mak - 12131 przepisów (strona:612/809)

Pomidorowiec orkiszowy z czarnym sezamem 169

wyrastania ciasto trzeba dwukrotnie rozciągnąć i złożyć - po pierwszej godzinie wyrastania, oraz po 2 godzinie. Z każdym złożeniem ciasto będzie nabierało sprężystości. W trakcie składania może się przydać odrobina maki do podsypania. Wyłóż ciasto z powrotem na blat roboczy. Podziel ciasto na 2 lub 3 części (w zależności od tego, jak duże bochenki będziesz formować. Chleb możesz włożyć do keksówki

Grahamka, weka i kajzerka
Starogardzki, AleWorek - akcja! 232

bakterii mlekowych przy jednoczesnym rozwoju drożdży. Gęsta konsystencja i czas trwania fazy sprzyjają intensywnemu rozwojowi bakterii mlekowych oraz wytwarzaniu się dużej ilości kwasu mlekowego. Kwas: cały półkwas 145 g maki żytniej starogardzkiej 145 g letniej wody Po wymieszaniu składników pozostaw pod przykryciem na 3 godziny w temperaturze 28-29 °C. Zachodzi intensywny rozwój drożdży i bakterii kwasu mlekowego. Ciasto chlebowe

Grahamka, weka i kajzerka
Litewski na starogardzkiej 238

upieczonym chlebie. Zagotuj wodę, zalej wrzątkiem wymieszane otręby z kminkiem, dokładnie wymieszaj i odstaw po przykryciem w temperaturze pokojowej. Zaczyn faza II: cały zaczyn fazy I 45 g maki żytniej  starogardzkiej 1850 55 g wody o temp. ok. 29 °C Do zaczynu pierwszej fazy dodaj wodę, dosyp mąkę i całość dokładnie wymieszaj. Pozostaw pod przykryciem do przefermentowania w temperaturze

Grahamka, weka i kajzerka
Kruchości miodowo-pomarańczowe 151

Orange honey cookies   Składniki. 340g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 280 ml oliwy z oliwek 6 dag cukru 140 ml brandy 4 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy 3 łyżki orzechów laskowych posiekanych 1 łyżeczka cynamonu Syrop. 4 łyżki miodu 2 łyżki cukru 4 łyżki wody 1 łyżka soku

Kulinarny karnet Christophera
Kołacz ziołowy z boczkiem 198

dużo lepiej :) Przepis zaczerpnęłam z książki "Mała szkoła pieczenia" - uwielbiam tą książkę, ponieważ za każdym razem mnie inspiruje :) Kołacz wyszedł wyśmienity i wszystkim gorąco polecamy. SKŁADNIKI: CIASTO: 200 g maki pszennej 100 g masła 1/4 łyżeczki soli 4 łyżki wody WYPEŁNIENIE CIASTA: 200 g boczku 150 g sera żółtego 4 jajka 1/2 pęczka pietruszki 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczka pieprzu

Serce zamknięte w formie pyszności
Ciasto styropian 1539

formy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec przez 15 minut w temp. 180°C. Masa: 4 białka 3/4 szkl. cukru 1 op. budyniu śmietankowego (proszek) 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 szkl wiórków kokosowych 3 opakowania kwaśnej śmietany 18% (około900 ml ) Dodatkowo: Dżem porzeczkowy lub inny najlepiej kwaskowaty Wykonanie: pianę Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, cały czas

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Bułki pełnoziarniste ze słonecznikiem 110

Jest to przepis na 8 bułeczek pełnoziarnistych ze słonecznikiem. Jeżeli nie mamy maki pełnoziarnistej, śmiało możemy wybrać zwykłą białą mąkę, a jeśli nie mamy słonecznika, to też nic nie szkodzi. Jest to moja wersja na świeże, bez spulchniaczy pieczywo. Przepis jest elastyczny. Do upieczenia własnych bułeczek potrzebujemy - 3 szklanki mąki ( ja mam 2 x pełnoziarnista i 1 x tortowa

