mak - 12131 przepisów (strona:580/809)

Szare kluchy z boczkiem 174

wody powstałej z ziemniaków. Wodę z ziemniaków  zostawiamy do odstania wylewamy go, natomiast dodajemy powstałą na dnie skrobię do startych ziemniaków. Do przygotowanej masy ziemniaczanej dodajemy wymieszane maki oraz jajko. Wszystko wyrabiamy drewnianą łyżką, ciasto powinno być dość gęste. Do gotującej wody dodajemy sól. Najlepiej zanim zaczniemy gotować większą ilość zrobić próbę, wrzucając kilka klusek do wody czynie

kgwjanczewo
Makowa Gwiazda Betlejemska 547

masła 80 g świeżych drożdży Masa makowa: 5 łyżki miodu 100 g cukru   bakalie( rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, migdały) ilość według upodobania 50 g masła  300 g maku zmielonego 1/2 szklanki mleka Sposób wykonania ciasta: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko podgrzać tak aby było letnie. Drożdże i 2 łyżeczkę cukru rozpuścić w 4  łyżkach

kgwjanczewo
Chleb na zakwasie 181

ukroić i zjeść kromkę chleba posmarowanym samym świeżym masełkiem. Największym sekretem dobrego wypieku, jest włożenie całego serca w prace jak również niezastąpiona jest pomoc małego kucharza :) Zakwas: 1 szklanka maki żytniej 2 szklanki wody ciepłej Wszystkie składnik mieszamy w glinianym naczyniu drewnianą łyżką i odstawiamy na 5 dni przykrywając ściereczką. Codziennie trzeba zakwas przemieszać. Składniki

kgwjanczewo
Placek włoski. 472

Składniki: 7 średnich jabłek 1 szklanka cukru 2 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 całe jajka szczypta soli 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 3/4 szklanki bakalii innych (rodzynki migdały, skórka z cytryny) Polewa 1 czekolada mleczna (100g) 3 łyżki mleka 1 łyżka masła Dekoracja: orzechy włoskie Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę

O kuchni z uczuciem
Delikatne ciasto pod bezą 1951

powinna być krucha, delikatna i SUCHA ! :) Przepis zmodyfikowany przeze mnie, a inspiracją znów była  Kuchnia w zieleni Skladniki :     Ciasto : 4 jaja 1/2 szkl. kartoflanki 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody 1 łyżka oleju     Galaretka : 2 paczki mrożonych malin - najpier rozmrozić 4 malinowe galaretki (rozpuszczone

Garnkowe fanaberie
Sernik zebra 9879

pasiastego motywu. Smak sernika jest delikatny, odpowiednio słodki, z wyczuwalnym aromatem wanilii i kakao. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 20-21cm. Sernik zebra ciasto kruche 110g maki pszennej 55g masła 50g cukru pudru 1 duże żółtko masa serowa 700g twarogu półtłustego lub tłustego (trzykrotnie zmielonego) 200g mascarpone 150g cukru 50g stopionego masła 4 jajka + 1 białko (pozostałe

Smakołyki Bereniki
Naleśniki szpinakowe 462

składniki  ( na 8 - 10 sztuk, zależy od wielkości patelni) 150 g  świeżego  szpinaku baby 2 - 3 jajka ok 300  ml mleka ok 190 g maki pszennej  szczypta soli łyżka oliwy lub oleju (opcjonalnie)  + woda gazowana do rozcieńczenia ciasta przygotowanie Szpinak opłukać, posiekać, rozdrobnić blenderem. Wymieszać z mlekiem i jeszcze raz dobrze rozdrobnić przy pomocy

Stare Gary
Żołędziowe paluchy :) 142

Składniki: - 100 ml mleka - 10 g drożdży - 120 g mąki pełnoziarnistej pszennej - 30 g mąki żołędziowej - 1 płaska łyżeczka soli - 1 łyżka oleju rzepakowego - do posypania: sezam, mak - żółtko z wodą do posmarowania Przygotowanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, odstawiamy na 10 minut. W tym czasie do miski wsypujemy pozostałe składniki i po upływie czasu dodajemy drożdże

