życzę. Ciasto bananowe z czekoladą: składniki: 2 banany 100 g gorzkiej czekolady (u mnie 85% kakao) 50 g orzechów laskowych 125 g brązowego cukru 3 jajka 80 g maki pszennej 100 g mąki orkiszowej 25 g miękkiego masła 2 łyżki białego rumu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem i solą. Dodajemy stopniowo mąki
Przysmaki Karolkigalaretka truskawkowa 1,5 szklanki wrzątku Śmietana 36% do dekoracji Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywna pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie kolejno dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia. Maki przesiewamy przez sito. Dodajemy partiami do masy i mieszamy silikonowa szpatułką. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Biszkopt pieczemy w 160*C przez
VioletoweKucharzenieSkładniki: 1 łyżka maki pszennej 1,5 łyżki ziemniaczanej 3 dag czekolady gorzkiej 45 g margaryny 3 łyżki cukru kryształ 1 żółtko 5 dag mielonych migdałów Przygotowanie: Czekoladę gorzką połamać na kawałki, stopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mąkę migdałową wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną oraz cukrem. Do produktów sypkich wlać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy
Ciastka - domowe słodkościdelikatny i wręcz rozpływa się w ustach! Koniecznie go wypróbujcie, naprawdę warto :) A tymczasem każdego częstuję wirtualnie kawałeczkiem tego pysznego ciacha :) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa: 1/2l śmietanki 30% 5 łyżek cukru pudru tabl. białej czekolady 100g wiórków kokosowych Do nasączenia
Smakołyki Asipodałam na talerzu Porcelana Bogucice "Filona" 250g miękkiej margaryny lub masła 2/3 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 4 jajka 150ml śmietany 18% 2 1/3 szkl maki pszennej 1,5 szkl jagód łyżka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Margarynę utrzeć z cukrami
Smakołyki AsiDziś będą małe babeczki :) Szybko się je robi i jeszcze szybciej znikają z talerza. Wypróbujcie sami :) Babeczka podana na talerzyku "Gloria" od Porcelany Bogucice. 1,75 szkl maki pszennej 2/3 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 szkl mleka 6 łyżek oleju 1/2 szkl jagód 100g
Smakołyki Asiminimalnymi zmianami). Moim zdaniem to fajny i smaczny pomysł na wykorzystanie marchewki. Z chęcią go wypróbowałam i śmiało mogę polecić. (25 sztuk, już złożonych ciasteczek) 225-230g maki pszennej 100g masła (użyłam margaryny z wanilią) 2 marchewki (dość duże) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 35g cukru pudru Dodatkowo: konfitura/dżem cukier puder do posypania ciastek Obrane i umyte marchewki
Di gotujeJakubiaka i mogłam z nim gotować. W trakcie przygotowania dania Tomek bardzo barwnie opowiadał nam o swoich podróżach i doświadczeniach kulinarnych. Dania które przygotowaliśmy na warsztatach to: pierogi z maki gryczanej z kaszą jaglaną i mielonym indykiem polane sosem grzybowym kopytka z pieczonej dyni podane z gulaszem z gęsich serc z boczniakami smażone filety z pstrąga i sałatki
Kulinarne przygody Gatityzalewie octowej trafiły na listę produktów tradycyjnych naszego województwa. Podobnie jak nadnotecka kapusta i ogórki kwaszone, ser kozi, salceson wiejski, papierówki w syropie czy strucla (strudel) z dodatkiem maku, sera czy jabłek. Nadnoteckie miody i miody pitne są cenione nie tylko w naszym regionie. Za naszą zachodnią granicą są bardzo popularne. Dużym zaskoczeniem, przyznaję, było odnalezienie na liście
Codzienna kuchnia niecodziennaWykonanie biszkoptu: Do misy wbijamy jaja i miksujemy na puch, dodając w międzyczasie ksylitol . Masa nam się potroi. Przesiewamy mąkę i dodajemy do jaj. Mieszamy łopatką drewnianą po dodaniu maki. Na końcu dodajemy błonnik kakaowy( kakao) i dalej mieszamy do połączenia składników. Przekładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy koło 10-12 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu
Różowa kuchniaciasta, jest miękkie i wilgotne, a przy tym wszystkim dziecinne proste do zrobienia, no i ten smak... ... ach, coś przepysznego! :) Ciasto: * starta na drobnych oczkach marchewka- 2 szklanki * maka pszenna- 1 szklanka * cukier trzcinowy- 1 szklanka * olej- 3/4 szklanki * jajka- 2 duże * orzechy włoskie- 5 szt. * pomarańcza- 1 szt. (tylko skórka) * soda oraz proszek do pieczenia- po 1 płaskiej
Kraina Miodem Płynącaprzepisów. Mój zapisany , gdzieś w starym, pożółkłym już zeszycie. Sernik połączony z ciemnym ciastem. Zawsze się udaje, dlatego polecam nawet tym niewprawionym w pieczeniu. SKŁADNIKI Ciasto: 1 1/2 szklanki maki 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 4 jajka 5 łyżek wody Masa serowa: 50 dag sera 4 jajka szklanka cukru
W kuchennym oknie Ewysłodkie babeczki z budyniem i ulubionymi owocami. Idealne na imprezę ale także gdy dopadnie nas ochota na coś małego i słodkiego. składniki: kruche ciasto 1,5 szklanki maki pszennej 1 szklanka mąki krupaczatki 0,5 szklanki cukru pudru 2 żółtka 200 g zimnego masła dodatki duży budyń waniliowy na 3/4 l mleka + cukier i mleko do ugotowania dowolne
Monia miesza i gotujelukru jest dużo i gdy wypływa on spomiędzy pierniczków :) Składniki: (na około 10 piernikowych choinek) Ciasto: 200 g płynnego miodu 125 g masła 150 g cukru 500 g maki pszennej 2 łyżki kakao 20 g przyprawy do piernika (lub 1,5 łyżki domowej przyprawy ) szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej Lukier królewski: 2 białka, schłodzone minimum 12 godzin
Nastoletnie Wypiekaniekostki masła 1 szklanka miodu 2/3 szklanki l cukru pudru (140g ) 2 jajka 1 łyżka kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki maki (pół kg) Wykonanie : Masło , miód , cukier , kakao i przyprawę włożyć do garnka , podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się połączą a masło rozpuści . Wystudzić. Jajko lekko roztrzepać . Do miski przesiać mąkę
Malinowa Kawiarenka