400ml ciepłej wody 200ml ciepłego mleka 50g drożdży świeżych 5dkg miękkiego masła 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli rozbełtane jajko do posmarowania ewentualnie ziarna do posypania (sezam, otręby, mak, słonecznik, pestki dyni - co kto lubi) Drożdże rozetrzeć w dość dużym naczyniu (rozczyn zwiększy swą objętość kilkukrotnie) z cukrem, 1/4 szkl. wody i łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu
Maślane ciasteczkoszklanki zielonej lub brązowej soczewicy, 1 cebula, 2 duże ziemniaki, 2 jajka, 1 duża cebula, 3 łyżki masła, sól, pieprz, odrobina przyprawy uniwersalnej Dodatkowo: 1 jajo, siemie lniane lub mak Sposób przygotowania: Soczewicę oczyścić i namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Jajka ugotować
Nie tylko w kuchnizastanawiałam się czy w ogóle pisać przepis na to ciasto....zdecydowałam...nie może zabraknąć tak dobrego ciasta wśród moich przepisów Biszkopt: 6 jajek 3/4 szkl cukru 1 szkl maki pszennej 1 płaska łyżeczka pr do pieczenia Białka ubić na sztywno,dodać cukier,następnie żółtka.Następnie przesianą mąkę zmieszaną z pr do pieczenia i lekko wymieszać.Piec
Niespełnione zdolności kulinarneciasto ( klik ) Dlatego dziś te dwa w jednym , Nie mogło nie smakować :) Składniki : 1 szklanka mleka 4 dkg świeżych drożdży 2 łyżki cukru 3 szklanki maki (pół kg ) + odrobina do podsypania ciasta 2 jajka 1/4 szklanki oleju szczypta soli Dodatkowo: 4 łyzeczki cynamonu 1 szklanka cukru 1,4 koski masła (50g) 70 dkg śliwek
Malinowa Kawiarenkaróżowawy odcień. Czarne figi mają intensywny, ziemisty smak . Są pyszne i dlatego dziś pozwalam sobie zaprezentować prosty przepis na sałatkę w duchu kalifornijskim. Oczywiście z figami. Ale bez maku… Sałatka z fig, rukoli i cytrusowego orkiszu Składniki (na 2 osoby) : 1/2 szklanki ziaren farro (orkiszu) 1 szklanka młodych listków rukoli 4-6 dojrzałych fig pokruszony parmezan (ilość wedle uznania
Jem więc Jestemznalazłam jeszcze resztkę truskawek,malin i czarnych porzeczek. Budyń też szybko zrobiłam,ugotowałam i tym sposobem powstały niesamowicie pyszne,pulchne i pachnące drożdżówki. Ciasto drożdżowe 1kg maki 10dag drożdży 15dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka 4-5 żółtek 1/2 łyżeczki soli Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2łyzki cukru,pokruszone drożdże
Niespełnione zdolności kulinarnesłodki,taki w sam raz.Moja mamusia była nim zachwycona. Biszkopt z kawałkami czekolady: 5-6 jajek szczypta soli 1 szkl cukru 1,5 szkl mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki pr do pieczenia 3/4 szkl startej na dużych oczkach czekolady gorzkiej Ubić białka ze szczyptą soli,dodać cukier,następnie przesianą mąkę z pr do pieczenia,mąkę
Niespełnione zdolności kulinarnewyrośnięcia na ok. 12 godzin. Całość będzie gęsta i mocno klejąca. Zdjęcia przed wyroś. i po 12 h. Składniki na ciasto właściwe: cały zaczyn 300 gr maki pszennej typ 650 lub wyższy 100 gr letniej wody 2 płaskie łyżeczki soli Następnie łączymy cały zaczyn z mąką, wodą i solą. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Konsystencja jest raczej luźna, ale nie należy
Gotowanie...to proste !Prosty biszkopt, puszysty krem ze śmietanki i biszkopty. Całość z wyraźną nutą kawy. Po prostu kostka kawowa. składniki: biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju krem 500 ml śmietanki do ubijania 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki likieru Canari o smaku kawowym 1/2 szklanki mleka
Monia miesza i gotujeczasem i 4 dni. Ale zawsze wrócę. Tak więc dzisiaj ciasto, lekkie, słodkie i pachnące cynamonem. Na kruchy spód do naszej tarty potrzeba nam: 2,5 szklanki maki 2-3 żółtka 1 szklanka cukru 0,5 kostki masła Nasze substraty na ciasto, wrzucamy do miski, zacznijcie od mąki, w jej środek dodajcie żółtka. Białka zostawiamy na bezę. Przysypcie
Kuba Gotujejest nawet jeszcze lepszy. Składniki na jeden bochenek (ja piekłam dokładnie z połowy składników w dwóch maleńkich keksóweczkach, takie duże buły mi wyszły): 400 g mąki pszennej 100 g maki pszennej razowej 7 g suszonych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 2 duże łyżki oliwy (użyłam 1 łyżkę – truflową, bo ją kocham) 2 łyżeczki podprażonej na suchej patelni nasion kozieradki
greenscarfdyni 100 ml śmietany kwaśnej 18% 1 łyżka miodu ( dałam tyle gdyż ciasto jest już dla mnie wystarczająco słodkie ) 150 gr cukru 180 gr maki kukurydzianej 3 duże jajka ( te 3 jajka spore w zupełności wystarczą ) 1 duża pomarańcza ( dwie pomarańcze to by było stanowczo za dużo, smak i zapach jest już z jednej wystarczający ) 50 gr masła
Gotowanie...to proste !śliwki, proponuje wiec zrobić z nimi knedle. Przepyszne i bardzo sycące danie, które w szczególności przypadnie do gustu dzieciom. Składniki: ugotowane ziemniaki (mogą być ugotowane poprzedniego dnia) maka jako śliwki sol cukier cynamon (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Przygotowujemy ciasto ziemniaczane takie same jak na kopytka . a) ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy jajko i make i wyrabiamy
Kulinarnie z Polką na Kresachjesienna chmurka kokosową z jabłkami, która wyśmienicie smakuje. Polecam nie tylko od święta. Jesienny jabłecznik pod kokosową chmurką SKŁADNIKI : biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki maki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli warstwa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 zielone galaretki 3 łyżki wody masa kokosowa 1 czerstwa kajzerka 1,5 szklanki mleka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkichleb z serwatką na pokrzywie Chleb z serwatką składniki na duży bochenek 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 350 ml serwatki 500 g maki pszennej 300 g mąki żytniej razowej dodatkowo kilkanaście liści pokrzywy sposób przygotowania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy cukier, serwatkę, łyżkę mąki pszennej oraz łyżkę mąki żytniej, całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe
Miód i pieprz