Zdrowie na języku :P
Makowiec na drożdżowym :) 185

wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek średniej grubości, wykładamy masę makową (jeżeli ktoś chce zaoszczędzić jak najbardziej wystarcza połowa puszki, a jak ktoś lubi duuuużo maku, tak jak ja :D wówczas dajemy całą porcję) i zawijamy w roladę. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem i odstawiamy do jego wyrośnięcia na 25-30 minut. Kiedy ciasto nam podrośnie

Zdrowie na języku :P
Drożdżowy chleb z dyni 193

czekać aż wyrośnie i pilnować piekarnika. Przepis pochodzi z bloga Prawo do gotowania z pasją . Potrzebne nam: - 150 g puree z pieczonej dyni hokkaido (użyłam dyni zwyczajnej) - 300 g maki pszennej typ 500 - 150 ml mleka 2% - 3 łyżki posiekanych pestek dyni (pominęłam) - 1 łyżeczka suszonych drożdży - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Mieszamy razem suche składniki. Dodajemy puree

W poszukiwaniu inspiracji
Krakersy 176

Pomysł na lekką, szybką i bardzo domową przekąskę? Domowe krakersy z sezamem, z makiem, z solą... co kto lubi ;) Ja robiłam krakersy z sezamem - pyszne... Kilka chwil i cały słoik domowych krakersów znika :) Krakersy Składniki: 125 g mąki 1/4 łyżeczki soli 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru 2 łyżki sezamu  1 1/2 łyżeczki oleju około

Lawendowe Niebo
Pancakes z sorbetem truskawkowo - miętowym 163

fiks po sadzeniu kwiatków, ale mus to mus... A mus jak to mus może być i truskawkowy:) Składniki:   1 i 1/2 szklanki maślanki  1 i 1/4 szklanki maki  1 jajko  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki oleju  6 łyżek brązowego cukru 25 dkg mrożonych truskawek kilka listków świeżej mięty Przygotowanie: Maślankę, mąkę, jajko

Magiczna kuchnia Darii
Biszkopt z bezą i musem z mango 131

życzenie Agnieszki :) Składniki: BISZKOPT: 4 całe jajka 2 żółtka 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia BEZA: 6 białek 25 dkg cukru łyżka octu łyżka maki ziemniaczanej KREM: 25 dkg macsarpone 400 ml śmietany 30% mango cukier waniliowy MUS: mango sok z połowy cytryny łyżka skórki z cytryny łyżka świeżej mięty Przygotowanie: BISZKOPT: Dwa jajka

Magiczna kuchnia Darii
Tempura z warzywmi i krewetkami 156

krewetki obieram i płuczę. Wszystkie składniki dokładnie osuszam papierowymi ręcznikami aby ciasto dobrze się trzymało a olej nie pryskał pod sufit w trakcie smażenia. Krewetki obtaczam w mące. Z maki i obydwu wód oraz przeciśniętego czosnku i soli szybko mieszam ciasto. Cisto powinno mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany, im bardziej lejące ciasto tym tempura delikatniejsza. Ciasto powinno być szybko wykorzstane

Magiczna kuchnia Darii
Makaron zapiekany ze szpinakiem i smażonym łososiem 337

zapodział... SKŁADNIKI: 1 opakowanie mrożonego szpianku 200 ml jogurtu greckiego 4 ząbki czosnku 40 dkg świeżego łososia 30 dkg makaronu (u mnie rurki) 2 szklanki mleka 1 czubata łyżka maki 2 łyżki masła Sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sok z 1 cytryny Żółty ser do posypania  PRZYGOTOWANIE: Łososia myje, osuszam i kroję na 3 -4 mniejsze kawałki, które solę, pieprzę

Magiczna kuchnia Darii