SKŁADNIKI : • kostka margaryny • 2,5 szklanki mąki • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 szklanki cukru pudru • 100 ml oleju (2/5 szklanki) • 5 jajek • 2 budynie śmietankowe • 400 g malin • szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Żółtka oddzielić od białek, do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka i szczyptę soli, dodać margarynę, wszystko razem posiekać nożem i zagnieść gładkie(...)ostygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo resztę cukru pudru i dalej miksować, dodać budyń, a na koniec wlać olej, wymieszać mikserem. Pianę wykładamy na podpieczony spód, wysypujemy maliny, na wierzch ścieramy pozostałe, zmrożone ciasto, pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut, aż się zarumieni
KUCHNIA POLSKAPlacuszki z ricottą z musem malinowym to jedno z naszych ulubionych dań na weekendowe śniadanie. Swój delikatny smak placuszki zawdzięczają ricotcie. Najlepiej jak kupicie, taką prawdziwą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Truskawka lemoniada Truskawka lemoniada Na upalne dni polecam truskawkową lemoniadę. Składniki 1truskawek malin sok z jednej cytryny łyżka miodu szklanka schłodzonej wody Wykonanie Truskawki zmiksować z miodem i sokiem z cytryny. Dodać schłodzoną wodę. Wymieszać. Zamiast truskawek można zrobić z malinami. Artykuł Truskawka lemoniada pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaprzygotować w pucharkach szklaneczkach lub kielichach. 1 galaretka czerwona 200 ml.śmietanki kremówki 100 gram serka mascarpone 1 cukier waniliowy 50 gram bezy 1łyżeczka cukru ok. 200 g malin ( u mnie mrożone ) 1 łyżka płatków migdałów Galaretkę rozpuścić w 300 ml. gorącej wody i schłodzić Śmietanę ubić ,gdy zacznie tężeć dodajemy stopniowo serek mascarpone oraz cukry.Ubijamy na sztywną masę. Biały(...)krem przełożyć do salaterek, schłodzić. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać do niej rozmrożone maliny,i wyłożyć na białą masę. Przed podaniem posypać rozkruszonymi bezami i płatkami migdałów
Andzia PichciDowolne owoce (tu 3 garście malin mrożonych) Drożdże zalewamy letnim mlekiem plus łyżka cukru, mieszamy i odstawiamy na chwilkę do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Masło roztapiamy. Wyrośnięte drożdże i masło wlewamy do przesianej mąki dodajemy dwa jajka,cukier,sól Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto tak długo aż przestanie się kleić do rąk. Posypujemy delikatnie mąką przykrywamy ręcznikiem kuchennym(...)odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. W między czasie mieszamy ser z żółtkiem,budyniem i cukrem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok.1 cm. Posmarować serem i posypać malinami. Następnie zwijamy w rulon Kroimy w ok.5 cm paski i nagniatamy na środku każdego kawałka drewnianym trzonkiem łyżki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy pod przykryciem
Andzia Pichciblaszkę 28cm: - 1kg sera z wiaderka - 200g śmietanki 30% - 200g cukru pudru (lub do smaku) - galaretki jagodowa, wiśniowa, truskawkowa, brzoskwiniowa, cytrynowa, agrestowa, przeźroczysta - 400g jagód lub borówek - 100g malin (do serka z galaretką truskawkową, tu powinny być truskawki ale moje dzieci nie mogą truskawek dlatego zastąpiłam je malinami) - 200g brzoskwiń z puszki - kilka truskawek Sposób wykonania: Blaszkę 28cm wykładamy papierem
Wypieki Renerazowa, orzechy, płatki owsiane czy migdały) a całość podanie z kulką lodów waniliowych - wówczas deser nabiera całkiem innego charakteru :) Składniki na 2 porcje: 2 łodygi rabarbaru 2 garście mrożonych malin 2 łyżeczki cukru Kruszonka: 40 g masła 40 g cukru 20 g płatków owsianych 60 g mąki orkiszowej garść płatków migdałowych Rabarbar obrać i pokroić w równej wielkości kawałki(...)Rozdzielić pomiędzy kokilki. Na wierzchu rozłożyć maliny. Każdą porcję posypać 1 łyżeczką cukru. Składniki kruszonki ze sobą zagnieść i rozłożyć ją na owoce. Na końcu deser posypać płatkami migdałowymi. Crumble piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru
My simple kitchenDziś mam dla was przepis na banalnie proste ciasto jogurtowe, oczywiście w troszkę lżejszej i zdrowszej wersji. Można je przygotować z dowolnymi owocami, ja zdecydowałam się na maliny oraz niewielkiej ilości rabarbaru. Na pewno to ciasto będzie znakomicie smakować z truskawkami, czy borówkami. Na wierzch zdecydowałam się jeszcze zrobić kruszonkę, ale jednak stwierdzam, że można się bez nie obejść. Kiedy(...)naturalnego 3 jajka 2 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1 szklanka ksylitolu lub erytrytolu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce np. maliny, borówki, truskawki, rabarbar Kruszonka (opcjonalnie): 6 łyżek mąki pełnoziarnistej 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki miodu Wykonanie: Kruszonka: Wszystkie składniki przełożyć do miski i wyrobić na kruszonkę
