ciasto - 162322 przepisów (strona:540/10822)

Królewiec 1186

Następne ciasto z kategorii "pysznych" . Królewiec to połączenie  ciasta kruchego miodowego z biszkoptem , które łączy pyszna masa budyniowa. Przygotowanie ciasta niestety zajmuje sporo czasu , gdyż każdy blat trzeba piec oddzielnie. Wiele przepisów widziałam , ale ten przykuł moją uwagę i nie żałuję ;) Ciasto rewelacja . Polecam. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 op. cukru waniliowego 16 g 6 łyżek cukru 4 łyżki(...)mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kruche: 2 ( niepełne szkl. mąki pszennej) 150 g margaryny 1 jajko 6 łyżek cukru 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa budyniowa: 2 i 1/2 szkl. mleka 250 g masła 1 op. cukru waniliowego 16 g 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej (zamiast mąki dałam

Słodkości i nie tylko
Ciasto czekoladowe z jabłkami - salceson 387

bardzo proste ciasto - szybko i łatwo można sobie takie zrobić. Jest mięciutkie, puszyste, wilgotne i czekoladowe czyli takie jakie najbardziej lubię. Piekłam je już wiele razy gdy nie chciało mi się piec nic innego, wymagającego więcej wysiłku. Już po kilku minutach wstawiamy blaszkę do pieca i niech się dzieje, niech rośnie, niech zapachem zapowiada jakie będzie pyszne :) ROZWIŃ I CZYTAJ

Smaczna Pyza
Serducho na przedwiośniu czyli ciasto gryczane z owocami 156

chyba trochę oszukują. Koniec zimy to czas porządnego przeglądu zamrażarki bo przecież od wiosny zaczną do niej trafiać nowe zapasy - te z poprzedniego roku trzeba koniecznie zużyć. Dziś do ciasta przydała się ostatnia, niewielka porcja zamrożonych jesienią śliwek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Ciasto miodowe z morelami 198

Zawsze je uwielbiałam choć rzadko trafiały do deserów czy dań bo najchętniej zjadam je po prostu same, na surowo. Tym razem kupiłam więcej żeby choć kilka móc wrzucić do ciasta. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Ciasto z kruszonki, z owocami późnego lata 288

trochę soczysty jednocześnie. Słodki i pyszny. A robi się go łatwo i szybko więc do dzieła ! Będzie smakował, zapewniam :) Pomysł zaczerpnęłam od Agnieszki , która poczęstowała mnie podobnym, pysznym ciastem kilka dni wcześniej :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Świąteczne ciasto z owocami - szarlotka świąteczna 223

Szarlotka to ciasto, o kawałek którego potrafi być u nas w domu kłótnia. Oczywiście o ten ostatni :D Mam nadzieję, że tym razem będzie inaczej bo obiecałam, że na święta też taką upiekę. Ta trochę świąteczna wersja jest pachnąca i pyszna. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Zobacz też przepis na inną, pyszną Szarlotkę , którą wszyscy pokochają i bardzo

Smaczna Pyza
Ciasto cukiniowo - czekoladowe 197

myślałam, że cukinię mogę wykorzystać na słodko aż do chwili, w której znalazłam przepis na to ciasto. Jest smaczne w środku wilgotne a na zewnątrz chrupiące. Składniki: - 250 g mąki pszennej - 50 g kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej - 120 g masła o temperaturze pokojowej - 170 g cukru kryształu

Zainspirowana w kuchni
Kubeczkowe ciasto jogurtowe 505

Lekkie, puszyste i szybkie ciasto jogurtowe, przygotowane na "kubeczki" :) Składniki: - 1 kubeczek jogurtu naturalnego (150 g ) - 3 kubeczki mąki - 2 i 1/2 kubeczka cukru - 3 jajka - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 kubeczek oleju roślinnego - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - cukier puder do posypania Przygotowanie: Składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie. Najpierw suche składniki: mąkę, proszek

Zainspirowana w kuchni
Jesienne ciasto 428

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Gdy tylko zobaczyłam przepis na to ciasto na blogu schokoladeinspirationen , od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Kojarzy mi się ono z jesienią oraz jej skarbami. Do oryginalnego przepisu dodałam jedynie suszone banany, które świetnie komponowały się

