mak - 12131 przepisów (strona:515/809)

Kajzerki 121

rodzince domową wersję kajzerek. Mówię Wam, są pyszne! Mięciutkie, puszyste, najlepsze tuż po wyjęciu z pieca. Polecam na śniadanko ;)     Składniki: (na ok. 15 sztuk)   750 g maki pszennej 2 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 14 g suchych drożdży 3/4 szkl mleka 3/4 szkl wody 1 jajko 2 łyżki oliwy     Przygotowanie:   Mąkę

Nastoletnie Wypiekanie
Sushi wielkanocne 152

Przepis na sushi publikowałam na blogu jakiś czas temu ---> tutaj Dodatkowo potrzebujemy kilka przepiórczych jajeczek, ogórka do zrobienia rączki koszyczka i ewentualnie małych kurczaczków do ozdoby :) Przygotowujemy tradycyjne maki, do których doczepiamy rączki z ogórka, ozdabiamy jajkiem i kurczakiem. Cudne koszyczki gotowe

Tradycyjna Kuchnia
Mazurek z masą kajmakową 183

mazurków.  U mnie od pewnego czasu króluje prosty, kajmakowy mazurek. Skoro wszystkim smakuje, powstał i w tym roku. Bardzo prosty i smaczny. SKŁADNIKI Na ciasto: 35 dag maki krupczatki 1 margaryna 2 żółtka szczypta soli 1 łyżka śmietany Masa: 1 puszka skondensowanego słodkiego  mleka  rodzynki , migdały dekoracyjna posypka czekolada WYKONANIE Mąkę na ciasto rozcieramy z margaryną, dodajemy

W kuchennym oknie Ewy
wielkanocna babka gotowana 227

Składniki: 25 dkg masła,lub margaryny w temperaturze pokojowej 6 jajek 30 dkg mąki kartoflanki 20 dkg maki pszennej 25 dkg cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ulubiony olejek zapachowy - wanilia, migdał, cytryna tłuszcz do wysmarowania formy Wymiary formy: średnica dna: 13 cm, średnica góry: 17 cm, wysokość: ok 17 cm, wysokość kominka: 13,5 cm Wykonanie

w mojej kuchni
Babka piwna 131

ciekawy... zasmakuje nie tylko panom :) Składniki: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 120g margaryny pół szklanki oleju łyżka octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 15g cukru waniliowego 3 szklanki maki tortowej szklanka jasnego piwa pils (w temperaturze pokojowej) na lukier: szklanka cukru pudru 2 łyżki soku jabłkowego łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania: Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Białka jajek ubijamy

Pyry na Gaz
Ciasteczka owsiano- kakaowe. 136

Świąt :) Składniki :  2,5 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 3 jajka 2 kopiaste łyżki miękkiego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka maki tortowej 1.5 łyżki gorzkiego kakao Gotowa polewa w kartoniku Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i masłem na puch, następnie dodać kakao, płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto

Sama słodycz i szczypta chili
Kulki mocy z rokitnikiem. Bomba witaminowa. 253

szkalnki orzechów brazylijskich 1 szklanka wiórków kokosowych 10 daktyli 1/2 szklanki soku z rokitnika (ja kupuję  TUTAJ )  2 łyżki tahini 1 łyżka kurkumy do obtoczenia: wiórki kokosowe, mak, mielone orzechy Wykonanie: Orzechy nerkowca i brazylijskie mielimy w młynku do kawy. Do daktyli (bez pestek) dodajemy sok z rokitnika i blendujemy na gładką masę. Orzechy mieszamy z daktylami, wiórkami

Apetyt na Zielone
Sernik chałwowy z porzeczkami 179

zniewalającym słodkim smaku chałwy, gdzie przełamaniem są czerwone porzeczki. Całość otulona kruchym   czekoladowym ciastem i udekorowana kajmakiem. Po prostu rewelacyjne i obłędne ciasto. Kruche ciasto: 150 g maki pszennej 100 g masła 82% 50 g cukru pudru 1,5 łyżeczki kakao 1 duże jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu (gęstego) 4 duże

VioletoweKucharzenie
Koszyk Wielkanocny 117

Składniki na zaczyn 1/2 szkl letniej wody 1/2 szkl letniego mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 30 gr drożdży Ciasto cały wyrośnięty zaczyn 5 łyżek cukru 500 gr maki pszennej 1/4 kostki masła lub margaryny lub 1/2 szkl oleju 1 całe jajko rozbełtane żółtko do posmarowania koszyka wykałaczki do połączenia elementów 1. Z letniej wody, letniego mleka, cukru, mąki

Gotowanie...to proste !
Złota rosa z pierniczkami 145

Składniki: 3/4 kostki margaryny palmy 4 łyżki cukru 3 żółtka 2 szklanki maki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z cytryny masa serowa 1 kg sera z wiaderka 2 budynie waniliowe 1 szklanka oleju rzepakowego 2 szklanki mleka 5 jajek 3/4 szklanki cukru sok z cytryny 3 białka 2 łyżki cukru 250 g pierników w czekoladzie Wykonanie

kgwjanczewo
Zakwas do żurku 100

maki żytniej  50 g mąki żytniej razowej 4 ząbki czosnku 6 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 600 ml  letniej wody Wszystkie składniki umieścić w naczyniu kamionkowym lub szklanym, czosnek przekroić,  .Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na 3-4 dni.  Kiedy zakwas zacznie pachnieć i pienić się, można spróbować kwaśność..  Przelać

Gotowanie jest łatwe
Ciasto na mleku przekładane (niezwykły sernik na zimno) 173

wielkim hitem.  Przypomina mi pyszny i niezwykły sernik na zimno. (Tortownica o średnicy 22 cm) Ciasto na mleku: 2 szklanki mleka 3 jajka 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki maki 2 łyżki masła 1/2 szklanki wiórek kokosowych Masa z serka: 400g serka waniliowego homogenizowanego 2-3 łyżeczki żelatyny Masa z bitej śmietany: 200 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru

Di gotuje
Granola w Proszku - Mega Zdrowa, Bez Cukru 129

owsianych ( u mnie pół na pół owsiane z orkiszowymi ) 125 g niesolonych orzechów mieszanych ( u mnie brazylijskie, macadamia , pistacje, pecan, nerkowce, włoskie, migdały) 50 g mieszanych nasion (u mnie mak niebieski, nasiona chia , len, słonecznik, dynia, sezam) 125 mieszanych suszonych owoców ( u mnie figi, żurawina, wiśnie , morele) - mogą być tez rodzynki sułtanki 1,5 łyżki kakao ( u mnie karob

Blondynka Gotuje
Warzywne samosy z pieca 405

minut. Po tym czasie dorzucamy groszek, dosalamy i dusimy aż wszystkie warzywa będą miękkie i płyn odparuje. Na koniec dodajemy posiekana kolendrę i mieszamy. ciasto: 2 szkl. maki pszennej 100 g masła po pół łyżeczki soli i proszku do pieczenia 3-5 łyżek jogurtu greckiego Mieszamy dokładnie jogurt, masło sól oraz proszek do pieczenia. Dosypujemy mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babeczki pikowane z mąką kokosową 120

pomimo iż są pyszne - to szkoda ich jeść.  (około 6 sztuk) 75g masła/margaryny 60g cukru 1 jajko (duże lub 2 małe) 2 łyżki mleka  60g maki pszennej 40g mąki kokosowej kilka kropel aromatu śmietankowego/waniliowego/kokosowego Dekoracja: masa cukrowa (biała) perełki cukrowe (srebrne) Mąkę pszenną i kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę utrzeć z cukrem

Di gotuje