dowolnej chwili wyjąć potrzebną ilość i po ok. 30 minutach smakują tak, jak te bezpośrednio z pieca. Oczywiście bułeczki mogą mieć dowolny kształt i dowolne nadzienie, np mak. Słodko się zrobiło? W następnym poście zmienimy smak. Przygotujemy prostą, ale ciekawą smakowo sałatkę
Maminek kulinarnybardzo ostrym nożem i wstawiamy do pieca 180 st. C z termoobiegiem na 40 minut na niższym poziomie pieca. Kiedy chleb jest w piecu przygotowujemy krochmal z maki ziemniaczanej o konsystencji rzadkiego kisielu. Po 40 minutach wyciągamy chleb, smarujemy krochmalem i wstawiamy ponownie do pieca na 5-10 minut. Wyciągamy z pieca i od razu wykładamy
Maminek kulinarnyzagotować w syropie jak do babeczek z jabłkami. Masa twarogowa to: -1 kg twarogu chudego lub półtłustego -5 jajek -1 i 1/3 szklanki cukru -3 łyżki maki ziemniaczanej -10 dkg margaryny -aromat śmietankowy Twaróg mielimy przez maszynkę. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę. Dosypujemy 1/3 szklanki cukry i miksujemy
Maminek kulinarnyprzepadają za pieczeniem biszkoptu, propozycja tortu z ciasta miodowego, które zawsze się udaje. Krem też będzie inny, niż popularne kremy. Składniki na ciasto: -3,5 szklanki maki pszennej -0,5 szklanki cukru -2 łyżki płynnego miodu -2 łyżki śmietany -0,5 kostki margaryny -2 jajka -łyżeczka proszku do pieczenia Składniki kremu: -1 l mleka -1,5 szklanki cukru
Maminek kulinarnyZamiast dużych strucli proponujemy strucelki z makiem. Składniki: -10 dkg świeżych drożdży -ok. 1,5 kg mąki pszennej -10 dkg margaryny -3 szklanki ciepłego mleka -cukier -6 jajek -masa makowa -sól -olejek zapachowy śmietankowy Przygotowujemy rozczyn: Rozcieramy drożdże z 5 łyżkami cukru. Dodajemy 1 szklankę mleka i ok. 6 łyżek mąki. Mieszamy, posypujemy mąką po wierzchu
Maminek kulinarnypiersi kurczaka wypełnione fasolką szparagową z małymi dodatkami. Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -20 dkg fasolki szparagowej -1/2 czerwonej papryki -1 marchewka -1 jajko -1 łyżka maki pszennej -2 łyżki mleka -sól, pieprz, przyprawa warzywna -olej do smażenia -bułka tarta Filety kroimy na płaty. Delikatnie rozbijamy przez folie spożywczą. Przyprawiamy sola
Maminek kulinarnyWracamy do śliwek. Knedle najlepiej smakują ze świeżymi śliwkami. Składniki: -ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków -ok. 0,6 kg śliwek ( najlepiej węgierek ) -2-2,5 szklanki maki pszennej -2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej -2 jajka -cukier, sól, olej -1/3 kostki masła -bułka tarta ( 4-5 łyżek ) Przestudzone ziemniaki ( nie całkiem zimne ) zgniatamy w prasce
Maminek kulinarnyszarlotka obiektywnie dietetyczna nie jest, ale stosunkowo jak najbardziej. W porównaniu do większości ciast na blogu, to jest niemal bezgrzeszne. A żeby jeszcze bardziej je odchudzić, można zamiast maki pszennej zwykłej użyć pełnoziarnistej, która zresztą była podana w oryginalnym przepisie, a której ja w domu nie miałam. Można też zrezygnować z marcepanu, czyli najbardziej kalorycznej części, ale jest tak pyszna
Pożeraczka, czyli raz adobrzewodą - piekłam nie całą godzinę ( wszytko zależy od naszego piekarnika, trzeba obserwować ) - po upieczeniu wyjęłam i ostudziłam na kratce WSKAZÓWKI - przed pieczeniem posypać można makiem, otrębami, nasionami kolendry, płatkami żytnimi, sezamem. - można również po godzinie dopiekać chleb bez formy Jest pyszny ma chrupiącą skórkę w środku jest delikatny lekko kwaskowaty posmak, także nie jest
Basia w kuchniłyżki cukru 125 ml mleka 150 ml wody letniej 1 łyżeczka soli ok.1/3 szklanki oleju do posmarowania 1 roztrzepane jajko do posypania mak, sezam, czarnuszka (nasze ulubione ziarna lub możemy całkowicie pominąć) SPOSÓB WYKONANIA : dzień pierwszy wieczorem - drożdże rozmieszać z letnim mlekiem z dwoma łyżkami cukru i odstawić na chwilę - wymieszać w misce przesianą
Basia w kuchnisieci, u blogerki kulinarnej Lekki brzusio znalazłam przepis na przepyszne muffinki z kaszy manny, skorzystałam i jestem bardzo zadowolona, przepis zmodyfikowałam o ilość cukru i zamiast maku dodałam korzenną przyprawę, a i wyszło u mnie 11 babeczek. Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 4 łyżki cukru
Moja smaczna kuchnianajlepiej. Składniki: 340 g obranych i pokrojonych na kawałki jabłek świeżo wyciśnięty sok z cytryny 3 płaskie łyżki cukru 150 g borówek amerykańskich 170 g maki żytniej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 jajka 2 łyżki oleju plus porcja do smażenia 200 ml mleka Sposób przyrządzenia: Jabłka
pieprzny smaczekDonny Hay, a ja podejrzałam go u Majeczki . Składniki na 2 pizze : 1 łyżeczka suszonych drożdży 1/2 łyżeczki drobnego cukru 180 ml letniej wody 225 g maki pszennej (u mnie typ 550) 1 łyżeczka soli morskiej kilka plastrów dyni piżmowej 2 liście jarmużu oliwa mozzarella sos pomidorowy z tego przepisu Wykonanie: Mąkę przesiać do miski
Sto kolorów kuchnidomowy pełnoziarnisty bajgiel z makiem podany z sałatą, wędliną i jajecznicą,pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, ogórki konserwowe (zdjęcie pod tytułem, "o matko, ale późno") Dla takich rzeczy mogę co jakiś czas zrobić wyjątek i zjeść wytrawne śniadanie <3 Nie wiem czemu, ale zawsze jak robię bajgle(2 raz >.<) to nie wychodzą one takie puszyste są raczej takie
More food, love and dreamskolejny dzień spędzony z książką, serialem i gorącą herbatą Dzisiaj o dziwo zdjęcia zgrały się bez problemu o.O Nie wiem o co wczoraj chodziło. Składniki: 45g mąki pełnoziarnistej 15g maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 10g roztopionego masła 60ml mleka 50g startej marchewki ok. 1/4 tabliczki czekolady + do podania cynamon coś do posłodzenia aromat waniliowy
More food, love and dreams