mnie tradycyjnie imieninowe ciasto musi być z malinami . Inspiracja ze strony (klik) Składniki : Ciasto : 100g miękkiego masła pół szklanki cukru (110g) 3 żółtka 3/4 szklanki maki (130g) pół łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa malinowa: 2 galaretki malinowe 2 szklanki wrzącej wody 500g malin Masa śmietanowo - malinowa. 500ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru (lub więcej jeśli lubimy bardziej słodkie
Malinowa Kawiarenkasię ma w domu mak, to szybko można zrobić masę makową , w sumie można użyć gotowej masy z puszki lub dać inne nadzienie i będą pyszne bułeczki..Robiłam zdjęcia krok po kroku, ale przez przypadek kilka skasowałam..ale i tak widać co i jak.. 0,5 kg mąki 20 g świeżych drożdży 10 dkg cukru
Moje domowe kucharzenietabliczki gorzkiej czekolady (150g) 1 paczka miękkiego masła (250g) 1 szklanka cukru (220) 4 jajka - oddzielnie białka i żółtka czubata szklanka mąki pszennej (200g) 4 płaskie łyżki maki ziemniaczanej (40g) 4 łyżki kakao (35g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 500g wiśni wydrylowanych 2 łyżki mąki Na polewę 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/4 śmietany
Malinowa Kawiarenkawedług mnie najsmaczniejsze), no i wykombinowałam takie właśnie ciasto, które może nie jest jakimś epokowym odkryciem, ale smakuje wyśmienicie :) Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1 łyżka kakao Nadzienie: 750ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 – 2 łyżki cukru pudru 3 śmietan – fixy ½ tabliczki czekolady np. deserowej ½ kg truskawek Białka oddzielamy od żółtek. Białka
Smakowy Rająę”. Składniki (autorska wersja wegańska) pół kilograma twardych czereśni 150 g brązowego cukru 4 banany 150 ml mleka roślinnego 80-100 ml oleju roślinnego (użyłam ryżowego) 200 g maki pszennej Przygotowanie: Czereśnie umyć i wydrylować. Banany i mleko zblendować na gładka masę (ja to zrobiłam w kielichowym blenderze), dodać olej, cukier i mąkę jeśli wasz mikser to ogarnie, jeśli
greenscarfskradła moje serce. Jest zdrowa, pięknie się prezentuje i do tego ten smak... ach, jaką mieliśmy ucztę! Składniki na Quiche Lorraine ze szpinakiem i serem feta CIASTO: 200 g maki pszennej 100 g masła 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli NADZIENIE: 300 g szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 250 ml śmietanki do gotowania
Rozpustne gotowaniemąki pszennej, najlepiej tortowej 40 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 300 ml ciepłego mleka 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła szczypta soli jajko do posmarowania sezam lub mak do posypania Mąkę przesiewamy do sporej miski. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy połowę porcji mleka, dokładnie mieszamy. W mące robimy wgłębienie i wlewamy w nie rozczyn. Miskę przykrywamy
Rozpustne gotowanietuńczyka (u mnie pieczony w folii) 300 g kwaśnej śmietany 18 % 2 jajka 50 g drobno pokrojonego lub startego żółtego sera sól pieprz żółtko do posmarowania sezam lub mak do posypania (niekoniecznie) Cebule kroimy w kostkę smażymy na oliwie. Por kroimy na około 1 cm krążki, dodajemy do cebuli. Oczyszczone pieczarki kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy
Rozpustne gotowanierozpuści. W jeszcze ciepłej czekoladzie maczamy spody ciastek, studzimy, aż czekolada się zetnie. Gotowe ;) Z tego samego ciasta możemy również przygotować pyszne kruche poduszeczki z makiem
Rozpustne gotowanieDROŻDŻOWE: 800 g przesianej mąki tortowej 60 g świeżych drożdży 3 jajka 1/2 łyżeczki soli 3/4 szklanki ciepłego mleka 3/4 kostki margaryny (rozpuszczonej) 1 łyżka cukru 1 żółtko czarnuszka, mak, sezam, kminek lub zioła do posypania Grzyby myjemy, zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, a następnie solimy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Ugotowane grzyby
Rozpustne gotowaniewyłożonej papierem do pieczenia. Formę i resztę ciasta wkładamy do lodówki na 30 minut. NADZIENIE: 1,2 litra śmietany 18 % 180 g cukru ziarenka z 1 wanilii 4 łyżki maki 4 białka 250 g mrożonych owoców jagodowych (u mnie 150 g jagód i 100 g porzeczek-czarnych i czerwonych) cukier puder Piekarnik nagrzewamy do 170-175 stopni
Rozpustne gotowaniemąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego mleka 75 ml jogurtu naturalnego 75 ml podgrzanego oleju 1/2 łyżeczki soli żółtko do posmarowania mak, sezam, czarnuszka do posypania Drożdże rozcieramy z cukrem w mleku. Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie i wlewamy weń rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Rozpustne gotowaniemąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego mleka 75 ml jogurtu naturalnego 75 ml podgrzanego oleju 1/2 łyżeczki soli żółtko do posmarowania mak, sezam, czarnuszka do posypania NADZIENIE: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 6 łyżek masła Drożdże rozcieramy z cukrem w mleku. Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie
Rozpustne gotowanieszukałam po necie czegoś oryginalnego wg. mnie, i znalazłam na stronie Ewy Wachowicz. Ciasto muszę przyznać pyszne...Polecamy;) Składniki; 3 szklanki cukinii startej na tarce, 6 jajek, 3 szklanki maki, 2 szklanki cukru, cukier waniliowy, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka oleju, 2 łyżki kakao, 3 łyżeczki cynamonu, Wykonanie; Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy przesianą mąkę
Anioły w kuchniskładniki mokre 130 g roztopionego masła 2 jajka 170 ml jogurtu naturalnego dodatkowo 6 łyżeczek czekolady lub kremu czekoladowego 200 g truskawek kruszonka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki maki pszennej 25 g masła PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i mieszamy. Do drugiej miski wlewamy ostudzone roztopione masło, jogurt oraz wbijamy jajka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki