niż cukierki na choince 😍 Składniki: 120g masła 2 żółtka 230g mąki pszennej 40g cukru pudru 80g mielonych migdałów 1 łyżeczka cukru z wanilią barwnik zielony i czerwony Sposób przygotowania: 1.Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy posiekane twarde masło, cukier z wanilią, mielone drobno migdały oraz żółtka. Zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części. Jedną pozostawiamy
Kuchnia w czekoladzieSKŁADNIKI: 400 g mięsa mielonego wołowego 150 g makaronu chińskiego 250 ml przecieru pomidorowego 100 ml wody 10 dag sera tartego żółtego 1 Marchewka 20 dag ananasa z puszki Przyprawy:sól i pieprz, czosnek, papryka czerwona PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzaną patelnię wykładam mięso mielone. Smażę. Dodaję przyprawy. Międzyczasie marchewkę obieram i kroję w cienkie słupki. Ananasa
Gotowanie Patkibiszkoptów (petitki) 160 g cukru pudru 2 łyżeczki kakao (ja nie zawsze dodaję) 60 g miękkiego masła 4 łyżki rumu Dodatkowo: opłatki/śląskie oblaty/andruty Biszkopty mielimy na pył. Łączymy z cukrem pudrem, kakao (opcjonalnie), masłem i rumem. Wyrabiamy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę masła, rumu lub mleka. Ciasto przekładamy do lekko obsypanej cukrem pudrem foremki (zapobiegnie to przywieraniu ciasta(...)masła 60 g cukru pudru 1 żółtko Wszystkie składniki ucieramy ze sobą. Nadzienie II: mielone orzechy (mniej więcej 3/4 szklanki) garść rodzynek (najlepiej drobnych) Advocat Orzechy mielimy, rodzynki siekamy, by były jeszcze mniejsze. Całość zalewamy advocatem w takiej iloścy, by wszystkie składniki się połączyły, ale by masa nie była jednak zbyt płynna;) Pamiętajmy również, że alkohol (rum) jest
Smaki Na Talerzuszczypta soli Farsz : 1/2 małej główki , białej kapusty dwie garście gotowanych grzybów leśnych ( ewentualnie można zastąpić pieczarkami ) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ząbek czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1/2 płaskiej łyżeczki cukru sól , pieprz do smaku dodatkowo : 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Składniki na ciasto łączymy ze sobą , miksujemy . Dolewając wody , pamiętajmy ,żeby(...)żeby nie przywierała do dna ) oraz z dodatkiem wszystkich przypraw , oprócz czosnku . Czosnek dodajemy do grzybów , które przygotowujemy osobno , poprzez podsmażenie na patelni na złoto . Oba składniki , po przestudzeniu , mielimy w maszynce o bardzo grubych oczkach lub siekamy . Mieszamy razem , w razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem . Teraz na każdy placek z brzegu układamy łyżkę farszu delikatnie rozprowadzamy po środkowej
Ogrodnik w podróżyPrzy tym, co może być dla niektórych istotne, bezglutenowe. Zatem zabierajmy się za mielenie migdałów i niech ktoś skoczy do sklepu na rogu po pomarańcze, bo święta tuż, a naprawdę warto by pomarańczowo-migdałowy smakołyk umilił nam ten czas Składniki: 2 pomarańcze bezpestkowe 200 g mielonych migdałów 180 g cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 3 duże jajka sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Pomarańcze wyszorować i włożyć do garnka. Zalać zimną wodą i przykryć pokrywką. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu od 1 i 1/2 do 2 godzin (do zmięknięcia). Po lekkim ostygnięciu przekroić na połówki i sprawdzić czy nie ma żadnych pestek. Usunąć jeśli
zadanie-gotowaniejego bożonarodzeniowy program w tv a teraz mam receptury w formie papierowej. HURRRA!!! Wiele radości sprawił mi Mikołaj takim prezentem! Teryna wieprzowa to pieczeń z mielonych mies z pysznymi dodatkami. Teryna wieprzowa z boczkiem, tymiankiem, goździkami i gałką muszkatołową 1,5 kg wieprzowiny (najlepiej rożnych rodzajów mięs - karkówki, łopatki(...)udźca) po 100 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej i wędzonego boczku 1/2 pęczka tymianku 1 cała gałka muszkatołowa 1 pęczek natki pietruszki 1 duża garść bułki tartej 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 płaska łyżeczka pieprzu Mięso mielimy na najgrubszych oczkach maszynki. Wątróbkę i boczek mocno rozdrabniamy w malakserze lub w maszynce do mięsa. Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C. Mięso
Dzieje kuchennej Wiewiórydnia, ale i dobrego alkoholu– dlatego kupcie do zrobienia likieru kawę prosto z palarni, kawiarni – średnio palona będzie najlepsza. Ja wybrałam mocną 100% Arabicę Guatemala Grande. Ziaren kawy nie mielimy – zostawiamy je w całości. Szykujemy sobie szczelny słoik – wsypujemy kawę w ziarnach, kawę rozpuszczalną i brązowy cukier. Wrzucamy korę cynamonu. Laskę wanilii kroimy na pół, rozcinamy wzdłuż i wyskrobujemy nasionka(...)Przelać do szklanki z lodem. Po wypukłej stronie łyżki wlać po obrzeżach szklanki 20ml rzadkiej śmietanki 30% tak, żeby nie wymieszała się z alkoholem. Posypać z wierzchu odrobiną świeżo mielonego cynamonu lub startej gorzkiej czekolady. Orgazm – SZKLANKA Z GRUBEGO SZKŁA DO WHISKEY Do shakera wrzucamy 6 kostek lodu, wlewamy 40ml Kahlua, 40ml Baileys i 40ml śmietanki
