mak - 12131 przepisów (strona:568/809)

Pszenne bagietki obtoczone złotym siemieniem lnianym 146

Upiec i zjadać pieczywo wyjątkowe, które jest zdrowe oraz świeże, pachnące i chrupiące. Składniki: 25 g świeżych drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 250 ml ciepłej wody, 400 g maki pszennej do drożdżowych wypieków, siemię lniane złote marki Kresto. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem soli, cukru i 100 g mąki.  Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce

Moniki Smakołyki
Bułki na miodzie 133

bardzo pulchne. Będą idealnie pasować do domowego kremu czekoladowo-orzechowego , jak i wędliny lub sera. Bułki na miodzie zachowują świeżość przez 2 dni. Składniki na 9 sztuk: 385 g maki pszennej tortowej 50 g miodu 30 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 1 czubata łyżeczka suchych drożdży (lub 15 g świeżych) 2 jajka  mleko 1/2 łyżeczki soli sezam, np. czarny

Ugotować
Bajgle 121

gotujemy z każdej strony po minucie. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej na czystą ściereczkę lub kratkę.  Na tym etapie bajgle musimy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub/oraz makiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w 200 stopniach, do czasu kiedy nabiorą ładnego, złotego koloru. Studzimy na kratce. Smacznego

Plate of Joy
Bułeczki śniadaniowe-ekspresowe 126

minut  w 200 stopniach. Jeśli lubimy,gdy bułeczki są miękkie, po wyjęciu z  piekarnika,przykrywamy je ściereczką. Przed upieczeniem możemy je również posypać ziarnami sezamu lub makiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Bułeczki śniadaniowe z makiem 79

dookoła pieką własne pieczywo,więc piekę i ja:) Bułeczki są puszyste i bardzo smaczne. Składniki: 500g mąki  2 czubate łyżki mleka w proszku 1 łyżeczka soli 3 łyżki maku 250ml wody 2 łyżki masła 12 g drożdży 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ciepłego mleka  Sposób przygotowania: Z pokruszonych drożdży,2 łyżek cukru,łyżki mąki i ciepłego mleka zrobić

Wielki apetyt
Tort bezowy z kremem czekoladowym 125

bezowy. Przepis ten możecie śmiało wykorzystać na zbliżające się Walentynki. Przepis jest zlepkiem z tego co znalazłam w internecie. Składniki: 5 białek jaj kurzych 300g drobnego cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego cytryna 500 ml śmietany 36 % likier czekoladowy czekolada mleczna ulubione owoce ( u mnie truskawki,borówki i smoczy owoc) Sokiem z cytryny natrzyj miskę i wlej

Wielki apetyt
Nocne bułeczki 88

świeżych drożdży 125 ml ciepłego mleka (ja użyłam sojowego Alpro ) 125 ml ciepłej wody 80 g oleju (ok.1/3 szklanki) łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru jajko do posmarowania opcjonalnie mak,sezam,siemię lniane itp. Sposób przygotowania: Z 2 łyżek mąki,cukru,drożdży i 5 łyżek ciepłego mleka zrobić rozczyn.Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę przesiać,dodać mąkę ziemniaczaną

Wielki apetyt
Bezowe duszki 104

Halloween. Moje dzieci pokochały je za wygląd, ja za prostotę i łatwość w przygotowaniu. Zapraszam was na bezowe duszki. Składniki: 5 białek jaj kurzych 300g drobnego cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego cytryna oczka cukrowe lub czekoladowe  Sposób przygotowania: Sokiem z cytryny nacieramy miskę i wlewamy do niej białka.Ubijamy je na sztywna piane,stopniowo dodając

Wielki apetyt
Pavlova z kremem toffi 130

wyszło. Dodam, że to idealny deser na każdą imprezę. Czy to urodziny czy Walentynki dobra Pavlova nie jest zła! Składniki: 5 białek jaj kurzych 300g drobnego cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego cytryna 500 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g masy kajmakowej Sposób przygotowania: Sokiem z cytryny nacieramy miskę i wlewamy do niej zimne

Wielki apetyt
Wytrawna tarta z gruszką i gorgonzolą 152

gorgonzola. Tak wyglądało moje rozumowanie, gdy tworzyłam ten przepis. Tarta przerosła jednak moje wyobrażenie o niej- jest naprawdę boska! Spróbujcie. Składniki: ciasto: 30 g mielonych orzechów 170 g maki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki wody nadzienie: 100 g gorgonzoli 2 duże, soczyste gruszki 2 jaja 300 ml śmietany 18 % chilli w płatkach w młynku sól

Wielki apetyt
Tarta z bananami i kajmakiem 128

Szybka tarta dla prawdziwych łasuchów.  Z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy- nawet największe, kuchenne beztalencie. Natomiast efekt- no cóż mogę powiedzieć mniam! Składniki: ciasto: 200 g maki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki wody  nadzienie: 3 banany sok z cytryny masa kajmakowa (domowa lub kupna) 200 ml śmietany 36 % krokant Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść

Wielki apetyt
Wytrawna tarta z porem, jabłkiem i ziemniaczkiem 99

przepis inspirowany kuchnią bliską mojemu sercu "Smakami Szwajcarii". Łatwa w przygotowaniu, bardzo smaczna i szybka- sprawia, że przepis sprawdzi się w każdej kuchni. Składniki: na ciasto: 400 g maki pszennej 200 g masła 2 łyżeczki soli morskiej 6 łyżek wody  farsz: 300 g pora 3 ziemniaki 2 duże, kwaśne jabłka sól morska pieprz świeżo zmielony- kolorowy olej rzepakowy Sposób

Wielki apetyt
Tarta z figami, kozim serem, kaszą i szynką Serrano 138

fajnie dobrane składniki nadzienia. Nie wiem jak ty, ale ja już jestem głodna. Lecę szykować kolejne "co nie co" a ty bierz się za przygotowania. Składniki: ciasto: 200 g maki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki wody nadzienie: 3 figi kasza jęczmienne wiejska 5 plastrów szynki Serrano czosnek cebulka rukola 20 g koziego sera sałatkowego

Wielki apetyt
Placki ze szpinaku 117

oczyszczonego szpinaku, 250 g oczyszczonego szczawiu*, 5 niedużych jajek lub 4 duże, 75 g maki ryżowej, masło lub oliwa do smażenia Szczaw i szpinak sparzyć, posiekać. Żółtka wymieszać z mąką, dodać do szpinaku. Doprawić do smaku solą. Białka ubić na sztywna pianę. Delikatnie wymieszać białko ze szpinakiem. Łyżką kłaść placki na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na rumiano z obu stron. Zdejmować

królestwo garów