mak - 12131 przepisów (strona:548/809)

Brokuły w cieście 161

Ciasto: 1 jajo 1 żółtko 2 szklanki gazowanej wody mineralnej 1 szklanka maki ryżowej 2 łyżki mąki jaglanej  ciemnej 1 łyżka przyprawy Pacora Masala - miałam od Skworcu Do miski wlałam wodę mineralną, dodałam jajo i żółtko, wymieszałam. Teraz dodałam przyprawę pacora masala oraz obie mąki i dobrze wymieszałam. Ciasto odstawiłam na 30 minut aby "odpoczęło". Brokuły w całości blanszowałam

Moje Małe Czarowanie
Rogale maślane 114

rozwałkować tak jak na zdjęciu i zwijać rogala, naciągając dolną część. Zwinięte rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i poczekać aż wyrosną. Każdy posmarować mlekiem i posypać makiem, sezamem lub czarnuszką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15-20 minut. Po upieczeniu studzić na kratce. Smacznego Żródło przepisu: margarytka.blogspot.com rogale maślane

O kuchni z uczuciem
Zapiekanka z cykorii 108

tacką. W lodówce również przetrzymujemy ją tak, aby chronić przed światłem. składniki: 2 główki cykorii 250 ml. mocnego piwa 250 ml. mleka czubata łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki masła pieprz,sól,gałka muszkatołowa opcjonalnie – 4 plasterki szynki parmeńskiej lub innej szynki dojrzewającej wykonanie: Główki cykorii gotujemy 5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy. W rondelku roztapiamy

Sezonowy Garnek
Smażone kwiaty cukinii 88

którym możecie zaskoczyć gości. Smak jest o tyle ciekawy, że łączy lekkość kwiatu z ciężkim ciastem – takie podniebne racuszki składniki: około 16 kwiatów cukinii (czyli pęczek) 100 gr. maki pszennej 2 jaja oliwa lub olej do smażenia 150 ml. mleka sól wykonanie: Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy do niej rozbełtane żółtka jajek , łyżkę oliwy sól. Dokładnie mieszamy dodając

Sezonowy Garnek
Szafranowe mini-rogaliki z serkiem 110

okazji częstujcie się też rogalikami ..pomysł na nie znalazłam  tutaj. 300 ml mleka  25 g drożdży  2 jaja 1 żółtko  szczypta szafranu  50 dkg maki  10 dkg cukru  50g masła  Nadzienie: 30 dkg białego sera 1 małe jajo 3 łyżki cukru ziarenka z laski wanilii (lub cukier waniliowy) 1 płaska łyżka budyniu

Moje domowe kucharzenie
Chleb orkiszowo żytni na zakwasie 162

orkiszowej pełnoziarnistej 80 g mąki żytniej razowej 1 łyżka soli 200 g nasion słonecznika 100 g pestek dyni 50 g nasion sezamu 25 g nasion lnianego siemienia 25 g maku Wymieszaj zakwas z wodą, jogurtem i melasą. Dodaj obie mąki i wymieszaj łyżką do połączenia. Przykryj folią i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Dodaj później nasiona i sól

codojedzenia
Babka cytrynowa 100

mamy i znalazłam taki na stronie Wielkie Żarcie dodany przez alidab. Składniki : 4 duże jaja 1 szklanki cukru (1 szklanka=0,25 l) 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 200 g stopionej margaryny starta skórka z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (16 g) Wykonanie : Całe jaja

cucinare
Babka majonezowa 95

minut w 175 st C (a piekłam 30 minut w termoobiegu w temperaturze 150 st C). Modyfikacje które proponuje autorka: 1. Można dodać do ciasta 1/3 szkl maku lub płatków migdałowych lub wiórków kokosowych. 2. Jeżeli dodatkowo doda się 1/4 szklanki mąki pszennej, to na wierzchu można ułożyć np. jabłka i wtedy

cucinare
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 186

mąki 125 g masła 60 g cukru (lub ksylitolu) 1 jajo 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 700 g dowolnych śliwek (użyłam węgierek) 2 łyżki maki kukurydzianej 1 łyżka cukru (ksylitolu) kruszonka: 75 g masła 75 g mąki 75 g zmielonych orzechów 40 g cukru (ksylitolu) przygotowanie składniki ciasta zagnieść ręcznie lub  włożyć do robota, zagniatać

Stare Gary
Maślankowe ciasto z jeżynami i kruszonką 124

jajka - 1 szklanka cukru kryształu - 1 szklanka maślanki - 1/2 szklanki oleju słonecznikowego - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 400 g jeżyn kruszonka - 210 g maki pszennej - 4 łyżki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 7 g masła Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając po łyżce cukru. Następnie nie przerywając miksowania

Zainspirowana w kuchni
30-minutowe ciastka – z 2 składników! 195

magnezu- odkwaszają organizm.   Można dodać i ulubione słodkie przyprawy- cynamon, anyż, kardamon, goździki, skórkę startą z pomarańczy, pastę waniliową czy choćby mieszankę przypraw do piernika. Sezam i mak też tu fajnie zagrają. Mniej dbającym o linię pożeraczom ciasteczek polecam czekoladę- zwykłą albo specjalną do wypieku ciastek (np. kropelki czekoladowe do zapiekania, nie rozpuszczają się podczas pieczenia i zachowują kształt

Karo in the Kitchen
Placki ziemniaczane bez tarcia – z blendera 512

ogromny placek po węgiersku to jest to! SKŁADNIKI 800g ziemniaków (po obraniu) 2 jajka M 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 czubate łyżki maki pszennej plaska łyżeczka soli płaska łyżeczka vegety /jeśli nie używacie – dodatkowe ½ łyżeczki soli

Karo in the Kitchen
Muffinki bananowo-kokosowe 113

blogu nie może zabraknąć muffinek :) Znajdzie się tutaj sporo przepisów na te małe wypieki :) Jako pierwsze proponuję bananowo-kokosowe :) Składniki: 2 szklanki maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 50 g wiórek kokosowych 75 g masła 2 jajka 1/2 szklanki brązowego cukru 180 g jogurtu naturalnego 2 banany Sposób przygotowania: Masło roztapiamy

Na Ciasteczkowych Papierach
Kruche ciasto ze śliwkami 111

Klasyczne ciasto kruche z kruszonką i owocami - w tym przypadku z sezonowymi śliwkami węgierkami :) Składniki: Ciasto kruche: 2,5 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka 250 g margaryny 1/2 kg śliwek węgierek Kruszonka: 1 żółtko 1,5 szklanki mąki 100 g masła 1 cukier

Na Ciasteczkowych Papierach