Kartoflanka z kluskami z pod pachy - skubanymi 224Zupa z domu rodzinnego na zupę porcja rosołowa lub tylko kości marchewka pietruszka cebula 2-3 ziemniaki listek selera natka pietruszki na kluski 1 szkl maki 1 jajko szczypta soli woda W garnku nastawić wodę, dodać porcję rosołową lub kości na rosół, marchewkę , pietruszkę, cebulę i seler, ugotować rosół. Wyjąć kości, oderwać resztki mięsa i dodać do zupy, Następnie
Gotowanie jest łatwe
Bułki orkiszowo-pszenne na pâte fermentée 285uzyskania zwartej masy o jednolitej strukturze). Odstaw pod przykryciem do przefermentowania w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno fermentować 8 - 10 godzin. Bułki (9 sztuk): całe pâte fermentée 300 g maki orkiszowej chlebowej 300 g mąki pszennej typ 650 300 g wody o temp. pokojowej 20 g świeżych drożdży 30 g roztopionego smalcu 30 g oliwy 10 g soli
Grahamka, weka i kajzerka
Kruche maślane ciasteczka - herbatniki (dziecinnie proste) 304lodówce, robi się je ekspresowo. Przepis pochodzi z bloga mojewypieki. Składniki na ok 40 ciasteczek o średnicy 5 cm: 100 g masła 82-83% (w temp. pokojowej) 250 g maki 50 g cukru pudru szczypta soli 100 ml śmietanki 30-36% Wykonanie: Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Następnie włożyć do lodówki na 60 min. Po schłodzeniu odrywać kawałki ciasta
IMPRESJA SMAKU
Zupa Krem z Dyni i nie tylko:) 225cyna mone m dolewa my miód całość dokładamy do garnka z ugotowan ą marchewk ą dodajemy pure z dyni wywar gotuje my jeszcze 5 minut aby s maki się połączyły po czy m blenduje my doprawia my oregano czosnkie m niedźwiedzim oraz bazylia dolewa my śmietanę i dosypuje my par m ezan - podgrzewa my serwuje my na gorąco
Luźna Kuchnia
Francuskie rurki nadziewane 238masła szczypta soli 4 szklanki przesianej mąki 1 szklanka śmietany 18% do smarowania rozbełtane jajko i cukier do posypania masa 2 budynie śmietankowe 2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 żółtko 250 g masła 1 l mleka Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie ciasto Na stolnicę wsypujemy mąką, sól następnie na tarce trzemy masło i drożdże, dodajemy
Niezły Młynek
bułeczki dyniowe 215składniki: 360 g maki 4 łyżki cukru 15 g drożdży puree z dyni 1 jajko 40 g masła 1/ łyżeczki soli dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka cząstki orzechów włoskich wykonanie: (inspiracja z przepisu znalezionego tutaj
Domowy Smak Jedzenia
Chleb pszenny na zakwasie 188wracam do tego przepisu gdy nie mam czasu na długie wyrabianie i składania a chciałabym zjeść chleb na zakwasie. Potrzebuje jedynie ciepłego miejsca i czasu :) Składniki: 250 g maki pszennej chlebowe (typ 750) 250 g mąki pszennej (typ 650) 225 g wody 1 łyżeczka soli morskiej 150 g bardzo aktywnego zakwas żytniego Wszystkie składniki wyrabiać mikserem z końcówką
Delicious Titbits
Chlebek z otrębami 199soli 10 dag żytnich otrąb (mogą być pszenne) 1 ½ szklanki mleka 2 łyżki kminku olej do formy Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem, 4 łyżkami letniego mleka i 2 łyżkami maki, następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać resztę mąki, sól, otręby, kminek i resztę mleka. Całość starannie wymieszać i przełożyć do foremki wysmarowanej olejem
Tradycyjna Kuchnia
Wegańskie ciasto jogurtowe 190proste, bo cały bajer polega na tym, że za miarkę służy opakowanie po jogurcie. To ciasto można dowolnie bajerować dodając rodzynki, wiórki kokosowe, wanilię, skórkę pomarańczy, cytryny a nawet mak. Jest miękkie, wilgotne, pół słodkie. Podstawią jest miarka, w przypadku jogurtu kupionego to pojemnik po jogurcie a domowej roboty wybierzcie kubek/szklankę dowolnej wielkości 150-500 ml i jej się
greenscarf
sernik mocno czekoladowy z gruszkami 213delikatnie spody aby równo stały. składniki na masę serową: 750 g twarogu 250 g serka mascarpone 200 g cukru 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 i 21/2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 4 jajka 200 g gorzkiej czekolady wykonanie: Twaróg mielimy 3 razy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Twaróg miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem. Następnie dodajemy czekoladę
Domowy Smak Jedzenia
ciasto z gruszkami 229składniki: 100 g maki 100 g cukru 15 g kakao 125 ml oleju 3 jajka 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 gruszek (niezbyt miękkich) dodatkowo: cukier puder do posypania wykonanie: Gruszki obieramy i delikatnie usuwamy gniazda nasienne, ogonki pozostawiamy. Białka oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier kryształ i z wanilią
Domowy Smak Jedzenia
Tort "kwiatek" 190piane z odrobiną soli, następnie stopniowo dodawać cukier i nadal ubijac mikserem. Nastepnie dodawać po jednym żóltku i ubijac ale już nieco wolniej. A na samym końcu wsypywać stopniowo maki i delikatnie mieszac najlepiej drewnianą łyżka. Tortownice o średnicy 26cm. wyłozyc papierem (samo dno) i wlac do niej ciasto. Włożyc do nagrzanego piekarnika do 190C i piec
Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto orkiszowe z malinami 161niezbyt czubatych łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki ksylitolu (może być ew. cukier) 300-400 g malin Przygotowanie : Maki przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Gdy piana zaczyna robić się sztywna dodawać stopniowo ksylitol/cukier, następnie żółtka. Wyłączyć mikser i szpatułką delikatnie wymieszać
Ze smakiem i z pasją
Ciasto na maślance truskawkowej z wiśniami z alkoholu 234otwieramy drzwiczek podczas pieczenia. Może się i tak zdarzyć, że nie zastosujemy się do powyższych rad, a ciasto nam wyjdzie :) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm 250 gr maki pszennej 250 ml maślanki ( dałam truskawkową ) 110 gr cukru 1/3 szkl oleju 2 jajka esencja waniliowa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody owoce ( w moim przypadku wiśnie
Gotowanie...to proste !
Rogaliki krucho drożdżowe z jabłkami w cynamonie 189będzie ostatni....ale różnie bywa z moją słabą silną wolą. Aromatyczne i pyszne rogaliki nadziewane jabłkami w cynamonie wodzą na pokuszenie. Składniki na ok. 30 sztuk. Ciasto: 60 dag maki pszennej 5 łyżek cukru 20 dag masła 2 jaja szczypta soli 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany, u mnie 12 % Nadzienie: 4 jabłka 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki miodu lub cukru
Apetyczna babeczka