dlatego postanowiłam przygotować je w domu. Znalazłam w Internecie kilka przepisów i na ich podstawie stworzyłam własny, jak sądzę bardzo udany. Składniki Na ciasteczka: 150g mąki pszennej tortowej 50g maki razowej typ 2000 180g miękkiego masła 40g ciemnego kakao 1/2 szklanki cukru dwie szczypty soli łyżka mleka jajko 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego Na krem: 120g miękkiego masła ¾ szklanki cukru
Pyry na Gazmnie hitem jesieni. Podane w formie omleta będą smacznym początkiem dnia. Wyrazisty smak grzybów i cebulki świetnie współgra z delikatnym smakiem i konsystencją jajek. SKŁADNIKI: 2 jajka łyżka maki pszennej łyżka mleka sól, czarny pieprz łyżka masła klarowanego ½ średniej cebuli 4-5 grzybów leśnych (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc) pomidor szczypiorek do posypania WYKONANIE: Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę
Pyry na Gazsię bardzo udany. Kluseczki są dość miękkie, z posmakiem kalafiora. Idealne z okrasą z cebulki i kiełbasy. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: kluski: Duży kalafior łyżeczka cukru łyżka masła maka pszenna jajko sól biały pieprz okrasa: łyżka masła klarowanego 2 białe cebule 2 kiełbasy śląskie Sposób przygotowania: Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli
Pyry na Gazoczkach. Bardzo mocno odciskamy z soku, który puściły ziemniaki. Dynie obieramy, wydrążamy. Miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach. Stratą dynię i ziemniaki łączymy z jajkami i mąka ziemniaczaną. Maki powinno być jak najmniej tylko tyle aby składniki się połączyły. Wtedy placki będą chrupiące. Doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie na rumiano
Pyry na GazŚwiąteczny must-have bez którego święta nie są świętami. Piekę ja na około miesiąc przed Wigilią. Wytrzymują świeże i miękkie nawet kilka miesięcy. SKŁADNIKI: na około 25 sztuk: 500g maki 200g płynnego miodu 10g proszku do pieczenia 200g cukru pudru 120g masła jajko 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika Do dekoracji: lukier (szklanka cukru pudru, 3 łyżki mleka, kwasek
Pyry na Gazdoskonałym źródłem przeciwutleniaczy i składników mineralnych oraz pełnych magnezu nasion słonecznika. Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają wykrawania ciasteczek. SKŁADNIKI: 150g masła 90g cukru trzcinowego muscovado 200g maki pełnoziarnistej pszennej typ 2000 2 żółtka 40g jagód goji 40g pestek słonecznika WYKONANIE: Mąkę przesiewamy, podajemy cukier, masło i żółtka. Wyrabiamy szybko kruche ciasto. Na końcu dodajemy jagody goji
Pyry na GazKruche, maślane z migdałami i cynamonem. Idealne ciasteczka nie tylko na Boże Narodzenie. SKŁADNIKI: (na około 25 sztuk) 50g zmielonych migdałów 100g maki tortowej 40g cukru pudru 90g masła szczypta soli 2-3 łyżeczki cynamonu cukier do obtoczenia WYKONANIE: Mąkę przesiać. Wszystkie suche składniki połączyć. Dodać zimne pokrojone w kostkę masło. Zagnieść ciasto. Cisto podzielić na cztery części i uformować
Pyry na Gazfarszem z buraczków i leśnych grzybów. Składniki choć popularne i dobrze znane, rzadko spotykane są w takim połączeniu. A szkoda bo są naprawdę przepyszne! Składniki: Na ciasto: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli Na farsz: 3 średnie buraki około 10 suszonych grzybów łyżka masła sól, czarny pieprz Okrasa: 2 łyżki oliwy
Pyry na Gazjeszcze kilka kropli soku z cytryny/octu winnego. Zalety: nie twardnieje tak szybko jak tradycyjny, doskonały do precyzyjnej dekoracji Wady: nieco bardziej czasochłonny od tradycyjnego, surowe białko Lukier gotowany z maka ziemniaczaną Składniki 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki gorącego mleka 1,5 łyżki stopionego masła 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej aromatu wg uznania Sposób przygotowania Roztopione masło, mleko oraz mąkę
Pyry na Gazspód: 250g pełnoziarnistych herbatników 125g masła Na masę serową: 750g sera białego (trzykrotnie mielonego lub z wiaderka) 250g serka mascarpone 1 i ½ szklanki cukru 5 jajek 3 łyżki maki ziemniaczanej laska wanilii 3 łyżki likieru Amaretto 200ml śmietanki kremówki (36%) Wykonanie: Spód: Ciasteczka mielimy w melakserze lub kruszymy kulą do ciasta. Łączymy z roztopionym masłem aż masa będzie miała konsystencje
Pyry na Gazżabki czosnku 2-3 łyżki oliwy pomidorowej puszka pomidorów pelatti przecier pomidorowy łyżka pesto bazyliowego sól czarny pieprz, ostra papryka, oregano sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki maki 1.5 szklanki mleka sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa 300-400 g startego żółtego sera masło do wysmarowania naczynia Sposób przygotowania Sos pomidorowy z mięsem: W średnim garnku podgrzewamy oliwę pomidorowa
Pyry na Gazsuszone owoce goji. Można dodawać ich do ciast, ciasteczek, deserów, koktajli, owsianki a nawet herbaty. Pełnoziarniste ciasteczka z jagodami goji Składniki 150g masła 90g cukru trzcinowego muscovado 200g maki pełnoziarnistej pszennej typ 2000 2 żółtka 40g jagód goji 40g nasion słonecznika Sposób przygotowania Mąkę przesiewamy, podajemy cukier, masło i żółtka. Wyrabiamy szybko kruche ciasto. Na końcu dodajemy jagody
Pyry na GazRurki półfrancuskie z kremem budyniowym Kruche babeczki z makiem Szwajcarski Orzech Pie Kruche z masą kokosową Mini tarty z malinami Kruche babeczki z masą serowo borówkową Kruche z czekoladową pianką i borówkami Babeczki z bitą śmietaną i truskawkami Tarta z rabarbarem i kokosową bezą Tarta z morelami i migdałami Mini tarty kokosowe z owocami
Ala piecze i gotujepieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godziny. Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki ponacinać wzdłuż a następnie posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z mlekiem. Można posypać ziarnem lub makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 15 minut. Studzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniełyżeczki suszonych drożdży łyżeczka suszonego majeranku ¼ łyżeczki mielonego kminku 280 ml wody 2 łyżki masła 2 cebule 20 dag kiełbasy Dodatkowo jajko i łyżka mleka do smarowania bułeczek Mak, ziarno sezamowe , słonecznik do posypywania bułeczek. Sposób wykonania: Kiełbasę bardzo drobno pokroić w kostkę. Cebule obrać i również pokroić w drobną kostkę a następnie podsmażyć na oleju do momentu
Na słodko lub wytrawnie