Pyszne razowe gofry z maki żytniej. Przyznam, że bałam się je robić. Wyobrażałam sobie jak lądują w koszu. Nie upieczona breja. Ale widziałam na jednym z blogów, że wyszły z żytniej mąki. Ucieszyłam się jak dziecko, bo mam sporo żytnich mąk. Ciągle je kupuję nie pamiętając, że przecież mam. Ciasto wygląda śmiesznie. Jest szare jak popiół, ale pięknie się
AZgotuj!smakuje. Jest bardzo gorący. Czekam cierpliwie aż ostygnie. 2 sztuki sera w "kiełbasce" President 1 Activia 150 gram 3/4 szklanki cukru 6 żółtek+ 2 białka 3 łyżki maki ziemniaczanej 1 laska wanilii tortownica wysmarowana masłem czereśnie Utrzeć żółtka z cukrem i wanilią, dodać activię oraz ser. Wymiesza . Dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Nastawić piekarnik na 160 stopni
AZgotuj!gdyby zdarzyło Wam się zachorować znalazłam w kuchni pruskiej bardzo stary przypis: Rosół dla chorego. Nie odważyłabym się użyć gołębia. Ale ja podrasowałam ten przepis kluseczkami z maki gryczanej. Mąka gryczana zawiera rutynę, która dodatkowa pomogą w walce z przeziębieniami:) Rutyna uszczelnia naczynia i nie trzeba faszerować się tabletkami. Do tego natka pietruszki pełna witaminy C . Cytuję
AZgotuj!bliskich. Wspólnie spędzony czas w domu zaowocował pysznym obiadem i deserem. Ciasto z musem brzoskwiniowym to debiut. Bardzo nam on smakował. Serdecznie polecamy! Składniki: Biszkopt - 5 jajek - szklanka maki tortowej - łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru Masa - 0,75 ml mleka - 3 budynie waniliowe lub śmietankowe - 125g masła w kostce - masę można zastąpić gotowa masą karpatkową
Pan i Pani Smith w kuchnisię udała i przede wszystkim bardzo smakowała. Przepraszam za jakość zdjęć, wyjątkowo były robione telefonem komórkowym w późnych godzinach nocnych. Składniki: Biszkopt - 5 jajek - szklanka maki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki kakao Masa - tabliczka gorzkiej czekolady - 500 ml śmietanki kremówki 36% - 500 ml serka mascarpone - 2 łyżki kakao - łyżka cukru
Pan i Pani Smith w kuchniZawsze można pójść na kompromis i połowę ptysi przygotować na słono a drugą połowę na słodko. Jaką Wy wersję wolicie..:)? Skła dniki: - 250 ml wody - 70g masła - 1 szklanka maki - 5 jajek - szczypta soli - 500g pieczarek - duża cebula - 2 łyżki masła do smażenia Sposób przygotowania: Wodę i masło zagotowujemy. Dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy
Pan i Pani Smith w kuchnismaczny! Tradycyjnie, jak to bywa podczas wspólnego gotowania i pieczenia, trwała bardzo burzliwa dyskusja dotycząca dekoracji tortu. Kompromisowy efekt końcowy przedstawiamy poniżej. Składniki: Biszkopt - 5 jajek - szklanka maki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru Masa - 250 g serka mascarpone - 100 ml śmietany kremówki - 250g masy kajmakowej - 1 nakrętka wódki Poncz - 2/3 szklanki wody - kieliszek wódki
Pan i Pani Smith w kuchniItalii. U mnie nieco zdrowsza wersja, z przeważającą mąką pełnoziarnistą. Możecie je zawijać w szynkę parmeńską lub przyrządzić do nich sos. W ciekawszej wersji możecie je posypać przed pieczeniem makiem, sezamem, ziołami. Grissini - paluszki chlebowe Składniki: - 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 szklanka mąki pszennej (u mnie krupczatka) - 2 łyżeczki suchych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1 niecała szklanka letniej
Corner With RecipesBudyń podałam z czekoladą i sezonowymi owocami, trafiło na maliny ... Domowy waniliowy budyń z czekoladą i malinami SKŁADNIK: 900 ml mleka 3 duże żółtka 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżka cukru waniliowego (z )prawdziwa wanilia 250-300 g świeżych malin 1 łyżka tartej gorzkiej czekolady świeża mięta do dekorowania 3 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE: Do rondla wlewamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiProste i smaczny pomysł na szybki obiad. Składniki: 25 dag chudego mięsa wołowego, 1 jajko, 1 bułeczka, 30 dag pomidorów, ½ szklanki mleka, 1 łyżka maki, ziele angielskie, natka pietruszki. Wykonanie: Mięso zmielić, dodać żółtko, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, sól do smaku i posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wyrobić, dodać ubitą pianę i formować pulpety. Gotować w osolonej wodzie
Tradycyjna Kuchniadrugiej misce i reszta tak jak w przepisie, czyli mąka z proszkiem do pieczenia, olej z wodą, mąka z proszkiem i do formy. A drugie identycznie tylko do maki z proszkiem dochodzi kakao. Gotowe ciasta wlane do keksówek wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 30 minut. Po tym czasie sprawdziłam wykałaczką stan upieczenia ciasta, było gotowe. Wiem
Blondynka Gotujeskandynawskie wypieki i uwielbiam blog Pistachio prawda??? Nie umiem zrezygnować z upieczenia bułeczek jeśli tylko takowe na nim się pojawią. Tak i tym razem się stało. Dzięki dodatkowi maki żytniej dłużej świeże i bardziej gliniaste, i dzięki temu jeszcze pyszniejsze niż tradycyjne ślimaczki cynamonowe :) Przenno zytnie buleczki cynamonowe z orzechami ciasto: 25 g świeżych drożdży 80 g masła
Dzieje kuchennej Wiewióryaktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej 720 200 g wody Składniki wymieszać w misce łyżka i zostawić na 14 godzin w temperaturze pokojowej. ciasto chlebowe 100 g maki żytniej razowej 150 g mąki żytniej jasnej 75 g mąki orkiszowej razowej 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 220-250 ml wody cały zaczyn Wszystkie składniki ciasta chlebowego wymieszać
FitKotCałość dzielimy na 4 części, jedną wykładamy i to miejsce uzupełniamy mąką. Solimy, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, im mniej maki dodamy tym kluski będą bardziej puszyste. Stolnicę wysypujemy lekko mąka i formujemy wałek. Spłaszczamy i kroimy w ukośne plastry. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy
Atlas Smakówruszcie ( termoobieg + górna grzałka ) w temperaturze 190 ºC przez około 30 - 40 minut, do brązowego koloru. Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Ciepłe ciasto polukrować i posypać skórką pomarańczową, makiem lub płatkami migdałów. Ciasto można mrozić ( bez lukru! ), zawinięte folią spożywczą. Do rozmrożenia wykładamy do temperatury pokojowej na 2 godziny przed podaniem . Lukrujemy
Atlas Smaków