Fabryka pomysłów
Szparagi w cieście francuskim z sezamem 183

Post Szparagi w cieście francuskim z sezamem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Babka wielkanocna – jaką upiec na święta 2025? 10

nowoczesności – babka z niespodzianką Zacznijmy od przepisu, który z pewnością zachwyci nie tylko najmłodszych. Babka z niespodzianką to prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej, które łączy w sobie dwa rodzaje ciasta – jasne i kakaowe. Ale to nie wszystko! Jej wyjątkowość polega na tym, że po przekrojeniu ukazuje ukryty wzór w kształcie zajączków. To naprawdę robi wrażenie! Przygotowanie tej babki wymaga(...)nieco więcej czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy wynagradza wszystkie starania. Sekret tkwi w odpowiednim połączeniu dwóch rodzajów ciasta i precyzyjnym ułożeniu kakaowych zajączków. Ciasto jest wilgotne i puszyste, a dodatkowa warstwa marcepanu i słodkie dekoracje sprawiają, że babka wygląda jak prosto z najlepszej cukierni. Co więcej, przepis jest naprawdę przemyślany – jasne ciasto ma delikatny cytrynowy posmak, który świetnie

Smaki Na Talerzu
Kawowe ciasteczka z bezą i malinowym kremem! 16

kawowe ciasteczka z bezą i malinowym kremem są przepyszne! Połączenie kremu kawowego, malinowego, kruchego ciasta i chrupiącej bezy tworzy rozpływające się w ustach ciasteczka. Jak zrobić kruche ciasteczka z bezą? Aby przygotować kruche ciasteczka z bezą, najpierw zrób kruche ciasto i włóż je do lodówki. Następnie białko wymieszaj z cukrem pudrem na gładki lukier. Schłodzone kruche ciasto rozwałkuj i wykrój(...)lukru i piecz przez 12-15 minut. Co zrobić, aby ciasteczka zachowały kształt podczas pieczenia? Kluczem do upieczenia ładnych ciasteczek, które nie rozlewają się podczas pieczenia jest odpowiednie schłodzenie ciasta. Ciasto kruche przygotuj ze schłodzonego masła oraz nie wyrabiaj ciasta zbyt długo, aby nie ogrzać go dłońmi. Po wyrobieniu schłodź ciasto w lodówce lub w zamrażarce, a wykrojone ciasteczka również

Via Gusto
ciasto pijany Izydor 16

składniki na ciasto: 120 g orzechów włoskich, zmielonych 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru pudru 70 g mąki 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Masło miksujemy z cukrem a następnie dodajemy żółtka. Do puszystej masy dodajemy mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia oraz orzechami i miksujemy tylko(...)połączenia się składników. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok.23×33 cm wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 30 min. składniki na masę orzechową: 250 g zmielonych orzechów włoskich 125 ml mleka 100 g cukru 75 ml spirytusu wykonanie: Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto czekoladowe z dżemem pomarańczowym 71

wykorzystania dżemu, który od roku już mnie straszył. Termin ważności zbliżał się nieubłaganie, chciałam się w końcu pozbyć „problemu”. I pozbyłam, z pysznym efektem. Dżem powoduje, że ciasto jest po prostu bardziej wilgotne. Same pomarańcze są wyczuwalne w delikatny sposób, ale pewnie to i tak zależy od jakości dżemu, jakiego użyjecie. Dla podbicia smaku pomarańczy postanowiłam posypać ciasto(...)skórką kandyzowaną, która naprawdę zrobiła robotę. A płatki migdałów delikatnie chrupią. I polewa. To też ważny element tego ciasta. Niby nic takiego, a naprawdę dodaje mu więcej smaku. Zawsze zastanawiam się czy jest sens polewać tego typu ciasta i dodawać im więcej kaloryczności. No jakbym nie kombinowała, taka polewa ZAWSZE powoduje, że ciasto jest po prostu smaczniejsze. No nie przeskoczę

Kardamonovy
Ciasto z żurawiną i orzechową kruszonką 22

Pyszne ucierane ciasto ze świeżą żurawiną i obłędnie chrupiącą orzechową kruszonką:) Jeśli wypatrzycie gdzieś świeżą żurawinę ( ja swoją kupiłam na straganie, ale bywa też w marketach - jesień to sezon na nią ), zróbcie sobie jej zapasik, bo świeża żurawina świetnie się mrozi, więc w każdej chwili  możecie mieć na stole takie pyszne ciacho :) A jeżeli żurawina była zbierana przed pierwszymi(...)przymrozkami, wówczas nawet należy przemrozić ją w swoim zamrażalniku, aby pozbawić ją goryczki. Co do samego ciasta - jest puszyste, mięciutkie, podkręcone skórką z pomarańczy, która idealnie komponuje się z żurawiną, a kwaśny smak tej ostatniej świetnie równoważy słodycz ciasta i kruszonki. Niby zwykły ucieraniec, a jednak niezwykły :) Naprawdę trudno poprzestać na jednym kawałku. Bardzo polecam :) Wpis powstał przy współpracy

Opowieści z piekarnika

Proponowane wyszukiwania