mak - 12131 przepisów (strona:533/809)

Pierogi z jagodami. 143

zagniatam elastyczne ciasto. (kiedy już składniki mam wymieszane, przekładam wtedy ciasto na stolnice)Jeśli ciasto jest za twarde to dolewam jeszcze odrobine wody a jeśli za rzadkie to odrobine maki. Kiedy ciasto jest gotowe kroje na mniejsze porcje i owijam foliowym woreczkiem, aby nie wyschło. Przygotowuje nadzienie; 30 dag jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru Jagody płucze

Radość kipiąca uśmiechem.
Naleśniki z serem i musem z czarnej porzeczki. 170

dorośli, więc pozostaje raz na jakiś czas je przygotować. A jeśli jeszcze do dyspozycji mamy sezonowe owoce z ogrodu mamy-  to tym bardziej ;-)     Składniki; 2 szkl, maki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 2 jajka 2 łyzki cukru   Odrobina oleju do smażenia.   Składniki ciasta na naleśniki należy ze sobą dokładnie wymieszać aby nie było

Radość kipiąca uśmiechem.
Szynka z papryka, selerem naciowym i jabłkiem. 148

Efekt - pyszne danie! Spróbujcie!   40 dag szynki wieprzowej bez kosci 1 cebula pół czerwonej papryki 5 łodyg selera naciowego 1 duże jabłko 6 pieczarek 1 marchewka kilka kaparów maka do panierowania przyprawa do gulaszu sól, pieprz 2 łyzki oleju   Mieso opłukać, pokroić w plastry, natrzeć przyprawa do gulaszu następnie opanierowac w mace i obsmazyc z obu stron

Radość kipiąca uśmiechem.
Sosik fasolkowy. 150

pełne "niechcenia" ;-) Zatem do dzieła! Składniki; ok pół kilograma fasolki szparagowej 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka w proszku, przyprawa uniwersalna 1 łyzka maki ziemniaczanej 1 szkl. smietany 18% 2 szkl. rosołu ( oczywiście może być tez woda gdy nie mamy rosołu) 2 łyzki oleju Fasolke myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na małe kawałki( około

Radość kipiąca uśmiechem.
Tartaletki z pieczarkami i suszonymi pomidorami. 132

postaci, czy to na słodko czy wytrawnie. Wygodne do zjedzenia, do trzymania ogólnie mówiąc - NAJ. Idealne na kolacje lub jako przekąska imprezowa ;-) To do dzieła!   składniki; 30 dag maki pszennej 1 jajko 20 dag masła lub margaryny 4 łyzki zimnej wody 1 łyzeczka soli   Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folie spożywczą i chłodzić najmniej pół godziny

Radość kipiąca uśmiechem.
Pulpety w sosie pieczarkowym. 162

wołowego 1 jajko 1 mała czerstwa bułka sól, pieprz 2 łyżki suszonych pomidorów ( przyprawa) 1 łyżka mąki olej 1 cebula   sos; 20 dag pieczarek przyprawa uniwersalna 1 łyżka maki pszennej sól, pieprz   Bułkę namoczyć w wodzie a kiedy będzie miekka odcisnąć. Cebule pokroić w drobną kostke i zrumienić na oleju. Mięso wymieszać dokładnie z przyprawami, jajkiem, cebulą

Radość kipiąca uśmiechem.
Kurs kuchni bałkańskiej i przepis na Gibanicę. 192

Gibanica. Mogłabym zjeść jej całą blachę. Nie dziwni mnie, że w kuchni bałkańskiej zajmuje honorowe miejsce. Słowo "gibanica" pochodzi od arabskiego gban - ser. Przepisy na gibanicę są różne: z makiem, wiśnią, kapustą, szpinakiem, dynią lub kaszą manną. Gibanicę w Serbi je się o każdej porze dnia i jest przekąską, którą można szybko zrobić, gdy mamy niespodziewanych gości. Gibanica

