domowym soku malinowym (rozcieńczonym z wodą, by nie był za słodki). Do jego przygotowania możecie tez użyć kompotu w różowym lub czerwonym kolorze. Sprawdzą się też butelkowane soki/napoje z maliną i truskawką (świetne będą takie typu Kubuś czy Pysio). Kolejnym kremem w cieście na walentynki jest ten na bazie śmietanki, mascarpone i wiórków czekoladowych. Jest bardzo gęsty i sztywny(...)łyżeczki proszku do pieczenia do nasączenia: kilka łyżek mocnej herbaty lub soku owocowego na krem owocowy: 3 opakowania budyniu waniliowego (każdy po 40 g), 1125 ml soku owocowego z malinami lub truskawkami (typu Kubuś, Pysio) lub mieszanki domowego soku malinowego z wodą albo kompotu, opcjonalnie cukier puder, do smaku na krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki, 200-250 g mascarpone
Lekcje w kuchnirozmrożonych i odsączonych. Fantastycznie sprawdzą się też jagody z domowego soku jagodowego. Tak naprawdę do muffinek z mąką z ciecierzycy możecie użyć wszystkich ulubionych owoców. Wspaniale sprawdzą się maliny, borówki, jabłka, brzoskwinie i wszystko to, co akurat macie pod ręką. Moje babeczki upiekłam na mieszance mąki orkiszowej i z cieciorki, dzięki temu są lekkie, delikatne i puszyste(...)swojej diecie jasną mąkę pszenną. Są pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu, możecie je upiec w kila chwil, tuż przed przyjściem gości. Polecam, smacznego:) Zobaczcie też, jak przygotować muffinki z malinami - film TUTAJ Przepis na muffinki z jagodami i mąką z ciecierzycy: szklanka jasnej mąki orkiszowej (używamy szklanki o pojemności 250ml), szklanka mąki z ciecierzycy, szklanka jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
Lekcje w kuchnigocce di cioccolato) Włoski sernik z kaszki semolino i ricotty (Migliaccio) Pomarańczowy sernik z czekoladą (Cheesecake all'arancia e cioccolato) Kakaowa tarta z kremem z białej czekolady z malinami Sernik z ricotty i kremu pasticcera (Crostata di ricotta e crema pasticcera) Bezglutenowe mini serniczki z jogurtem greckim (Mini cheesecake con yogurt greco, senza glutine) Cytrynowy tort z limoncello (Torta(...)limone e limoncello) Tarta z kremem cytrynowym (Crostata alla crema di limoni) Cytrynowy sernik na zimno (Cheesecake al limone) Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami (Cheesecake fredda con cioccolato bianco e lamponi) Truskawkowy sernik na zimno z ricotty i śmietany (Cheesecake fredda con fragole, ricotta e panna) Sernik na zimno z borówkami (Cheesecake ai mirtilli) Tarta ze śliwkową
La grande e la piccola cuocateż na każdą imprezę. Inspracja pochodzi z bloga Mała Cukierenka ( link ). Pozmieniałam nieco składniki, użyłam mąki orkiszowej oraz pełnoziarnistej, a zamiast cukru ksylitolu. Ciasto zrobiłam z dodatkiem mrożonych malin oraz porzeczek, ale sprawdzą się też inne owoce np. borówki lub wiśnie, zarówno świeże jak i mrożone. Ser doskonale uzupełnia smak ciasta i przez to, że nie ma go bardzo dużo(...)150g schłodzonego masła 1 jajko Warstwa serowa: 250g serka mascarpone 250g chudego twarogu 6 łyżek ksylitolu 2 jajka 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 500g owoców (u mnie maliny i porzeczki) Kruszonka: 4 łyżki ksylitolu 60g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 110g mąki pełnoziarnistej 50g płatków migdałowych Wykonanie: Ciasto: Do miski przełożyć obie mąki, dodać ksylitol, krótko wymieszać. Schłodzone