Karo in the KitchenOczywiście bez mięsa :) Moją szynkę przygotowałam z : 80 dag karkówki 40 dag boczku 20 g soli 2 g saletry peklowej małej płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego szczypty mielonego ziela angielskiego 2 liści laurowych płaskiej łyżeczki suszonego rozmarynu 2 ząbków czosnku 70 ml letniej wody płaskiej łyżeczki żelatyny Przygotowanie : Świeże mięso karkówki kroimy w wąskie, cienkie plastry, które rozbijamy(...)tłuczkiem i kroimy na kawałki ok.3 x 3 cm. Boczek mielimy Oba składniki łączymy w misce, mieszamy dodając wcześniej przyprawy tzn. sól, saletrę , pieprz i ziele, ugniatamy razem minimum 15 min. Przykrywamy miskę i wkładamy całość do lodówki na 24 godz. Ale po 12 godz.wyjmujemy mięso z lodówki i ponownie ugniatamy ok.10 min. i wstawiamy znów do lodówki Po następnych
Proste Potrawyciemnego kakao 100 g cukru trzcinowego 100 g mielonych orzechów ( użyłam laskowych) 160 g margaryny roślinnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia do dekoracji: czekolada deserowa, biała, mak, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, posypki itd. mąka kukurydziana do podsypania W misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz kakao. Dodaj margarynę, mielone orzechy i wrób gładkie i elastyczne
Kuchnia bezglutenowadelikatne, ale takie właśnie mu smakowały😏 Składniki na 8 sztuk: 600g mielonego, drobiowego mięsa 1 jajko 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki bułki tartej+ plus bułka do obtoczenia szaszłyków 2 ząbki czosnku olej rzepakowy do smażenia Na owocową salsę: 1 melon połowa granatu Sposób przygotowania: Mięso mielone łączymy z 1 łyżeczką oleju rzepakowego np. z dodatkiem
Kuchnia w czekoladzieZupa porowo - serowa jest bardzo pyszna, sycąca i szybka w przygotowaniu. Mięso mielone świetnie się do niej nadaje a serek kremowy podnosi smak całej zupie(...)SKŁADNIKI : 300 g mięsa mielonego 3-4 spore pieczarki, pokrojone 1 marchewka, pokrojona w kostkę 1 spory por, bez zielonych liści 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę 1 kostka rosołowa 1.5 l bulionu sól, pieprz do smaku 1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach ( opcjonalnie ) 3 łyżki oleju 200 g serka topionego kremowego natka pietruszki
Kulinarne Fantazje Marioliłyżka posiekanej drobno szalotki 1 łyżka posiekanych drobno marynowanych pieczarek 1/2 łyżeczki posiekanego koperku 1 łyżeczka oleju (użyłam słonecznikowego) mielone suszone płatki chilli lub świeżo mielony pieprz dodatkowo: krakersy (kupione w sklepie lub własnoręcznie upieczone ) Śledzia, szalotkę, pieczarki, koperek i olej wymieszać razem. Pokruszyć krakersy i na nich ułożyć śledziowego tatara. Ja przygotowałam ciasto
Codzienna kuchnia niecodziennamąki pszennej - 15 dag cukru - łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa: - 15 dag masła - 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany - 2 łyżki cukru pudru - 1 żółtko - 10 dag mielonych orzechów włoskich Na wierzch ciasta potrzebujemy: - płatki migdałowe, rodzynki, połówki orzechów - biała polewa Bakalie i dodatki znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . Krok po kroku: Mak: Mak zalewamy wrzątkiem, studzimy, odsączamy na gęstym sicie(...)mielimy 2-3 krotnie. Margarynę ucieramy z cukrem i wanilią, dodajemy żółtka, a następnie łączymy z makiem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą makową. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią masę makową i odstawiamy na bok. Ciasto: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, miksujemy, następnie przesiewamy mąkę
Apetyczna babeczkazmiksować wszystkie składniki razem .Mega słodkie, ale nie zawierają cukru .Uzależniające . Składniki: Niepełna szklanka suszonych fig Pół szklanki rodzynek suszonych Sok z jednej pomarańczy Pół szklanki wiórek kokosowych Mielone migdały – zależy jakiej konsystencji kulki chcecie ,dodawać stopniowo ,około 0,5 szklanki 2 łyżki kakao ,gorzkie Rodzynki zalać sokiem z pomarańczy .Kiedy wchłoną płyn przełożyć je do pojemnika(...)dodać pozostałe składniki – migdały po łyżce – i zmiksować na mniej więcej jednolitą masę. Z masy odrywać kawałki ,ulepić kulki w dłoniach i obtoczyć w Wiórkach kokosowych i mielonych migdałach .Smacznego
Ladylaura.zółtka 150 g maku 100 g wiórków 100 g mielonych migdałów Składniki podzielić na pół. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier. Po dodaniu ostatniej porcji cukru jeszcze chwilę miksować, następnie po jednym dodać żółtka. Na koniec dodać mak, wiórki kokosowe i mielone migdały. Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Formę
Pełny talerz