słodkich przysmaków. Nie mają dziwnych posmaków i wprowadzają delikatny, lekki smak zamiast ciężkiego w przypadku ciasta tylko z mąki pszennej. Dodamy też mielone nasiona chia które będą wyglądać jak mak w cieście. O ich właściwościach pisze cały internet więc może czas najwyższy przekonać się do nich w tej formie choćby :). Ciacho jest lekkie o konsystencji piaskowej, idealne do kawy
Kuchnia PROzdrowotnanich dowolne warzywa i podobno pyszne są z żółtym serem. Zapraszam!!!! Składniki: 1,5 piersi z kurczaka, 0,5 kg pieczarek, 2 cebule, 2 jajka, 5 łyżek maki ziemniaczanej, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, pęczek natki pietruszki, olej do smażenia Wykonanie: Pieczarki myjemy, kroimy i podsmażamy razem z cebulą. Odstawiamy do wystygnięcia. Pierś
Passion of Cookingkluski leniwe, w wielu domach dzisiaj zapomniane. A przecież są proste w zrobieniu i pyszne w jedzeniu. U mnie wersja z cynamonem i jogurtem. 60 dag twarogu 10 dag maki pszennej 2 jajka Twaróg zmielić w maszynce do mięsa lub zmiksować na jednolitą masę. Dodać mąkę i żółtka. Białko ubić na sztywno i dodać do masy. Wymieszać. Na stolnicy formować
Humanistka w kuchniskładniki na ciasto krucho drożdżowe: 150 g maki 120 g masła 10 g drożdży 3 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: jajko do posmarowania wykonanie: Drożdże mieszamy ze śmietaną. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wymieszane drożdże ze śmietaną oraz masło, wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy na 15 min. do lodówki. składniki na farsz szpinakowy
Domowy Smak Jedzeniamąki, 300 ml mleka, 100 ml śmietany, 2 białe cebule, 2 łyżki smalcu, tłuszcz do formy, sól do smaku, świeże zioła, olej do smażenia. Wykonanie: Z mleka, jajka, maki, szczypty soli przygotować ciasto. Kalafior ugotować( lecz nie rozgotować) również ze szczyptą soli i odcedzić. Kalafior podzielić na różyczki i zanurzać w przygotowanym cieście, smażyć na rozgrzanym oleju
Tradycyjna Kuchniałyżeczka soli 50 g cukru 40 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 3 jajka 100 g stopionego masła 150 g rodzynek - pominęłam margaryna do wysmarowania formy mak do posypania - moja propozycja Wykonanie; mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i zrobić w środku dołek wsypać do niego cukier, rozdrobnione drożdże, wlać połowę mleka i wymieszać
Anioły w kuchniRacuszki, ale w nietypowym wykonaniu. Składniki: 1 ½ szklanki zsiadłego mleka 20 dag maki pszennej 10 dag mąki kukurydzianej 2 jajka szczypta sody oczyszczonej sól do smaku olej do smażenia Wykonanie: Wsypać do miski obie mąki, wbić jajka, wlać zsiadłe mleko( może być kefir lub maślanka) dodać sól do smaku, sodę oczyszczoną. Wymieszać składniki, kłaść łyżką placuszki na rozgrzany olej
Tradycyjna Kuchniapieprz trafiamy to „piekło w gębie mamy”. Czyli łagodnie, łagodnie… sobie paluchy zjadamy, a momentami z zaskoczenia ostrość mamy. Składniki: 25 g świeżych drożdży, 150 g maki orkiszowej, 250 g mąki pszennej, 200 ml ciepłej wody, 50 ml oleju rzepakowego, 1 łyżeczka soli, ¼ łyżeczki cukru, 2 łyżki marynowanego pieprzu zielonego, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie
Moniki Smakołykiewentualnie do podsypania 1/4 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki letniej wody łyżka masła 1 jajko duża szczypta soli 1 łyżeczka drożdży instant dodatkowo: mleko sezam/ czarnuszka/ siemię lniane/ mak SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Masło rozpuścić i wystudzić. Połączyć z mlekiem w proszku i drożdżami, odstawić na kilka minut. 2. Do otrzymanego rozczynu wmieszać jajko i sól. Całość przelać do dużej
DefinicjaSmakupapieru technicznego wyciąć szablon i następnie obrysować go np. nożem do pizzy. Efekt jest taki sam, jak przy metalowych/ plastikowych foremkac. Zatem do dzieła! :) SKŁADNIKI 3-4 szklanki maki pszennej 1 szklanka miodu 1/2 szklanki cukru muscovado ( może być również zwykły) 100g masła 40g przyprawy do piernika 2 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka sody dodatkowo lukier królewski ( 1 białko
DefinicjaSmakulukier zawsze wysmarował całą buzię. Domowe drożdżówki smakują o niebo lepiej, niż te sklepowe i nawet lukier już nie przeszkadza. Są bardziej puszyste, ociekają słodyczą owoców. Składniki 1kg maki 100g drożdży 1 szkl cukru 1,5 szkl. mleka 5 jajek + 1 jajko do smarowania 1 łyżka cukru wanilinowego 3/4 kostki masła szczypta soli Ponadto : lukier
Garnkowe fanaberieskładniki: 190 g maki 20 g kakao 180 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 60 g gorzkiej czekolady 85 ml oleju 1 szkl mleka 1 jajko świeże listki z dwóch gałązek mięty, posiekane wykonanie: W dużej misce mieszamy wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz posiekaną czekoladę. Do osobnego naczynia wlewamy mleko
Domowy Smak Jedzeniaciasto, dodaj cały cukier, i roztrzepane jajka, wyrabiaj ciasto; ciasto będzie rzadkie takie powinno być, wyrabiamy 10 minut (nie skracamy czasu- trenujemy mięśnie ręki) - dodajemy roztopione masło i resztę maki; wyrabiamy kolejne 10 minut, ciasto ma być miękkie i elastyczne. Podsypujemy dookoła mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie z ciasta odrywamy kuleczki formujemy
SMYKWKUCHNIkolejną sesją gdzie nie będę fotografować, a będę fotografowana :D Jeśli wyjdzie coś fajnego to być może też podzielę się efektami :) Poniższe zdjęcia były zupełnie spontaniczne - zobaczyłyśmy wielkie pole maków i musiałyśmy się zatrzymać i zrobić zdjęcia :) Zupełnie na spontana :D Zostawiam Was ze zdjęciami i idę na zakończenie roku szkolnego. Po raz pierwszy odbiorę świadectwo z czerwonym paskiem
breakfast of dreamsJaki sezon, takie nadzienie :) Dziś z rabarbarem ! Składniki: 1 kg ziemniaków, 25 dag maki, 1 jajko, ½ kg rabarbaru, 5 łyżek cukru, 5 łyżek masła, 2 łyżki bułki tartej, sól do smaku. Wykonanie: Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, ostudzić, obrać i zmielić. Następnie dodać mąkę, jajko i zagnieść ciasto. Rabarbar umyć, pokroić ze skórką i posypać cukrem. Ciasto podzielić na kawałki
Tradycyjna Kuchnia