mak - 12131 przepisów (strona:614/809)

Pizza na grubym cieście z mozarellą, bryndzą i świeżą bazylią, najlepsza...... 217

ciasto: pełny kubek(300ml) mąki Szymanowskiej 1/4 świeżych drożdży 3 łyżki aromatyzowanej tymiankiem oliwy z oliwek 1/4 kubka ciepłej wody sól drożdże rozpuścić w wodzie, wymieszać z odrobiną maki, pozostawić roztwór żeby podwoił objętość, potem zagnieść ciasto (ma być miękkie, jeżeli nie- dodajcie jeszcze troszkę wody), odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. składniki na pizzę pomidory całe w puszce

SMYKWKUCHNI
Podwójny sernik waniliowo - dyniowy 155

Składniki na kruche ciasto:  300 g maki 2 małe jajka 180 g masła- zimne 100 g cukru sól Zagniatamy ciasto, dość szybko aby nie ogrzewać niepotrzebnie dłońmi. Wykładamy dno tortownicy podpiekamy 5 minut w piekarniku przed wylaniem masy serowej. Składniki na masę serową:  1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie 125 g masła 250 g cukru (zmielić na cukier puder

SMYKWKUCHNI
Makowiec na kruchym spodzie z bezą kokosową! Najlepszy! 246

Przepyszne połączenie czekoladowego kruchego ciasta, maku z bakaliami, dopełnionego bezą kokosową, oblaną czekoladą z figami ;-).... Czego chcieć więcej ;-))) ? Składniki: na ciasto: - 2 szklanki mąki - 20 dag masła - 3/4 szklanki cukru - 3 jajka - 4 łyżki cukru - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 czubate łyżki kakao Zagniatamy szybko ciasto wykładamy blaszkę , ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca, podpiekamy 10 minut. Masa makowa: - gotowa

SMYKWKUCHNI
KREM Z DYNI Z WŁOSKIM SEREM I GRZANKĄ Z OLIWĄ Z OLIWEK! 169

bardzo serdecznie do wypróbowania nowego przepisu na przepyszny krem z dyni z dodatkiem świeżego imbiru, podany z prawdziwym serem włoskim i prawdziwym chlebem na zakwasie z dodatkiem kminu i maku, polanego włoską oliwą z oliwek... Mniamiii ;-) ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - 1/2 dyni (około 1 -1,3kg) - świeży imbir - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki masła - 2 żółtka - 1/2 szklanki wody - włoski ser dojrzewający

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe RabarbarLOVE - Mama to potrafi! 201

cukru - 75 g masła - rodzynki WYKONANIE: - mąkę wsyp do miski - drożdże rozpuść w letnim mleku z dodatkiem curku - zrób wgłębienie w mące, wlej masę, wymieszaj z odrobiną maki, pozostaw do podwojenia objętości - w misce za pomocą miksera utrzep jajka z cukrem,  - zaczynamy wyrabiać ciasto: do miski z rozczynem, dodajemy jajka, roztopione masło i pozostałe składniki -wyrabiamy ciasto dość energicznie

SMYKWKUCHNI
Tarta ze szparagami i oscypkiem 138

Piękne i pyszne połączenie.  Polecam serdecznie wszystkim zapracowanym ten pomysł na obiad bo przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut. Zapraszam! SKŁADNIKI : NA CIASTO KRUCHE: - 1,5 szklanki maki - 3/4 kostki masła - 2 żółtka - sól Z w/w/ składników szybko zagniatamy ciasto. Wykładamy wysmarowaną tłuszczem formę do zapiekania.  NA WIERZCH: -pęczek zielonych szparagów (szparagi obieramy ;-) ) - 1 młoda cebulka

SMYKWKUCHNI
Pancakes z papierówkami 276

nich nie skorzystać, więc usmażyłam tradycyjne placuszki. Może odbiegają od tych oryginalnych pancakes, ale również wyśmienicie smakują! Idealnie pasują na wykwintne śniadanie. Składniki: 2 - 3 papierówki 2 czubate łyżki maki kukurydzianej (można zastąpić inną) 2 jajka 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka miodu  cynamon Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli. Do białek wrzucić: żółtka, mąkę

