mak - 12131 przepisów (strona:586/809)

Kilka dni. Kruche. O smaku chałwy. 101

CIASTECZKA Z TAHINI 1/2 szklanki tahini 100 g masła 1/2 szklanki cukru (w tym 2 łyżeczki cukru z wanilią) 2 szklanki mąki opcjonalnie 1 łyżka zmielonej kawy lub garść maku Masło utrzeć z cukrem i tahini, dodać mąkę wymieszaną z przyprawami - jeśli ich używacie (ja tym razem postawiłam jedynie na smak chałwy), zagnieść ciasto. Formować lekko spłaszczone kulki wielkości orzecha

KUCHARNIA
Gazeta przy śniadaniu i kto jeszcze jada podwieczorek? Wspólny chleb z tang zhong i białą kaszą gryczaną. 128

wytrawnymi dodatkami. Jest puchaty i delikatny, dos łownie  to "obłoczna lekkość".    Na zdjęciach z galaretką z papierówe k z wanilią i miętą.    480g maki chlebowej lub innej silnej /uży łam ch lebowej typ 650/ 30 g mleka w proszku 40g cukru /dałam 30 g/ 8 g soli 8g drożdży instant

KUCHARNIA
Pójdziesz ze mną na łąkę? Nazbieramy poziomek, opowiem Ci o.... Panna cotta z dzikiego bzu z poziomkowym coulis 126

pachnie zupełnie inaczej. Pójdziemy na łąkę, która układa się miękko po okolicy i nie wiem gdzie kończy, a gdzie zaczyna.  Przecięta ceglastą wstążką polnej drogi, ubrana jest w maki i chabry. Twoje ulubione. Od świtu po noc  mruga oczkiem stawu. Zalotnik z niego - trzepocze cudownie długimi rzęsami trzcin i tylko w niego się wpatruję, gdy leżę na hamaku

KUCHARNIA
Szwecja, moja nowa miłość, część I 156

latarenki", by zawsze bezpiecznie powracali z rejsu.  Oddanym specjalnie do naszej dyspozycji busem wyjechałyśmy z Ystad do malutkiej rybackiej wioski Kaseberga . Uroczym spacerem w otoczeniu pięknie kwitnących maków weszłyśmy na wzgórze Ales Staner , słynące z 59 głazów z przełomu VI-VII wieku ułożonych przez Wikingów na kształt przypominający statek. Z lotu ptaka układ kamieni przypomina kształtem łódź, jednak

KUCHARNIA
Pasternak. Pigwa. Tort. I złudzenia. 160

zdaje. A już na pewno pasternak nie jest pietruszką, choć bardzo ją przypomina.  Zdawało mi się, że znajdę czas na ten i wiele innych przepisów. Zdawało... Figa z makiem z pasternakiem ... Z figami poczekam na sezon, ale tort? Tort z pasternaku nie jest szaleństwem, choć pewnie się zdaje.  Jest pyszny, zaskakująco pyszny. W smaku i strukturze mocno przypomina

KUCHARNIA
Creme brulee z pasternaku. TU i TAM # 34 155

życia to, co najcenniejsze. Wybrałyśmy jeden. Trochę zapomniany, nieustannie mylony z pietruszką. A przecież taki wyjątkowy, polski i niebywale smaczny. Na słodko i na wytrawnie. Niekoniecznie z figą i makiem. Panowie i Panie, bohaterem kolejnego TU I TAM został pasternak -  nie lada korzeń, nie lada rarytas.  Zobaczcie, jak smakuje u Amber z Kuchennymi Drzwiami i u mnie

KUCHARNIA
Chleb orkiszowy z orzechami 169

się mogło wydawać. Dodatek ziaren i orzechów sprawi, ze przyjemnie chrupie między zębami i dostarcza cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych. Składniki: 25g drożdży 500ml ciepłej wody 500g maki orkiszowej typ 2000 łyżeczka cukru łyżeczka soli 10 łyżek siemienia lnianego 10 łyżek pestek słonecznika 10 łyżek posiekanych orzeszków ziemnych Sposób przygotowania: Drożdże rozrabiamy w ciepłej (nie gorącej) wodzie

Pyry na Gaz
Pierogi, pierożki...... 156

trzy wersje pierogów. Po zamrożeniu, będą doskonałe w każdej chwili jeśli tylko będzie ochota na pierożki. W tym poście ruskie, czyli polskie tradycyjne. Zapraszam. SKŁADNIKI: Ciasto:  1 kg. maki  2 łyżki oleju,  3 jajka ( jedno całe 2 żółtka),  1 szklanka gorącego mleka i jeśli mało to podlewamy ciepłą woda Wszystkie składniki łączmy , dobrze wyrabiamy, ciasto powinno

W kuchennym oknie Ewy
Zielono mi czyli ciasto "Leśny mech" 5417

spróbować . Tutaj jego smak jest zupełnie nie wyczuwalny ,  Składniki : Ciasto : 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 3 jajka 1 0 1/4  szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki maki  ( w oryginale krupczatka , ja użyłam pszennej) 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa :  300 ml śmietany 30% 300g białego sera (homogenizowany lub sernikowy -wiaderkowy) 3 łyżki cukru pudru

Malinowa Kawiarenka
Ciasto Latte 190

kawy i słodyczy - pyszne, trójwarstwowe , mocno kawowe ciasto. Przepis pochodzi z Galerii potraw , Ciasto: 1/4 szkl. cukru 5 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki maku (suchego) 1 łyżka mielonej kawy (suchej) ew. 1-2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cappuccino w proszku

w mojej kuchni
LITEWSKIE CIASTECZKA MAKOWE 251

mnie w domu       . SKŁADNIKI: 1 kg mąki 2 szklanki ciepłego mleka (woda) 8 łyżk oleju szczypta soli 60 g drożdży 2 szklanki suchego maku 20 dkg cukru mąka do podsypania Drożdże wymieszać z połową cukru, mlekiem i szklanką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Zaczyn dodać do pozostałych składników, wyrobić gładkie ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia

w mojej kuchni
Ryba po japońsku 196

źródło: "Przyślij przepis"/ Składniki: 1 kg filetów z ryby 2 duże cebule 1 słoik ogórków konserwowych 1 słoik papryki konserwowych przyprawa warzywna maka bułka tarta 3 jajka (więcej lub mniej według potrzeby) olej Zalewa : 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju mały koncentrat pomidorowy 4 łyżki keczupu 4 łyżki cukru ( u mnie z lekkim "czubem") 4 łyżki octu sól do smaku

w mojej kuchni
ciasto na uszka ,pierogi 162

ciasto wałkuje sie jak marzenie,  jest bardzo smaczne 6 szklank maki 3 duze jajka 7 lyzek gestej kwasnej smietany 4,5 lyzki oleju szczypta soli

w mojej kuchni
ESTONSKI KRINGEL 131

zewnatrz.Polecam"                                               Skladniki: * 2 szklanki maki pszennej * 120 ml letniego mleka * 15g swiezych drozdzy * 30g roztopionego masla * 1 zóltko * 1 lyzka cukru

w mojej kuchni