przygotowania: 30-40 minut ilość porcji: ok 20 pierożków dużych lub 30 małych SKŁADNIKI Ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 1 szklanka mąki z tapioki 0,5 szklanki maki owsianej 1- 1,5 szklanka wrzącej wody 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki gumy ksantanowej Nadzienie wegetarianskie: 1 kostka tofu 1 łyżka oliwy do smażenia
Lajtkraft food intolerancemasła + odrobina soli (ewentualnie masło solone) 75g cukru 90g masła orzechowego (użyłam z kawałkami orzeszków) 1 jajko (małe) 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego/śmietankowego 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 80g maki pszennej 20g płatków zbożowych/owsianych 50g czekolady (użyłam nadziewanej) Dodatkowo: M&M'sy Masło z cukrem utrzeć do puszystości. Dodać masło orzechowe, jajko i po wymieszaniu - aromat waniliowy/śmietankowy. Następnie
Di gotujemajeranku ząbek czosnku 2-3 łyżki bułki tartej Ponadto: mąka do obtoczenia pulpetów łyżka "jarzynki" Sos: pęczek posiekanego koperku 1 szkl mleka 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki maki pszennej pieprz do smaku Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć i dodać do mięsa. Dodać jajko, majeranek, posiekany czosnek i tyle bułki tartej aby łatwo można formować pulpeciki. Masę
Smakołyki Asijajko + 1 żółtko 1½ łyżeczka soli 500 – 550 g pszennej mąki Dodatkowo rozmącone jajko do posmarowania 2 łyżki nasion do posypania, u mnie sezam biały i czarny oraz mak Rozpuść drożdże w wodzie razem z miodem. Dodaj mąkę i zacznij zarabiać ciasto. Dodaj oliwę, zagnieć, a na końcu dodaj jajka i sól. Zagniataj ciasto przez około 10 minut. Ciasto
codojedzeniaZaczyn: 65 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 45 g wody 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego. Ciasto właściwe: 365 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 20 g maki żytniej typ 2000 250 g wody łyżeczka soli cały zaczyn Składniki na zaczyn łączymy ze sobą w misce. Nie wyrabiamy jakoś dokładnie, tylko mieszamy łyżką do połączenia się. Zawijamy miskę folią spożywczą
Marder&Marder Manufacturesię rozpisywała - to ciasto dla osób, które muszą zrobić coś na jutro, a jutro nie będą mieli czasu. Lepiej tego nie mogłam ująć. Składniki: ciasto 300 g maki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 140 g masła miękkiego 1 jajko 2 łyżki miodu szczypta soli krem 1 budyń śmietankowy 350 ml mleka
Niezły Młyneksztuk 3/4 szklanki mielonych migdałów lub zmielonych płatków migdałów 1/2 szklanki mąki ryżowej (ewentualnie pszennej) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka płatków owsianych (dla wersji bez maki wybrać bezglutenowe)1/2 szklanki wiórków kokosowych 100 g mieszanki bakalii ( wg uznania: żurawina, rodzynki, daktyle, śliwki suszone, morele suszone) 80 g masła lub oleju kokosowego 3 łyżki miodu ( lub mniej, jeśli wolicie mniej
Calzonella.comłabędzi. Jedynym warunkiem zrobienia ciastek na kształt łabędzi jest to aby ciasto dało się łatwo rozwałkować. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 3 blach ciastek łabędzi 500 g maki pszennej 120 g cukru pudru 100 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej 1 jajko całe 2 żółtka 1/2 szklanki mleka ( 125ml) 2 łyżeczki amoniaku (14 g) 2 łyżeczki cukru
Uwaga Babcia GotujeSezon na szparagi rozpoczęty. Proponujemy w chrupiącej panierce. Składniki pęczek zielonych szparagów 2 jajka pół szklanki maki Panierka : szklanka bułki tartej pół szklanki startego parmezanu sól pieprz oraz olej Przygotowanie Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Blaszkę lekko spryskałem olejem. W dużej misce wymieszałem starty parmezan i bułkę tartą, doprawiłem solą i pieprzem. Odstawiłem. Szparagi umyłem, oczyściłem
R'n'G Kitchenteż sprawdzą się na kolację, przystawkę – na ciepło lub na zimno. Gorąco polecam i życzę smacznego. Dla tych co lubią ryby… i nie tylko polecam również: - Łososia w maku - Smażone filety z gładzicy - Tartę z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną - Szaszłyki z łososia - Kotlety siekane z łososia - Dorsza w panierce sezamowej - Rybę po grecku - Łososia pieczonego w niskiej temperaturze
mojewypiekiinietylkoUwielbiam jabłeczniki, a w takim wydaniu to po prostu ubóstwiam ;) Składniki na tortownicę 24 2 1/2 szkl maki tortowej 1/2 kostki margaryny 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru 2-3 łyżki śmietany 4 żółtka 6 dużych jabłek Pianka: 4 białka, 2/3 szkl cukru, 1 budyń wanil. lub śmiet. bez cukru 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto
Gotowanie...to proste !Składniki : 3 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki cukru 3 jajka
Sama słodycz i szczypta chiliżółtka - 4 szt białka - 4 szt gorąca woda -30 ml cukier -3/4 szkl cukier waniliowy - 2 łyżeczki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka maka pszenna - 3/4 szkl mąka ziemniaczana - 1/4 szkl skórka otarta z cytryny KREM: budyń waniliowy - 2 op mleko - 500 ml cukier -1/2 szkl masło - 250 g cytryna -2-3 łyżki barwnik spożywczy żółty Żółtka ubić
Camilla w kuchniopcjonalnie - bazylia oregano do pizzy Krok 1 Do miseczki wlewamy szklankę ciepłej wody, dodajemy pokruszone drożdże i ksylitol. Składniki mieszamy do rozpuszczenia, wsypujemy 3 łyżki maki , mieszamy do połączenia i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Po 15 minutach dodajemy resztę mąki i ciepła wodę , szczyptę soli i oliwę z oliwek. Zagniatamy ciasto kolo 10 minut
Różowa kuchniaspróbujcie, bo naprawdę warto - jestem dumna z tego przepisu. Od dawna lubię motto: "nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło". (Tortownica o średnicy 16 cm) 200g maki pszennej 100g cukru 250g margaryny 20g kakao 1 jajko 1-2 łyżki likieru orzechowego/toffi (opcjonalnie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 banan 3 łyżki płatków owsianych (użyłam
Di gotuje