skandynawskie wypieki i uwielbiam blog Pistachio prawda??? Nie umiem zrezygnować z upieczenia bułeczek jeśli tylko takowe na nim się pojawią. Tak i tym razem się stało. Dzięki dodatkowi maki żytniej dłużej świeże i bardziej gliniaste, i dzięki temu jeszcze pyszniejsze niż tradycyjne ślimaczki cynamonowe :) Przenno zytnie buleczki cynamonowe z orzechami ciasto: 25 g świeżych drożdży 80 g masła
Dzieje kuchennej Wiewióryaktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej 720 200 g wody Składniki wymieszać w misce łyżka i zostawić na 14 godzin w temperaturze pokojowej. ciasto chlebowe 100 g maki żytniej razowej 150 g mąki żytniej jasnej 75 g mąki orkiszowej razowej 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 220-250 ml wody cały zaczyn Wszystkie składniki ciasta chlebowego wymieszać
FitKotCałość dzielimy na 4 części, jedną wykładamy i to miejsce uzupełniamy mąką. Solimy, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, im mniej maki dodamy tym kluski będą bardziej puszyste. Stolnicę wysypujemy lekko mąka i formujemy wałek. Spłaszczamy i kroimy w ukośne plastry. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy
Atlas Smakówruszcie ( termoobieg + górna grzałka ) w temperaturze 190 ºC przez około 30 - 40 minut, do brązowego koloru. Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Ciepłe ciasto polukrować i posypać skórką pomarańczową, makiem lub płatkami migdałów. Ciasto można mrozić ( bez lukru! ), zawinięte folią spożywczą. Do rozmrożenia wykładamy do temperatury pokojowej na 2 godziny przed podaniem . Lukrujemy
Atlas SmakówNajlepszy mazurek! Genialny, kruchy orzechowy spód i mleczna czekolada! Czego chcieć więcej ;) Inspiracja : Kwestia Smaku Składniki: spód: 170 g maki pszennej tortowej 120 g zmielonych orzechów laskowych ( kupiłam całe orzechy i zmieliłam drobno blenderem ) 3,5 łyżki cukru 150 g zimnego masła jajko masa: 3 tabliczki mlecznej czekolady z orzechami 80 ml śmietanki 30 % dodatkowo 3 łyżki zrumienionych
Atlas Smakówbardzo smaczne. Znakomite z owocami i bitą śmietaną ! składniki ( na 8 - 10 sztuk, zależy od wielkości patelni) 2 - 3 jajka ok 300 ml mleka ok 200 g maki owsianej szczypta soli łyżka oliwy lub oleju (opcjonalnie) + dodatkowo woda lub mleko do rozcieńczenia ciasta przygotowanie Jajka, mleko, mąkę, sól i oliwę wymieszać przy pomocy trzepaczki (miksuję blenderem
Stare Garyłyżeczka = 3 g Otręby pszenne: 1 szklanka = 105 g 1 łyżka = 10 g 1 łyżeczka = 3 g Mak suchy: 1 szklanka = 160 g 1 łyżka = 10 g 1 łyżeczka = 3 g Skorzystałam z przelicznika kulinarnego Pauliny z kotlet.tv :) Jest niezawodny
The Sweet DamselOcet ryżowy podgrzewamy chwilę w rondelku z cukrem i solą, do rozpuszczenia. Następnie dodajemy do ryżu. Teraz musimy przygotować dodatki. Oczyszczamy je i kroimy w paski. Przygotowanie: Maki Na bambusowej macie kładziemy nori, rozprowadzamy na nim dokładnie cienką warstwę ryżu na 2/3 powierzchni. Na brzegu smaruję na całej długości cienki pasek serka philadelphia i niewielką! ilość wasabi
The Sweet Damselmiodu ½ szklanki cukru 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 5 goździków (dodajemy je do gotowania, później należy je wyciągnąć) 2 łyżeczki ciemnego kakao 2 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko Przygotowanie: Rozgrzewamy miód w rondelku na małym ogniu, dodajemy do niego masło, cukier, kakao, przyprawę do piernika
The Sweet Damselowocami. Tradycyjnie są to czereśnie ale równie dobry jest z kwaskowatymi malinami, porzeczkami czy wiśniami. SKŁADNIKI: (składniki na formę o średnicy 20cm) czereśnie około 300g 100g cukru drobnego 125g maki pszennej 3 jajka 200ml mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Czereśnie myjemy, drylujemy i wykładamy gęsto, pojedyncza warstwą w natłuszczonej formie. Cukier puder
Pyry na Gazbułek), białej cebuli, sera mozzarella, oraz: sos chili, rukola, olej rzepakowy Rapso, sól, pieprz, mąka do podsypania bułek. Przygotowanie: Bułki: Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i 100 g maki. Odstawiamy pod przykryciem na 15 min. Mąkę mieszamy solą i lubczykiem. Dodajemy zaczyn drożdżowy, olej i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia
Moniki SmakołykiDania Babci Zosi 300 ml mleka 1 jajko olej do smażenia frużelina 800 g czereśni 1/2 szklanki cukru 1/2 cytryny 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki maki ziemniaczanej około 50 ml wody PRZYGOTOWANIE: Frużelina: Czereśnie drylujemy, przekładamy do rondla, dodajemy cukier, sok z połowy cytryny i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30-40 minut Żelatynę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiminut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Ciasto jest bardzo popularne i szybkie do zrobienia. Można dodawać różne dodatki np. w oryginalnym przepisie zamiast kiśli dodawany jest mak. Ja osobiście lubię mieszać dzielić ciasto na 3 lub 4 części i do każdej dodaję inny smak kiśla staram się tylko tak dobrać smaki by ładnie komponowały się kolory. Więc
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: 250 g maki 100 g cukru 100 g margaryny 100 g chałwy waniliowej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka 4 łyżki soku pomarańczowego świeżego lub pól olejka pomarańczowego 1 olejek waniliowy 50 g rodzynek (można dodać więcej) 30 g orzechów włoskich lub laskowych Przygotowanie: Rodzynki sparzyć i odsączyć na sicie. Orzechy posiekać na drobne kawałki
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: Ciasto: 250 g margaryny 6 jajek 2 szklanki maki pszennej 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 olejek rumowy spirytusowy 1 - 2 łyżek kakao 1 łyżka proszku do pieczenia 4 - 5 mandarynek lub 1 puszka mandarynek 2 łyżki wody Krem: 250 g margaryny do kremów 2 budynie waniliowe 1 łyżka cukru waniliowego
Ciastka - domowe słodkości