mak - 12131 przepisów (strona:554/809)

Mini naleśniki z jagodami wg N. Lawson 142

bazarku prosto z lasu. Już są!!! Więc dzielę się z Wami tym przepisem. Może ktoś z Was będzie miał ochotę.  Naleśniczki w mojej wersji są całe z maki orkiszowej.U Nigeli są z mąki pszennej. Polałam je gęstym sosem z soku z jagód, do których dodałam skrobię, żeby można było pobawić się jak artysta i pomalować coś na nich

AZgotuj!
Sernik czekoladowy z pomarańczą na makowym spodzie (ciasto bezglutenowe) 165

Świąteczny sernik. Gorzka czekolada i pomarańcza a spód z maku. Masa serowa: 500 gram sera trzykrotnie zmielonego  1 opakowanie serka mascarpone  4 jaja 3 łyżki mąki ziemniaczanej olejek pomarańczowy tabliczka gorzkiej 90% czekolady Lindt  1 łyżka kakao szklanka cukru trzcinowego Na spód: 400 gram masy makowej ( jedna mała puszka) 2 jaja 3 łyżki mielonych migdałów 50 gram

AZgotuj!
Gofry z żytniej razowej mąki - śniadanie 195

Pyszne razowe gofry z maki żytniej. Przyznam, że bałam się je robić. Wyobrażałam sobie jak lądują w koszu. Nie upieczona breja.  Ale widziałam na jednym z blogów, że wyszły z żytniej mąki. Ucieszyłam się jak dziecko, bo mam sporo żytnich mąk. Ciągle je kupuję nie pamiętając, że przecież mam. Ciasto wygląda śmiesznie. Jest szare jak popiół, ale pięknie się

AZgotuj!
Sernik z czereśniami 147

smakuje. Jest bardzo gorący. Czekam cierpliwie aż ostygnie.   2 sztuki sera w "kiełbasce" President 1 Activia 150 gram 3/4 szklanki cukru 6 żółtek+ 2 białka 3 łyżki maki ziemniaczanej 1 laska wanilii  tortownica wysmarowana masłem czereśnie Utrzeć żółtka z cukrem i wanilią, dodać activię oraz ser. Wymiesza . Dodać  mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Nastawić piekarnik na 160 stopni

AZgotuj!
Rosół dla chorego. Rosół na przeziębienia. 215

gdyby zdarzyło Wam się zachorować znalazłam w kuchni pruskiej bardzo stary przypis: Rosół dla chorego.  Nie odważyłabym się użyć gołębia. Ale ja podrasowałam ten przepis kluseczkami z maki gryczanej. Mąka gryczana zawiera rutynę, która dodatkowa pomogą w walce z przeziębieniami:)  Rutyna uszczelnia naczynia i nie trzeba faszerować się tabletkami. Do tego natka pietruszki pełna witaminy C .  Cytuję

AZgotuj!
Ciasto biszkopt z musem brzoskwiniowym 143

bliskich. Wspólnie spędzony czas w domu zaowocował  pysznym obiadem i deserem. Ciasto z musem brzoskwiniowym to debiut. Bardzo nam on smakował. Serdecznie polecamy! Składniki: Biszkopt - 5 jajek - szklanka maki tortowej - łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru Masa  -  0,75 ml mleka - 3 budynie waniliowe lub śmietankowe - 125g masła w kostce - masę można zastąpić gotowa masą karpatkową

Pan i Pani Smith w kuchni
Tort Czekoladowy 334

się udała i przede wszystkim bardzo smakowała.  Przepraszam za jakość zdjęć, wyjątkowo były robione  telefonem komórkowym w późnych godzinach nocnych. Składniki:     Biszkopt - 5 jajek - szklanka maki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki kakao Masa - tabliczka gorzkiej czekolady - 500 ml śmietanki kremówki 36% - 500 ml serka mascarpone - 2 łyżki kakao - łyżka cukru