Healthy food explorerwiórkami. Łatwe i szybkie do przygotowania, idealne na podwieczorek lub weekendowe śniadanko. Można posypać je tylko cukrem pudrem lub podać z domową marmoladą wieloowocową, dżemem malinowym i świeżymi malinami. Opcjonalnie - aby było jeszcze bardziej kokosowo - udekorować płatkami kokosa. Pamiętajcie, aby wykładać ciasto na mocno rozgrzaną gofrownicę (10 minut) im większa jej moc, tym gofry będą lepsze - bardziej chrupiące(...)mleka kokosowego + 50 ml wody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki oleju kokosowego mała szczypta soli DO PODANIA: cukier puder, maliny, bita śmietana, dżem malinowy, płatki kokosa WYKONANIE Białka dokładnie oddzielamy od żółtek. Olej kokosowy rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli mleko kokosowe jest gęste, podgrzewamy je w rondelku
cool and mintyKoniecznie podawać ze świeżymi owocami - chociaż i bez nich są pyszne! Składniki: 3/4 szklanki maślanki, 3 łyżki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, płaska łyżka cukru, łyżka oleju maliny, borówki amerykańskie Przygotowanie: Do maślanki dodajemy jajko, olej i cukier, mieszamy. Następnie dodajemy przesiane przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy za pomocą trzepaczki. Na bardzo rozgrzaną patelnię wykładamy(...)ciasto: po 2 łyżki na jednego placka zachowując odstępy. Smażymy przez około 2,5 - 3 minuty z każdej strony za złocisto -brązowy kolor. Podajemy z malinami i borówkami
Lena Gotujetypowy, najprostszy przepis na makaron z serem, ale w odmienionej wersji... takiej trochę de lux 😉 Zwykły makaron został zamieniony na muszle makaronowe, które nadziałam twarogiem z owocami leśnymi - truskawkami, malinami oraz borówkami i zapiekłam w piekarniku, w zalewie śmietanowo-jajecznej z wanilią. W piekarniku zalewa ta ścina się, tworząc słodką zapiekankę. Pycha! Idealna propozycja dla miłośników dań na słodko(...)kolację... Składniki: ok. 100 g makaronu muszli 250 g twarogu półtłustego 1 jajko 1 op. cukru z wanilią 1-2 łyżeczki cukru pudru 1 szklanka owoców (truskawki, maliny, borówki) Dodatkowo: 2 duże jajka 150 ml śmietanki 30% 1 op. cukru z wanilią 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, według informacji na opakowaniu. Następnie odcedzamy
Kuchnia MagdaLenytypowy, najprostszy przepis na makaron z serem, ale w odmienionej wersji... takiej trochę de lux 😉 Zwykły makaron został zamieniony na muszle makaronowe, które nadziałam twarogiem z owocami leśnymi - truskawkami, malinami oraz borówkami i zapiekłam w piekarniku, w zalewie śmietanowo-jajecznej z wanilią. W piekarniku zalewa ta ścina się, tworząc słodką zapiekankę. Pycha! Idealna propozycja dla miłośników dań na słodko(...)kolację... Składniki: ok. 100 g makaronu muszli 250 g twarogu półtłustego 1 jajko 1 op. cukru z wanilią 1-2 łyżeczki cukru pudru 1 szklanka owoców (truskawki, maliny, borówki) Dodatkowo: 2 duże jajka 150 ml śmietanki 30% 1 op. cukru z wanilią 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, według informacji na opakowaniu. Następnie odcedzamy
Kuchnia MagdaLenypieczonego sernika z dodatkiem w postaci kremu na bazie śmietany z galaretką, udekorowanego świeżymi lub mrożonymi owocami. U mnie całość w wersji z owocami leśnymi (wykorzystałam mrożone jagody i maliny).Całość ładnie się prezentuje i wybornie smakuje. SKŁADNIKI 1 kg sera twarogowego z wiaderka 125 g masła 180 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru(...)jajka szczypta soli 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 galaretka o dowolnym smaku (u mnie owoce leśne) dowolne owoce do dekoracji (u mnie jagody i maliny) WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia podwijając boki do góry, aż poza formę
Passions hobbies lifeszczypta soli 3 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody MOKRE: 1/3 szklanki oleju 1 łyżka octu 1 szklanka jogurtu naturalnego (można użyć zwykłej wody, mleka, soku) szklanka malin (u mnie mrożone, dozwolone inne owoce) Wymieszać składniki suche, osobno wymieszać składniki mokre. Połączyć suche i mokre. Ciasto wyłożyć na blaszkę 23 cm x 23 cm wyłożoną papierem do pieczenia(...)górę ułożyć maliny, lekko docisnąć by schowały się w ciasto. Piec w 180 stopniach, termoobieg, 30-35 minut. Gotowe można posypać cukrem pudrem, albo polać polewą czekoladową. Można też ciasto podać z gałką lodów waniliowych albo kleksem jogurtu
Mój pomysł nałyżki kwaśnej śmietany 18% 1 żółtko szczypta soli Masa malinowa : 1 szklanka ulubionego dżemu malinowego 0.5 szklanki dżemu żurawinowego Suszone owoce żurawiny liofilizowane lub świeże owoce maliny i truskawki Polewa z białej czekolady: 80 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 1 tabliczka białej opcjonalnie - odrobina czerwonego barwnika Przygotowanie : • tortownicę o średnicy 24 cm. Wykładamy papierem(...)owocową . Na wierzch wylewamy wciąż lekko ciepłą polewę z białej czekolady Posypujemy posiekanymi owocami liofilizowanymi, oraz suszoną żurawiną, odstawiamy do stężenia. Smacznego! P. S. Jeśli nie lubicie malin, możecie użyć swoich ulubionych owoców, mogą to być również dżemy brzoskwiniowe, czy pomarańczowe. Wszystko zależy od Was. Na zdjęciu masy są odwrócone, najpierw wylałam czekoladę a potem wyłożyłam dżem
Luźna Kuchnia