mak - 12131 przepisów (strona:609/809)

Polenta 175

Polenta jest narodowa potrawą włoską...Nigdy nie miałam przyjemności spróbować oryginalnej włoskiej wersji...Przyrządza się ją z maki lub kaszki kukurydzianej... Historia jej powstania sięga czasów republiki weneckiej gdy w czasie wojny, gdzie głównymi żołnierzami byli chłopi, którzy z oczywistych względów nie mogli wówczas uprawiać roli. Jedynym rozwiązaniem była kukurydza sprowadzana z Ameryki. Do dziś polentę podaje się jako pierwsze

NaKońcuJęzyka
pink & white 185

znajomych na fb... Życze wszystkim takiego poczucia humoru i dystansu do siebie... A wracając do śniadania dziś zaserwowałam już wcześniej wspomniane naleśniki... Składniki: 2 porcje Na ciasto: pół szklanki maki szklanka mleka nie pełna 1 łyżeczka soku z buraków 1 czubata łyzka cukru gdyby było za gęste to woda gazowana wg uznania mały pojemniki jogurtu naturalnego

NaKońcuJęzyka
Razowa pizza z kurczakiem 192

Pizzzzza co tu dużo mówić chyba każdy kocha...Tym razem pizza na cienkim razowym cieście... Składniki: Na ciasto: 1 szkl. mąki razowej 0,5 szklanki maki pszennej 50 ml. mleka ciepłego 50 ml. wody sól 20 gram drożdży Farsz: 3 szt. pieczarek 3 łyzki kukurydzy 1 pierś z kurczaka  mieszanka przypraw do kuchni  meksykańskiej 6 plastrów sera

NaKońcuJęzyka
Rolada ziemniaczana 179

się uczy więc zobaczcie co wyszło....cóż wniosek po przygotowaniu jest taki: w przyszłości jak i rada dla was więcej farszu do środka!!!! Składniki: 500 gram ziemniaków 100 gram maki pszennej 100 gram skrobi ziemniaczanej 50 gram kaszy manny 2 żółtka 2 łyżki masła 6 pieczarek cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju  sól i pieprz koperek Wykonanie: Ostudzone

NaKońcuJęzyka
Naleśniki z pomidorami 177

mnie dziś znowu rządzą naleśniki tym razem nie na słodko...powinny się spodobać zarówno na śniadanie jak i na obiad... Składniki: Na 3- 4 porcje 1/2 szklanki maki szklanka mleka 1 jajko sól Farsz: 3 pomidory kilka oliwek  kulka mozzarelli zioła: bazylia, oregano ząbek czosnku opcjonalnie: 1 łyżka octu balsamicznego Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i smażymy cieniutkie

NaKońcuJęzyka
Babeczki z kremem 187

łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 jajka pół szklanki mleka pół szklanki oleju Na masę: 350 ml. mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki maki 150 gram masła  2 łyzki cukru Wykonanie: Ciasto.... Składniki suche mieszamy razem, a w oddzielnej misce mokre tj, jajka, mleko, olej. Następnie dodajemy mokre do suchych i mieszamy niezbyt dokładnie

NaKońcuJęzyka
Rodzaje mąk bezglutenowych 174

gryczaną otrzymuje się poprzez zmielenie nasion gryki. Charakteryzuje się szarobrązowym kolorem i gorzkim posmakiem. Zawiera dużo białka, skrobi, witamin z grupy B i soli mineralnych. W połączeniu z innymi makami świetnie nadaje się do naleśników, blinów i do wypieku chleba. 2. Mąka Ryżowa Mąka ryżowa najczęściej uzyskiwana jest z ryżu białego i brązowego. Może być grubo lub drobno mielona

NaKońcuJęzyka
Mini serniczki bezglutenowe 221

więc jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta zwiększcie ilość cukru... Składniki: 2 kostki białego sera każda po 200g 3 jajka 2 łyżki cukru 1 banan 1 budyń waniliowy 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 serek homogenizowany waniliowy lub naturalny czekolada bezglutenowa polecam Goplana śmietanka 36% male opakowanie Ser mielimy lub miksujemy w blenderze razem z serkiem homogenizowanym by go bardziej rozdrobnić

