mak - 12131 przepisów (strona:506/809)

Pierniczki leckerli 126

dojrzewanie zależy od warunków, w jakich są przechowywane. U nas leżą w nieogrzewanej spiżarce,  w koszyczku tylko lekko okryte papierem. Pora przedstawić przepis. Przygotowujemy: 500 g maki  350 g miodu  150 g cukru pudru 30 g migdałów 50 g skórki pomarańczowej smażonej/kandyzowanej 5 g sody oczyszczonej 20 g przyprawy do piernika trochę mleka do posmarowania ciastek

I tu będę miała takie te
Zawijane ciasteczka smalcuszki 136

podwójną porcję, było nas dużo, a ciastek wystarczało na wszystkie świąteczne dni i nawet dłużej. Wszyscy je lubimy do dzisiaj. Myślę, że wam też posmakują. Przygotujcie: - ok. 750 g maki tortowej + do podsypywania przy wałkowaniu - 400 g smalcu - 12 łyżek gęstej śmietany - 3 jajka - 20 g drożdży  - 1 łyżka proszku do pieczenia - 1 łyżka octu - 3 łyżki cukru

I tu będę miała takie te
"Chleba naszego poprzedniego..." 156

drożdży ok.120-150 g aktywnego zakwasu.  Obsypuję stolnicę mąką i delikatnie przekładam ciasto, najlepiej użyć silikonowej szpatułki, aby lekko zsunąć ciasto z miski.     Kiedy obrabiam cały kilogram maki, dzielę teraz ciasto na połowę.  Każdą część zawijając jak kopertę składam, potem delikatnie odwracam złożeniem w dół i przy użyciu szerszej łopatki formuję owalny bochenek.  W tym czasie

I tu będę miała takie te
Rosną, rosną, jak na drożdżach. Dzieci oraz baba BY MY BELOVED HUSBAND 158

odrobiną soli. Do lepkiej, już w miarę jednolitej masy wlewam po kilku minutach stopione masło, musi być przestudzone. Wytrwale wyrabiam kilka dobrych minut, staram się już nie dodawać maki, ew. maksymalnie dodam ze dwie łyżki. Wyrabiam aż coraz łatwiej odchodzi od naczynia. Dodaję rodzynki, wyrabiam jeszcze. Lekko je smaruję z wierzchu oliwą, by nie schło podczas wyrastania. Wyrasta przykryte

I tu będę miała takie te
"Odcienie miłości" A.Munro - osładzam prozę życia kanadyjskim torcikiem 127

Może zna go też pani Munro? Jeśli Wy chcecie go poznać przygotujcie: Na ciasto: - 150g mąki - 80g masła - szczypta soli - łyżka zimnej wody na masę: - 230g cukru pudru - 60g maki - 3 łyżki śmietany - 50g masła - 3 łyżki białego wina - 120g rodzynek - 60g orzechów włoskich - szczypta gałki muszkatołowej - szczypta soli - 5 goździków - 4 żółtka - 2 białka na polewę - tabliczka gorzkiej

I tu będę miała takie te
Tu ti tu rum tu - i tarta kokosowa do rodzinnej herbatki 153

odkładam na około pół godziny do lodówki. Przygotowuję składniki do wypełnienia tarty. Potrzebuję 3 jajka, 2 szklanki kokosowych wiórków, szklankę cukru,120g stopionego masła, łyżkę maki, średnią szczyptę amoniaku. Jednak zanim wszystko połączę, wyjmuję ciasto, wałkuję na pół centymetra, układam na 28 cm  formie do tarty, lekko wysmarowanej masłem. Nadmiar ciasta odcinam pozostawiając rant

