mak - 12131 przepisów (strona:508/809)

Paszteciki z ciasta francuskiego z kiełbasą 261

tego wystarczy podać sałatkę i gotowe!!!   1 opakowanie ciasta francuskiego 4-6 surowych kiełbasek (chociaż niekoniecznie, możecie użyć Waszych ulubionych) 1 jajko do posypania: kminek, mak, siemię lniane, sezam, czarnuszka, lub to co chcecie     Jajko rozbełtać z odrobiną wody i posmarować nim ciasto, na dłuższym brzegu ułożyć kiełbaski  i zawinąć w rulon. Następnie

Jadło i czytadło
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 132

świeżej trawy. Nieopodal jest mały staw w którym pływa mnóstwo ohydnych żab. Łąka mieni się różnymi kolorami. Spośród zielonej trawy wychylają się różnokolorowe kwiaty: białe stokrotki, żółte kaczeńce, chabry, maki i takie długie, fioletowe kwiatki, które wystają wysoko ponad trawę. Trawa sięga mi za kolana, a rosnące w niej pokrzywy czasem parzą małe nóżki. To zupełnie w niczym nie przeszkadza

Wędrówki po kuchni
Słodkie środy - Drożdżowe ślimaki z truskawkami 130

dnia Dziecka i niech każdy dzień dla naszych milusińskich będzie tak cudowny. Pamiętajmy, że nie tylko w dzień Dziecka nasze dzieci są dziećmi :) Drożdżowe ślimaki z truskawkami SKŁADNIKI : 500g maki pszennej typ 500 22g drożdży jajko 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli około 200ml gorącej wody dżem truskawkowy bądź konfitura do posmarowania olej do posmarowania ciasta cukier puder do oprószenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Racuszki bananowe 200

Składniki 1 szklanka maki krupczatki 200 ml jogurtu naturalnego 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 banany Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać jogurt, jajka, … Czytaj dalej Racuszki bananowe

czarrna od kuchni
Pełnoziarniste calzone z oscypkiem 170

czerwona 100 gram suszonej żurawiny ketchup łagodny WOM Parczew 1 jajko Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól oraz olej, drożdże rozrabiamy w letniej wodzie, wlewamy do maki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość. Oscypka kroimy na małe kawałki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, kiełbasę kroimy w pół plastry

Bajeczna Kuchnia
MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA, SCHABOWY Z KOŚCIĄ I MŁODE ZIEMNIAKI 173

całość jeszcze chwilę na lekko złoty kolor.  Gdy kapusta będzie miękka odlej z niej cześć wody (około połowę).  Do podsmażonego boczku dodaj 1 łyżkę masła, 2 łyżki maki i 2 łyżki wody z gotowania kapusty i przesmaż całość przez chwilę. Następnie przerzuć zawartość patelni do kapusty, zamieszaj dokładnie i zagotuj. Na koniec dorzuć posiekany koperek, wymieszaj.  Kapustę

Słodko-Słony Świat Ilony
CIASTO MIESZANE WIDELCEM Z RABARBAREM 185

stopni na 55 minut.Jak zrobic kruszonkę- mąkę zagnieść z margaryną ,cukrem i smalcem ,krusząc na małe kawałeczki palcami,taką kruszonką posypujemy ciasto.Zamiast owoców możemy użyć pokruszonego twarogu lub maku z bakaliami.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Jogurtowe gofry 184

zagryzamy dużą ilością świeżych truskawek i biegniemy z kocykami na trawkę.  Składniki:  400 g jogurtu naturalnego 3 jajka 3 łyżki oleju 2 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  50 g cukru trzcinowego małe opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli trochę tłuszczu do nasmarowania gofrownicy  i cukier puder do oprószenia gofrów

Niezły Młynek
Ciasto na białkach z brzoskwiniami 144

białka były w temperaturze pokojowej. (Ciepłe białko po ubiciu - będzie miało większą objętość niż wyjęte prosto z lodówki.) (2 małe keksówki) 6 białek 250g cukru 160g maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła/margaryny 2 brzoskwinie + mąka ziemniaczana Lukier: 2 łyżki mleka cukier puder Białka z 2 łyżkami cukru ubić na sztywną pianę. Resztę

Di gotuje
Sernik z jagodową frużeliną 204

Wielunia "Mój Ulubiony" - 250 g mascarpone - szklanka cukru pudru ( 250 ml ) - 200 g śmietanki 30% ( taka w kubeczku ) - 1 duża płaska łyżka mąki pszennej - 2 duże płaskie łyżki maki ziemniaczanej - 4 jajka - kilka kropel olejku waniliowego Spód : - 176 g ciasteczek Oreo (całe) - 36 g roztopionego masła Frużelina : - 300 g jagód u mnie mrożone - 5 dużych łyżek wody - 1 duża płaska

Wypieki Rene
Ciasto z kiwi i budyniem 153

proszku do pieczenia 25 dkg  mąki Masa budyniowa:   2 budynie smietankowe lub waniliowe 1 litr mleka cukier do smaku Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: kiwi  jabłka Wszystkie składniki na ciasto kruche wymieszać i wyrobić ciasto.Wyłożyć na blaszkę i upiec. Na upieczone i lekko przestudzone ciasto kruche

Moje domowe kucharzenie
Słonecznikowiec 160

dodatkiem kakao i posypane to wszystko również słonecznikiem. Pychota :) Inspiracja: klik Składniki ciasto czekoladowe: 300 g gorzkiej czekolady 190 g masła   6 jajek 160 g cukru 150 g maki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Studzimy. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodajemy

kruche babeczki
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem 150

smakują. Są bardzo smaczne, nam przypadły do gustu, młodemu również. Ser super pasuje tutaj do kaszy, do tego zeszklona cebulka. Polecam, bo naprawdę pyszne :)) Składniki ciasto: 500 g maki pszennej 1 żółtko ok 2 łyżki oleju woda (mocno ciepła) tyle ile zabierze ciasto sól Farsz: woreczek kaszy gryczanej (wcześniej ugotowanej) 250 g twarogu 3 większe cebule sól zioła pieprz masło

kruche babeczki
Ciasto Doroty 2 167

rozpuszczony budyń i wrzucamy wiśnie. Gotujemy do momentu, aż zgęstnieje i odstawiamy do wystudzenia. Ciasto kakaowe: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki maki pszennej 2-3 łyżki kakao Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty. Wlewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia

kruche babeczki
Kremówka 128

cukry. Gotujemy. Do miski dajemy pozostałe mleko, do którego dajemy żółtka, całe jajko i obie mąki. Miksujemy, żeby nie było grudek. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z makami i jajkami i gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do przestudzenia, jeszcze ciepły wykładamy na jeden płat ciasta. Przykrywamy następnym i wstawiamy do lodówki. U mnie kremówka przed podaniem w lodówce stała całą

kruche babeczki