mak - 12131 przepisów (strona:555/809)

Przenno zytnie buleczki cynamonowe z orzechami czyli Niedzielne Sniadanie odc.61 172

skandynawskie wypieki i uwielbiam blog Pistachio prawda??? Nie umiem zrezygnować z upieczenia bułeczek jeśli tylko takowe na nim się pojawią.  Tak i tym razem się stało. Dzięki dodatkowi maki żytniej dłużej świeże i bardziej gliniaste, i dzięki temu jeszcze pyszniejsze niż tradycyjne ślimaczki cynamonowe :) Przenno zytnie buleczki cynamonowe z orzechami ciasto: 25 g świeżych drożdży 80 g masła

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowa piekarnia: chleb pytlowy z mąką razową 153

aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej 720 200 g wody Składniki wymieszać w misce łyżka i zostawić na 14 godzin w temperaturze pokojowej.   ciasto chlebowe 100 g maki żytniej razowej 150 g mąki żytniej jasnej 75 g mąki orkiszowej razowej 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 220-250 ml wody cały zaczyn Wszystkie składniki ciasta chlebowego wymieszać

FitKot
Kluski leniwe 187

Całość dzielimy na 4 części, jedną wykładamy i to miejsce uzupełniamy mąką. Solimy, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, im mniej maki dodamy tym kluski będą bardziej puszyste. Stolnicę wysypujemy lekko mąka i formujemy wałek. Spłaszczamy i kroimy w ukośne plastry. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy

Atlas Smaków
Makowiec zawijany 186

ruszcie ( termoobieg + górna grzałka ) w temperaturze 190 ºC przez około 30 - 40 minut, do brązowego koloru. Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Ciepłe ciasto polukrować i posypać skórką pomarańczową, makiem lub płatkami migdałów. Ciasto można mrozić ( bez lukru! ), zawinięte folią spożywczą.  Do rozmrożenia wykładamy do temperatury pokojowej na 2 godziny przed podaniem . Lukrujemy

Atlas Smaków
Mazurek z orzechami laskowymi i czekoladą 139

Najlepszy mazurek! Genialny, kruchy orzechowy spód i mleczna czekolada! Czego chcieć więcej ;) Inspiracja : Kwestia Smaku Składniki: spód:  170 g maki pszennej tortowej 120 g zmielonych orzechów laskowych ( kupiłam całe orzechy i zmieliłam drobno blenderem ) 3,5 łyżki cukru 150 g zimnego masła jajko masa: 3 tabliczki mlecznej czekolady z orzechami 80 ml śmietanki 30 % dodatkowo 3 łyżki zrumienionych

Atlas Smaków
Naleśniki owsiane 238

bardzo smaczne. Znakomite z owocami i bitą śmietaną ! składniki  ( na 8 - 10 sztuk, zależy od wielkości patelni) 2 - 3 jajka ok 300 ml mleka  ok 200 g maki owsianej  szczypta soli łyżka oliwy lub oleju (opcjonalnie) + dodatkowo woda lub mleko   do rozcieńczenia ciasta przygotowanie Jajka, mleko, mąkę, sól i oliwę wymieszać przy pomocy trzepaczki (miksuję blenderem

Stare Gary
Przydatny przelicznik kulinarny 94

łyżeczka = 3 g Otręby pszenne: 1 szklanka = 105 g 1 łyżka      = 10 g 1 łyżeczka = 3 g Mak suchy: 1 szklanka = 160 g 1 łyżka      = 10 g 1 łyżeczka = 3 g Skorzystałam z przelicznika kulinarnego Pauliny z kotlet.tv :) Jest niezawodny

The Sweet Damsel
SUSHI :) 181

Ocet ryżowy podgrzewamy chwilę  w rondelku  z cukrem i solą, do rozpuszczenia. Następnie dodajemy do ryżu. Teraz musimy przygotować dodatki. Oczyszczamy je i kroimy w paski. Przygotowanie: Maki Na bambusowej macie  kładziemy nori, rozprowadzamy na nim dokładnie cienką warstwę ryżu na 2/3 powierzchni. Na brzegu smaruję na całej długości cienki pasek serka philadelphia i niewielką! ilość wasabi

The Sweet Damsel
Świąteczne pierniczki 152

miodu ½ szklanki cukru 2 łyżeczki przyprawy do piernika  1 łyżeczka cynamonu 5 goździków (dodajemy je  do gotowania, później należy je wyciągnąć) 2 łyżeczki ciemnego kakao 2 szklanki maki pszennej 1    łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli  1 jajko Przygotowanie: Rozgrzewamy miód w rondelku na małym ogniu, dodajemy do niego masło, cukier, kakao, przyprawę do piernika

The Sweet Damsel
Clafoutis czereśniowy 114

owocami. Tradycyjnie są to czereśnie ale równie dobry jest z kwaskowatymi malinami, porzeczkami czy wiśniami. SKŁADNIKI: (składniki na formę o średnicy 20cm) czereśnie około 300g 100g cukru drobnego 125g maki pszennej 3 jajka 200ml mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Czereśnie myjemy, drylujemy i wykładamy gęsto, pojedyncza warstwą w natłuszczonej formie. Cukier puder

Pyry na Gaz
Domowe mini burgery z grilla 177

bułek), białej cebuli, sera mozzarella, oraz: sos chili, rukola, olej rzepakowy Rapso, sól, pieprz, mąka do podsypania bułek. Przygotowanie:   Bułki: Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i 100 g maki. Odstawiamy pod przykryciem na 15 min. Mąkę mieszamy solą i lubczykiem. Dodajemy zaczyn drożdżowy, olej i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia

Moniki Smakołyki
Słodkie środy - Racuszki z czereśniową frużeliną 172

Dania Babci Zosi 300 ml mleka  1 jajko olej do smażenia  frużelina 800 g czereśni  1/2 szklanki cukru 1/2 cytryny 2 łyżeczki żelatyny  2 łyżki maki ziemniaczanej około 50 ml wody PRZYGOTOWANIE: Frużelina:  Czereśnie drylujemy, przekładamy do rondla, dodajemy cukier, sok z połowy cytryny i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30-40 minut Żelatynę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
BABKA TULIPAN Z KOKOSEM 111

minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.  Ciasto jest bardzo popularne i szybkie do zrobienia. Można dodawać różne dodatki np. w oryginalnym przepisie zamiast kiśli dodawany jest mak. Ja osobiście lubię mieszać dzielić ciasto na 3 lub 4 części i do każdej dodaję inny smak kiśla staram się tylko tak dobrać smaki by ładnie komponowały się kolory. Więc

Ciastka - domowe słodkości
MUFFINY Z CHAŁWĄ I RODZYNKAMI 162

Składniki: 250 g maki 100 g cukru 100 g margaryny 100 g chałwy waniliowej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka 4 łyżki soku pomarańczowego świeżego lub pól olejka pomarańczowego 1 olejek waniliowy 50 g rodzynek (można dodać więcej) 30 g orzechów włoskich lub laskowych Przygotowanie: Rodzynki sparzyć i odsączyć na sicie. Orzechy posiekać na drobne kawałki

Ciastka - domowe słodkości
FALE DUNAJU 113

Składniki: Ciasto: 250 g margaryny 6 jajek 2 szklanki maki pszennej 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 olejek rumowy spirytusowy 1 -  2 łyżek kakao 1 łyżka proszku do pieczenia  4 - 5 mandarynek lub 1 puszka mandarynek 2 łyżki wody Krem: 250 g margaryny do kremów  2 budynie waniliowe 1 łyżka cukru waniliowego

Ciastka - domowe słodkości