I tu będę miała takie te
Bezglutenowe Placuszki W Trzech Odsłonach Z Truskawkami I Chią 141

wypróbowania przepisu :) Składniki na około 12 placuszków: 1/2 szkl mąki gryczanej 1/2 szkl mleka 1 czubata łyżeczka nasion chia (można pominąć i dodać w to miejsce 1 łyżkę maki grycz.) 2 łyżeczki ksylitolu do posłodzenia lub cukru pudru 1 całe jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 8-10 średnich truskawek Sos Truskawkowy: 3-4 łyżki jogurtu nat. parę truskawek

Gotowanie...to proste !
Ciasto cytrynowe z truskawkami 133

wbijamy jaja temp pokojowa.Dodajemy jogurt cytrynowy i wlewamy olej. Całość mieszamy łopatką( Ciasto jest dosyć geste, takie ma być nie przejmujcie się tym). Formę okrągłą silikonową smarujemy masłem, obsypujemy maka i przekładamy ciasto. Krok 3 Truskawki wcześniej przygotowane kładziemy na ciasto i lekko je wciskamy.Pieczemy 55 minut  w 170 stopniach. Można po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Jednak

Różowa kuchnia
TARTALETKI Z KREMEM MASCARPONE I OWOCAMI 303

serka mascarpone i dużo owoców to niebo w gębie dla każdego smakosza nie zbyt słodkich deserów! Idealne na lato ;) SKŁADNIKI (6 tartaletek): CIASTO: 100 g masła 200 g maki pszennej 100 g cukru pudru ok. 5 kropel olejku waniliowego 1 żółtko KREM: 200 ml śmietanki 30% (schłodzona) 250 g serka mascarpone (schłodzony) 3 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników

Calzonella.com
Zebra z truskawkami i coca colą. 103

formie śmiało można zabrać na działkę lub piknik, jest bardzo wygodne:) Zapraszam do wypróbowania a zainteresowanych foremkami PapilArt zapraszam na stronę internetową http://papilart.pl/ :) Składniki : 2 i 3/4 szklanki maki typ 550 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki oleju 1 szklanka coca coli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 2 łyżki kakao  2 łyżki mleka

Sama słodycz i szczypta chili
Tort czekoladowo waniliowy 149

zaskoczyć czymś swoja rodzinkę. Ja mam tak często lubię ich zaskakiwać i robić smakołyki , potem słyszę ach och hihi i wszyscy są zadowoleni. Składniki na biszkopt: jaja 6 szt maka pszenna 1 szklanka szczypta proszku do pieczenia ksylitol 3/4 szklanki   Masa czekoladowa i waniliowa:   - 4 jajka  - 1,5 szklanki ksylitolu -1,1/2 kostki masła

Różowa kuchnia
Chleb z naczynia 121

łyżeczka soli 1 ,5 łyżki oliwy 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 ,5  szkl. ciepłej wody – nie gorącej! Drożdże wkruszyć do naczynka, zasypać łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się drożdży. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn „ruszy”. Do miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę cieplej

Moje domowe kucharzenie
Chleb z garnka z jagodami goji w Czerwcowej Piekarni 204

świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody - nie gorącej! 1-2 garście suszonych jagód goji Drożdże wkruszyć do wysokiego kubka, zasypać łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn "ruszy". Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę cieplej wody, rozczyn

Grunt to przepis!
Najprostszy chleb pszenno- żytni - czerwcowa piekarnia 135

łyżki oliwy 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 szklanki. ciepłej wody – nie gorącej! Przygotowanie : Drożdże pokruszyć i wsypać do oddzielnego naczynka, zasypać łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się drożdży. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn „ruszy”. Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę

Proste Potrawy
Śródziemnomorskie kotlety ziemniaczane 182

pestek dyni (my użyliśmy tych z suszonych pomidorów) 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii (lub 1-1,5 łyżki suszonej) pół łyżeczki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka maki z ciecierzycy (lub innej) sól, pieprz Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki ostudzamy i ugniatamy. Pomidory suszone i oliwki kroimy w kosteczkę. Bazylię siekamy. Dodajemy do ziemniaków. Dodajemy oliwę, mąkę oraz przyprawy

Bananowe Pole