Healthy food explorerłyżki skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki drobnego cukru 3 łyżki cukru z wanilią 50 g miękkiego masła 5 średnich jajek do dekoracji: polewa HELIO + owoce, np. borówki, truskawki czy maliny Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Przepis jest na tortownicę o średnicy 24 cm. Sernik piekę w kąpieli wodnej, tzn. sernik umieszczam na środkowej półce piekarnika (wybieram kratkę(...)niżej większą formę z wrzącą wodą, która podczas pieczenia paruje. Sernik dzięki temu po upieczeniu jest równy. Sernik można polukrować i udekorować sezonowymi owocami, np. truskawkami, borówkami, jagodami i malinami. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 160 st. C, wybieram program grzanie góra/dół, bez termoobiegu. Papier do pieczenia lekko moczę pod wodą, zgniatam i odsączam z nadmiaru wody, łatwiej
Zasmakuj KuchniSkładniki na ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g malin (mogą być mrożone) kilka kostek gorzkiej czekolady cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: Jajka ubić z cukrem do puszystej, białawej masy. Następnie cały czas miksując, po kolei dodawać olej(...)dwie części. Pierwszą partię przelać do blaszki o wymiarach 33 x 22 cm, do kolejnej dodać kakao i wymieszać, przelać nierównomiernie na jasne ciasto. Następnie na wierzch wyłożyć maliny i kostki ciemnej czekolady. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Po ostudzeniu lekko oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia Pani WiosnyBukowinie Tatrzańskiej w Restauracji Schronisko Smaków Magda Gessler, według sprawdzonych receptur powstają bowiem naturalne i niezwykle smaczne przetwory. W sklepie zaopatrzą się państwo m.in. w konfitury z truskawek, pigwy, malin lub jagód, a każda z nich to jedynie owoce połączone z cukrem. Długie gotowanie i odparowywanie wody jest w stanie zastąpić dodawanie zagęszczaczy takich jak pektyny. Na każde uzyskane 100g(...)150g owoców, pozbawione jakichkolwiek barwników, konserwantów i tym podobnych. Czysty skład dotyczy również powideł, gotowanych jesienią ze śliwek węgierek, oraz musu z czarnego bzu, lub musu z malin, pozbawionego pestek. W ofercie znajdują się również zamknięte w słoiczkach połączone ze sobą owoce m.in. pochodzące z ekologicznych upraw cytryny z żurawiną, imbirem, rumem lub miodem, które są wyśmienitym dodatkiem do herbat
Codogaramiodu. Mazurek z miodowym serkiem i owocami ciasto: 200 g mąki 100 g masła 50 g cukru szczypta soli jajko nadzienie: 250 g serka mascarpone kopiasta łyżka miodu z maliną Pasieki Rodziny Sadowskich dodatkowo: maliny, porzeczki lub inne owoce wg uznania świeża mięta jadalne kwiaty Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Siekamy z masłem, po czym rozcieramy palcami tworząc drobną
Mienta blogpolewamy lukrem, u mnie malinowy. Gdy chcemy polać całą babkę lukrem, proponuję przygotować go więcej, u mnie tylko efekt dekoracyjny... Lukier malinowy: - 5 łyżeczek pudru trzcinowego - kremówka 30% - mrożone maliny 1-2 (u mnie pokruszone kawałki) Maliny rozdusić z pudrem, mieszając dolewamy kremówkę, do uzyskania idealnej konsystencji. Smarujemy górę babki. Smacznego
Smaczne Zdrowekompotu z wiśni i 100 ml rumu Składniki na dekorację: pokruszony blat biszkoptowy 1/2 szklanki śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru kilka wiśni kandyzowanych lub malin Przygotować biszkopt. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Mąkę i kakao, sodę, przesiać, odłożyć. Piekarnik nagrzać do 165 st. (bez termoobiegu). Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie(...)ozdobić rozetkami. Aby rozetki były symetryczne wyciskam je zgodnie z kierunkami świata, tj. najpierw północ i południe, później zachód i wschód, później pozostałe :). Na każdą rozetkę położyć wiśnię czy malinę. Tort schłodzić 2 godziny w lodówce. Kroić ostrym nożem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Tort Szwardzwaldzki Tort Szwardzwardzki Tort Szwardzwaldzki Tort Szwardzwaldzki Tort Szwardzwaldzki
