mak - 12131 przepisów (strona:576/809)

Prosty makowiec + film 206

mąką tortownicy przekładamy 3/4 części ciasta i dokładnie je rozprowadzamy. Na ciasto wykładamy masę makową i starannie ją rozprowadzamy. Pozostałe ciasto rozrzedzamy zimnym mlekiem dokładnie je miksując. Na warstwę maku wlewamy drugą część ciasta i dokładnie ją rozprowadzamy. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 60 minut, po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem

Smakowite Dania
Paluchy z ziemniakami i bryndzą + film 154

Smaczne, chrupiące, proste w przygotowaniu paluchy z ziemniakami i bryndzą to oryginalny przysmak dla dużych i małych. Takie paluchy posypane kminkiem, sezamem czy makiem są świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu lub rosołu, a dla dorosłych idealną przekąską do piwa.  składniki na około 30 sztuk 3 szklanki mąki pszennej 5 ziemniaków 200 g masła 150 g bryndzy 1 łyżeczka sody

Smakowite Dania
Cannelloni z cukinii na pure ziemniaczanym z kminem 188

sól i pieprz do smaku pure 300 g ziemniaków 1 szklanka mleka sól do smaku 3 łyżki kminu rzymskiego  sos beszamelowy  50 g masła 3 czubate łyżki maki pszennej 3 szklanki mleka sól i pieprz do smaku odrobina gałki muszkatołowej Wszystkie składanki znajdziecie tutaj  Przygotowanie: pure Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie

Niezły Młynek
Serniczek z Brzoskwiniami 283

Składniki: ciasto: 2 kubki mąki krupczatki 1 kubek maki kukurydzianej 1 kostka masła 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Serowa: 1 kg mielonego twarogu 2 jajka 2 budynie śmietankowe 0,5 kubka cukru 0,5 kostki masła 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie szczypta soli Beza: 5 białek 1 kubek cukru Przygotowanie: masło ucieramy

Luźna Kuchnia
Indyjskie kofty i Przypomnienie :) 189

łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta soli olej kuleczki ziemniaczano-serowe (KOFTY) ok. 20 sztuk: 2 szkl. zimnego puree ziemniaczanego 200 g sera typu capri 2 czubate łyżki maki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki sproszkowanego kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka soli olej do głębokiego smażenia Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju.  Cebulę obieramy i siekamy a następnie wrzucamy na patelnię

Dzieje kuchennej Wiewióry
DROŻDŻOWE ROGALE Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI 189

razem też nie było inaczej. Wybór padł na  klasyczne rogale ze śliwkowym nadzieniem odsypane obficie maślaną kruszonką ...  Pychota :)) Składniki: (na 12 średnich rogali) 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny powidła śliwkowe 1 rozkłócone jajko

Walijskie Pichcenie
Czekoladowe ciasto z musem malinowo-truskawkowym 384

CIASTO : 1 szkl, mleka 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 jajka 1 szkl cukru 1/2 szkl. oleju 1 szkl. kwaśnej śmietany  kilka kropel aromatu waniliowego 2 szkl. maki pszennej 1/2 szkl szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody MASA BUDYNIOWA: 1l mleka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej  1 op. małego cukru wanilinowego

Garnkowe fanaberie
Brownie bez masła i bez mąki 476

chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Sama słodycz. Składniki : 5 żółtek 5 białek 150 g czekolady (80 g gorzkiej 81% i 70 g mlecznej) 150 g cukru 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Do miski wbijamy białka i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski wsypujemy cukier i dodajemy żółtka i miksujemy na jasną kremową masę, pod koniec wsypując mąkę

Słodkie Przyjemności
Keks z rumem 198

przepis na keks pochodzi z jednej z gazet. Piekę go po raz drugi bo jest tak pyszny, że znika w bardzo szybkim tempie :-) Przepis na dużą keksówkę: 2 szklanki maki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia’ Szczypta soli 250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 jajek 50 ml rumu 300g bakalii: suszone morele

Na słodko lub wytrawnie
Próbujemy ciasta na Świeta 197

tygodniu:) Na początek wsypujemy makę do miski... Rozkruszamy drożdże, dodajemy mleko i cukier...odstawiamy do wyrośnięcia...  W tym czasie ubijamy żółtka z cukrem... Rozpuszczamy masełko... Do maki dodajemy ubite jajka, rozczyn i ścieramy skórkę cytryny.... Zarabiamy ciasta na koniec dodając rozpuszczone masło... Czekamy aż wyrośnie... I pieczemy

Anioły w kuchni
Domowy chleb ala Focaccica najlepszy !!! 128

ciepłe miejsce na ok 30min. Po tym czasie przekładamy ciasto do formy robiąc w cieśnie dziurki widelcem na wierzch polewamy odrobiną oliwy i do smaku posypujemy solą lub makiem. Pieczemy w 180 stopniach ja w moim piekarniku piekłam 50min, ale on nie jest wysokiej jakości więc w lepszych po takim czasie możemy mieć wiór, a nie chleb :P Wiec proponuje

Tanio szybko zdrowo
Najlepsze razowe bułeczki do burgerów 166

łyżeczki drożdży 2 jaja 3 szklanki mąki żytniej razowej 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 i 1/2 łyżeczki soli 2 i 1/2 łyżki masła, miękkiego ziarna sezamu lub/i ziarna maku Przygotowanie: W miseczce połącz drożdże z ciepłym mlekiem i wodą, dodaj cukier i zamieszaj. Odstaw na około pięć minut w ciepłe miejsce. W dużej misce zmieszaj mąki z solą. Dodaj

Gotowanie to kochanie
BABKA MARMURKOWA 203

stole świątecznym babka musi znaleźć się obowiązkowo.Dziś podaję przepis na prosta do wykonania babkę marmurkową. Smakuje nie tylko od święta Składniki: kostka masła 20 dag cukru 25 dag maki 6 jajek 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka kakao 1 yżka rodzynek masło do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Wykonanie: Margarynę ucieramy

Z Majeczką w kuchni
BABKA PARZONA WANILIOWA 396

pudrem tworzy fantastyczny smakołyk do popołudniowej kawy! Polecam! A jeśli chcecie ode mnie spróbować inny smak babek to zapraszam! Mam Babkę Czekoladową z kremem waniliowym … Babkę kokosową z makiem … Karmelową z czekoladą i orzechami …. I Kokosową z musem truskawkowym … SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 0,5 szkl * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * jajko – 3 szt * cukier

Ostra na Słodko
Drożdżówki z serem 336

dzieci. U mnie na Śląsku mówi się na nie „kołoczki”, a duże ciasto drożdżowe to kołocz. Z podanego ciasta drożdżowego można zrobić drożdżówki z przeróżnymi nadzieniami np. z serem, makiem, marmoladą, budyniem, owocami, lub innymi ulubionymi dodatkami :) Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki (+ około 2 łyżki do podsypania) 3 łyżki cukru 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 70g masła 100ml mleka

Smakowy Raj