AZgotuj!
Półkruche ciasteczka guziczki 190

smaki - Ciasteczka z oczkiem Kocurkowa kuchnia babuni - Ciasteczka "ziarenka kawy" Moje domowe kucharzenie - Ciasteczka z białą czekoladą  Eksplozja smaku.es - Ciasteczka miodowe  Cafe Amaretto - Kawowe ciasteczka owsiane z makiem  Agnieszka Rec - Babeczki z różowym kremem i galaretką   Lili w kuchni - Boskie ciasteczka migdałowe

Grunt to przepis!
Dyniowe brioszki z makiem / powidlem czyli Niedzielne Sniadanie odc.64 156

szło i musiałam pomóc sobie dłońmi. Ciasto rosło w lodówce całą noc, rano szybko ociepliło się w leciutko nagrzanym piekarniku. Ładnie dały uformować się kształtne bułeczki. Dyniowe brioszki z makiem / powidłem 250 g purée z pieczonej dyni 35 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych drożdży instant) 100 ml ciepłego kefiru 380 g mąki tortowej 60 g cukru szczypta soli

Dzieje kuchennej Wiewióry
Maślane Rogale Śniadaniowe - Krok po kroku 145

koniec ciasta został pod spodem rogalika ! Kiedy wszystkie rogale mamy już zrobione, odstawiamy je do lekkiego napuszenia, a przed włożeniem do pieca smarujemy roztrzepanym jajkiem ( możemy tez posypać je makiem lub sezamem). Pieczemy około 20-25 min w 190 stopniach. Rogale wyśmienicie smakują z dżemem lub miodem, polecam i smacznego

Gotowanie...to proste !
Placki Ziemniaczane Na Bogato ! 156

tarce na małych oczkach pół laski kiełbasy dobrze uwędzonej ( ja kupuje zawsze wiejską tradycyjną ) kawałek boczku około 10-15 dkg dupka średniej cebuli 1 jajko 2-3 łyżki maki pszennej sól i pieprz do smaku natka pietruszki Zaczynamy od przesmażenia naszej kiełbaski z boczkiem, ale nie wysmażamy ich na skwarki, wytapiamy z nich po prostu zbędny tłuszcz. Następnie obieramy

Gotowanie...to proste !
Pierogi wegetariańskie z soczewicą i pieczarkami 186

dość dużo pieprzu cayane, żeby pierogi były ostre, ale jak ktoś woli wersję łagodniejszą może dodać mniej. Spróbujcie podsmażane w mojej wersji, ja takie uwielbiam najbardziej. Składniki: Ciasto: 500g maki pszennej 250 ml wody letniej 1 jajko łyżka oleju sól Farsz: 150g soczewicy 250ml bulionu kombu (opcjonalnie) 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 250g pieczarek 1 jajko

Apetyt na Zielone
Jabłecznik 207

lubię najbardziej, ponieważ wtedy dominuje wyraźny smak jabłek. Taki jabłecznik najlepszy latem z odmianą jabłka starej daty czyli Papierówka. Jesienią i zimą doskonały z Antonówką. SKŁADNIKI 3 szklanki maki 1 margaryna 1/4 szklanki cukru 5 żółtek 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wkład do jabłecznika: 1, 5 kg jabłek np. Antonówka 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki cynamonu WYKONANIE

W kuchennym oknie Ewy
jagodowa zupa mojej babci 153

dzieciństwa. Składniki  dla czterech osób 250 g jagód 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z ćwiartki cytryny 3 łyżki cukru sól Dodatkowo na kluski lane 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru  sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując

Miód i pieprz
mocno pachnący chleb na zakwasie z wędzonymi śliwkami 184

wyrobione ciasto  wkładamy do wyłożonych pergaminem foremek, napełniając je co najwyżej do połowy chlebowym( ponieważ jeszcze sporo urośnie). Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą( możemy wierzch chleba posypać makiem) i o dstawiamy w ciepłe miejsce, na cztery godziny do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i wkładamy chleb do piekarnika ( przy przenoszeniu uważamy, by ciasto

Miód i pieprz