kefiru 1,5 szkl maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 3 łyżki cukru 2 jajka tłuszcz do smażenia Jajka z cukrem ubić , dodać kefir , kakao i mąkę oraz proszek do pieczenia. Ciasto dobrze wymieszać i smażyć niewielkie placuszki. Podawać z dżemem, lub innymi dodatkami na słodko
Gotowanie jest łatwekluseczki 500 g ugotowanych ziemniaków 150 g twarogu 100 g mąki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 jajko sól na gulasz 600 g mięsa (szynka) 350 g boczniaka pół czerwonej papryki 2 cebule 2-3 łyżki groszku z puszki 500 ml wody 2 łyżki octu winnego 2 łyżki oliwy sól pieprz staropolski ziołowy oregano hyzop suszony Mięso pokroić w kostkę
Gotowanie jest łatweZupa z domu rodzinnego na zupę porcja rosołowa lub tylko kości marchewka pietruszka cebula 2-3 ziemniaki listek selera natka pietruszki na kluski 1 szkl maki 1 jajko szczypta soli woda W garnku nastawić wodę, dodać porcję rosołową lub kości na rosół, marchewkę , pietruszkę, cebulę i seler, ugotować rosół. Wyjąć kości, oderwać resztki mięsa i dodać do zupy, Następnie
Gotowanie jest łatweuzyskania zwartej masy o jednolitej strukturze). Odstaw pod przykryciem do przefermentowania w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno fermentować 8 - 10 godzin. Bułki (9 sztuk): całe pâte fermentée 300 g maki orkiszowej chlebowej 300 g mąki pszennej typ 650 300 g wody o temp. pokojowej 20 g świeżych drożdży 30 g roztopionego smalcu 30 g oliwy 10 g soli
Grahamka, weka i kajzerkalodówce, robi się je ekspresowo. Przepis pochodzi z bloga mojewypieki. Składniki na ok 40 ciasteczek o średnicy 5 cm: 100 g masła 82-83% (w temp. pokojowej) 250 g maki 50 g cukru pudru szczypta soli 100 ml śmietanki 30-36% Wykonanie: Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Następnie włożyć do lodówki na 60 min. Po schłodzeniu odrywać kawałki ciasta
IMPRESJA SMAKUcyna mone m dolewa my miód całość dokładamy do garnka z ugotowan ą marchewk ą dodajemy pure z dyni wywar gotuje my jeszcze 5 minut aby s maki się połączyły po czy m blenduje my doprawia my oregano czosnkie m niedźwiedzim oraz bazylia dolewa my śmietanę i dosypuje my par m ezan - podgrzewa my serwuje my na gorąco
Luźna Kuchniamasła szczypta soli 4 szklanki przesianej mąki 1 szklanka śmietany 18% do smarowania rozbełtane jajko i cukier do posypania masa 2 budynie śmietankowe 2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 żółtko 250 g masła 1 l mleka Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie ciasto Na stolnicę wsypujemy mąką, sól następnie na tarce trzemy masło i drożdże, dodajemy
Niezły Młynekskładniki: 360 g maki 4 łyżki cukru 15 g drożdży puree z dyni 1 jajko 40 g masła 1/ łyżeczki soli dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka cząstki orzechów włoskich wykonanie: (inspiracja z przepisu znalezionego tutaj
Domowy Smak Jedzeniawracam do tego przepisu gdy nie mam czasu na długie wyrabianie i składania a chciałabym zjeść chleb na zakwasie. Potrzebuje jedynie ciepłego miejsca i czasu :) Składniki: 250 g maki pszennej chlebowe (typ 750) 250 g mąki pszennej (typ 650) 225 g wody 1 łyżeczka soli morskiej 150 g bardzo aktywnego zakwas żytniego Wszystkie składniki wyrabiać mikserem z końcówką
Delicious Titbitssoli 10 dag żytnich otrąb (mogą być pszenne) 1 ½ szklanki mleka 2 łyżki kminku olej do formy Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem, 4 łyżkami letniego mleka i 2 łyżkami maki, następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać resztę mąki, sól, otręby, kminek i resztę mleka. Całość starannie wymieszać i przełożyć do foremki wysmarowanej olejem
Tradycyjna Kuchniaproste, bo cały bajer polega na tym, że za miarkę służy opakowanie po jogurcie. To ciasto można dowolnie bajerować dodając rodzynki, wiórki kokosowe, wanilię, skórkę pomarańczy, cytryny a nawet mak. Jest miękkie, wilgotne, pół słodkie. Podstawią jest miarka, w przypadku jogurtu kupionego to pojemnik po jogurcie a domowej roboty wybierzcie kubek/szklankę dowolnej wielkości 150-500 ml i jej się
greenscarfdelikatnie spody aby równo stały. składniki na masę serową: 750 g twarogu 250 g serka mascarpone 200 g cukru 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 i 21/2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 4 jajka 200 g gorzkiej czekolady wykonanie: Twaróg mielimy 3 razy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Twaróg miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem. Następnie dodajemy czekoladę
Domowy Smak Jedzeniapostaci placków z cukinii. Aby były zdrowsze dodałam do nich tartą marchewkę. Aby były zdecydowane w smaku wtarłam surową cebulę. Aby były pożywne, a zarazem lekkie użyłam bezglutenowej maki jaglanej oraz ziemniaczanej. Racuszki doskonale nadają się do śniadaniówki szkolnej, jako pyszny obiad do pracy lub jako szybka kolacja z rodziną. Idealne dla wegetarian. Są bezglutenowe i bezmleczne. Smakują wyśmienicie
Naturalna Kuchniaskładniki: 100 g maki 100 g cukru 15 g kakao 125 ml oleju 3 jajka 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 gruszek (niezbyt miękkich) dodatkowo: cukier puder do posypania wykonanie: Gruszki obieramy i delikatnie usuwamy gniazda nasienne, ogonki pozostawiamy. Białka oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier kryształ i z wanilią
Domowy Smak Jedzeniapiane z odrobiną soli, następnie stopniowo dodawać cukier i nadal ubijac mikserem. Nastepnie dodawać po jednym żóltku i ubijac ale już nieco wolniej. A na samym końcu wsypywać stopniowo maki i delikatnie mieszac najlepiej drewnianą łyżka. Tortownice o średnicy 26cm. wyłozyc papierem (samo dno) i wlac do niej ciasto. Włożyc do nagrzanego piekarnika do 190C i piec
Radość kipiąca uśmiechem.