placuszków)/całość około 400kcal/: jajko szczypta sody 100g sera mielonego na sernik (użyłam Presidenta, z tego co się orientuję ma najmniej tłuszczu i kalorii, 92kcal/100g) 30g suchego mielonego maku kilka kropel aromatu migdałowego 30g płatków żytnich zmielonych na mąkę 20g rodzynek BIO 15g mleka Sposób przygotowania: Jajko miksujemy na najwyższych obrotach dodajemy pozostałe składniki, miksujemy odstawiamy ciasto na około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjest to konieczne, Ja nacięłam tylko na trzech bułeczkach) i układamy na lekko wysmarowanej masłem silikonowej formie Lecue Wg uznania niektóre bułeczki możemy posypać ziarnami słonecznika, dyni, sezamu lub maku. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy szmatką i odstawiamy do ostatecznego wyrośnięcia na 35 minut. Po 35 minutach umieszczamy formę z bułeczkami w piekarniku i pieczemy 15 minut w temperaturze 230 stopni
upichconabędą z owocami. Dzisiaj kolejny przepis z jednej z gazet na wspaniałe delikatne i puszyste ciasto. Do przepisu wykorzystałam mrożone porzeczki. Składniki na formę z kominem: 2 szklanki maki pszennej 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 200 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 300 – 400g świeżych lub mrożonych owoców (nie ma potrzeby ich wcześniejszego rozmrażania). Sposób wykonania: Białka
Na słodko lub wytrawniepyszny pomysł na obiad lub kolację, racuchy bananowo - kokosowe, przygotowane z mąki owsianej. Bez cukru! ;-) Pysznie i zdrowo! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 banan - 6 łyżek wiórek kokosowych - 1/2 szklanki maki owsianej - 1 jajko duże - 3/4 szklanki mleka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia W misce wymieszaj za pomocą trzepaczki: mąkę, mleko, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i żółtko. Białko ubij
SMYKWKUCHNIsobie jabłka, to wiedziałam, że kiedyś je zrobię. Kocham z nimi wypieki, więc nie mogło stać się inaczej. Przepis trochę zmodyfikowałam, ale to też już norma. Po pierwsze pominęłam mak – nie przepadam za nim, a po drugie nie rozdzielałam warstw, kakao i wiórki. Wszystkie te składaniki dodałam do jednej. Wyszło pyszne ciacho z kremem, które zostało przełamane musem z jabłek
Fabryka pomysłówWykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut (w zależności od piekarnika). Wyjmujemy z blaszki i studzimy. Pieczemy ciasto kruche z makiem. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Masę makową mieszamy z kaszą, jajkami i skórką pomarańczową. Ciasto wykładamy na dno blaszki prostokątnej 30x25
W kuchennym oknie Ewypołączeniu przepisów na kilka słodkich wypieków w jeden. Kruchy spód, mus czekoladowy, kwaśne maliny i masa kajmakowa. Bardzo słodki, bardzo dobry, uzależniający! Składniki: kruche ciasto: 400 g maki 100 g cukru 15 dag miękkiego masła 3 łyżki miękkiego smalcu jajko 15g proszku do pieczenia 15g cukru waniliowego 3 czubate łyżki kakao mus czekoladowy: 200g czekolady gorzkiej 2 łyżki
Pyry na Gaztych, którym nie chce się szukać przepisu zamieszczę je jeszcze raz :) Muffinki z czekoladową czapeczką Składniki: 20 dag masła 15 dag gorzkiej czekolady 15 dag maki pszennej 6 dag cukru 10 dag kakao 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 6 jajek 25 dag kwaśnej śmietany Masa: 100 g mlecznej czekolady 150 g masła
Lawendowe Nieboserem. Przepis i sposób podaję wedle autora. SKŁADNIKI : na rozczyn: 125 ml mleka ( dałam 70 ml więcej) 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru na ciasto: 340 g maki tortowej 40 g masła 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli na nadzienie: 500 g twarogu 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego (dodałam dodatkowo 2 łyżki cukru) cukier puder
Basia w kuchnijednej cytryny. Aha, całość zwieńcza cytrynowy lukier. Gorąco polecam! Drożdżówki z serem (ricotta) Składniki na 12 sporawych drożdżówek( zwiekszyłam minimalnie ilość mąki i innych składników): Ciasto: 200 g maki manitoba( z dużą zawartością glutenu, dzięki czemu ciasto ładnie trzyma formę) 200 g mąki ( luksusowej) 155 ml mleka 25 g świeżych drożdży 3,5 łyżki drobnego, białego cukru 45 g masła
Mia Cucina Sofietajajka 1,5 szklanki cukru (330g) 1 op. cukru waniliowego 1 szklanka oleju (250 ml ) 300 g gestego jogurtu naturalnego (wykorzystałam ten typu greckiego ) 3 szklanki maki pszennej (pół kg ) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. budyniu waniliowego (40 g ) Dodatkowo : ok 600 g dowolnych owoców 3 łyżki kislu owocowego (dowolnego ) Kruszonka mleczna : 3/4 szklanki mleka
Malinowa Kawiarenkapropozycji pyszne ciasto drożdżowe w trochę innej odsłonie. Po pierwsze z dodatkiem mąki pełnoziarnistej a po 2 totalnie bez zagniatania! Składniki: Ciasto: -> 5 jajek -> 3 szklanki maki tortowej -> 2 szklanki mąki pełnoziarnistej -> 1 szklanka cukru -> 1 szklanka mleka -> 1 szklanka oleju -> 1 cukier waniliowy -> Kostka świeżych drożdży Kruszonka
Jedz zdrowo żyj zdrowo!soli i wyrabiała ciasto... Zawsze było ono idealne. Polecam tę metodę, bo jest ona sprawdzona przez wielu.... Kluski śląskie SKŁADNIKI : 500/600 g ugotowanych ziemniaków około 4-5 dużych łyżek maki ziemniaczanej (wsypujemy 4 część wg przepisu mojej mamy) 2 łyżki wody (wodę można zastąpić żółtkiem) sól PRZYGOTOWANIE : Ugotowane osolone wcześniej, zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę bądź mielimy w maszynce
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipewno urozmaici Wasze stoły podczas spotkania z koleżankami. A robi się je zaledwie kilka chwil. No to pieczemy :) Składniki: (na 6-9 sztuk) Pomidorowa kosteczka: 3/4 szklanki maki- przesianej przez sito 4 pieczone pomidory, bądź pomidory z puszki- bez skórki, zblendowane na gładko 2 jajka duża szczypta soli 1 wyciśnięty ząbek czosnku duża szczypta pieprzu najlepiej świeżo mielonego
KreatywnePiny