mak - 12131 przepisów (strona:607/809)

Pleśniak 415

Specjalistką od pleśniaka jest moja Siostra, od Niej dostałam przepis i nie zawahałam się go użyć. Oczywiście coś tam dodałam od siebie… Przede wszystkim dodałam maki krupczatki, która spowodowała, że ciasto było bardziej delikatne i sypkie niż kruche. Zamiast dżemu i ze względu na brak świeżych owoców dodałam zagęszczone mrożone owoce. Eksperyment okazał się bardzo udany, bo z połączenia

UgotujmyTo.pl
Tort czekoladowy 895

czekoladowy a krem nadaje mu tylko lekkości. Mam nadzieję, że dacie się skusić… Tort czekoladowy Biszkopt czekoladowy: 7 jajek /żółtka i białka oddzielnie/ 1 szklanka cukru 3/4 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki kakao 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia

UgotujmyTo.pl
Przepisy na Boże Narodzenie i Wigillie 151

Walewska Makowiec drożdżowy Piernik przekładany powidłami Czarny Orfeusz Sernik na piernikowym spodzie Sernik bajeczny Torcik piernikowy przekładany powidłami w polewie mleczne Małe co nieco Trufelki z żurawiną Kuleczki z makiem Śnieżna morelka Śliwka w trufli z biaej czekolady Cukiereczki na choinkę Śliwka w czekoladzie z truflą Michałki - cukiereczki z orzechami Żurawinki Torty Tort z żurawiną Świąteczny przekładaniec Tort cytrynowy Napoje

Moje pyszne gotowanie
Pierniczki świąteczne 150

łyżka kakao 2 łyżeczki cynamonu przyprawa do pierników WYKONANIE Mąki wsypać do miseczki, dodać kakao. przyprawę do pierników, cynamon , sodę, wymieszać. Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. Do maki wbić jajka dodać ostudzone mało i miód Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić jednolite, gładkie ciasto.  Tak przygotowane ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać foremkami dowolne kształty pierniczków

W kuchennym oknie Ewy
Tort marchewkowy z pomarańczowym kremem 253

oleju słonecznikowego lub rzepakowego 120 g grubo siekanych orzechów włoskich lub pekan 75 g odsączonego i drobno pokrojonego ananasa z puszki lub świeżego 280 g maki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy korzennej (do pierników) szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej (można dać mielonej lub całkiem pominąć) SKŁADNIKI NA KREM: 500 g waniliowego serka kremowego

Słodko-Słony Świat Ilony
EKSTREMALNIE CZEKOLADOWY TORT Z KULKAMI RISPEE 338

mimo to naprawdę warto je zrobić, jeśli macie akurat ochotę na totalnie czekoladową bombę:) Tort jest bardzo wydajny, jeden malutki kawałeczek nasyci każdego:) Polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO: 320 g maki pszennej 350 g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 80 g kakao 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 300 g miękkiego masła 3 jajka 150 ml gęstej kwaśnej śmietany

Słodko-Słony Świat Ilony
Świąteczne ciasto z karmelizowanymi jabłkami 282

ciasta niewielka ilość rozpuszczonej margaryny do wysmarowania formy Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 160 g cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 3 jajka 2 łyżki (ok. 60 g) maki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 100 g roztopionego masła 100 g rodzynek, namoczonych w przegotowanej wodzie sok z 1/2 cytryny Karmelizowane jabłka: 1,5 kg kwaśnych jabłek, umytych i obranych, pozbawionych

Świat Ciasta
Ciastka z białek 268

przy kawie, herbacie ? Idealne ciasteczka na taką sytuację. Błyskawiczne w robieniu! Składniki: (na ok. 18 sztuk) - 5 białek - 1,5 szklanki cukru - 3/4 szklanki bułki tartej  - 2 łyżeczki maki ziemniaczanej  - olejek zapachowy cytrynowy lub pomarańczowy (2-3 ml) Sposób przygotowania: 1. Oddzielamy białka od żółtek , i w misce ubijamy (z odrobiną soli) białka na sztywną pianę. Następnie powoli

