wyjątkowe dodatki, tak też jest tym razem. Do rosołu ugotowanego na wiejskim kurczaku, warto podać domowy makaron. Przepis jest bardzo prosty i zawsze udany, na każde 100 g maki dodajemy jedno jajko i nic więcej. składniki 200 g mąki 2 jajka sposób przygotowania Na stolnice wysypujemy mąkę, robimy na środku wgłębienie i najpierw nożem, a później dłońmi wyrabiamy ciasto
Miód i pieprzpłaskie łyżeczki cukru Masa serowa: 500 g serka wegańskiego (przepis na domowej roboty znajdziecie znajdziecie tu ) 50 -100 g cukru 1 średni banan opakowanie budyniu waniliowego (lub 2 łyżki maki ziemniaczanej+ 1 łyżka cukru waniliowego) Warstwa jabłkowa: około 1 kg jabłek (waga ze skórką i „wnętrznościami”) 30-50 g rodzynek łyżka masła roślinnego/oleju roślinnego łyżka cynamonu
greenscarfbiały) kilka kropel soku z cytryny Na nadzienie ciasta: około 1 kg jabłek (ja wybrałem championy) sok z połowy cytryny 4 łyżeczki cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka maki Do wykończenia: 1białko z jajka 2 łyżki cukru Przed przygotowaniem ciasta masło pokrójcie na kawałki i wrzućcie do zamrażalnika. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy parę kropel soku
Kuba Gotujeskładniki: 20 szt śliwek 100 g maki 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki cukru 50 g masła (miękkiego) 20 g czekolady gorzkiej 1/2 – 1 łyżeczka cynamonu wykonanie: Wszystkie składniki oprócz śliwek zagniatamy na kruszonkę. Śliwki wypestkujemy. Przekładamy je do natłuszczonych kokilek (po ok 4 szt do każdej). Na wierzchu posypujemy kruszonkę. Pieczemy przez
Domowy Smak Jedzeniaidzie szybciej się wchłonie) . Dodajemy szczyptę soli , wbijamy jajo i wlewamy wodę ( dałam szklankę ). Jeśli podczas wyrabiania poczujecie , że ciasto jest zbyt miękkie to dajcie trochę maki . Energicznie wyrabiamy ciasto kolo 10 minut. Wstawiamy je do lodówki na na 30 minut. Wyjmujemy , możemy podzielić na mniejsze porcje. Wałkujemy cienko podsypując mąką, jeśli wam się klei . Ciasto powinno być
Różowa kuchniaZapraszam :) Składniki na ciasto naleśnikowe : 2 szklanki mleka 2 szklanki maki ryżowej 1 łyżeczka ksylitolu 2 jajka 1 laska wanilii Masa twarogowa : 250 g sera białego pół tłustego 1 laska wanilii 1,5 łyżki ksylitolu 2 łyżki jogurtu naturalnego syrop klonowy do polania naleśników Olej kokosowy do smażenia
Sama słodycz i szczypta chilimąki 1 łyżka smalcu 2 jajka 1 łyżka śmietany szczypta soli szczypta pieprzu nadzienie z buraczków 2 buraczki gotowane lub pieczone ok 500 g 200 ml mleka 3 łyżki maki szczypta soli 3 łyżeczki cukru pieprz 1 łyżka octu winnego 1 cebula łyżka oleju do smażenia 1 cukinia (mała) 500 g frankfurterek (cienkie kiełbaski) 1 kulka mozzarelli 1 papryczka
Gotowanie jest łatweciasto pół margaryny 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 1,5 szkl maki nadzienie; 150 g sera pół szkl mleka 3 łyżki cukru 2 jajka truskawki Ciasto zagnieść z podanych składników, formę do tary posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Wylepić formę ciastem. Podpiec ok 12 min w temp 180 st Składniki nadzienia włożyć do miski i dokładnie
Gotowanie jest łatweciasto kruche 125 g margaryny 2 szkl maki 2 jajka 1 łyżka sproszkowanych grzybów (u mnie są to suszone opieńki starte na proszek) pół łyżeczki soli szczypta pieprzu 250 g boczniaka 3-4 pieczarki 1 łyżka masła 1 cebula sól pieprz staropolski ziołowy 200 ml śmietany 22% 200 ml śmietany 18% 2 jajka żółty ser szczypta oregano Z podanych składników
Gotowanie jest łatweszkl mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna masa serowa; 200 g sera 1 jajko 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mleka 2 łyżeczki maki ziemniaczanej ok 700 g śliwek 80 g czekolady Jajka ubić z cukrami , dodać rozpuszczoną margaryną i stopniowo mąkę i proszek do pieczenia . Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. na wierzchu
Gotowanie jest łatweproszku do pieczenia nadzienie 200 ml śmietany kremówki lub 22% pół szkl cukru 2 łyżeczki żelatyny jeżyny Jajka wybić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą masę, do maki dodać proszek do pieczenia i stopniowo dodać do jajek, ubite ciasto wylać na dużą blachę na papier . Piec w temp 180 st przez 10 min. Wyjąć położyć na ściereczce, zdjąć
Gotowanie jest łatwesera białego pół szkl cukru 2 łyżeczki żelatyny jeżyny ok 1 szkl polewa czekoladowa Jajka wybić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą masę, do maki dodać proszek do pieczenia i stopniowo dodać do jajek, ubite ciasto wylać na dużą blachę na papier . Piec w temp 180 st przez 10 min. Wyjąć położyć na ściereczce, zdjąć papier
Gotowanie jest łatwemaki orkiszowej, 1 łyżeczka soli, 300 ml cieplej wody, 0,5 łyżeczki miodu, 4 łyżeczki oliwy, 2,5 dag drożdży. Wymieszać mąkę z solą następnie dodać drożdże. Zrobić dołek dodać oliwę i miód. Dolewać wodę. Wyrabiać 10 minut. Przełożyć do formy keksówki, przykryć i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posypać sezamem. Piec ok 40 - 50 minut
Gotowanie jest łatwemąka żytnia 550 g maka pszenna 1 szkl mąka gryczana 0,5 szkl 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru brązowego 2 łyżki oliwy 400 ml zakwasu żytniego 2 szkl wody 25 g drożdży Zakwas przelać do naczynia, dodać szklankę mąki żytniej, i szklankę wody w której należy rozpuścić łyżeczkę cukru i połowę drożdży. Odstawić zaczyn na całą noc. Rano dodać
Gotowanie jest łatwezakwasu żytniego 2 szkl wody 4 szkl maki żytniej 1 szkl mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy 25g drożdży 1/3 szkl mieszanki ziaren Zakwas wlać do miski, dodać 1 szkl mąki żytniej, w jednej szklance wody rozpuścić połowę drożdży i jedną łyżeczkę cukru. Wymieszać z zakwasem i odstawić
Gotowanie jest łatwe