surówce ;) Składniki średnia kapusta pekińska 300 g suszonych grzybów shitake 3 dymki 250 ml rosołu z kury 4 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka maki kukurydzianej olej sezamowy Przygotowanie Grzyby zalałem wrzątkiem, moczyłem 30 minut. Odciąłem twarde ogonki. Kapustę umyłem, pokroiłem w paski. Oczyściłem dymki, posiekałem je, szczypior pokroiłem w długie paski
R'n'G Kitchenktóra wytwarza się przy robieniu soku z jabłek w sokowirówce. Osączyłam ją długo na sicie aż przestało zupełnie kapać. Pomyślałam ze szkoda wyrzucić taką fajną piankę jabłkową :) 1 szkl maki pszennej 1 szkl mąki krupczatki 3 żółtka 200 g masła 0,5 szkl cukru szczypta proszku do pieczenia jabłkowa pianka z kokosem 3 białka 600 g piany jabłkowej
Gotowanie jest łatweBezglutenowe, bez mleka, z jajkiem i oczywiście truskawkami oraz migdałami :) Bezglutenowe babeczki z truskawkami i migdałami 50 g orzechów laskowych 25 g płatków migdałowych + do posypania 125 g maki owsianej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia po 100 g cukru trzcinowego i margaryny bez mlecznej lub masła 1 jajko 8 pokrojonych na 4 części turskawek Orzechy i płatki migdałowe mielimy
Dzieje kuchennej Wiewióryskładniki na 1 biszkopt a potrzebujemy 2 szt: 110 g maki orkiszowej 25 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 3 jajka (osobno białka i żółtka) 1 szczypta soli opcjonalnie: 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, miksujemy do połączenia się. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę
Domowy Smak Jedzeniaugotowałam to masełkiem polałam, tymianku, pieprzu i kiełków brokuł dodałam. Takie pierożki z pasztetem smakują genialnie i wyglądają niebanalnie. Składniki: ciasto: 1 jajko, 250 g maki pszennej typ 500, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju rzepakowego, 50 g świeżego szpinaku (dwie garście), ponadto: 260 g pasztetu dworskiego, 50 g kiełków z brokułów, ziarenka kapary, masło klarowane, świeży tymianek
Moniki Smakołykisię lepić delikatnie, jeśli mocno dosypujemy po-trochu mąki z 1/4 szklanki. 2. Odrywamy kawałki i nakładamy albo całą truskawkę albo kawałki, zalepiamy i układamy na talerz wysypany maka. 3. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy od wypłynięcia przez 7-12 minut. 4. Podajemy jak u mnie z kefirem i rozgniecionymi truskawkami lub śmietana wymieszana z truskawkami i cukrem
Gotowanie...to proste !Ekstra szybkie, mięciutkie bułeczki pełne smaku. Są świeże następnego dni i naprawdę warto je upiec. Szybkie bułki ślimaki z pomidorowym pesto 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 400 g maki orkiszowej chlebowej łyżeczka soli łyżka cukru 220 g ciepłej wody 40 g oleju 30 g świeżych drożdży jajko, rozbełtane do posmarowania pesto pomidorowego wg tego przepisu Wszystkie składniki prócz jajka
Dzieje kuchennej Wiewióryszklanka orzechów nerkowca ½ szklanki orzechów brazylijskich 1 szklanka wiórków kokosowych 10 daktyli ½ szklanki soku z rokitnika 2 łyżki tahini 1 łyżka kurkumy do obtoczenia: wiórki kokosowe, mak, mielone orzechy Wykonanie Orzechy nerkowca i brazylijskie mielimy w młynku do kawy. Do daktyli (bez pestek) dodajemy sok z rokitnika i blendujemy na gładką masę. Orzechy mieszamy z daktylami, wiórkami kokosowymi
Apetyt na ZieloneSkładniki: 3 szklanki maki tortowej 1 margaryna palma 1 szklanka cukru 1 jajko 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 1/2 proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe 3 szklanki mleka 1 łyżka masła 600 g rabarbaru cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, jajko, żółtka, 3/4 szklanki cukru, margarynę, oraz
kgwjanczewoświeżym pieczywem. Smacznego :) SKŁADNIKI na 2 porcje 2 jaja 100 ml śmietany 75 gr ricotty 1 łyżka maki pszennej 2 łyżki startego parmezanu oliwa z oliwek sol, pieprz pomidorki PRZYGOTOWANIE Roztrzepujemy jaja, dodając stopniowo śmietanę, ricottę i mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Powstałą masę
La grande e la piccola cuocaWitajcie :) mam dzisiaj dla Was propozycję pysznych placków z maki z ciecierzycy z aromatycznym gulaszem drobiowym i mnóstwem warzyw. Danie proste w przygotowaniu, placki polecam osobom na diecie bezglutenowej. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 200 ml mleka 1 kopiasta szklanka mąki z ciecierzycy ja użyłam Incola 1/2 łyżeczki soli 2 jajka do smażenia olej słonecznikowy 2 piersi z kurczaka 4 duże
Sama słodycz i szczypta chiliPanowie czyli Syncio i Małżon, ja też podjadłam odrobinę. Polecam szczególnie na upalne dni ponieważ ciacho musi mieszkać w lodówce :) Tarta kakaowa z musem truskawkowo-rabarbarowym ciasto: 300 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyzka kakao 100 g cukru 100 g margaryny 2 żółtka 1 łyżka śmietany Z powyższych składników zagniatamy zwarte ciasto. Ciastem wylepiamy wysmarowana masłem
Dzieje kuchennej WiewióryOkazja stał się Dzień mamy i siatka truskawek do zagospodarowania. Przepis jest pyszny, prosty i sprawdzony, więc naprawdę polecam. Składniki (na dwie blachy pasztetowe lub jedna kwadratową): 500 g maki pszennej ok 100 g cukru pudru kostka masła 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki jogurtu waniliowego ok 70 dag truskawek pokrojonych na pół
Kuchnia po mojemunazwy idealnie pasja do tego ciasta. Jest pyszne i nadaje się na każdą okazję ... jak i bez okazji :) Polecam! Pani Walewska Składniki: około 3 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki maki ziemniaczanej, około 2 szklanki cukru, 250 g margaryny, 250 g masła, 8 jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3-4 łyżki śmietany 18%, 2 1/2 szklanki mleka, opakowanie cukru waniliowego
paapilotkaamielonych orzechów włoskich 5 dag, wiórek kokosowych 5 dag. rodzynek Składniki na masę: 2 puszki brzoskwiń 3 łyżki cukru 1 szklanka wody 2 duże budynie śmietankowe 1 łyżka maki pszennej 5 żółtek 1 kostka masła 3 paczki delicji brzoskwiniowych pół szklanki naparu kawy 2 galaretki brzoskwiniowe WYKONANIE Przygotowanie ciasta: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka, a następnie pozostałe składniki
W kuchennym oknie Ewy