z domu szampańskiego Geoffroy Rene Geoffroy, Rose de Saignee, Brut . Owocowe, z wyraźnie zaznaczonymi aromatami poziomek, malin i róży, a świetny balans, przyjemna pienistość i długi finisz wieńczy całość. Ponadto bąbelki mają jeszcze jedną zaletę – szybko oczyszczą nam podniebienie z niekorzystnego działania umami z grzybowych uszek(...)nasze kubki smakowe na dość długo cienką warstewką skutecznie upośledzając ich pracę. Pairing idealny: Reccioto Della Valpolicella’11 Classico D.O.C.G, Santa Sofia. Bogate aromaty suszonych i wędzonych śliwek, pieczonych malin, truskawek i fig doskonale odnajdą się wśród słodkich wigilijnych rarytasów. I wraca mi myśl o szampanie. Polecam pozostawienie go na pierwszy dzień świąt, gdyż będzie on znakomitym dodatkiem
Kate's Kitchenwykorzystać można w tymże deserze. Poniżej znajdziecie przepis na trifle z owocami leśnymi . Postawiłam na mrożone owoce leśne, gdyż jesteśmy poza sezonem i w tym momencie świeże truskawki czy maliny kupione w sklepie nie mają tak dobrego smaku. Dzięki użyciu owoców leśnych trifle wyszło nieprzesadnie słodkie i jak dla mnie był to plus. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog(...)świeżych owoców. W Anglii najbardziej popularny jest deser trifle z truskawkami . Do jego przygotowania wykorzystywane są świeże owoce. Oczywiście w sezonie ja również polecam sięgnąć po świeże borówki, maliny, truskawki. Budyń po ugotowaniu dobrze jest przykryć folią spożywczą, odstawić na chwilę do wystygnięcia i kiedy jeszcze letni wylać go na trifle, nie przykrywać niczym po to aby na jego wierzchu
MeCooksjuż w ogóle skamienieją na widok dobranego wina, a jest nim różowy szampan z domu szampańskiego Geoffroy Rene Geoffroy, Rose de Saignee, Brut . Owocowe, z wyraźnie zaznaczonymi aromatami poziomek, malin i róży, a świetny balans, przyjemna pienistość i długi finisz wieńczy całość. Ponadto bąbelki mają jeszcze jedną zaletę – szybko oczyszczą nam podniebienie z niekorzystnego działania umami z grzybowych uszek(...)nasze kubki smakowe na dość długo cienką warstewką skutecznie upośledzając ich pracę. Pairing idealny: Reccioto Della Valpolicella’11 Classico D.O.C.G, Santa Sofia. Bogate aromaty suszonych i wędzonych śliwek, pieczonych malin, truskawek i fig doskonale odnajdą się wśród słodkich wigilijnych rarytasów. I wraca mi myśl o szampanie. Polecam pozostawienie go na pierwszy dzień świąt, gdyż będzie on znakomitym dodatkiem
Kate's Kitchendobrze schłodzona, dzięki czemu idealnie się kroi. Jeżeli chce się więcej masy lub warstw to trzeba podwoić składniki. Uważam że to wystarczy bo będzie za słodkie. Można użyć mrożone maliny 250 gram rozpuścić w garnku z 2 łyżkami cukru, następnie galaretkę malinową rozpuścić w 250 ml gorącej wody i wlać do malin. Gdy delikatnie stężeje wyłożyć na herbatniki zamiast dżemu
Wasze Przepisyoprószenia Curd z marakui 6 owoców marakui 1 cytryna, sok 1 łyżka kukurydzianej skrobii 50 g cukru 2 żółtka 1 jajko 50 g masła Malinowy mus 250 g malin 3 listki żelatyny 100 g kremowego twarożku 75 g cukru 200 ml śmietanki kremówki Krem bezowo czekoladowy 200 g masła, temperatura pokojowa 125 g białek, około 5 200 g cukru(...)kuchenki i wmieszaj masło. Przykryj folią dotykając powierzchni curdu. Zapobiegnie to utworzeniu „kożucha”. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Przygotuj malinowy mus. Namocz żelatynę w zimnej wodzie na 20 minut. Maliny (u mnie mrożone) zasyp cukrem i zagotuj. Gotuj do rozpuszczenia cukru przez około 10 minut. Przetrzyj przez sito i z powrotem umieść w rondelku. Podgrzej i dodaj odciśniętą żelatynę. Zamieszaj
codojedzeniasmakiem. Szpinak jest lekki, feta słona, granat słodki i strzelający w zębach. Całość polałam jeszcze malinową glassą balsamiczną. To taki gęsty sos na bazie octu balsamicznego i soku z malin. Od paru dni jestem jego szczęśliwą posiadaczką, więc postanowiłam go wykorzystać. Pasował przeidealnie. Składniki: 2 spore garści szpinaku baby 100 g fety pół granatu mała czerwona cebula 1 łyżeczka glassy(...)balsamicznej z malinami (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny sól (przepis na 2 porcje) Szpinak myjemy, osuszamy i wrzucamy do michy. Dorzucamy do niego pokruszoną w większe kawałki fetę, pestki granatu i pokrojoną w drobne paski cebulę. Z oliwy, soku cytryny i soli robimy sos, którym polewamy całość. Sałatkę można na koniec potraktować glassą balsamiczną
KardamonovyDacie wiarę, że ostatni raz jeżyny jadłam ponad 20 lat temu? Nie wiem jak to jest możliwe. Dodatkowo dzisiejszy koktajl miał być z malinami. Robiąc piątkowe zakupy na targu, patrzyłam sobie na maliny, jagody, jeżyny, potem bób, pomidory, jeżyny, ziemniaki, jeżyny, jeżyny. I tak oto są, zmiksowane na śmierć z kefirem. I to jest dokładnie smak mojego dzieciństwa, nic się