Gotuj Z Muzyką
Makowiec klasyczny 232

świeżych drożdży - 150 g masła  - 5 jajek  - szklanka cukru pudru  - 3 łyżki śmietany - opakowanie cukru waniliowego Masa makowa: (nie posiadam maszynki do mielenia maku,  więc musiałem kupić gotową masę makową i z nią własnie podaje przepis) Sposób przygotowania: 1. W miseczce rozcieramy (widelcem,łyżką) drożdże z łyżeczką cukru. I odstawiamy na minutkę. Do większej miski wsypujemy

Gotuj Z Muzyką
PASTA Z TWAROGU I WĘDZONEJ MAKRELI 313

jajeczna ,  pasta makrelowo-jajeczna ,  pasta z tuńczyka  czy  tradycyjna pasta jajeczna  a dziś zapraszam na pastę z twarogu i wędzonej makreli :))) Składniki: 1 wędzona mak rela 200g chudego twarogu 1/2 cebuli sól pieprz 2 łyżki ostrego ketchupu Wykonanie: Makrelę obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mielimy, dusimy widelcem lub blendujemy w zależności

Walijskie Pichcenie
Sernik puszysty 356

wiecie mam w domu wielką wielbicielkę SERNIKÓW i to dla Niej najczęściej przygotowuję te ciasta. Sernik z brzoskwiniami … z ananasem … klasyczny … z makiem … czekoladą – pomysłów jest co niemiara! Tym razem mam dla Was wersję z karmelem , która nie tylko smakuje rewelacyjnie , ale i pięknie wygląda! SKŁADNIKI: - mielony tłusty twaróg – 600 g – mleko

Ostra na Słodko
SERNIK ZEBRA 600

najczęściej. Był już SERNIK PUSZYSTY Z KARMELEM SERNIK Z WIŚNIAMI I GALARETKĄ SERNIK CZEKOLADOWY Z POLEWĄ SERNIK ŚMIETANKOWY Z CZEREŚNIAMI SERNIK Z BRZOSKWINIAMI POMARAŃCZOWY SERNIK a ostatnio taki Z MAKIEM Wszystkie smakowały równie wyśmienicie! Dziś mam dla Was kolejny przepis na sernik! Tym razem wersja dwukolorowa przypominająca znane i lubiane CIASTO ZEBRA . Jasna i ciemna masa serowa wzajemnie się przeplata

Ostra na Słodko
Bułeczki z suszonymi pomidorami – bez laktozy 136

tylko unikać wielu rzeczy , ale też szukać zamienników tych podstawowych , które codziennie goszczą na moim stole. Od pewnego czasu piekę sama bułki. Zwykłe … z oliwkami … z makiem czy też kminkiem … no i takie jak dziś – z suszonymi pomidorami . Mięciutkie , delikatne … szybkie i łatwe do zrobienia! Gorąco polecam nie tylko tym muszącym unikać laktozy! PS. Świetnie

Ostra na Słodko
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami 243

gryczanej 1 szklanka gorącej wody (ew. woda  z namoczonych grzybów) ½ łyżeczki soli 2 cebule 2 łyżki oleju 70 g suszonych grzybów sól do smaku pieprz Ciasto 500 g maki pszennej 2 łyżki oleju ok. ½ szklanki mleka ok. ½ szklanki gorącej wody ½ łyżeczki soli Wykonanie: Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez 4 godziny. Grzyby odcedzamy i drobno kroimy. Kaszę z ½ łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity
PIEROGI RUSKIE 148

mąki dodać jajko , sól , roztopione masło i wodę , wymieszać i zagnieść. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać jeszcze troszkę mąki , jeśli za twarde dodać ciepłej wody. Jak wiadomo maka mace nie równa .  Ciasto powinno być elastyczne , jeśli nie klei się do rąk to znaczy że jest dobrze wyrobione . Cebulkę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle , dodać do ziemniaków

Sama słodycz i szczypta chili