składniki składniki suche * 1,5 szklanki mąki pszennej * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 szklanki cukru * 2 łyżeczki maku składniki mokre * 2 jajka * 2/3 szklanki mleka * 0,5 szklanki oleju * sok wyciśnięty z połowy cytryny dodatkowo * skórka pomarańczowa kandyzowana lub z syropu cukrowego Sposób wykonania W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie, w drugim mokre, następnie szybko połączyć składniki suche
Mix smakusoku) 300 ml śmietany kremówki 1 kostka gorzkiej czekolady bardzo dobrej jakości + foremka do tarty o średnicy 23 cm i głębokości 5 cm Przygotowanie: Herbatniki rozgnieć w drobny mak za pomocą okrągłego tłuczka, dodaj kakao, chocolate chips i masło lub zmiksuj wszystko w mikserze, aż powstaną ciemne, wilgotne i drobne jak piasek okruchy. Wylep nimi dno i boki tarty
Gotowanie to kochanieszczypta soli Drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru, 1,5 szklanki mąki. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka i jajko ucieramy z cukrem, dodajemy mak i cukier waniliowy, wcześniej przygotowany rozczyn, pozostałą część mąki i spirytus. Wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto zaczyna odstawać od dna odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie robimy kulki, nadziewamy marmoladą
Salonik smakówwody garść ziaren soi Wykonanie: Soja: Soje namoczyć w wodzie i odstawić na 2 godzinki, aż napęcznieje. Następnie ugotować, ale żeby nie była zbyt miękka. Ostudzić. Zaczyn: 1/2 szklanki maki pszennej 720 przesiać i dać do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, drożdże i szklankę wody letniej. Wymieszać i odstawić na jakieś 15 minut, aż zacznie pracować (trochę podrośnie). Ciasto: Resztę mąki
Moje pyszne gotowaniemąki żytniej pełnoziarnistej - 200 g margaryny PALMA firmy BIELMAR - 1 łyżka śmietany - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Szybko zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce przez 30 minut. MAK: - 1 puszka gotowej masy makowej - paczka bakalii - 100 ml koniaku - 4 krople zapachu pomarańczowego - 3 białka Bakalie zalej koniakiem i odstaw na 2 godziny aby się macerowały. Białka ubij
SMYKWKUCHNIjabłkowej, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, na środku robimy wgłębienie do którego wkruszamy drożdże i dodajemy 1 łyżkę cukru. Wlewamy mleko i dodajemy 100 g maki wymieszaną z kurkumą. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Dodajemy pozostałą cześć mąki, margarynę, cukier, jajo, imbir i wyrabiamy rękoma na pulchne, lśniące ciasto
Moniki Smakołykiłyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szkl. cukru 5 łyżek miodu 2 jajka 2 żółtka *** Biszkopt (proporcje zmniejszając o połowę, ciasto będzie cieńsze) 8 jaj 1 szkl. kartoflanki 1 szkl maki pszennej 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wody 2 łyżki oleju Masa orzechowa : 400g orzechów 150g masła 3 łyżki miodu 4 łyżki cukru Dodatkowo : 4 opakowań budyniu
Garnkowe fanaberieSkładniki: Ciasto: 2 szklanki maki 550 łyżka oliwy z oliwek łyżeczka soli 3/4 szklanki wody 10 g drożdży łyżeczka cukru Farsz: 500 g pieczarek 300 g kapusty kwaszonej cebulka łyżka masła 2 liski laurowe 3 ziela angielskie Dodatkowo: jajko Wykonanie: 1/2 szklanki mąki przesiać do miseczki, dać pokuszone drożdże, 1/2 szklanki letniej wody i łyżeczkę cukru. Wymieszać dokładnie
Moje pyszne gotowanieobiad lub jako gorącą przystawkę. Indyk w marynacie, pieczony z suszonymi śliwkami, podany z brzoskwiniami smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI 1,5 kg filetu z indyka 3 jajka 3 łyżki maki ziemniaczanej 3 ząbki czosnku majeranek 1 łyżka sosu sojowego pół łyżki majeranku pół łyżki słodkiej papryki pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu słoiczek suszonych pomidorów puszka brzoskwiń
W kuchennym oknie Ewydumna, że je takie ciasto. Nawet nagraliśmy filmik dziękczynny! Przepis znowu z najnowszej, wrześniowej KUCHNI :) 100 ml oleju 180 g cukru łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 jajka 250 g maki 50 g kakao po 1 łyżeczce sody i proszku
Dzieje kuchennej WiewióryJuż go gdzieś kiedyś widziałam ale przypomniał mi o nim post Wiosenki z Eksplozji Smaku. Upiekłam. Nie wyrósł jakoś bardzo ale zmieniłam proporcje maki i miałam przygody z prądem o których może kiedyś tu opowiem. Smaczny, lekko gliniasty i bardzo żytni, pachnący prawdziwym razowcem! Żytni chleb razowy z żeliwnego garnka 1 łyżka zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej
Dzieje kuchennej WiewióryWiedziałam, że się im nie oprę. Z maki gryczanej i jeszcze zawrotnie połączone z zieloniutkim awokado, bananem i orzechami! Przyznacie, że połączenie arcyciekawe. Częściowo zjedliśmy je w niedzielne popołudnie, a jeden babeczek trafił do Śniadaniówki Córciowej. Przepis pochodzi z bloga Marty (ach ja lubię tam zaglądać!!!), no i dzieciaki na ich punkcie zbzikowały :) 1/4 szklanki mąki
Dzieje kuchennej Wiewiórysłodki i nie za tłusty :) podpatrzony w Kalejdoskopie Kulinarnym. Ja upiekłam go z połowy porcji, w tortownicy o średnicy 20 cm. Rosyjski sernik "skubany" spód: 400 g maki pszennej 2 średnie jajka 250 g masła 2 szczypty soli 100 g cukru pudru 4 łyżki kakao 1 op. proszku do pieczenia
Dzieje kuchennej WiewióryMonopol, przy świetle świeczek (tak znowu mi wyłączyli prąd >.<) Dla rodziców najlepiej zrobić w prezencie domowe czekoladki. Uśmiech niezastąpiony. ;) Zamiast zwykłego makowca, miała być plecionka z makiem, coś jak wieniec, no, ale w wyniku pewnych nieprzewidzianych sytuacji (gdy po przecięciu wszystko Ci nagle zaczyna wypływać ze środka) najlepszym sposobem na uratowanie sytuacji, było upieczenie tego
More food, love and dreams