NaKońcuJęzyka
Placuszki kukurydziano- ryżowe 169

stole i gotować a jeść coś trzeba i postanowiłam zrobić placuszki szybki i prosty sposób na coś pysznego... Jednocześnie zapraszam do wzięcia udziału w   Konkursie Składniki: 3/4 kubka maki ryżowej 3/4 kubka mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej jajko  drożdże około 15- 20 gram szklanka ciepłego mleka woda ciepła łyżka cukru Mąki mieszamy, drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku

NaKońcuJęzyka
Kotlety z kaszy jaglanej 204

duże papryczki chilli 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku szczypta soli, pieprzy, kurkumy słodkiej papryki, curry 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki kukurydzianej oraz maki ryżowej 1 jajko Kasze płuczemy pod zimna wodą. i w dwóch szklankach wody gotujemy do miękkości około 15-20 min. Po ugotowaniu odlewamy nadmiar wody  Chilli oraz czosnek drobno

NaKońcuJęzyka
Kotlety z kaszy jaglanej odsłona II 171

cukinii drobno pokrojonej 2 łyżki masła 4 ząbki czosnku szczypta soli, pieprzy, kurkumy słodkiej papryki, curry 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki kukurydzianej oraz maki ryżowej 1 jajko Kasze płuczemy pod zimna wodą. i w dwóch szklankach wody gotujemy do miękkości około 15-20 min. Po ugotowaniu odlewamy nadmiar wody   Czosnek drobno kroimy

NaKońcuJęzyka
Czekoladowy Omlet z truskawkami... 217

Bardzo lekkie danie bardziej śniadaniowe lub do przyrządzenia na kolację, dodatkowo bezglutenowe i dosłownie z zegarkiem w ręku w 10 min.   Składniki: 1 porcja 2 jajka 2 łyżki maki gryczanej 2 łyżki kakao 4 łyżki mleka 2 łyżki cukru mały pojemnik jogurtu naturalnego lub swój ulubiony smak truskawki ilość dowolna ;)    Wszystkie składniki na omlet przekładamy

NaKońcuJęzyka
Omlet z pieczarkami i żółtym serem (zapiekany) 162

Zapraszam serdecznie na szybkie i bardzo pożywne śniadanko na dobry początek każdego dnia... Składniki: 3 duże jajka lub 4 mniejsze 3 łyżki maki gryczanej 4 łyżki wody gazowanej sól, pieprz, chilli 5 pieczarek kilka plasterków cukinii około 1 cm plaster żółtego sera Piekarnik rozgrzewamy do 200st. Do miski wbijamy jajka dodajemy mąkę, wodę oraz przyprawy. Wszystko roztrzepujemy bardzo dokładnie. Smażymy

NaKońcuJęzyka
Kotlety z kaszy jaglanej 220

bardziej kaloryczna no ale od wielkiego dzwonu można sobie pozwolić... Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 3 pieczarki 1/4 cukinii 1 gruby plaster sera żółtego papryczka chilli jajko 2 łyżki maki ryżowej lub innej bezglutenowej pieprz ziarnisty, sól, kurkuma olej rzepakowy do smażenia Kaszę 3-krotnie płuczemy w zimnej wodzie...następnie gotujemy do miękkości. Studzimy Wystudzoną kaszę przekładamy do blendera dodajemy

NaKońcuJęzyka
Chleb kukurydziany *BEZGLUTENOWY* 372

wpisie prezentuję chleb kukurydziany. Podajże jest to mój czwarty wypiek i za każdym razem wychodził świetny! Składniki: Zaczyn: 1/2 szklanki zakwasu 1 szklanka wody 1 szklanka maki kukurydzianej Chleb: 3 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki ryżowej (dowolnej bezglutenowej) zaczyn 15g świeżych drożdży  1 i 1/2 szklanki wody  1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki

Truskawkowa Fiesta