Pasje Jolki
ZaKwas na ChleB 198

odwrotnie, czyli popołudniu tylko zamieszaj a rano dodaj mąkę i wodę. Tak wygląda mój zakwas przed 3 nakarmieniem, miął dosyć ciepło. Dodałam pół szklanki przegotowanej wody i pół szklanki maki, tej samej co na początku. Dobrze wymieszałam drewnianą łyżką. Jutro rano tylko zamieszam i przykryję.Zrób to samo. Dziś jest dzień piąty i dziś pieczemy chlebek z zakwasem. Zaopatrz się

Pasje Jolki
Ciasto czekoladowe / Chocolade cake 226

wypadałoby zrobić ciasto. Padło na biszkopt. Przepis jest na duże ciasto. - 9 dużych jaj - 0,5 szklanki cukru pudru - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej - mniej niż połowa maki ziemniaczanej - łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie - skórka otarta cytryny Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier, następnie żółtka, jedno po drugim. Cały czas ubijamy. Mąkę i proszek

Pasje Jolki
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą 194

rozdrobniony, mrożony) 250 g ricotty 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka startego parmezanu sól, pieprz Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki maki 2 szklanki mleka szczypta gałki muszkatołowej sól biały pieprz Przygotowanie: Szpinak przekładamy do szerokiego rondelka, dodajemy masło, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę gotujemy, aż woda odparuje. Szpinak studzimy

Oryginalny smak
Śliwki pod migdałową kruszonką 169

uczta dla podniebienia… Składniki na 5 kokilek o średnicy 9 cm: 11 duuużych śliwek 4 łyżki cukru (zależy jak bardzo słodkie są śliwki) duża szczypta cynamonu 1 łyżka maki ziemniaczanej Kruszonka: 2/3 szklanki mąki 70 g masła 1 łyżka cukru 1,5 łyżki miodu drahimskiego 3 łyżki płatków owsianych 3 łyżki migdałów Przygotowanie: Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki

Oryginalny smak
Łatwy makowiec 397

Mieszamy masę makową z  bułką tartą (możemy doprawić mag wg. własnego smaku np.olejek migdałowy, rodzynki, orzechy itp. Masę wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy.  Odłożone ciasto rozprowadzamy po maku . Ciasto wkładamy do piekarnika temp.180, i pieczemy około 1 godziny.  Po upieczeniu dekorujemy polewą lub  cukrem pudrem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Babka chmurka 163

Temperatura pieczenia:   180  °C           Wielkość formy :   36 cm x 9 cm Ciasto: 200g masła lub margaryny 3 jajka 350g maki 300g cukru cukier waniliowy 200g śmietany kremówki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao rodzynki i  wiórki kokosowe ( po ok. 3 - 4 łyżki) polewa lub cukier puder do posypania

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Murzynek na kwaśnym mleku 168

Kolejna wersja murzynka, tym razem na zsiadłym mleku. Puszysty, wilgotny i czekoladowy, czego chcieć więcej ... Składniki na ciasto: 2 jajka 1 szklana cukru 2 szklanki zsiadłego mleka 3 szklanki maki tortowej 1 kostka margaryny 4 łyżki kakao 1,5 łyżeczki sody  3 łyżki kwaśnego dżemu kilka ząbków pokruszonej czekolady Wykonanie:  Margarynę utrzeć z cukrem, nadal ucierając dodawać jajka

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Biszkopt, który zawsze się udaje 443

odwrotnie- żółtka ubić później dodać białka. Czasami się udało, ale nie zawsze. Przepis, który prezentuję dzisiaj jest dość prosty i zawsze się udaje. SKŁADNIKI 6 jajek 1,5 szklanki maki pszennej 0,75 szklani  mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 3 łyżki oleju 3 łyżki wody WYKONANIE Jajka ubić z cukrem na puszystą masę

W kuchennym oknie Ewy