428. Domowe wypieki. 209domowy pełnoziarnisty bajgiel z makiem podany z sałatą, wędliną i jajecznicą,pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, ogórki konserwowe (zdjęcie pod tytułem, "o matko, ale późno") Dla takich rzeczy mogę co jakiś czas zrobić wyjątek i zjeść wytrawne śniadanie <3 Nie wiem czemu, ale zawsze jak robię bajgle(2 raz >.<) to nie wychodzą one takie puszyste są raczej takie
More food, love and dreams
489. Marchewka przemycona w gofrach. 197kolejny dzień spędzony z książką, serialem i gorącą herbatą Dzisiaj o dziwo zdjęcia zgrały się bez problemu o.O Nie wiem o co wczoraj chodziło. Składniki: 45g mąki pełnoziarnistej 15g maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 10g roztopionego masła 60ml mleka 50g startej marchewki ok. 1/4 tabliczki czekolady + do podania cynamon coś do posłodzenia aromat waniliowy
More food, love and dreams
534. Zapomniana gruszka. 192placki z gruszką polane miodem i prażonymi migdałami, ricotta 2/4 sprawdziany zaliczone jeszcze tylko 2 i mogę odpocząć, jeszcze tylko trochę. Składniki: 55g maki pełnoziarnistej łyżeczka kakao jajko 60ml maślanki coś do posłodzenia, cynamon, szczypta soli, aromat rumowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka plasterków gruszki 1/2 białka miksuję z odrobiną soli na sztywną pianę, resztę jajka
More food, love and dreams
559. Kokos, marchewka. Karmelizowana czekolada. 222karmelizowaną czekoladą i truskawkami(mrożonymi) Ciężki weekend, ale wolne to wolne. Boże ja ja już chcę świeżych truskawek, malin, borówek, w ogóle lata... Składniki: 30g mąki 20g maki kokosowej jajko 60ml maślanki 40-60ml mleka* łyżka roztopionego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia mała marchewka starta na drobnych oczkach coś do posłodzenia, szczypta cynamonu Wszystkie składniki mieszamy
More food, love and dreams
765. Dyniowe naleśniki & kokosowy jogurt. 214kokosowa Jak ja uwielbiam te sobotnie leniwe poranki W teorii miała być dzisiaj nauka, książki, generalnie wiecie o co chodzi, w praktyce wyszło kino. Bywa :P Składniki: 50g maki 100g pure z dyni 120ml mleka jajko szczypta sody oczyszczonej, soli, cynamonu Wszystkie składniki ze sobą miksujemy. Smażymy na rozgrzanej patelni nie wielkie naleśniki
More food, love and dreams
Gulaszowa z kluskami kładzionymi 409sól pieprz maga domowy bulion lub kostki rosołowe świeża natka pietruszki Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl Składniki na kluski: 2 jaja 4-5 łyżek wody ok. 10 łyżek maki pszennej 1. W dużym garnku rozgrzewamy smalec i obsmażamy mięso pokrojone w kostkę. Na patelni smażymy cebulę pokrojona w talarki, łączymy z przysmażonym mięsem, podlewamy bulionem, dodajemy przyprawy
Apetyczna babeczka
Wspomnienie lata 228przygotowania ciasta, które będzie wspomnieniem lata . Delikatna masa truskawkowa otoczona puszystym biszkoptem, a do tego filiżanka aromatycznej kawy. Składniki na biszkopt: 5 jajek 1,5 szklanki maki 1,5 szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem
Salonik smaków
MAKOWE ŚLIMACZKI 240Mięciutkie bułeczki z makiem, idealne na drugie śniadanie, można je zapakować dzieciakom do szkoły,napewno nie odniosą do domu...Przepis prosty,a naprawdę smaczny. Składniki: pól kg mąki 1 szkl.mleka niepełna szkl.cukru kostka margaryny 30 dag gotowej masy makowej z bakaliami pól łyżeczki cukru waniliowego ćwiartka kostki drożdzy szczypta soli Wykonanie: Podgrzewamy mleko, dodajemy drożdze rozkruszone, łyzkę cukru, połowę
Z Majeczką w kuchni
SĘKACZ REGIONALNY 504jajka wiejskie, śmietana najlepsza też prawdziwa swojska, własne masełko, wtedy smak jest wyśmienity!Jajka jak najbadziej polecam Farmio! Składniki: 0,6 kg masła 30 jaj Farmio 1 kg maki tortowej 0,5 kg cukru 5 cukrów waniliowych 0,5 l śmietany 18 gęstej sok z 1 cytryny Wykonanie: Źółtka oddzielamy od białek.Ucieramy z cukrem cukrem waniliowym
Z Majeczką w kuchni
MAŚLANKOWY JABŁECZNIK Z RABARBAEM 169wykorzystujemy go do ciast, dziś proponuję taki jabłecznik z rabarbarem na maślance, palce lizac! Składniki: 1.5 szkl.maślanki 3 jajka 1,5 szkl cukru cukier waniliowy 3,7 szkl maki 3/4 szkl oleju 4 łyżeczki proszku do pieczenia kruszonka: 3/4 szkl mąki, 3/4 szkl cukru 1/2 kostki masła dodatkowo; 1/2 kg jabłek 30 dag rabarbaru cukier do obsypania rabarabaru-jaużyłam
Z Majeczką w kuchni
Bułki pszenne na zakwasie z dodatkiem mąki razowej 262blacie na 30 minut. Z każdego kawałka uformuj bułeczkę, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Natnij, posmaruj jajkiem, posyp ziarnami maku, sezamu lub otrębami. Piecz w lekko naparowanym piekarniku w temperaturze około 230 °C dopóty, dopóki nie będą lekko złote (około 20 minut). przepis zaczerpnięty z książki "Domowa Piekarnia" - Małgorzata Zielińska
Grahamka, weka i kajzerka
Poolish 246dłużej jednak niż trzy dni. Przed użyciem po wyjęciu z lodówki musi się jednak ogrzać do temperatury pokojowej, co najmniej jedną godzinę. Składniki na 600g Poolish : 295 g maki pszennej 332 g wody 7 g drożdży świeżych (lub 1 g drożdży instant) Przygotowanie zaczynu: W misce wymieszaj wodę, mąkę i drożdże, aż zaczyn będzie miał jednolitą gładką konsystencję. Przykryj miskę
Grahamka, weka i kajzerka
Francuski chleb Duval de Dieppe 230dalszej fermentacji. Odgazuj ponownie ciasto, ponownie uformuj kulę o jak najbardziej regularnym kształcie, jak najbardziej zwartą. Mocno sklej podstawę kuli, upewniając się, że jest szczelna. Umieść kulę na podsypanej maka blasze do pieczenia i pomaluj ją roztrzepanym jajkiem. Możesz pomalować dwu, trzykrotnie, aby mieć pewność, że kula jest całkowicie pomalowana. Żyletką zrób dekoracyjne nacięcia. Nacięcia nie mogą być głębokie. Żyletkę
Grahamka, weka i kajzerka
Focaccia pomidorowa z cebulą, na starterze Poolish 207następnie wymieszaj drewnianą łyżką aż do otrzymania lepkiej masy ciasta. Wyrabiaj w misce ręcznie około 10-15 minut. Ciasto będzie miękkie i lepkie, w trakcie dalszej pracy będzie potrzebowało maki do podsypywania. Wyłóż ciasto na deskę lub blat oprószony mąką, delikatnie posyp je mąką i rozpłaszcz tak, aby przybrało formę prostokąta. Daj ciastu odpocząć 5 minut. Rękoma oprószonymi mąką rozciągnij
Grahamka, weka i kajzerka