Pan i Pani Smith w kuchni
Ptysie z pieczarkami 171

Zawsze można pójść na kompromis i połowę ptysi przygotować na słono a drugą połowę na słodko. Jaką Wy wersję wolicie..:)? Skła dniki: - 250 ml wody - 70g masła - 1 szklanka maki - 5 jajek - szczypta soli - 500g pieczarek - duża cebula - 2 łyżki masła do smażenia  Sposób przygotowania: Wodę i masło zagotowujemy.  Dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy

Pan i Pani Smith w kuchni
Tort kajmakowy 260

smaczny! Tradycyjnie, jak to bywa podczas wspólnego gotowania i pieczenia, trwała  bardzo burzliwa dyskusja dotycząca dekoracji tortu. Kompromisowy efekt końcowy przedstawiamy poniżej.  Składniki: Biszkopt - 5 jajek - szklanka maki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru Masa - 250 g serka mascarpone - 100 ml śmietany kremówki - 250g masy kajmakowej - 1 nakrętka wódki Poncz - 2/3 szklanki wody - kieliszek wódki

Pan i Pani Smith w kuchni
Grissini, czyli po naszemu paluszki chlebowe 220

Italii. U mnie nieco zdrowsza wersja, z przeważającą mąką pełnoziarnistą. Możecie je zawijać w szynkę parmeńską lub przyrządzić do nich sos. W ciekawszej wersji możecie je posypać przed pieczeniem makiem, sezamem, ziołami. Grissini - paluszki chlebowe Składniki: - 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 szklanka mąki pszennej (u mnie krupczatka) - 2 łyżeczki suchych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1 niecała szklanka letniej

Corner With Recipes
Słodkie środy - Domowy waniliowy budyń z czekoladą i malinami 183

Budyń podałam z czekoladą i sezonowymi owocami, trafiło na maliny ...  Domowy waniliowy budyń z czekoladą i malinami  SKŁADNIK: 900 ml mleka 3 duże żółtka 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżka cukru waniliowego (z )prawdziwa wanilia 250-300 g świeżych malin 1 łyżka tartej gorzkiej czekolady świeża mięta do dekorowania 3 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE: Do rondla wlewamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rogaliki drożdżowe z niespodzianką 120

opakowania instant , zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy do rozpuszczenia.  Do dużej misy wsypujemy mąkę i robimy w niej dołek . Wlewamy rozpuszczone drożdże w mleku i delikatnie mieszamy z maka i cukrem aby powstała zawiesina. Zostawiamy na 15 minut ( rozczyn powinien już pracować ) . Dodajemy resztę mleka ,wbijajmy jajo i dodajemy żółtka. Rozpuszczamy margarynę i dodajemy razem z pozostałym cukrem . Miksujemy

Różowa kuchnia
Pulpety w sosie pomidorowym 127

Proste i smaczny pomysł na szybki obiad. Składniki: 25 dag chudego mięsa wołowego, 1 jajko, 1 bułeczka, 30 dag pomidorów, ½ szklanki mleka, 1 łyżka maki, ziele angielskie, natka pietruszki. Wykonanie: Mięso zmielić, dodać żółtko, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, sól do smaku i posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wyrobić, dodać ubitą pianę i formować pulpety. Gotować w osolonej wodzie

Tradycyjna Kuchnia
Kokoski, Kokosanki,Kostka Kokosowa, czy Lemingtony? 608

drugiej misce i reszta tak jak w przepisie, czyli mąka z proszkiem do pieczenia, olej z wodą, mąka z proszkiem i do formy. A drugie identycznie tylko do maki z proszkiem dochodzi kakao. Gotowe ciasta wlane do keksówek wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 30 minut. Po tym czasie sprawdziłam wykałaczką stan upieczenia ciasta, było gotowe. Wiem

Blondynka Gotuje
CHLEBY Z ZIARNAMI 163

Składniki: 100 g mąki żytniej 850 g mąki pszennej pełnoziarnistej 80 g drożdży 1 l wody 1 łyżeczka soli szczypta cukru 4 łyżki oleju kokosowego słonecznik mak sezam   Wszystkie składniki( powinny być o temperaturze pokojowej) wrzucamy do miski, mieszamy mikserem lub wyrabiamy ręcznie ok 20 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy chleb urośnie przekładamy do foremek, posypujemy

harrisa