Truskawkowa Fiesta
Spaghetti w sosie bialym 172

zoltym i mieszamy az sie dokladnie nie rozpusci ser  Makron nakladamy na talerze i polewamy sosem  Smacznego! Ps Jesli sos jest za bardzo rzadki polecam dodac troche maki do zgestnienia. Pomysl mi wpadl do glowy poniewaz moja corka nie moze jesc pomidorow, wiec musialam cos wymyslec zastepczego

Klaudynkowa kuchnia
Gofry 168

szklanki maki  2 szklanki mleka  2 jajka 6 lyzek oleju  2 lyzeczki proszku do pieczenia  2 lyzeczki cukru pudru  szczypta soli  dzem owocowy, swieze owoce, bita smietana, cukier puder do posypania ( co kto lubi) Zoltka oddzielamy od bialek  Ubijamy bialka na sztywna piane  Do zoltek dodajemy make, proszek do pieczenia, cukier puder

Klaudynkowa kuchnia
Frużelina truskawkowa z wanilią i cytryną 196

mają być widoczne ich kawałki. 100ml zimnej wody rozmieszać z mąką ziemniaczaną, zahartować kilkoma łyżkami soku z gotowania truskawek i wlać do garnka. Intensywnie wymieszać, aby dokładnie połączyć roztwór maki z owocami.  Całość podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia, aż uzyska aksamitną i lekko kisielowatą konsystencję.  Gorącą frużelinę przelewać do przygotowanych słoiczków, wypełniając je do pełna. Wytrzeć

Grunt to przepis!
Proste ciasto z rabarbarem 255

się nam upiecze. :) Kwaskowość rabarbaru , złamana słodyczą ciasta dopełni Wasze popołudnie, a może I przed południe z kawą I przepysznym ciastem. Polecam . Zaczynamy :  Składniki: 300 gr self raising maki* 250 gr masła 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 cukru 4-5 szt rabarbaru *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki

Smaki Edyty
Druga część współpracy. 176

chętnie schrupię :)). W mojej paczuszce była: zaprawa do ryżu ocet ryżowy mata bambusowa sos sojowy imbir różowy ciasteczka bezglutenowe Od razu mam ochotę zakasać rękawy i lepić nigiri oraz maki!  zaprawa do ryżu ocet ryżowy imbir różowy mata bambusowa sos sojowy ciasteczka bezglutenowe

Brzuszki Łakomczuszki
Pizza 190

Ciasto: 1 op. drozdzy instant  2,5 szklanki maki  3 lyzki oliwy z oliwek  0,5 lyzeczki soli  0,5 lyzeczki pieprzu  1/3 szklanki wody  1/3 szklanki mleka  Do naczynia wsypujemy make i drozdze. Wszystko razem laczymy  Dodajemy oliwe z oliwek, sol, pieprz i mieszamy wszystko  Nastepnie stopniowo dodajemy rozcienczone melko

Klaudynkowa kuchnia
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 316

Wszystkie składniki mieszamy łyżką, aż do uzyskania miękkiego i gładkiego ciasta. Formujemy kulę i odstawiamy. Kiedy ciasto stanie się lekko kleiste (ok. 30 minut) przekładamy je na blat posypany maka i ugniatamy aż ponownie powstanie gładka masa. Dzielimy ciasto na 30 równych części. Formujemy kulki (mniejsze niż piłki tenisowe). Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni

OstryKęs
Bialystoker zwany białym 301

wariację na temat dawnej potrawy żydowskiej, o której dzisiaj w naszym mieście już prawie zapomniano, ale gdzieniegdzie można je jeszcze kupić. Od moich cebulaczków różnią się wyglądem i dodatkiem maku, który zresztą jest w przepisie opcjonalny. Bialystoker , a właściwie bialystoker kuchen (czyli "białostockie ciasto") był swego czasu bardzo popularny w Nowym Jorku (*) , gdzie trafił wraz z żydowskimi imigrantami

Gotuj z Misiem