Kardamonovypomysłów na sernik czy ciasta z makiem. Szczególnie mocno polecam sernik kajmakowy, pijaną śliwkę, ciasto bakaliowo-czekoladowe, makowca z jabłkami, murzynka piernikowego, banoffee oraz murzynka z masą jogurtową i malinami. Są to najnowsze ciasta na blogu, te najbardziej wykwintne, przygotowane przeze mnie tylko w tym roku. Wszystkie pozostałe, równie pyszne i idealnie świąteczne wypieki, znajdziecie w poprzednich zestawieniach: Zbiór przepisów(...)przygotowanych zestawień. Ciasto jabłkowo-makowo-orzechowe Makowiec z jabłkami (makowiec japoński) Murzynek piernikowy Ciasto murzynkowe z musem bananowym i kakaową pianką Ciasto Pijana śliwka Murzynek z masą jogurtową i malinami Ciasto bakaliowo-czekoladowe Ciasto na coca-coli z masą budyniową i pierniczkami Sernik gotowany z pierniczkami Ciasto z wiśniami Sernik kajmakowy Wiśniowiec siostry Anastazji Cappuccino z cytrynową pianką Banoffee
Smaki Na Talerzupomysł na smaczny deser. Kruche ciasto z dodatkiem puszystej pianki i jabłek to prawdziwy raj dla podniebienia. Na naszym blogu znajdziecie również inne przepisy na domową tartę: Tarta z Malinami Tarta z Dżemem Tarta z Borówkami i Kruszonką Tarta z Malinami i Kremem Mascarpone Wersja z jabłkami pojawia się jednak w naszym domu najczęściej. Być może ze względu
Przepiski.plłyżki, mąka ziemniaczana 3 łyżki, Krem z kinder bueno: śmietanka 36% 500 ml, mascarpone 250 g, cukier puder 7-8 łyżek, Baton kinder bueno jasny 2 szt, żelka malinowa: maliny 600 g, żelatyna 12 g, zimna woda 3 łyżki, cukier 75 g, sok z cytryny 2 łyżeczki,, Mus czekoladowy: czekolada mleczna 170 g, czekolada gorzka 45 g, śmietanka(...)górka to należy ją ściąć. W ten sam sposób upiec biszkopt jasny, ale nie należy go przekrawać. żelka malinowa: Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Maliny zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i postawić na palnik. Gotować aż zaczną się rozpadać, następnie przecedzić przez sitko. Powstały sok podgrzać aby był gorący, dodać żelatynę i mieszać
kulinarne odsłony patiDzisiaj Natalia jest już bardziej świadomym przedszkolakiem. O historii ich powstania lizaków przeczytacie tu - klik . W ofercie firmy znajdują się: LIZAKI - na ząbki/kości/odporność (truskawka, malina, cytryna, mango) - na koncentrację/odporność (ananas, pomarańcza, musssująca wiśnia) - na gardło (malina) - chocco wow (kakao) WITAMINY W PASTYLKACH - witamina C - witamina D - Lokomniamki - Sinulki ZDROWE KARMELKI - witaminowe - na gardło
Di gotujedelikatny niczym tiramisu. Moja wersja jest na bazie nasączonych biszkoptów savoiardi ponczem z likierem cointreau i kremu budyniowego ze śmietanką i mielonymi migdałami, słodycz przełamuje frużelina z malin. Wariacji tego tortu jest mnóstwo i każda wersja jest smaczna. Można popuścić wodze fantazji. Całość zakończona posypką z prażonych na sucho migdałów. Pyszny słodki cytrusowy deser na różne okazje(...)cytryny 1 łyżka likieru cointreau 5 dag mielonych migdałów Poncz: 120 ml dobrego soku pomarańczowego 50 ml likieru cointreau Dodatkowo: ½ szklanki frużeliny lub konfitury z malin ½ szklanki płatek migdałowych Sposób przygotowania: Pół szklanki mleka zmiksować ze śmietanką, żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną na gładką masę. Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym
Wanilia i KardamonJeszcze podsyłamy Wam ostatnie przepisy przed świątecznym szałem! Dziś kokosanka wręcz z nutą lata, ponieważ użyłyśmy zalegające nam w zamrażarce maliny 💛 Kruche ciastko, galaretka malinowa i kokosowy krem.... czyż nie mogło być pyszniej? Bardzo polecamy nawet z innymi ulubionymi owockami 😍 Składniki (śr: 20 cm): Kruche ciasto -140g mąki ryżowej -140g mąki kukurydzianej(...)duże jajko -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -30g wody Malinowa galaretka -1 opakowanie galaretki malinowej bez cukru -1 pełna łyżeczka żelatyny -250ml wrzątku -250g mrożonych malin -40g ksylitol/erytrytol Kokosowa warstwa -100g uprażonych wiórków kokosowych Nutua -250g serka ricotty -150g jogurtu typu Skyr -60g ksylitolu/erytrytolu Nutura -15 g mąki kokosowej Nutura KRUCHE
Candy Pandaswersji smakują wspaniale :) Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru szczypta soli jajko 1/2 szkl mleka 1/2 szkl oleju ok 300 g malin świeżych lub mrożonych 1/3 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać w dużej misce. W osobnej misce wymieszać mleko, olej i jajko. Mokre składniki przelać(...)suchych i wymieszać łyżką. Dodać startą czekoladę, wymieszać. Ciasto nakładać do 2/3 wysokości foremek. Powtykać po kilka malin. Muffinki piec ok 25 minut w 180 stopniach. Muffinki przed podaniem można posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asi