Ciasto: 4 jajka 1/2 kostki margaryny łyżeczka cukru pudru szklanka wody szklanka mąki szczypta proszku do pieczenia Krem: 3/4 kostki masła 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 5 łyżek maki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej opakowanie cukru waniliowego 3 jajka Dodatkowo: kilka krówek odrobina mleka płatki migdałów Wykonanie: Ciasto: Wodę z margaryną i łyżką cukru roztopić. Mąkę z proszkiem przesiać
Moje pyszne gotowaniesodę, szczyptę soli, wszystko dokładnie mieszamy. Następnie w rondelku topimy masło z miodem i dodajemy brązowy cukier, dokładnie topimy,(cały czas mieszając) i studzimy. Mleko mieszamy z jajkami. Do maki dodajemy masę miodową, dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy mleko. (Ma być rzadka i jednolita konsystencja). Przelewamy na dno naszej brytfanki. Masa serowa: Masło przekładamy do miski i mieszamy na puszysta
Moje pyszne gotowaniepowinno być zbyt twarde, jeżeli tak się stanie należy dolać trochę więcej wody. Ciasto dokładnie ugniatamy i dzielimy na mniejsze kawałki, tak na cztery części. Następnie każde podsypujemy maka i wałkujemy dość cienko (jak na pierogi), wycinamy kułak (najlepiej szerszą szklanką). Każde kółko nadziewamy łyżeczką masy i dokładnie zlepiamy. Gotowe kulki gotujemy we wrzątku. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze jakieś
Moje pyszne gotowanieszczypta soli odrobina spirytusu 1 l oleju powidła śliwkowe cukier puder do posypania Wykonanie: Mąkę przesiewamy do dużej miski. Do pojemnika rozkruszmy drożdże dodajemy dodajemy ciepłe mleko, łyżkę maki i łyżkę cukru pudru (przesianego). Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodajemy resztę cukru pudru i szczyptę soli, mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, żółtka, śmietankę oraz kieliszek
Moje pyszne gotowanielepsze niż z piekarni. Jak zaczęłam tak nie skończę. Bułeczki wyszły pyszne, mięciutki i nie wiem co mogłabym jeszcze rzec, może tyle, że daje im 5. Składniki: 2 szklanki maki żytniej typ 720 szklanka mąki pszennej chlebowej typ 750 szklanka mleka letniego (ew. można troszeczkę więcej dodać) 2 łyżki masła roztopionego jajko 20 g drożdży 1,5 łyżeczki soli szczypta
Moje pyszne gotowanietaki torcik. Wyszedł pyszniutki. Blaty delikatnie piernikowe, odrobina galaretki jagodowej od cioci, krem, a wszystko zakończone starta krówką. Niebo w gębie :) Składniki: Ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej 4 łyżki gorącej wody 4 jajka 4 łyżki cukru łyżka przyprawy do piernika 2 łyżeczki płaskie sody łyżeczka płaściutka cynamonu Krem: Krem piernikowy - z tego przepisu Dodatkowo: 3 łyżki
Moje pyszne gotowaniewysuszyć na czystej ściereczce. Zmielić je (można maszynką do mięsa, najlepiej kilka razy) dokładnie na gładką masę, aż stanie się lekko tłustawa o konsystencji ciasta. Podobnie jak mieli się mak na makowiec. Zmielone migdały dokładnie ucieramy (lub miksujemy blenderem) z cukrem, alkoholem i aromatem. Masę uformować w dowolny kształt, owinąć folią i na kilka godzin do lodówki. Można pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennaMargaryna musi mieć temperaturę pokojową oczywiście :) jeśli będzie zimna, to ciężko będzie połączyć wszystkie składniki. Masa twarożkowa: 400 gramów twarożku homogenizowanego naturalnego , 4 łyżki cukru , 3 jajka , 3 łyżki maki ziemniaczanej . Wszystkie składniki łączymy razem - można zrobić to mikserem. ...oraz: 1 kg jabłek . Prostokątną (średniej wielkości) blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Utarte ciasto przełożyć na blaszkę, na nim ułożyć obrane
Codzienna kuchnia niecodziennałyżeczki soli , 1 jajko , 230 ml mleka , 30 g świeżych drożdży , 40 g miękkiego masła . do posmarowania: jajko wymieszane z łyżką śmietany 18%; do posypania: sól w płatkach, mak, czarnuszka, sezam, mielona papryka, etc. - ja użyłam czarnuszki, grubo zmielonego kolorowego pieprzu i papryki w płatkach. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mleko podgrzać lekko, wlać do drożdży. Dodać sól, jajko, przesiane
Codzienna kuchnia niecodziennamąki. Przepis powstał na zasadzie eksperymentów i prób, ale już jest i mogę Wam go przekazać. Wszystkie składniki znajdziecie u mojego sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl . Składniki na ciasto: 20 dag maki jaglanej 15 dag mąki kukurydzianej 5 dag mąki ryżowej 5 dag margaryny Palmy 5 łyżek miodu 1/2 łyżeczki mielonej wanilii, lub środek jednej laski waniliowej 4 łyżeczki przyprawy
Apetyczna babeczkazabawa, która łączy pokolenia. Jest trochę czasochłonny ale efekt końcowy wybacza mu wszystko. A co najważniejsze jest świetnym prezentem :) Składniki: 1 kg miodu 1/4 l wody 1250 g maki pszennej 1 przyprawa do piernika 3 łyżeczki kakaa 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cynamony 30 g sody oczyszczanej 100 g pokrojonej skórki pomarańczy
Niezły MłynekFiga nie zawsze musi być z makiem! Dowodem na to są te klasyczne tartaletki na kruchym spodzie z budyniowym , pachnącym wanilią, kremem pâtissière i świeżymi figami. Mam nadzieję, że bardziej polecać ich nie trzeba. Ich wygląd mówi sam za siebie - są pyszne! :) Kruche ciasto (na 4 tartaletki o średnicy 11 cm) : 250 g mąki pszennej
Food Squaredowolnej chwili wyjąć potrzebną ilość i po ok. 30 minutach smakują tak, jak te bezpośrednio z pieca. Oczywiście bułeczki mogą mieć dowolny kształt i dowolne nadzienie, np mak. Słodko się zrobiło? W następnym poście zmienimy smak. Przygotujemy prostą, ale ciekawą smakowo sałatkę
Maminek kulinarnybardzo ostrym nożem i wstawiamy do pieca 180 st. C z termoobiegiem na 40 minut na niższym poziomie pieca. Kiedy chleb jest w piecu przygotowujemy krochmal z maki ziemniaczanej o konsystencji rzadkiego kisielu. Po 40 minutach wyciągamy chleb, smarujemy krochmalem i wstawiamy ponownie do pieca na 5-10 minut. Wyciągamy z pieca i od razu wykładamy
Maminek kulinarnyzagotować w syropie jak do babeczek z jabłkami. Masa twarogowa to: -1 kg twarogu chudego lub półtłustego -5 jajek -1 i 1/3 szklanki cukru -3 łyżki maki ziemniaczanej -10 dkg margaryny -aromat śmietankowy Twaróg mielimy przez maszynkę. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę. Dosypujemy 1/3 szklanki cukry i miksujemy
Maminek kulinarny