mak - 12131 przepisów (strona:602/809)

Fantazyjne bułeczki 111

miękkiego masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 i ¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 10 g drożdży świeżych 275 ml wody Ponadto: żółtko do posmarowania do posypania: mak, sezam, siemię lniane, kminek, sól morska, świeże zioła, papryka, słonecznik, itp. przygotowanie W naczyniu umieścić mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wsypać sól, cukier, drożdże

Stare Gary
naleśniki - przepis podstawowy 151

więc moje proporcje są w sumie dosyć ogólne. składniki ( na 8 - 10 sztuk, zależy od wielkości patelni) 2 - 3 jajka 250 ml mleka ok 190 g maki pszennej  szczypta soli łyżka oliwy lub oleju (opcjonalnie)  + woda do rozcieńczenia ciasta przygotowanie Jajka, mleko, mąkę, sól i oliwę wymieszać przy pomocy trzepaczki (miksuję blenderem z końcówka do ubijania

Stare Gary
MAKOWIEC / MOHNKUCHEN. 265

Mohnkuchen. MAKOWIEC. /własny; współpraca z Winiary ;/ 200g prawdziwego masła 3 szklanki mąki 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego WINIARY 1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARY mak: 1 puszka masy makowej 3 białka szczypta soli 2 płaskie łyżki bułki tartej  garść orzechów włoskich garść suszonej żurawiny łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej garść rodzynek Zimne masło siekam

W kuchni Karmel-itki
Ciasto Aniołek 1104

nawilgnąć od masy a wtedy rozpływa się w ustach.  Ciasto:   4 szkl mąki pszennej 2 jaja ¾ szklanki kwaśnej śmietany ½  szklanki cukru ½  kostki margaryny 1 łyżka maki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego 2 łyżeczki  amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Amoniak namoczyć w śmietanie. Zagnieść ciasto i  podzielić na 4 równe części, rozwałkować na cieniutkie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Najlepsze uszka wigilijne 502

naszym wigilijnym stole nie może zabraknąć uszek z przepysznym farszem . Uszka są delikatne i niezbędne jako dodatek do barszczu. Uwielbiamy je. Serdecznie Wam je polecam. Zaczynamy. Składniki: 2 szklanki maki 0.5 szkl cieplej wody 2 lyzki oleju, szczypta soli. Wykonanie: Składniki na ciasto na uszka- jest takie same jak na pierogi. Łączymy składniki. Urabiamy ciasto- az stanie sie elastyczne

Smaki Edyty
Ciasteczka orzechowe 175

poleżeć do świąt i po świętach, ale czy doleżą? SKŁADNIKI 20 dag  margaryny 2 jajka 100 g cukru pudru\ 200 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich 200 g maki pszennej 100 g czekolady 2 łyżki śmietany 50 g wiórek kokosowych WYKONANIE Ucieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę i orzechy laskowe . Dobrze mieszamy  (najlepiej szybko wyrobić ręką

W kuchennym oknie Ewy
Ciasteczka półkruche z cukrem i migdałami 473

Cookies with sugar and almonds Składniki. 30 dag maki pszennej 10 dag masła 1 jajo 1 żółtko 10 dag cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 5 dag migdałów 5 łyżek cukru gruby kryształ 3 łyżki cukru brązowego 1 białko Wykonanie. Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem. Dodać cukier z proszkiem

Kulinarny karnet Christophera
Błyskawiczny por duszony i jego właściwości zdrowotne 216

bulionu warzywnego,bez glutaminiani itp.                 3 lyzki jogurtu greckiego lub kwasnej smietany,plaska lyzeczka maki                 2 lyzki posiekanej zielonej pietruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jajka w sosie koperkowym 190

twardo,jajko mollet (polmiekkie zoltko,sciete bialko) lub jajko ugotowane w koszulce. Skladniki na sos koperkowy: 250 ml bulion warzywnego 3-4 lyzki koperku(u mnie mrozony) 1 lyzka maki krupczatki(instant) szczypta cukru,sol,pieprz do smaku 2-3 lyzki jogurtu greckiego lub kwasnej smietany szczypta cukru Wykonanie: Bulion zagotowac.Dodac koperek i przyprawy. Z dwoma lyzkami zimnej wody wymieszac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mini serniczki z malinami i mandarynka-Mini Käsekuchen 165

stolu.Nasza pomoc ograniczy sie tylko do obslugi piekarnika. Skladniki na 10 lub 12 serniczkow (zalezy od wielkosci foremek): 500 g twarogu 3x mielonego 1 duze jajko 1 pelna lyzka maki pszennej 3 lyzki stewii lub 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy lub esencja waniliowa 1 malutka mandarynka garstka mrozonych malin Skladniki na spod: 120 g ciasteczek owsianych lub sucharkow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik cytrynowy ze stewią i polewą czekoladową 147

mase serowa : 1 kg sera( u mnie President przywieziony z Polski) 5 jajek 250 ml mleka 1,5 % tluszczu lub 250 ml kremowki,gdy nie liczymy kalorii 4 lyzki maki ziemniaczanej 2 lyzeczki esencji waniliowej lub cukier waniliowy 100 g  stewii( 9 lyzek) bedzie bardzo slodki lub mniej ,gdy nie lubimy za slodkiego skorki z 2 b. duzych cytryn

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab duszony w warzywach 187

pietruszka 1 por cwiartka selera ,2 zabki czosnku 2 liski laurowe.,4-5 ziarenek ziela angielskiego,sol,pieprz do smaku 3 lyzki masla ghee lub oleju 1 lyzka maki do obtoczenia kotletow 250 ml rosolu lub wywaru warzywnego Sposob wykonania: Kotlety lekko rozbic,posolic,dodac pieprz. Obtaczamy w mace i obsmazyc na masle na mocno rozgrzanej patelni. Obrac i pokroic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Spätzle z zielonymi szparagami i boczkiem 151

wyladowal na talerzu meza,bo kazde danie zawierajace ten skladnik go zachwyca .Nawet pierogi ruskie, byle suto okraszone boczusiem. Skladniki na 2-3 poprcje: spätzle wykonane z 250 g maki pszennej pelnoziarnistej(przepis tutaj: http://frosch.blogspot.de/search/label/Sp%C3%A4tzle ) 1 peczek zielonych szparagow 1 cebula 80-100 g boczku lub szynki 2 lyzki masla ghee sol,pieprz do smaku Wykonanie: Cebule obrac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżówki pełnoziarniste z masą migdalową i stewią 162

latwe do wspolpracy.Przy formowaniu buleczek nie ma potrzeby podsypywania maka.Jedyne co jest potrzebne to cieplo i cierpliwosc.Ciasto musi na kazdym etapie porzadnie wyrosnac. Skladniki na 13 buleczek: °500 g maki pszennej pelnoziarnistej(uzylam Lubelli) °300 ml mleka °75 g masla °25 g swiezych drozdzy lub 12 g suchych °1/2 lyzeczki soli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Spitzkohl-młoda kapusta duszona w śmietanie 253

kapusta (u mnie Spitzkohl) maly kubek 200g kwasnej smietany(dalam tym razem jogurt grecki) lub creme fraiche 1/4 szklanki wody do podlania peczek koperku-duzo,jak najwiecej! 1 lyzka maki 1 lyzka octu winnego lub soku z cytryny sol,bialy pieprz Przygotowanie: Wierzchnie liscie z kapusty odrzucic.Przekroic kapuste na pol,wyciac glab i pokroimy w paski. Wrzucic na gotujaca wode

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!