moj przepis nałyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku 1/3 szklanki cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub 1,5 opakowania cukru wanilinowego) 250 gr truskawek odszypułkowanych i umytych (mogą być jagody, poziomki, maliny, porzeczki) Śmietanę ubić na sztywno. We wrzątku rozpuścić żelatynę, wymieszać, żeby nie było grudek, dodać do niej 3 łyżeczki ubitej śmietany. Mikser włączyć na max obroty i wlewać ciurkiem żelatynę(...)będzie kwaśna. Zmiksować do połączenia składników. Wylać na masę serową. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Sos jagodowy: 100 gr jagód (mogą być mrożone, lub inne owoce np. maliny lub truskawki, porzeczki) 1-2 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wrzątku Do wysokiego naczynia wrzucić jagody, cukier, jogurt zblendować. Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać
moj przepis nanastępnie posmarować boki. U mnie dekoracja zrobiona jest z masy cukrowej, ale można krem posypać z zewnątrz pokruszonymi biszkoptami lub bezikami. W oryginalnym przepisie do masy dodatkowo dodane były maliny, myślę, że to bardzo dobry pomysł i następnym razem też dodam maliny. Smacznego! Tort cytrynowy Tort cytrynowy Tort cytrynowy Tort cytrynowy
moj przepis naKrem śmietanowy: 500 g serka mascarpone 750-800 g śmietany 30 % 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru 8 listków szpinaku 9 malin Śmietanę i serek mascarpone umieścić w misie miksera, ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Wykonanie: Na paterze umieścić pierwszy blat ciasta, wyłożyć 1/3 kremu, następnie umieścić(...)gwiazdką 1 M (Wilton). Ciasto nakroić na 8 porcji, na każdej ułożyć listek szpinaku, u mnie z braku szpinaku jarmuż, następnie wycisnąć rozetkę z kremu, a na to ułożyć malinę lub na przykład kandyzowaną wiśnię (jakiś czerwony owoc). Ciasto przechowywać w lodówce, najlepiej pod kloszem, aby nie przechodziło obcymi zapachami. Ciasto kroić nożem zanurzonym we wrzątku. Smacznego! Leśny mech Leśny
moj przepis naoleju, 2 jajka Krem: ½ szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 cukier waniliowy 2 szkl. mleka w proszku, 200 g masła Mus malinowy: 1 galaretka malinowa, 120 g malin Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej, 50 g czekolady mlecznej, 1 łyżka masła Dodatkowo: kawa do nasączenia ciasta Ciasto: W 1 misce łączymy suche składniki, w 2 mokre – następnie łączymy(...)Nasączamy kawą Krem: Mleko zagotowujemy z cukrami, studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy po trochu mleka, a na końcu mleko w proszku. Mus malinowy: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Maliny miksujemy, mieszamy z galaretką. Polewa: Czekolady rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Przełożenie ciasta: W tortownicy układamy pierwszy blat ciasta, smarujemy 1/3 kremu, wykładamy tężejący mus malinowy. Odstawiamy
słodki bratekoctu winnego białego łyżeczka mąki ziemniaczanej papier do pieczenia + ołówek i mały talerz Masa : 36% śmietana do kremów małe opakowanie 125 gramów serka mascarpone 3 łyżki cukru borówki + maliny + zielone listki mięty Włącz piekarnik na 110 C. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli, gdy już zrobią się białe dodajemy po łyżce cukru ciągle ubijając . Nasza piana białkowa, będzie gotowa(...)już prawie ubita zacznij po łyżce dodawać mascarpone. Gdy całość się połączy masa jest gotowa. Dekorujemy bezę Przekładamy masę na naszą bezę, nakładamy owoce – u mnie borówki i maliny. Ty możesz nałożyć inne ulubione owoce, dobrze by nie miały dużo soku, bo to nie będzie ładnie na bezie wyglądać. I co to było takie trudne ? Nie, a teraz
Kuchnia na wzgórzu