cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: Tłuszcz do smarowania blachy 2 łyżki bułki tartej do posypania Cukier puder do posypania ciasta Sposób wykonania: Z maki, cukru pudru, proszku do pieczenia, masła, śmietany i żółtek zagnieść szybko ciasto a następnie podzielić na dwie równe części. Każdą część ciasta zawinąć w folię i jedną
Na słodko lub wytrawniepopękały bo było już późno i skróciłam czas pieczenia. Z podanego przepisu wychodzą 3 duże blachy bez. Składniki: 3 białka Szczypta soli 190 g cukru pudru 1 płaska łyżka maki ziemniaczanej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki wody Sposób wykonania: 2 łyżeczki kawy rozpuścić w 3 łyżkach wrzącej wody i wystudzić. Białka ubić na sztywno razem ze szczyptą soli
Na słodko lub wytrawniepozostawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne dwie godziny. Przed wstawieniem do piekarnika każde ciasto wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z jedną łyżką mleka a następnie posypać ziarnami sezamu, maku.. lub innymi . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 - 40 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu studzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniewychodzi jeden duży lub dwa mniejsze bochenki. Składniki na zakwas piwny 4 łyżki czynnego zakwasu żytniego 150 ml ciemnego piwa ( u mnie Krusovice) musi być ciepłe 100 g maki żytniej Wszystkie składniki wymieszać , przykryć szczelnie i pozostawić na 18 – 24 godziny. Składniki na ciasto właściwe: 650 g mąki pszennej 2 łyżki miękkiego masła lub margaryny (dałam „Smakowitą
Na słodko lub wytrawnieproducent margaryny "Smakowita". Z danego przepisu wychodzi jeden duży bochenek chleba. Składniki: 150 g ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę lub przetartych przez sito 300 g mąki pszennej 150 g maki orkiszowej 250 ml wody 1 łyżeczka miodu 1,5 łyżeczki soli 5 g suchych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek Kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski Dodatkowo : 1 rozmącone jajko
Na słodko lub wytrawnieprzełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki lub jakiejś innej foremki. Całość pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 minut. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować mlekiem i posypać płatkami ( ja posypałam makiem) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec początkowo 10 minut w temperaturze 230 stopni C, później temperaturę zmniejszyć do 200 stopni C i piec jeszcze 20 – 25 minut. Gotowy, upieczony chleb
Na słodko lub wytrawniejeszcze ten wygląd.. Nie można było im się nie oprzeć. U mnie dwie blachy ciasteczek ok 40 sztuk zniknęło w dwa dni ;-) Składniki: 1 szklanka maki pszennej 1,5 szklanki krupczatki 200 g zimnego masła lub margaryny 3 żółtka 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli kilka kropel olejku waniliowego Sposób wykonania: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, uformować kulę
Na słodko lub wytrawnieGorąco polecam. Z podanego przepisu wychodzi jeden duży bochenek chleba. Ja piekłam w dużej keksówce. Przepis wzięłam z tej strony. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 3/4 maki żytniej 1 łyżeczka soli 2 płaskie łyżki miodu 360 ml jasnego piwa 2 łyżki oleju 1 łyzka kminku 2 łyżeczki prażonej cebulki 7 g suszonych drożdży Dodatkowo: 1 rozmącone jajko
Na słodko lub wytrawniewszyscy, dlatego bardzo często goszczą na naszym stole. Tym razem skorzystałam z drugiego mojego przepisu, ta wersję robię rzadziej. Z podanego przepisu wychodzą 3 duże porcje. Składniki: 1 szklanka maki pszennej 3 jajka 600 g twarogu półtłustego Dodatkowo do smażenia: Olej Kilka łyżek bułki tartej. Sposób wykonania: Ser zmielić. Białka ubić na sztywną pianę. Do sera dodać żółtka, ubite
Na słodko lub wytrawnieposiłki ;-) Z podanego przepisu wychodzi 10 krokietów. Składniki na ciasto naleśnikowe: 150 g mąki 2 duże jajka 120 ml wody 250 ml mleka szczypta soli Sposób wykonania: Do przesianej maki dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie zmiksować. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, przykryć je talerzykiem i pozostawić na ok. 20 minut Patelnię rozgrzać, rozprowadzić na niej małą ilość tłuszczu
Na słodko lub wytrawnieprzepisu też wyszło nam 10 krokietów. Składniki na ciasto naleśnikowe: 150 g mąki 2 duże jajka 120 ml wody 250 ml mleka szczypta soli Sposób wykonania: Do przesianej maki dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie zmiksować. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, przykryć je talerzykiem i pozostawić na ok. 20 minut Patelnię rozgrzać, rozprowadzić na niej małą ilość tłuszczu
Na słodko lub wytrawniepaski, drugą w plasterki. Przygotowujmy jeszcze miseczkę z zimną w wodą, w której płucze się palce przy każdym nabraniu ryżu, dzięki czemu ryż się przykleja do rąk. Przygotowujemy sushi maki. Na bambusowej macie (są specjalne maty do sushi ale taka podkładka bambusowa pod talerz też się nadała) układamy płat nori, błyszczącą stroną do dołu. Na płat nori układamy zmoczoną ręką
Na słodko lub wytrawniektóre upiekłam. Przepis pochodzi z książki „Ciasta słodkie i wytrawne” keks ten nadaje się do dłuższego przechowywania. Z podanego przepisu wychodzi jedna duża keksówka ciasta. Składniki: 1 i ½ szklanki maki pszennej ½ łyżeczki sody 1 łyżka ciepłej wody do rozpuszczenia sody 250 g masła lub margaryny ( dałam masło klarowane) 1 szklanka cukru ½ łyżeczki olejku pomarańczowego 5 jajek 1 i ½ szklanki drobno
Na słodko lub wytrawniezaległy przepis, który musiał poczekać na swoją kolej. Wspaniały pachnący chleb. Robiłam wszystko na "oko" podpatrując stare przepisy i wyszedł mi znakomicie :-) Polecam, naprawdę jest pyszny. Składniki: 400 g maki pszennej 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ½ szklanki płatków pszennych 2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka nasion dyni 7 g suszonych drożdży 2 łyżki oleju 2 łyżeczki miodu
Na słodko lub wytrawniedawno nie piekłam żadnego ciasta z owocami więc postanowiłam zrobić ciasto z brzoskwiniami. Ciasto wyszło delikatne i puszyste, że na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Polecam :-) Składniki: 320 maki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 120 g jogurtu naturalnego 150 g masła lub margaryny 180 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Brzoskwinie z puszki Sposób wykonania
Na słodko lub wytrawnie