mak - 12131 przepisów (strona:513/809)

Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym 141

500g żołądków drobiowych 1-2 marchewki 1-2 pietruszki pół pora kawałeczek selera kilka ziarenek czarnego pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego listek laurowy 1 łyżka masła czubata łyżka maki 2 łyżeczki chrzanu (lub do smaku) sól, pieprz cukier Przygotowanie :  Ugotować żołądki : Żołądki dokładnie umyć i oczyścić, włożyć do garnka. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę i pietruszkę

Codzienne Gotowanie
TORT Z KREMEM ŚMIETANOWYM 152

serka mascarpone.  Nie jest idealny bo nie mam zdolności ani cierpliwości do dekoracji tortów ale był pyszny :)   Składniki na biszkopt: * 5 jajek * 1 szklanka cukru * 1 szklanka maki * 2 łyżki mąki ziemniaczanej *2 łyżeczki proszku do pieczenia *2-3 łyżki wody *2 łyżki kakao Składniki na krem: * 2 śmietany kremówki 36% duże * serki mascarpone po 120g * cukier puder

Zrób to smacznie
Chałwa sezamowa z miodem 137

inaczej, ale niemniej pysznie. Chałwa, bo o niej mowa, to jeden z najstarszych deserów wywodzący się z Turcji. Odmian chałwy jest bardzo dużo. Można ją przygotowywać z sezamu, słonecznika, maku, a także marchwi. Najczęstszym słodzikiem do chałwy jest karmel, a ja dzisiaj proponuję Wam chałwę sezamową z miodem. Jest bardzo słodka, o charakterystycznym lekko ostrym smaku miodu. Nie przyćmiewa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową 244

margarynę i zmielone orzechy.  Ciasto orzechowe pieczemy w dużej prostokątnej blaszce  ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik: 1 kg białego sera 8 jajek 1 łyżka maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej   200 g margaryny 450 g cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku

Pyszności Słodkości
Tort Szwarcwaldzki 164

lubię, lekkie, delikatnie nasączone alkoholem i nie za słodkie. Ten torcik będzie gościł u mnie częściej ;) Na tortownicę o śr. 24 cm Biszkopt kakaowy rzucany: 5 jajek 2/3 szkl maki pszennej najlepiej tortowej 3/4 szkl cukru 3 i 1/2 czubate łyżki ciemnego kakao 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stop

Gotowanie...to proste !
Ciasteczka owsiane migdałowe 131

niecałe 2 dni... Uważajcie! uzależniają ;) 200  miękkiego masła lub margaryny 1/3 szkl domowego cukru waniliowego 1/4 szkl cukru brązowego 2 jajka 1 szkl mąki graham Młynomag 2 łyżki maki pszennej luksusowej Młynomag 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 szkl płatków owsianych pełnoziarnistych Cenos 1/2 szkl siekanych migdałów 1/3 szkl łuskanego słonecznika Masło i cukier

Smakołyki Asi
Zakręcony chlebek czekoladowy 123

ciepłej wody  60 g masła w temperaturze pokojowej  1 jajko w temperaturze pokojowej  1 łyżeczka soli  50 g cukru  360 g maki  7 g drożdży  2 łyżki kremu czekoladowego  1 łyżka siemienia lnianego, mielonego (pominęłam) Do dużej miski wsypać wszystkie składniki, poza kremem czekoladowym i siemieniem lnianym. Przy pomocy miksera wrobić elastyczne

Moje domowe kucharzenie
Bułki z kawałkami czekolady 154

części, a potem każdą część na kolejne dwie. Z każdego kawałka zwinąć bułeczki i ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 50 g maki wymieszać z wodą. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Włożyć do woreczka foliowego z uciętym rożkiem lub szprycy  i na każdej bułce zrobić z ciasta krzyż. Piec

O kuchni z uczuciem
Ciasto kruche z kokosem 131

zapraszam na  pyszne kruche ciasto z kokosem i powidłami. Przepis godny polecania. Jego zaletą jest smak i szybki sposób przygotowania. SKŁADNIKI Ciasto: 250 g margaryny 1, 5 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki mąki krupczatki 3.4 szklanki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy starta skórka z jednej cytryny Masa kokosowa 5 białek

W kuchennym oknie Ewy
jabłecznik z bitą śmietaną 179

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciasto biszkoptowe: 60 g mąki orkiszowej 25 g maki ziemniaczanej 90 g cukru 3 jajka wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy

Domowy Smak Jedzenia
Omlet biszkoptowy wg Aleex 104

przygotowaniu. Porcja była spora, więc zjedliśmy omlet razem. Niedziela, śniadanie wspólne z synem, kawa, konfitura wiśniowa, pyszny omlet – to recepta na udany dzień. Składniki: • 4 jajka • 4 łyżki maki pszennej • 1 cukier waniliowy • szczypta soli • 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania: 1. Oddzielić białka od żółtek. Przygotować cukier waniliowy. 2. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę na najwyższych obrotach

W mojej kuchni
Sałata rzymska z roszponką wg Aleex 111

szczeblach kariery, dom i wreszcie dziecko. Ale w chwili narodzin ich córki, dla której zaplanowali już wszystko, łącznie ze studiami na Harwardzie, ich skomplikowana układanka rozpada się w drobny mak. Dziewczynka to „dziecko gorszego Boga”, muminek, Dar Pana – czyli dziecko z zespołem Downa w najcięższej jego odmianie. Już w luksusowej klinice rodzice doświadczają skrajnych uczuć: od odrzucenia i zaprzeczenia

W mojej kuchni
Langosze wg Aleex 151

langoszy pasują także słodkie dodatki. Tym razem podałam je z konfiturą wiśniową, ale sprawdziłam również wersję na ostro – z sosem czosnkowym. Obie są znakomite. Polecam. Składniki: • 40 dkg maki • 1 szklanka letniego mleka • 3 dkg drożdży • 1 łyżeczka cukru • 1-2 łyżki oleju • 2 ziemniaki • sól Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki ugotować i utłuc, aż powstanie puree. 2. W misce wymieszać

W mojej kuchni
Biszkopt Rzucany Kakaowy 122

Prosty przepis na biszkopt rzucany, ale tym razem kakaowy :) Składniki na tortownice o śred 24 cm 5 jajek 2/3 szkl maki pszennej najlepiej tortowej 3/4 szkl cukru 3 i 1/2 czubate łyżki ciemnego kakao 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stop. 2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy

Gotowanie...to proste !
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami 161

Rodzinka się nimi zajadała aż uszy się trzęsły ;) Krokiety podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice. Na 5 dużych krokietów: Ciasto ziemniaczane: 700 g ugotowanych ziemniaków jajko czubata łyżka maki pszennej czubata łyżka mąki ziemniaczanej Farsz: 300 g pieczarek mała cebula 2 plastry żółtego sera sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierki olej do smażenia Farsz: Pieczarki oczyścić

Smakołyki Asi