mak - 12131 przepisów (strona:507/809)

Lubuskie potrawy regionalne, czyli czym się zajadamy w lubuskiem 224

zalewie octowej trafiły na listę produktów tradycyjnych naszego województwa. Podobnie jak nadnotecka kapusta i ogórki kwaszone, ser kozi, salceson wiejski, papierówki w syropie czy strucla (strudel) z dodatkiem maku, sera czy jabłek.  Nadnoteckie miody i miody pitne są cenione nie tylko w naszym regionie. Za naszą zachodnią granicą są bardzo popularne.  Dużym zaskoczeniem, przyznaję, było odnalezienie na liście

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto marchewkowe 213

ciasta, jest miękkie i  wilgotne, a przy tym wszystkim dziecinne proste do zrobienia, no i ten smak... ... ach, coś przepysznego! :) Ciasto: * starta na drobnych oczkach marchewka- 2 szklanki * maka pszenna- 1 szklanka * cukier trzcinowy- 1 szklanka * olej- 3/4 szklanki * jajka- 2 duże * orzechy włoskie- 5 szt. * pomarańcza- 1 szt. (tylko skórka) * soda oraz proszek do pieczenia- po 1 płaskiej

Kraina Miodem Płynąca
Sernik Iazura 209

przepisów. Mój zapisany , gdzieś w starym, pożółkłym już zeszycie. Sernik połączony z ciemnym ciastem. Zawsze się udaje, dlatego polecam nawet tym niewprawionym w pieczeniu. SKŁADNIKI Ciasto: 1 1/2 szklanki maki 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 4 jajka 5 łyżek wody Masa serowa: 50 dag sera 4 jajka  szklanka cukru

W kuchennym oknie Ewy
Kruche babeczki z budyniem i owocami 316

słodkie babeczki z budyniem i ulubionymi owocami. Idealne na imprezę ale także gdy dopadnie nas ochota na coś małego i słodkiego. składniki: kruche ciasto 1,5 szklanki maki pszennej 1 szklanka mąki krupaczatki 0,5 szklanki cukru pudru 2 żółtka  200 g zimnego masła dodatki duży budyń waniliowy na 3/4 l mleka + cukier i mleko do ugotowania dowolne

Monia miesza i gotuje
Miękkie pierniczki 400

kostki masła 1 szklanka miodu 2/3 szklanki l cukru pudru (140g ) 2 jajka 1 łyżka kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki maki (pół kg) Wykonanie : Masło , miód , cukier , kakao i przyprawę włożyć do garnka , podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się połączą a masło rozpuści . Wystudzić. Jajko lekko roztrzepać . Do miski przesiać mąkę

Malinowa Kawiarenka
Limonkowo-cytrynowe ciacho z maślanką i makiem 159

limonki 2 cytryny 3/4 szklanki cukru 200 g margaryny 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody 32 g cukru wanilinowego 2 jajka 3 łyżki maku suchego szczypta soli cukier puder Przygotowanie: Mąkę należy przesiać i połączyć z pozostałymi suchymi składnikami. Cytrusy dokładnie umyć. Zetrzeć ich skórki do miski z mąką lub do drugiej, do której

Karczma Honorietty
domowe paluchy drożdżowe z serem 412

składniki na ciasto: 300 g maki 22 g drożdży 30 g cukru 150 ml mleka, letniego 2 żółtka 40 g masła szczypta soli wykonanie: Drożdże mieszamy z cukrem oraz letnim mlekiem, dodajemy ok. 6 łyżek mąki, mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia na ok. 15 min. Gdy rozczyn urośnie dodajemy go do reszty mąki. Dodajemy żółtka, roztopione masło oraz sól

Domowy Smak Jedzenia
Mokhrakula....? 217

mający w sobie trochę coś z naleśnika i trochę z placka ziemniaczanego. Zapraszam wszystkich do wypróbowania tego przepisu. Składniki na jedną porcje 2 jajka szczypta sody około 150 gr maki tortowej około 100-120 ml wody 1 łyżka śmietany 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz do smaku 2 średnie ziemniaki 1/2 pomidora 1/2 papryki najlepiej czerwonej ( ja miałam żółtą ) kawałek

Gotowanie...to proste !
Faworki z piwem 160

tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.Gdy ciasto podczas zagniatania okaże się za rzadkie to dosypujemy maki ,a jeśli za gęste do dodajemy odrobinę śmietany. Ciasto dzielimy na mniejsze części.Wałkujemy dość cienko na stolnicy posypanej mąką,im cieńsze tym lepiej.Za pomocą radełka lub noża pniemy paski

Bajeczna Kuchnia
Babka drożdżowa 182

babkę piekę zawsze na święta Wielkanocne,jest bardzo smaczna i wilgotna. Składniki: 0,5 kilograma maki pszennej 3 żółtka 0,5 kostki margaryny 50 gram świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka 0,5 szklanki cukru 100 gram rodzynek Lukier: 150 gram cukru pudru  2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy

Bajeczna Kuchnia
Babka cytrynowa 219

Babka ma bardzo intensywny cytrynowy smak i aromat .Polecam na święta Wielkanocne. Składniki: 8 jajek 300 gram maki pszennej 350 gram cukru 1 kostka margaryny sok i skórka otarta z jednej cytryny 1 duży aromat cytrynowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia  Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady posypka cukrowa tłuszcz do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno,ucierając

Bajeczna Kuchnia
Wielkanocny baranek 147

święta piekę zawsze takie baranki z ciasta drożdżowego,są wspaniałą ozdoba stołu wielkanocnego. Składniki: 250 gram maki pszennej 2 żółtka 1/4 szklanka oleju 25 gram świeżych drożdży 0,5 szklanki letniego mleka 1/4 szklanki cukru 50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej Lukier do dekoracji: 1,5 szklanki cukru pudru 1 białko jajka sok z jednej cytryny Sposób przygotowania: Z drożdży

Bajeczna Kuchnia
Zajączek wielkanocny 145

Zajączek jest doskonałą ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 250 gram maki pszennej 2 żółtka 1/4 szklanka oleju 25 gram świeżych drożdży 0,5 szklanki letniego mleka 1/4 szklanki cukru 50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady lukier biały kolorowe perełki cukrowe Sposób przygotowania: Z drożdży,1 łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Gdy

Bajeczna Kuchnia
Babeczki drożdżowe do koszyczka 184

Takie małe fikuśne babeczki zawsze piekę do koszyczka wielkanocnego.Skórka pomarańczowa dodaje im doskonałego aromatu i smaku. Składniki: 250 gram maki pszennej 2 żółtka 1/4 szklanka oleju 25 gram świeżych drożdży 0,5 szklanki letniego mleka 1/4 szklanki cukru 50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej Lukier: 80 gram cukru pudru  2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka gorącej wody Dodatkowo

Bajeczna Kuchnia
Mazurek kajmakowy 207

Polecam smacznego i efektownego mazurka przełożonego dżemem i masą kajmakową.Nie wyobrażam sobie bez niego Świąt Wielkanocnych,musi być obowiązkowo. Składniki: Ciasto kruche: 0,5 kilograma maki pszennej kostka margaryny 150 gram cukru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 100 gram masy cukrowej lub marcepanowej kolorowe barwniki

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania