konieczność.W prawdziwym życiu też tak bywa.Myślimy ,że bez pewnych rzeczy nie jesteśmy wstanie się obejść gdy los różnie nas doświadcza , a tu losowi pokazujemy "figę z makiem" ,że jednak dalej żyjemy bez pewnych ,zbędnych rzeczy.W życiu nie są ważne pieniądze,domy czy inne środki materialne , okazuje się że bez tych rzeczy da radę żyć , ale już bez przyjaciół
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSzybkie, proste ciasto. Mimo pozorów nie jest wcale takie słodkie. Zachęcam do wypróbowania. ;) Składniki: -biszkopt : (mała blaszka) 6 jaja 1/2 szkl. kartoflanki 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody 1 łyżka oleju Krem: 2 budynie śmietankowe/waniliowe 2 szkl. mleka pół szklanki mleka 250g masła 3 żółtka 3 łyżki kakao
Garnkowe fanaberiePapilArt . Zapraszam do sklepu internetowego znajdziecie tam szeroki asortyment form, foremek, papilotek http://papilart.pl/ . Składniki : 100 g surowego marcepanu 5 jajek 1 szklanka cukru 2 kopiaste szklanki maki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12 % 1/2 puszki masy krówkowej wiórki kokosowe do obsypania babki kolorowe dekoracje dostępne
Sama słodycz i szczypta chiliorzechów włoskich tworzy pyszne ciasto również na świąteczny czas, dla tych którzy nie lubią ciast z kremami ani mazurków. Polecam tą przepyszną szarlotkę! Składniki: Kruche ciasto: 30 dag maki pszennej 10 dag mąki krupczatki 15 dag brązowego cukru trzcinowego 25 dag masła 3 żółtka Warstwa z jabłkami: 6 dużych jabłek 2-3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny
Wanilia i Kardamonmnie, na wielkanocnym, słodkim stole goszczą zawsze serniki i babki, rzadziej mazurki i ciasta przekładane. Mam dla Was pomysł na małe serniczki na zimno, z makiem i duszonymi jabłkami. Niecodzienne połączenie, ale pyszne :) Będą pięknie się prezentowały i na pewno podbiją serca Wasze i Waszych gości :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij
Domowa cukiernia Ewymiseczce miksujemy cukier z jajkami, do momentu, az cukier sie rozpuści. Przesiewamy oba rodzaje mąk z proszkiem do pieczenia. Do ubitych z cukrem jaj dodajemy ostudzona margarynę, nastepnie porcjami maki, a na koniec olejek. Ciasto przekładamy do formy keksowej wysmarowanej tluszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu, jeszcze gorącą babkę posypujemy cukrem pudrem zmiksowanym
Moje Słodkie Piekiełkoszklanka mąki · szklanka cukru · szklanka suchego maku · 2 cukry waniliowe · 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, podczas ubijania stopniowo dodawać
Moje Słodkie Piekiełkociepłej wody, ½ łyżeczka cukru, 1 ½ łyżeczki soli (15 g), 70 g siemienia lnianego złotego, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sól, cukier, 100 g maki i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15 min. Następnie dodajemy płatki owsiane, 50 g siemienia, dokładnie mieszamy, stopniowo dajemy mąkę i wyrabiamy ciasto
Moniki Smakołykisól, pieprz, szczypta chili do smaku 1/2 szklanki ser żółtego startego do brokułów 1/2 szklanki sera startego do posypania zapiekanki Beszamel : 1 łyżka kopiasta masła 1 łyżka maki 1,5 do 2 szklanek mleka sól, pieprz, szczypta chili i gałki muszkatołowej 3 łyżki posiekanego szczypiorku Wykonanie : Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą
Sama słodycz i szczypta chiliIdealna na każdą okazję- szczególnie na Wielkanoc, zawsze się udaje więc bez obaw, że nie wyjdzie :) Składniki: 30 dag maki 10 dag cukru 5 łyżek masła 5 łyżek smalcu 4 jajka 2 dag drożdży 2 łyżki mleka 1 cukier waniliowy szczypta soli 5 dag rodzynek tłuszcz do formy Wykonanie: Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem i przygotować rozczyn. Żółtka utrzeć
Tradycyjna Kuchniapulchną i wilgotną babkę tym razem pachnącą kajmakiem. Składniki: 5 jajek 3 łyżki cukru 100 g margaryny 300 g masy krówkowej - kajmak 180 g mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia sok z 1 cytryny Polewa kajmakowa 100 g masy krówkowej - kajmak 4 łyżki mleka Dodatkowo: płatki migdałowe Przygotowanie: Ciasto - w rondelku margarynę
Ciastka - domowe słodkościkropką nad i . Składniki : Kawowy spód: 12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki wrzącego mleka 2 jajka 125 g miękkiego masła 3/4 (170g) szklanki cukru 1 szklanka (170g) maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Posypka okruchowa: Okruchy z ciasta 2 garści posiekanych orzechów ( u mnie włoskie ) 3 garści ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni 1 tabliczka (100g
Malinowa KawiarenkaKlasyczne ciasto które kojarzy mi się z dzieciństwem, zawsze piekłam je z mamą. Szybko się je przyrządza a w dodatku jest bardzo smaczne. Składniki: 3 szklanki maki tortowej 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka wody gazowanej 5 jajek 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: Cukier puder do posypania Tłuszczo do formy Bułka tarta
Bajeczna Kuchniaczekoladowych biszkoptów przełożonych bielutkim kremem. Ładnie wygląda i ciężko mu się oprzeć. Składniki ciasta: 6 jaj 1 margaryna 1 szkl. cukru 0.5 szkl mąki 1/3 szkl kakao 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki masy: 5 jaj 1 margaryna 5 łyżek cukru 2 cukry wanilinowe 1 łyżka mąki 1 szkl mleka Dodatkowo: polewa czekoladowa (nie użyłam
Cukiernia Pychotkirestauracji :) Pierwszy raz i na pewno nie ostatni :) Składniki 5 arkuszu prasowanych wodorostów nori 250 g ryżu do sushi sos do ryżu: 3,5 łyżki … Czytaj dalej Sushi maki
czarrna od kuchni