bardzo smaczne, a na dodatek proste w przygotowaniu. Zdecydowałam się na wersję z krem na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone , natomiast zamiast pestek granatu , użyłam maliny i jagody, które bardziej pasują według mnie do nazwy ciasta Leśny mech. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)wierzch i kruszymy go na okruszki ciasto układamy na paterze, smarujemy go kremem, a wierzch posypujemy okruszkami, które lekko dociskamy, na koniec na górze układamy owoce np. maliny i jagody lub pestki granatu. Źródło: Książka „ Wyśmienite ciasta owocowe
Słodkie zapomnienie140g cukru 120g gorzkiej czekolady 70% 80g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego 1 szklanka malin Wykonanie: do rondla najlepiej z grubym dnem wkładamy masło, cukier oraz połamaną czekoladę, całość rozpuszczamy , co jakiś czas mieszamy aby masa się nie przypaliła, gotową odstawiamy do przestudzenia(...)przestudzonej masy maślano czekoladowej dodajemy pozostałe składniki czyli , mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, jajka oraz ekstrakt waniliowy, całość miksujemy do połączenia składników, na koniec dodajemy maliny, delikatnie mieszamy ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami do ¾ ich wysokości pieczemy około 18-20 minut w temperaturze 180°C, jak autorka wskazuje studzimy w foremkach. Źródło: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3299/muffinki-brownies-z-malinami
Słodkie zapomnienieSkładniki ( 24szt+/- lub mała tortownica 18cm): 1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady 70% 100g masła 50g mąki pszennej 75g brązowego cukru 3 średnie jajka garść malin Wykonanie: do miski wkładamy połamaną czekoladę oraz masło i roztapiamy je w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia do drugiej miski dodajemy mąkę, cukier oraz jajka, mieszamy następnie wlewamy lekko przestudzoną masę czekoladową(...)mieszamy do połączenia składników do foremek lub formy np. silikonowej nalewamy ciasto, następnie układamy na wierzchu maliny, delikatnie je wciskając w masę czekoladową pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC ( warto sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką czy brownie po tym czasie jest już upieczone i nie ma na patyczku surowego ciasta). Źródło: http://www.zajadam.pl/deser/brownie-ciastka
Słodkie zapomnienieNalewka cytrynowa przypomina włoski likier Limoncello. Ma bardzo orzeźwiający smak i doskonale sprawdzi się w letnie dni, jednak jeśli dodacie do niej odrobinę spirytusu i miodu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!duży dojrzały banan (125 g) 30 g mąki migdałowej (Targroch) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżeczka oleju kokosowego (Targroch) dodatki: morele niesiarkowane (Targroch) i maliny Przygotowanie: Banana rozgnieć widelcem na "packę" i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Rozgrzej patelnię (możesz użyć odrobiny oleju) i nakładaj porcję ciasta (polecam smażyć malutkie placki, gdyż tak jest łatwiej(...)Smaż na średnim ogniu do pojawienia się pęcherzyków, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż ok. 1 minuty. Podawaj z posiekaną morelą i malinami
Zdrowie na języku :Ptwaróg chudy) -100 g cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) -2 łyżki soku z cytryny -4 łyżki żelatyny+400 ml gorącej wody -260 g śmietanki 30% -400 g malin -pół opakowania lub całe galaretki cytrynowej w zależności, jaką grubość preferujecie+0,5 lub 1 szklanka wody Przygotowanie: 1. Daktyle jak suszone zalewamy wodą i odstawiamy na 3 godz(...)powstałą białą masę wylewamy na spód. Wstawiamy do polówki do stężenia.(ok 40 min) 4. Pod koniec tego czasu powtarzamy proces ze śmietanką i żelatyną, dodatkowo dodając maliny. Powstałą masę wylewamy na biały spód i ponownie do lodówki do stężenia masy. 5. Przygotowujemy galaretkę (ja dałam pół opakowania), odstawiamy do lekkiego stężenia i wylewamy na sztywny spód. Wstawiamy
Zdrowie i pysznie na talerzuLubella Kakao i miód. Super smak, nie za słodki. Babeczki posmarowałam powidłami śliwkowymi i napełniłam masą kokosową. Jako, że lubię do śniadań dodatek owoców, wierzch babeczki wieńczy pyszna malina:) Takie babeczki, choć nieco kaloryczne, są świetne na poprawę nastroju. Nie najemy się nimi do syta, za to będą doskonałym sposobem na miłe i smaczne rozpoczęcie dnia. Co ważniejsze – można(...)cukrem. Gdy się zagotuje, dodajemy wiórki kokosowe. Gotujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy 1-2 łyżki masła, mieszamy. Studzimy. Masą kokosową napełniamy babeczki. Dekorujemy dowolnie, maliną lub posypujemy dodatkowo pokruszonymi płatkami. Uwagi: Po przygotowaniu – jeśli nie zamierzamy zjeść ich od razu – przechowujemy w lodówce. #dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes
