maczania w nim skórek chleba lub tostów. SKŁADNIKI na sos dla 2-4 osób: 2 duże bakłażana lub 3-4 mniejsze 1 czubata łyżka masła 1 kopiasta łyżka maki 220 ml mleka lub więcej 50 g startego sera z gatunku Romano np:włoski Parmezan lub Pecorino są łatwiej do kupienia 1 czubata łyżka serka kremowego typu Philadelphia szczypta gałki muszkatołowej
Sztuka gotowania w/g Samirymuffinki. Przepis na ciasto cytrynowe według Ewy Wachowicz ja wykorzystałam w inny sposób ;) Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 25 minut Skladniki: 3 jaja 120 g cukru 200 g maki pszennej 2 lyzeczki proszku do pieczenia ( dalam 1,5 ) 130 g jogurtu naturalnego 100 ml oleju z pestek z winogron ( uzylam rzepakowy ) skorka z cytryny ( ewentualnie esencja cytrynowa
Słodkości i nie tylkowzmocnieniu odporności naszego organizmu. Potrzebujemy: 1 kg malin 200 g cukru Maliny gotujemy wraz z cukrem, dopóki cukier się nie rozpuści, a także maliny nie rozpadną się w drobny mak. Następnie przecieramy powstałą malinową masę przez sito. Mus bez pestek ponownie zagotowujemy i taki bardzo gorący przelewamy do małych wyparzonych słoiczków, po czym zakręcamy je szybko i dokładnie, kładziemy
MamaOskarkapudru 3 żółtka masa serowa 1 kg sera białego (użyłam z wiaderka) 1,5 szklanki cukru 5 jajek 100 g masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej cukier waniliowy 1/2 szklanki rodzynek Wykonanie: Masło pokroić w kostkę,zagnieść szybko z wszystkimi składnikami. Podzielić na dwie części ,wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki
magiczna kuchnia Kasiwzmocnieniu odporności naszego organizmu. Potrzebujemy: 1 kg malin 200 g cukru Maliny gotujemy wraz z cukrem, dopóki cukier się nie rozpuści, a także maliny nie rozpadną się w drobny mak. Wystarczy około 15 minut. Bardzo gorący dżem przelewamy do małych wyparzonych słoiczków, po czym zakręcamy je szybko i dokładnie, kładziemy do góry dnem do czasu aż nie ostygną. Skomentuj
MamaOskarkanutą czosnku oraz ziemniaczki z koperkiem. składniki: 600 g filetów z ryby, u mnie morszczuk sól prowansalska sok z cytryny ciasto piwne 3/4 szklanki piwa 1 i 1/2 szklanki maki 1 jajko szczypta soli szczypta proszku do pieczenia Filety ryby jeśli są duże pokroić na mniejsze kawałki. Następnie oprószyć solą oraz skropić sokiem z cytryny, odstawić. Przygotować ciasto piwne. Wymieszać
Monia miesza i gotujeziarenkami chia. Piekę około 25 minut w temperaturze 190 stopni. Do przygotowania bułeczek wykorzystałam nasiona szałwii hiszpańskiej chia, które otrzymałam do testowania od firmy " MAKAR ". Swoim wyglądem ziarenka przypominają mak, natomiast zalane gorącą wodą mają konsystencję podobną do siemienia lnianego. Nasiona chia są źródłem wielu cennych witamin. Ze względu na swoje lecznicze właściwości polecane są szczególnie diabetykom, osobom cierpiącym
Tradycyjna kuchnia Kasibiała cebula, 3 ząbki czosnku, 1 jajko, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka masła, ponadto: pęczek szczypiorku, masło, mąka do podsypania, 1 łyżka oleju. Przygotowanie: Z maki, jajka, wody, z dodatkiem soli zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto na pierożki. Przekładamy do miseczki i przykrywamy talerzykiem. Bób gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli, odcedzamy, przelewamy zimną wodą
Moniki Smakołykipostanowiłam nie szukać idealnego przepisu, tylko w moim ulubionym biszkopcie mąkę pszenną postanowiłam zastąpić maką bezglutenową i powiem wam, że to był bardzo dobry pomysł. biszkopt 0,5 szkl maki bezglutenowej 6 jajek 0,5 szkl
Polska ZupaSkładniki: 30 dag maki kostka margaryny 10 dag cukru 2 żółtka szczypta soli Ponadto 2 galaretki ( kolory oraz smaki według uznania) owoce (dowolne) 250 ml. śmietany 30% Wykonanie: Wszystkie składniki łączmy ze sobą, zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 2 godziny do schłodzenia. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. i wyciskając krążki foremką do babeczek, wcześnie
kgwjanczewocebuli - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka pokrojonego drobno koperku (świeżego/mrożonego) - 2 łyżeczki płatków drożdżowych - 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka siemienia lnianego zmielonego - gotowa panierka z maki kukurydzianej (lub mąka kukurydziana) - odrobina bazylii - pół łyżeczki kurkumy - pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki - pieprz ziołowy - sól, pieprz - oliwa Przygotowanie: 1. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy
Bananowe Polewspaniały a może prosty. Nazwalam go po prostu keksem mojej mamy, bo ta nazwa mówi wszystko. Może nie jest to zdrowa propozycja, ale od święta proszę bardzo:) Składniki: 250g maki pszennej 250g cukry pudru 250g margaryny 5 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500g bakali (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa itd) 1 łyżeczka spirytusu lub octu
Apetyt na Zielonedomowe to domowe! Dużo zdrowsze i smaczniejsze :) Składniki: ½ szklanki mleka, 5 dag cukru, 5 dag maki ziemniaczanej, 2 łyżeczki kakao. Wykonanie: Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kakao i z ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, odstawić i mieszając wlać zawiesinę z mąki ziemniaczanej. Raz jeszcze zagotować, przestudzić i przelać do ozdobnych miseczek
Tradycyjna Kuchniaorzechami… Przygotowanie zajmuje dosłownie 10 minut. Ciasteczka umila nam słoneczne popołudnie. Podam je na otrzymanej od sklepu Rossi.pl kolorowej etażerce. 75 g orzechów włoskich 250 g maki pszennej 80 g cukru pudru 60 g cukru 5 łyżek mleka 1 łyżeczka olejku migdałowego 140 g margaryny Orzechy włoskie blendujemy na pył. Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier
VioletoweKucharzenielodówce. Proste w wykonaniu, wymaga jedynie odrobinę cierpliwości w rozwałkowywaniu placków. Wygląda elegancko i do tego zawsze się udaje. Ciasto 2 jajka 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżka amoniaku 1/2 kg mąki pszennej 1/2 kostki rozpuszczonej margaryny Jajka śmietanę i mąkę ziemniaczaną zmiksować, dodać 1 łyżkę amoniaku. Do pozostałych składników dodać zmiksowaną masę i zagnieść ciasto
Cynamonowe szczęście