"Ognista" pomidorowa w meksykańskim stylu na poprawę humoru 201poprawi humor. U mnie była to zupa pomidorowa w meksykańskim stylu. Gęsta, aksamitna i „ognista”. Moja kolejna propozycja na „Pomidorową Pudliszkową”. Podaję ją zazwyczaj z pszennymi paluszkami z makiem własnego wypieku. Czytaj więcej
Wiem co jem
Makowe rozetki 149pomocą szprycy, nie trzeba wówczas tak długo chłodzić w lodówce. Jest co prawda trochę pracy z dekorowaniem, ale są tego warte. Nawet moi synowie, wydłubujący zazwyczaj każde ziarenko maku z bułki, zajadają się nimi ” Czytaj więcej
Wiem co jem
Tort makowo - kawowy 176jest to zazwyczaj ciągle ten sam tort, ale za to my z mężem za każdym razem odkrywamy nowe smaki i kompozycje. Jednym z takich ulubionych jest połączenie kawy i maku. Dawno już nie piekłam nic takiego, toteż te właśnie smaki wybrałam na tort imieninowe dla męża. Czytaj więcej
Wiem co jem
Węgierski tort makowy 148może być ozdobą wigilijnego stołu. Jest soczysty i wilgotny. Pachnie pomarańczami i czekoladą. Ale co najważniejsze robi się go bardzo szybko. Trzeba się tylko zaopatrzyć w gotowy mielony suchy mak albo po prostu zmielić go w młynku do kawy”. Czytaj więcej
Wiem co jem
Świąteczny makowiec 177przy krojeniu lub też masa makowa pozostawiała wiele do życzenia. I chociaż nigdy nie korzystam z gotowej masy tylko przygotowuję ją sama to zdarzało mi się pomimo płukania, że mak był zanieczyszczony mikro drobinkami piasku, albo pomieszany z o wiele tańszym, ale za to lekko gorzkim rzepikiem. Tym razem wszystko wyszło idealnie. Nie tylko wyglądało świetnie, ale też
Wiem co jem
Wytrawny shortbread ze słonecznikiem 176Shortbread to tradycyjny szkocki deser zbliżony fakturą do kruchych ciastek, składający się z masła, cukru i mąki. Zazwyczaj jest to maka pszenna z dodatkiem mąki kukurydzianej lub ryżowej. Ponieważ ostatnio dużo było na blogu słodkich wypieków, przygotowałam go w wersji wytrawnej z dodatkiem suszonego rozmarynu i startego parmezanu, a wierzch posypałam pestkami słonecznika. Jest doskonałym dodatkiem do białego wytrawnego wina
Wiem co jem
Kruche słone ciasteczka z sezamem 181pomyślałam o drobnych ciasteczkach. Udały się wybornie, niewiarygodnie kruche natychmiast po upieczeniu, ale po trzech dniach spędzonych w metalowej puszce jeszcze smaczniejsze. Oczywiście zamiast sezamu, do posypania można użyć maku czy kminku, albo nawet tartego żółtego sera, ale ja akurat sezam miałam pod ręką. Świetna przegryzka nie tylko do piwa. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty
.729. szybkie śniadanie na 1-szy dzień szkoły 166kokosowo*-kakaowy krem ze śliwkami, jogurtem cynamonowym i syropem cytrusowo-anyżowym ~ *z maki kokosowej Rok szkolny czas zacząć. Może gdybym nie była w swojej klasie traktowana tak jak jestem i ogólnie byłbym w innej sytuacji to nawet bym się cieszyła, bo w końcu przebywałabym wśród ludzi etc., no ale... Dałam radę poprzedni rok, dam i teraz. Chociaż śniadanie dobre zjadłam
breakfast of dreams
.794. rozpusta w środku tygodnia 218nadzianą domowym dżemem wiśniowym ; kawa malibu ~ Co to było za śniadanie! ♥,♥ Jedne z najlepszych ostatnio...Po takim nie straszne pięc godzin praktyk :) Czemu na tak długo zapomniałam o połączeniu maki kokosowej z kakao
breakfast of dreams
.809. tęcza na omlecie 172wegański "omlet" z mąki z ciecierzycy z papryką, cukinią i brukselką podany z domowym hummusem ; herbata pomarańcza-czekolada ~ PRZEPIS /1 porcja/ ~1/2 szklanki maki z ciecierzycy ~1/2 szklanki wody ~przyprawy; u mnie mielona kozieradka , pomidor-czosek-bazylia , nasi goreng , mielony kumin , harrisa ~spora szczypta czarnej soli (można użyć nieco wiecej zwykłej soli, ale czarna nadaje jajeczny zapach i smak
breakfast of dreams
Bagietki z makiem i cebulką 132pomocą, tzn. z inspiracją kolejny raz przyszedł mi blog Liski :) 400 g mąki pszennej 8 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula 1 łyżeczka maku 2 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 250 ml wody Dwie łyżki oliwy wlewamy na patelnię i szklimy na niej drobno pokrojoną cebulę. Resztę składników wrzucamy do dużej miski
Marder&Marder Manufacture
Warkocze z makiem 130przypominają mi smak dzieciństwa. 2 szklanki mąki 200 g miękkiego masła 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka maku Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. Jak zagnieciemy to chowamy do lodówki na pół godziny (lub dłużej) - ciasto będzie się wtedy lepiej lepiło. A później to już urywamy
Marder&Marder Manufacture
Szybki chleb lekko razowy 160mąki żytniej razowej typ 720 200 g wody (tej w której gotowały się ziemniaki) 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 4 łyżeczki maku Najpierw oczywiście gotujemy ziemniaki. Jak ugotujemy to przeciskamy przez praskę, czy też w inny sposób gnieciemy. Prosto do miski. Teraz ziemniaczki nam stygną, a w tym samym czasie stygnie też woda
Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy ze słodem jęczmiennym 210Naprawdę polecam. Trochę się rozpisałem, pora chyba zagęścić ruchy. Czyli z Bogutyna użyłem: - drożdże piekarskie Instant Master - naturalny słód jęczmienny MALT IT 110 - ciemno palony - krystaliczna sól różowa himalajska - maka pszenna chlebowa typ 850 - mąka orkisz ECCO typ 2000 A przepis wygląda tak: 170 g mąki orkiszowej 200 g mąki pszennej chlebowej 220 ml wody 10 g słodu jęczmiennego
Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny z otrębami owsianymi, śliwkami i żurawiną 175problemu można mrozić. I po rozmrożeniu jest dokładnie tak samo świeży jak w momencie mrożenia. Więc właśnie zrobiłem dwa i jeden zamroziłem. Składniki na 2 bochenki: 600 g maki pszennej 100 g otrębów owsianych (plus trochę do posypania) 40 ml oleju roślinnego 20 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 4 łyżeczki cukru 380 ml wody 50 g żurawiny
Marder&Marder Manufacture