Smaki Na Talerzułyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru kokosowego Dodatki: śliwkowe czeko love / gruszkowe czeko love / białe jabłuszko (Małe Szczęścia), mleko kokosowe, maliny, mleko roślinne Przygotowanie: Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka ucieraj mikserem z cukrami. Ryż zmiel na mąkę lub użyj gotowej mąki(...)blat, aż do wyczerpania. Całość wykończ ubitą śmietanką kokosową (z mleczka kokosowego z puszki wybierz tylko gęstą część, a następnie ubijaj mikserem do uzyskania puszystej bitej śmietanki). Udekoruj malinami
Zdrowie na języku :PWydarzenie z serii Ciasto na niedzielę, tym razem Asia zaproponowała Orzechy w wypiekach . Chciałam zrobić deser bez pieczenia ale dostałam od koleżanki jeszcze ogrodowe, pyszne maliny, rosły gdzieś za ścianą i nie straszne im były orkany Gregory i inne zimna a dzięki temu mam ciasto pieczone. Pyszne, wilgotne, zdrowe, mega czekoladowe czyli takie o jakim się marzy do kawy(...)herbaty. Szybko się robi i potem zjada bez wyrzeczeń, upieczecie ze mną? Ciasto czekoladowo - orzechowe, jaglane z malinami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieśmietany i mascarpone. Najlepiej smakuje po schłodzeniu i z filiżanką ulubionej kawki. W oryginalnym przepisie Nigella podaje to ciasto oprószone kakao, ale ja wykorzystałam owoce sezonowe z mojej działki. Maliny, jeżyny i borówki pasują do tego ciasta idealnie. Jeżeli lubicie ciasta z owocami to polecam również torcik czekoladowy z malinami , sernik z jeżynami na zimno , albo sernik z migdałami
Pieguskowa Kuchniamąki tortowej 25 g świeżych drożdży 2 jajka 1 szkl mleka 2-3 łyżki cukru szczypta soli 3 łyżki stopionego i przestudzonego masła Sos malinowo-jeżynowy maliny i jeżyny około 250 g cukier do smaku 1 łyżka mąki ziemniaczanej nieco wody Dodatkowo śmietana kwaśna 12% cukier puder W niewielkim garnuszku podgrzać mleko, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i mąki(...)blaszce, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w piekarniku parowym z opcją gotowania na parze, albo w naczyniu do gotowania na parze około 10-12 minut. Maliny i jeżyny podlać niewielką ilością wody, dodać cukier do smaku i zagotować. Gdy owoce zaczną się rozpadać przetrzeć je przez sitko. Powstałą pulpę owocową ponownie zagotować. Z mąki ziemniaczanej i wody
Pieguskowa Kuchniasezonowymi owocami, idealny na śniadanie, idealnie nas rozgrzeje w chłodne jesienne dni. Składniki: 100 gram kaszy jaglanej 1,5 szklanki mleka 2-3 łyżki korabu Targroch 2 łyżki miodu Maliny Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną płuczemy na sicie, wsypujemy do rondelka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, przekładamy do rondelka, wlewamy mleko, dodajemy korab oraz miód i zagotowujemy(...)Zdejmujemy z ognia, miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Gotowy budyń przelewamy do pucharków lub szklanek, na wierzchu układamy maliny
Bajeczna KuchniaJestem szczęśliwą posiadaczką starej odmiany malin, które rodzą właściwie od czerwca do pierwszych mrozów. Bałam się, że zimna wiosna pozbawi mnie w tym roku dobrodziejstwa tych owoców, ale nie. Było ich całkiem sporo i cały czas czerwienią się na krzakach. Cała rodzinka pojadła więc malin, powstało z nimi kilka smakowitych deserów no i oczywiście sok. Jego prozdrowotne działanie znamy
Pichceniomaniaraczenie się herbatą jest uzasadnione zdrowotnie i kulturowo. Potrzebujemy (na litrowy dzbanek): 0,7 litra dobrej jakości czarnej herbaty 150 ml wiśniówki 50 ml miodu 50 ml soku z malin 50 ml soku z cytryny 20 sztuk rodzynek 3 plasterki pomarańczy 2 plasterki cytryny 4 cm imbiru obranego i pokrojonego na plastry lub kawałki kilka sztuk goździków (około(...)ziarna czerwonego pieprzu. Przygotowanie: Rodzynki zalewamy wiśniówką i zostawiamy na 30 min. Na suchej patelni prażymy goździki, cynamon, anyż i pieprz. W dzbanku układamy imbir, dodajemy sok z malin i cytryn oraz uprażone przyprawy. Zalewamy czarną herbatą. Dodajemy miód i wiśniówkę wraz z rodzynkami. Wrzucamy plasterki cytrusów. Mieszamy i próbujemy. Można dodać więcej miodu, soków, wiśniówki według własnego gustu
ladykitchenraczenie się herbatą jest uzasadnione zdrowotnie i kulturowo. Potrzebujemy (na litrowy dzbanek): 0,7 litra dobrej jakości czarnej herbaty 150 ml wiśniówki 50 ml miodu 50 ml soku z malin 50 ml soku z cytryny 20 sztuk rodzynek 3 plasterki pomarańczy 2 plasterki cytryny 4 cm imbiru obranego i pokrojonego na plastry lub kawałki kilka sztuk goździków (około(...)ziarna czerwonego pieprzu. Przygotowanie: Rodzynki zalewamy wiśniówką i zostawiamy na 30 min. Na suchej patelni prażymy goździki, cynamon, anyż i pieprz. W dzbanku układamy imbir, dodajemy sok z malin i cytryn oraz uprażone przyprawy. Zalewamy czarną herbatą. Dodajemy miód i wiśniówkę wraz z rodzynkami. Wrzucamy plasterki cytrusów. Mieszamy i próbujemy. Można dodać więcej miodu, soków, wiśniówki według własnego gustu
ladykitchen