Taka ulepszona wersja tradycyjnych pierogów ruskich. Tym razem do farszu dodałam boczek i mocnej je przyprawiłam Pierogi babuni z boczkiem SKŁADNIKI: ciasto: 350 g maki pszennej kubek ciepłej wody łyżka oleju farsz: 4 duże ziemniaki 250g sera białego kilka plasterków boczku 1 cebula sól, pieprz, ostra papryka masełko i prażona cebula Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, jeszcze gorące
MarciochaKucharzyrazem z pierożkami mięsnymi SKŁADNIKI: noga kurczaka włoszczyzna (por, marchewka, seler, pietruszka, cebula, kapusta włoska) sól, ziarenka pieprzu, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryczka chili zielona pietruszka maka tortowa olej ciepła woda 2 białe surowe kiełbasy Umytego kurczaka włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą , dodać 1 łyżkę soli, wymieszać i odstawić na pół godziny. Po tym czasie zdjąć zebraną
MarciochaKucharzyZnane nam od dzieciństwa. Nawet nie wiem skąd się wziął przepis, może gdzieś tam zawsze był z tyłu głowy zapamiętany z babcinych czy maminych wypieków :-) Składniki: 280 g maki 200 g masła 200 g cukru pudru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 czubate łyżki kakao bakalie 1 kostka czekolady mlecznej
pieprzny smaczekświeżo ugotowany ziemniak. Aczkolwiek przyznaję się, ze tej metody nie wypróbowałam na żywym organizmie :) Jeśli chodzi o bakalie w serniku polecam sprawdzona metodę polegająca na sparzeniu, ostudzeniu i posypaniu maka pszenną. Dzięki temu nie opadną na dno. Biszkopt czyli ciasto mistrzów! Biszkopt charakteryzuje się lekkością i puszystości, której mogą pozazdrość mu inne wypieki. Aby biszkopt był delikatny i pulchny należy
Pyry na Gazlubię mak. Nawet jak wchodzi w zęby, lubię jego zapach jak gotuje się, lubię w nim rodzynki. Ogólnie ciężko mi było odejść od miski z gotowym nadzieniem, bo znacie to – „spróbuję jedną łyżeczkę, by wiedzieć czy czegoś nie dodać…”, „o wezmę jeszcze jedną bo nie jestem pewna…”, „kolejna nie zaszkodzi jest tego
Pink Envelopeżółtka 1 jajko 1/4 szklanki oleju (60ml) 4 dkg drożdży świeżych szczypta soli Opcjonalnie 2 garści rodzynek (ok 150g) Kruszonka: 1/4 kostki miękkiego masła (60g) 3/4 szklanki maki (140g) 1/2 szklanki cukru (110g) 3 łyżeczki cynamonu Wykonanie : Mleko lekko podgrzać , dodać 1-2 łyżki cukru , 2-3 łyżki mąki , wkruszyć drożdże i i odstawić zaczyn do wyrośnięcia
Malinowa Kawiarenkacoś słodkiego dla osób dbających o wagę. Składniki: (na 4 porcje) maliny (świeże lub mrożone) 4 łyżki jagód goji ½ szklanki płatków owsianych górskich ¼ szklanki mąki razowej typ 2000 ¼ szklanki maki pszennej typ 500 30 g masła fruktoza/cukier trzcinowy do smaku Sposób przygotowania: W kokilkach układamy maliny. Do każdej z miseczek dodajemy łyżkę jagód goji i mieszamy. Z płatków owsianych, mąki
Pyry na GazDzisiaj mam dla Was przepis na mini muffinki, które przygotowałam na promocję firmy Maki Meble podczas targów w Nowym Sączu. Nie ukrywam, że znikały z talerza błyskawicznie. Zachęcam do wypróbowania, jest to modyfikacja przepisu Nigelli Lawson. Składniki na ok. 50 mini muffinek 280 g mąki 2 łyżki kakao 2 łyżki czekolady w proszku 2 łyżeczki proszku do pieczenia mniej niż
noteskulinarnyfigaidealne do maczania w kawie czy herbacie. Dzieci ich nie polubiły za to ja i psiapsiółki byłyśmy zachwycone! Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla". Wloskie ciasteczka Cantuccini 250 g maki pszennej tortowej 150 g cukru trzcinowego 5 g proszku do pieczenia 50 g migdałów mielonych 50 g całych migdałów skórka otarta z 1 cytryny 2 jajka szczypta soli Do mielonych
Dzieje kuchennej Wiewiórykażdy robi te ciacho po swojemu. U mnie z sokiem truskawkowym. Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 szklanki maki pszennej + 3 łyżki 3/4 szklanki oleju 3 łyżki soku truskawkowego + 1/2 szklanki wody 2 łyżki kakao Zapach waniliowy Cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem i proszkiem do pieczenia
VioletoweKucharzeniecukru 1 opakowanie cukru z wanilia lub kilka kropli ekstraktu waniliowego 40 g mąki pszennej ciasto: 50 g drożdży 45 g cukru 250 ml mleka 550 g maki pszennej 1 opakowanie cukru z wanilią spora szczypta soli 2 żółtka 2 białka 70 g masła, rozpuszczone Składniki masy serowej łączymy w misce i ucieramy. Drożdże przekładamy do miseczki. Zasypujemy połowa cukru
Dzieje kuchennej Wiewiórysól pieprz cukier Wykonanie: Marchew obieram, kroję w kostkę i gotuje pod przykryciem do miękkości. Do ugotowanej marchewki dodaję groszek wraz zalewą i gotuję 2-3 minuty. Z maki i tłuszczu robię zasmażkę, zagęszczam marchew i doprawiam solą cukrem i odrobiną pieprzu
Bea(u)ty kitchenoryginale była białkowo-makowa, ale z braku maku zostały białka. A i tak wyszła bardzo dobra w smaku i mignęła się dosłownie w kilka chwil. Składniki: 1 szklanka białek (ok 8 sztuk) 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki masła 100 ml mleka rodzynki Karmel
Ciasteczkowy Potwórkruche, lekko kwaskowe w smaku, a resztę sprawdźcie sami:) Składniki: 45 dag rabarbaru 15 dag miękkiego masła 10 dag cukru sól 3 jajka 50 g mąki ziemniaczanej 20 dag maki pszennej 15 dag migdałów 50 g płatków owsianych cukier puder Wykonanie: Rabarbar myję, oczyszczam z włókien i kroję na kawałki. 1/3 masła (100 g) i 1/3 cukru (100 g) oraz
Ciasteczkowy Potwór